Szerző: Elek Attila, Független SZABAD EURÓPA, www.szabadeuropa.com 2012.10.27. Segítse munkánkat, fizessen elő a SZABAD EURÓPÁRA. Előfizetési feltételek itt!

 

Hallom, hogy Matolcsy György azt nyilatkozza, hogy a magyar kormány addig nem nyugszik, amíg minden magyart ki nem menekít az adósságcsapdából. Ez mindenképpen üdvözlendő dolog. Nem egyszer, nem kétszer hangzott már el, hogy a magyar lakosság nagy része a devizahitelek adósságában vergődik. Olvasva az e témában, az interneten megjelenő elemzésekhez és cikkekhez fűzött kommenteket, azok két nagy csoportra oszthatók. Mind a kettő tipikusan magyar! Az első az irigy. Felvette a devizahitelt és abból vett szép házat, autót, hát akkor fizesse is ki vagy árverezzék el, ne az én adómból mentsék meg. A másik a bűnbakkereső. Mindennek az okai a bankok. Sajnos egyik sem mutat kiutat, abból a csapdából, hogy ne legyen több ezer ember az utcán. Nézzünk néhány konkrét adatot. Jelenleg a devizahitelek közül mintegy 120 ezer hitel van 90 naposnál nagyobb késedelemben, azaz a felmondás szélén. Ez mintegy félmillió embert jelent. Ennyi ember fekszik le úgy nap, mint nap, hogy nem tudja mi lesz pár hónap múlva. Ez az állapot ijesztő és fenntarthatatlan.

Miért nem hoz valódi intézkedéseket a kormány a devizahitel csapda megszüntetésére?


Nem megoldás rá az „irigyek” válasza, hogy, ha aláírta a szerződést, akkor fizessen is. Ez egy cinikus és kegyetlen álláspont. Először is van egy olyan dolog, amit eddig nem nagyon emlegetett senki sem, nem is értem miért. Különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi kormányzat előszeretettel mutogat az elmúlt nyolc évre, egyszerűen nem értem a következőt. Azt mondják az „irigyek”, hogy ha valaki felnőtt emberként aláírt egy szerződést, akkor tessék most fizetni. Igen, ám csak van egy bökkenő.

A devizahitelek 90%-a 2008 előtt kötetett. És akkor a hitelfelvevő a következőkben gondolkodhatott. Vagy felvesz forinthitelt, mondjuk havi 120 ezer forintos törlesztésre vagy devizahitelt havi 70 ezres részletre. Szerintem nem nagy kérdés, hogy melyiket választotta. Erre kiabálnak az „irigyek”, hogy igen, de az árfolyamkockázattal számolnia kellett. Nos, ezzel nem értek egyet. 2008 előtt ugyanis működött forint árfolyamsávjának a rendszere, mely szerint a devizaárfolyamok a forinthoz képest, melynek rögzített középárfolyama 282Ft/euro volt, nem változhatnak nagyobb mértékben, mint plusz, mínusz 15 százalék. Ebből következik, hogy a devizában hitelt felvevő joggal gondolhatta azt, hogy a törlesztő részlete maximum 15%-kal növekszik. Ezen megfontolásból nyugodt szívvel kanyaríthatta rá aláírását a szerződésre.

Miután hosszú évekig engedik, sőt ösztönzik a devizahitelezést, akkor 2008-ban eltörlik az árfolyamsávot. Ez még hagyján! Az igazi kérdés, hogy utána, miért nem állították vissza sem ők, sem utódaik?

Na, mármost én utálom, amikor Orbán Viktor Gyurcsányozik. Nem egyszer leírtam, hogy Orbán egy opportunista alak, aki 8 évig babszemmel a fenekében tüzelte az országot, bármilyen lépést is akart tenni az akkori vezetés például az adósságcsökkentés ügyében. Ehhez képest teljesen érthetetlen a következő. A Gyurcsány kormány 2008 februárjában a MNB-vel Simorral teljes egyetértésben eltörli a forint árfolyamsávját, amely biztosítékot nyújtott volna a devizahiteleseknek. Ezt az óriási baklövést aztán érdekes módon soha senki nem veti a szemére. Érthetetlen, hogy Orbán Viktor és Matolcsy György még csak meg sem nyikkan ebben a kérdésben. Vajon miért nem? Ha valami hiba és bűn volt a devizában eladósodott ország ellen, akkor az árfolyamsáv eltörlése az volt. Még furcsább a következő dolog. Orbán és Matolcsy ahelyett, hogy visszaállította volna az árfolyamsávot és ezzel kiütötte volna az árfolyam elszabadulásának a rémét, nem ezt tette, hanem az előtörlesztéssel a gazdag és amúgy is fizetőképes 10%-ot (többek között saját magukat) mentette ki. Egyszerűen érthetetlen.

Tényleg meg kell várni, míg minden hiteles ház kalapács alá kerül?

Az sem vezet ki a válságos helyzetből, hogy mindenki szidja a bankokat, hogy ilyen meg olyan szemetek és ennyi meg ennyi pénzt vittek ki az országból, bla, bla. Ettől még nem oldódik meg a helyzet. A kormánynak Azonnali hatállyal felül kell vizsgálnia az összes egyoldalú szerződés módosítást, és beavatkozni, valamint bevezetni az ún. elsétálás intézményét, ami annyit tesz, hogy amennyiben az ügyfél mégis fizetésképtelen lesz, akkor elveszik a hitel fedezetét (a házát és az autóját), de semmi többet. Magyarán nem lehet azt megtenni, hogy valaki felvett egy autóra 2 millió hitelt, visszafizetet már 1,5 milliót, elveszik az autóját, ami ér mondjuk 1,7 és még tartozik 1,4-el. NEM! Ha az illetőtől elveszik az autóját, a fedezetét, akkor rendben, de aztán el kell felejteniük egymást.

Országos több, mint 30 ezer autót vettek már vissza, mert nem tudták fizetni a tulajdonosok. Még több olyan autó van, amit csak azért nem adnak le, mert még maradna egy csomó adósság az után is. Kinek jó ez a helyzet?

A bank oldja meg a dolgot úgy, ahogy tudja. Ugyanez még jobban igaz az ingatlanokra. Lefogadom, hogy, ha ezt bevezetnék, a bankok ügynökei ott ülnének a nehéz helyzetben lévő adósok nappalijában és mindenféle engedményekkel és törlesztő részlet csökkentésekkel könyörögnének az adósoknak, hogy ne engedjék meg a hitel felmondását, inkább fizessenek, amennyit tudnak.   

Ebben az esetben nem lenne például szükség a bankadóra sem, hiszen a jelenlegi magyar gazdaság legnagyobb növekedési akadálya éppen az, hogy a lakosság nem tud fogyasztani, hiszen nem marad pénze a fogyasztásra, mert a sorrend a következő. Először kifizeti a törlesztő részleteket, aztán a rezsit, és csak utána fogyaszt, azaz eszik, ruházkodik, nyaral, stb. Könnyen belátható, hogy ha egy családban egy törlesztő részlet 70-ről 120 ezerre növekedett, akkor ennyivel kevesebb jut fogyasztásra (kevesebb ÁFA bevétel). Természetesen ez a plusz ötvenezer nem az országban költődik el, hanem a törlesztés másnapján már devizára átváltva egy külföldi bank széfjében lapul.
Érthetetlen, hogy Orbán és Matolcsy miért nem képes ezt a helyzetet megoldani és helyette olyan népszerűnek tűnő látszatintézkedésekkel operál, mint a bankadó. Mi lehet a háttérben? Miért nem lép az Orbán Kormány?
Forrás: http://szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2012_11_02__EzES