Újabb élelmiszerhamisítási botrány van kilátásban Kínában, miután a közkedvelt párolt sertésfülről derült ki, hogy hamisítják - jelentette a China Daily című napilap szerdán.
A Csiangszi tartományi Kancsou város piacán értékesített csemege állítólag megtévesztésig hasonlít az eredetire, csak éppen - a hatóságok eddigi megállapításai szerint - olyan vegyi anyagok felhasználásával készült, amelyek vérnyomás- és szívproblémákat okozhatnak.
Zoom
A tartományi élelmiszerbiztonsági iroda a fülimitációkban zselatint és - a szappangyártásnál használatos - nátrium-oleátot mutatott ki azután, hogy egy férfi még március végén panaszt tett a helyi közbiztonsági hivatalban azzal, hogy a disznófülek, melyeket el akart fogyasztani, hányingert keltő bűzt árasztottak. A termék elsődleges vizsgálatának eredménye alapján a gyanúsított árust két napon belül elfogták, a nála talált mintákat laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá. Az árus nevét nem hozták nyilvánosságra, és egyelőre azt sem közölték, hogy ki, vagy kik a gyártók.
A China Dailyben megszólaltatott szakember szerint a műfüleket nátrium-oleáttal tették ízletessé, de a szer nagyobb mennyiségben magas vérnyomást és szívzavart okozhat. Az ipari zselatin ennél még komolyabb veszélyt jelenthet az egészségre - nyilatkozta Fan Cse-hung.
A szakember felhívta az érintettek figyelmét a körültekintőbb vásárlásra, megjegyezve, hogy a valódi sertésfülek erezettek, rajtuk apróbb szőrszálak is felfedezhetők. A hamisak esetében ezek az "azonosító jelek" hiányoznak.
A kínai online média hamar felkapta az esetet és a képet, amelyen ellenőrök vizsgálnak egy doboznyi hamis disznófület, pillanatok alatt ezrek küldték tovább, vagy használták fel a maguk blogjában.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó:


További részletek: http://kuruc.info/r/6/96161/#ixzz1v65VD6FN