2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Királyfi Tündérországban

Lenyűgözte Harry herceget Székelyföld

Károly herceg több interjúban is elmondta, hogy Erdély tájai lenyűgözik, és úgy vélekedett, meg kellene azokat őrizni minél természetesebb formájukban.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére terepmotorozással töltötte ideje egy részét Székelyföldön Harry herceg, II. Erzsébet brit királynő unokája.

Harry hercegA romániai lapok beszámolói szerint a herceget egy fiatalokból álló öttagú társaság kísérte el Székelyföldre a húsvéti ünnepekre. A társaság egy fapados légitársaság menetrendszerinti járatával érkezett péntek délben a marosvásárhelyi repülőtérre, és hétfőn este repült vissza Angliába a román fővárosból. Látogatásuk első szakaszában Kálnoky Tibor gróf vendégei voltak a miklósvári Kálnoky-kastélyban, aztán Zalánpatakon folytatták a kikapcsolódást, ahol Károly herceg, II. Erzsébet brit királynő fia - Harry herceg apja - vásárolt meg és újíttatott fel több falusi házat.

Harry herceg székelyföldi tartózkodása alatt végig igyekezett távol tartani magát az újságíróktól. Ennek ellenére a romániai bulvársajtó fotósainak sikerült lencse végre kapniuk, amint a húsvéti székelyföldi havazásban terepmotor nyergébe száll. A herceg a zord időjárási viszonyok ellenére a motoron járta be a Zalánpatak környékén fekvő dombokat. Mint Kálnoky Tibor a román televízióknak elmondta, motoros kalandozásával a herceg komoly fejtörést okozott a biztonságát szavatoló testőröknek.

A herceg két helyi elöljárót fogadott. Nagy István, Barót város polgármestere (melyhez közigazgatásilag Miklósvár tartozik), és Kasléder József, Málnás község polgármestere (melyhez közigazgatásilag Zalánpatak tartozik) szilvapálinkát vitt ajándékba a vendégnek. Nagy István az újságíróknak elmondta, hogy a hercegnek ajándékozott pálinkát maga főzte.

A beszámolók szerint a vendéglátók a helyi hagyományos húsvéti ételekkel kínálták a herceget, aki el volt ragadtatva az erdélyi ízektől. A vendéglátók beszámolói szerint azzal a meggyőződéssel távozott, hogy kedvezőbb időjárási viszonyok között érdemes lesz még visszatérnie Székelyföldre.

Harry herceg először járt Székelyföldön, de apja, Károly herceg visszatérő vendégnek számít Erdélyben. A Kovászna megyei Zalánpatakon és a Brassó megyei Szászfehéregyházán vásárolt egykori parasztházakat és birtokokat, ezeket a helyi hagyományoknak megfelelően újíttatta fel.

Károly herceg több interjúban is elmondta, hogy Erdély tájai lenyűgözik, és úgy vélekedett, meg kellene azokat őrizni minél természetesebb formájukban. 2011. májusi látogatásán a román közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta, „Románia legjobb exportterméke Erdély”, szerinte Nagy-Britannia sem rendelkezik ilyen értékes kinccsel.

A brit királyi család erdélyi gyökerekkel is rendelkezik. II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és az ottani Rhédey kastélyban nevelkedett.

MTI - barikad.hu

A Kárpát-medence legnagyobb ételszentelése

A katolikusok húsvéti ünnepének évszázadok óta egyik kiemelt mozzanata a jellegzetes húsvéti ételek – kalács, sonka, bárány, tojás, esetenként egy kis pálinka stb. – megszentelése. A székelyeknél ennek nagy hagyománya van, ugyanis azt tartják, hogy Húsvét reggelén a megszentelt étellel való evéssel Isten áldását vesszük magunkhoz. Csíkszeredában ez a szokás megőrizte évszázados ünnepélyességét, sőt egyre nagyobb támogatás övezi. Felemelő, szakrális élmény. Ma reggel a Szent Kereszt Plébániához tartozó hívek – és nem csak ők – teljesen betöltötték a város főutcáját, mindkét sávban.Fotók: Kovács Csaba P.

Forrás: http://www.erdely.ma/hitvilag.php?id=115254&cim=a_karpat_medence_legnagyobb_etelszentelese_csikszeredaban_fotoriport

Krisztus kilátó a Gordon tetőn 2011
A Gor­don-tetőt, ahova a Krisztus kilátó épűlt, a Parajdot Székelyudvarhellyel összekötő  13A jelzésű főútról lehet megközelíteni  Székelyszentlélekről  kavicsos úton  egészen a hegytetőig.


Már messziről látszik a Farkaslaka illetve Székelyszentlélek fölé magasodó Gordon-tetőn álló Krisztus szobor.


A helyszín autóval  megközelithető, de az igazi élmény ha gyalogosan  kapaszkodunk ki a tetőre.Az erdőben haladva a fák között is többször felbukkan a napfényben csillogó szobor.
Gordon-hegy 953 méter magas csúcsa uralja a Nyikó felső folyását

Kapaszkodás közben útitárs is került a közeli Ülkéből:


"Láttam a faluból, hogy valami nagyon fényes fön a hegyen, gondoltam megnézem"A fák közül kiérve útitársam megállt, és perceken át mozdulatlanul csak nézett előre.


A tetőn a kétméteres, közel 400 köbméteres , masszív betontalapzaton,  összeszerelve a  6 részből álló  galvanizált fémszerkezet.


Az alkotás egy tízemeletes tömbház magasságával vetekedik.


Látható, hogy a tárt karú Jézus keze, feje és palástja egy húszméteres fémvázra került.


A szobor belsejében csigalépcső vezet a magasba a nyak részig.


Az utolsó lépcsőtől létrán kapaszkodva lehet bejutni a fejbe


,
Itt aztán derékig ki lehet majd bújni a fejből, és körbe lehet pásztázni egész Udvarhelyszéket és a Nyikó mentét.A palást alól kilátszik két hatalmas méretű rozsdamentes acél kéz.


A kilátó belsejéből a kéz mellett láthatjuk a környező fákat.


A tárt karú Jézus szobor a székelyudvarhelyi Zawaczky Walter szobrász tervei alapján készült el.


Kell-e a Farkaslaka községhez tartozó Székelyszentlélek határába, a hegyoldalra egy Krisztust ábrázoló szobor


Kell-e egy kilátó,   Kelet-Európa legnagyobbra tervezett Krisztus-szobra?


Az elképzelés szerint turistalátványosság lesz a Krisztus-kilátó, és a sok vitára  idővel mindenki megkapja a megfelelő válasz, ez a történelmi tapasztalat.

Tavasszal a tetőre vezető  kavicsozott utat is feljavítják,  a szobor alapját természetes kővel burkolják be.


Mit jelent feljutni egy hegytetőre ahonnan lélegzetelállító szépségű tájakat láthatunk, csak az tudja aki már járt, és van erkölcsi alapja véleményt nyilvánítani ebben a kérdésben.Ha pedig egy jól megépített kilátó áll rendelkezésünkre, a látvány leírhatatlan.


A román televízió TVR1 tudosítója a helyszínen így jellemezte a látottakat " Fabulos, asa ceva n-am mai vazut !! "( Mesés, ilyent még nem láttam!!)


2011- ben felépült, a Jézus Szíve kilátó a legmagasabb Krisztus-ábrázolás Kelet-Európában.

Miért „Hadak Útja” a Tejút?

Az éjszakai csillagos égbolton végighúzódó fényes szalag évezredeken át gondolkodásra késztette a reá felnéző Embert. Generációk találgatták és adták tovább gyermekeiknek, unokáiknak az erről szóló legendákat. Álljon itt most a magyarok, székelyek számára talán legkedvesebb legenda, magyarázat a Tejút létrejöttére. Egyúttal megtudhatja minden érdeklődő, miért is „Hadak Útja” a Tejút ma is Erdélyben...

Székelyek Eredete

Ha a fej meghal, utána vész a test is. Attila után széthullott roppant birodalma. A meghódított népek fellázadtak, a hun utódok egymás ellen fordították a fegyvert. Véres csatákban elhullottak Attila fiai. Csak egy maradt közülük életben, a legkisebb, legkedvesebb, Csaba vezér.

Mikor a felszabadult rab népek megosztoztak Attila országán, Csaba vezér összegyűjtötte a megmaradt hunokat és azt mondta nekik:
- Messze, messze, ahol a nap támad, Szittyaország főldjén élnek a mi jó rokonaink, magyar testvéreink. Ha akarjátok, elvezetlek oda, s együtt jővünk vissza, újra elfoglalni Attila apánk országát.

Föl is kerekedett erre a hun sereg, mindössze néhány ezer vitéz asszonyostul, gyerekestül, de Erdély havas hegyeinél nem jutottak tovább. Ott a Réka-patak partján megállottak, és Csaba megfelezte a hun csapatokat:
-Egyik fele velem jön Szittyaországba, hírt vinni a testvéreknek, másik fele itt marad a magas bércek közt, és visszavár bennünket.

Azokat, akik ott maradtak, megtanította kőből, fából házat építeni a sátor helyett, s azt mondta:

Meddig a tűz hideg nem lesz,
meddig a folyó le nem foly,
meddig télre tavasz derül,
meddig égből jön az áldás,
addig, jó népem, itt székelj!

És lett e nép neve székely... S hogy nagyobb kedvük legyen a sok ellenség közt itt maradni, megígérte nekik Csaba vezér, hogy hadával tüstént visszafordul segítségükre, ha azt üzenik, hogy bajban vannak.
- Üzenhettek tűzzel-vízzel, hírmondótok lehet a levegő vagy akár maga Földanyánk is.

Alig lovagoltak el Csabáék egynapi járóföldre, rettentő szél zúgatta körülöttük az erdőt, hozta az üzenetet a levegő:
- Vissza, Csaba, vissza, bajban van a székely! - Rögtön visszafordultak a hunok, és mind levágták az ellenséget, amely megtámadta a székelyeket.

Azután újra megindultak Szittyaország felé. El is mentek jó darabon: megáradt folyó állta útjukat. Víz hozta az üzenetet:

- Vissza, Csaba, vissza, bajban van a székely!
Harmadszor már hetedhét országon túl jártak, mikor jeges förgeteg zúdult rájuk rettenetes égzengéssel, villámlással. Égi tűz hozott üzenetet. Visszafordultak, megint megmentették a székely véreiket az ellenségtől. Aztán már akadály nélkül elérkeztek Szittyaországba.

A magyarok nagy szeretettel fogadták a hun testvéreket. Megosztották velük sátraikat, kenyerüket, meghallgatták hírmondásukat Attila örökéről, és végre azt mondták nekik:
- Most még gyengék vagyunk arra, hogy átvegyünk akkora örökséget. Sokasodnunk kell még arra. Maradjatok nálunk addig, hogy azután majd együtt induljunk!

Le is telepedtek Csabáék a magyarok közt. Szépen meg is öregedtek, szemüket is lehunyták örök álomra, s a magyarok eltemették őket szép zöld hantok alá, lovastul, kardostul.

Ott aludtak aztán száz meg száz esztendeig háborítatlanul. Akkor megint ellenség fogta körül a székelyeket Erdélyben. Még nagyobb, még hatalmasabb, mint azelőtt. Egy álló hétig harcolt a székely, de hiába! Sok volt az ellenség!

Sötét éjszakán utolsó csatájukat vívták.
Reszketett, dobogott lábuk alatt a föld a nagy viaskodásban, a székelyek öregjei sóhajtoztak:
- Hej, Csaba apánk most már te sem segítsz meg bennünket!
Bizony most is megsegítette.

Székely lábak dobogása végigszaladt hetedhét ország földjén, s megrezzentette a halott hunokat a zöld halmok alatt.
- Ébredj, Csaba, ébredj, bajban van a székely!

Abban a pillanatban Erdélyország fölött nagy csörgés-csattogás támadt az égboltozaton. Zabla csörgött, kard csattogott, Csaba vezér ragyogó lovasai tüntek föl az égen a csillagok között.
- Ne hagyd magad, székely! Itt vannak Csabáék! Égbeli halottak segítik az élőt! - Új erőre kaptak a székelyek.

Az ellenséget pedig megvette a rémület. Elhányta fegyverét, futott esze nélkül, ki merre látott. Egek országútján robogó lelkekkel ki tudna csatázni?

A székelyek megszabadultak. Csaba vitézei pedig visszatértek a zöld halom alá azon az úton, amelyiken jöttek. Az a fényes, fehér út azonban, amit paripáik patkói tapostak, megmaradt az égen, s ma is ott világít. A Tejút az, amelyet a székely ember ma is a Hadak Útjának hív. Megláthatjátok az égen minden este, ha fölnéztek rá.

/Móra Ferenc/

Ezek után már mindenki számára érthetővé válnak a Székely Himnusz sorai:

Ki tudja merre, merre visz a végzet,
Göröngyös úton, sötét éjjelen,
Vezesd még egyszer győzelemre néped,
Csaba királyfi, csillagösvényen.

Maroknyi székely porlik, mint a szikla,
Népek harcának zajló tengerén,
Fejünk az ár, jaj, százszor elborítja,
Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenem!