2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Mi kell az egészséges csontokhoz?

Így kerülhető el a csontritkulás és a törés
Mi kell az egészséges csontokhoz?
Europress/AFP

Bár az emberi csontváz élethosszig tartó kellene legyen, a hormonok, gyógyszerek és más befolyásoló tényezők módosíthatják az állapotát, és könnyen károsíthatják a vázszerkezetet. Íme néhány praktika, amivel egy életen át erősek és egészségesek maradhatnak a csontjaink. Gyerekkorunkban a legtöbb esetben még nincs probléma a csontokkal, de azért, hogy ez így is maradjon, a későbbiekben folyamatosan tenni kell, hiszen a többi szervhez hasonlóan ez is folyamatosan változik, növekszik és átalakul az évek során.

A csontok fő alkotóelemei a kalcium, a foszfor és a kollagén. Bár egy idő után nem növekednek tovább, mégis folyamatosan új csontszövet termelődik, ami pótolja az idővel lebomló régi szöveteket. Éppen ezért az ételek és italok, sőt még a beszedett gyógyszerek is hatással vannak a csontok rugalmasságára és erejére. A vázrendszer védelme érdekében tehát érdemes csökkenteni bizonyos kockázati tényezőket, hogy minél kevésbé legyenek törékenyek és érzékenyek a csontok.

A csontsűrűség egyik kulcsa az ösztrogénszint

Jóval több nőnél alakul ki csontritkulás, mint férfiaknál, menopauza után pedig, ahogy az ösztrogénszint tovább csökken, ez a kockázat még inkább megemelkedik. Ebben az időszakban a női csontsűrűség akár 20 százalékkal is csökkenhet az öt évvel korábbihoz képest. Mikor a nőknek már nincs menstruációs ciklusuk, gyakran romlik a csontszerkezetük minősége, éppen ezért érdemes erről konzultálni a háziorvossal is. A férfiak esetében a 65 év feletti korosztály a veszélyeztetett, ekkortól ugyanis könnyebben alakul ki náluk csontritkulás a csontsűrűség változása miatt.

Nem mindegy, mit és mennyit iszik

Ha túl gyakran, és túl sok alkoholt kell a szervezetnek feldolgoznia, az a csontok számára is hátrányos lehet, ugyanis kevesebb tápanyaghoz jutnak a máj és az emésztőrendszer leterheltsége miatt. A folyamatosan alkoholt fogyasztó férfiak és nők esetében fennáll a csontritkulás, majd a csonttörés magas kockázata is.

Cikkeink a csonttörésről

Nem erősíti a csontokat a tej nagy mennyiségű fogyasztása

Csontritkulás: így kerülhetjük el a néma járványt

Amit jobb megúszni: a medence csontjainak törése

Szike nélkül is gyógyulhat a csont

A férfiak kétszer olyan gyakran halnak bele a csípőtáji törésekbe

Egy amerikai kutatás szerint évente több mint 258 000 65 év feletti ember szenved csípőtáji törést az Egyesült Államokban. Az ötven év fölötti férfiak egyötödénél fordul elő csonttörés a csontritkulás miatt. Egy csípőtáji törés után az életminőség és az egészség is sokat romlik, a férfiak 37 százaléka egy éven belül meghal egy ilyen esemény után. Ahhoz, hogy ez ne forduljon elő, érdemes már jóval korábban odafigyelni a csontok állapotára.

A kalciumnál sokkal több kell az egészséges csontokhoz

A felnőtteknek naponta 1000 milligramm kalciumra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak a csontjai, sőt az 51 és 70 év közötti nőknek már ennél is több, 1200 mg-ot kell bevinniük a szervezetükbe. De nem csak kalciumra van szükség, a magnézium, protein és D-vitamin is elengedhetetlen. Ezek már recept nélkül is kaphatóak a gyógyszertárakban, drogériákban; több tucat termék közül lehet válogatni. Érdemes minden terméknél ellenőrizni, hogy a napi ajánlott bevitel hány százalékát fedezi a készítmény, majd ez alapján választani. Gyakran a drágább termékben kevesebb a hatóanyag.

Az egészséges emésztés kulcskérdés

Az emésztőszervek rossz állapota hozza magával a csontok gyengülését is. Így olyan problémák is gondot okozhatnak, mint a különböző gyulladásos megbetegedések, a laktózérzékenység, vagy az anorexia nervosa. Ilyen betegségeknél ugyanis nem szívódik fel az a kellő mennyiségű vitamin és ásványi anyag, amire a csontoknak elengedhetetlenül szükségük volna.

A szteroidok gyengítik a csontszerkezetet

Olyan szteroidok, mint a kortizon, prednizolon, desxametazon idővel egészségkárosító csontritkulást okozhatnak. Természetesen előfordul, hogy ilyen gyógyszereket kell szedni például reuma, asztma, allergia, lupus, Chrohn-betegség, rák vagy szervátültetés esetén, ilyenkor az orvosilag megengedett legkisebb dózist érdemes alkalmazni a lehető legrövidebb ideig. A csontok állapotáról az orvossal is érdemes egyeztetni.

A vérsejtek termelődéséért a csontvelő a felelős

A vörösvértestek nem maradnak sokáig a véráramban, folyamatos utánpótlásra van szükség, melynek újratermelődését a csontvelő biztosítja. Ez a terület a csont közepén egy szivacsos szövet, ami minden nap több milliárd új, érett vérsejtet termel, így biztosítja a szervezet számára a szükséges oxigént és energiát is.

http://mno.hu/eletmod_egeszseg/mi-kell-az-egeszseges-csontokhoz-1258814