Nem fogja elhinni, mi drágult a leginkább Magyarországon

Tavaly az év egészében 0,2 százalékkal csökkent a fogyasztói árszínvonal: az üzemanyagárak esése mellett a legnagyobb hatása az állami beavakozásoknak volt. Mit tippel, mi drágult a leginkább és minek az ára esett a legnagyobb mértékben?

Jelentős mértékben az állami intézkedések szorították mínuszba az inflációt tavaly, de a piaci folyamatok jó része is ebbe az irányba hatott. A legtempósabb - legalább 10 százalékos - áresést felmutató termékek és szolgáltatások között természetesen ott találjuk az elszánt rezsicsökkentéssel érintett kört (távhő, áram, vezetékes gáz), de a telefonok mellett több alapélelmiszer is ebbe a körbe tartozik. Utóbbiakból három is az áfacsalásos ügyletek főszereplője: az étolaj egy év alatt 11,5, a liszt 14,2, a cukor pedig 16,4 százalékkal lett olcsóbb egy év alatt. Ezzel a cukor mutatta fel a legnagyobb áresést a KSH által megfigyelt termékek és szolgáltatások között 2014-ben, a decemberi átlagár 195 forint volt az egy évvel korábbi 250 és a 2012 végi 287 forint után.

Az elmúlt év során a legnagyobb mértékben a repülőjegyek drágultak, több mint 16 százalékkal, az ezüstérmes helyre az állami intézkedésekkel felemelt árú dohánytermékek futottak be, 15 százalékkal. A jobbára szintén állami ráhatás nyomán emelkedő bankköltségek - a 2013-as, 36 százalékot közelítő ugrás után - majdnem 8 százalékos drágulást mutattak fel, de nagyjából 6 százalékkal többet kellett fizetni az orvosi és járóbeteg-ellátásért, a postai szolgáltatásokért, a biztosításért, a tejért, sajtért és tojásért is. És igen, ebbe a körbe tartozik a taxizás is, minden bizonnyal a fővárosban bevezetett fix - és a korábbiakat jóval meghaladó - tarifák miatt.