2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Óriásbarlang Budapest alatt

Budapesten a József-hegy alatt található egy hatalmas vízzel teli barlang-rendszer. Méretei, vize és a látvány alapján a világon sincs hasonló, főleg nem egy nagyváros szívében.
TERMÉSZET
2013-02-27 20:43


Azt korábban is tudták a szakemberek, hogy egy különleges föld alatti barlang található a budai hegyekben. Itt többféle forrás vize is keveredik. Innen kapja vízét a Lukács-fürdő is. A búvárok már több évtizede merültek a barlangban, mikor egy véletlennek köszönhetően rájöttek, hogy a járat folytatódik.

Az addig ismeretlen terepet is elkezdték felderíteni. Hatalmas termek, új hosszú járatok nyíltak meg előttük. A távolságok bejárása egyre nagyobb kihívást jelentett, hiszen a hosszú, immár több kilométeres távot több palackkal lehetett csak bejárni. A kutatók pedig még mindig nem értek az út végére.A világon ma ismert legnagyobb termálvizes terem 86 méter hosszú, 16-26 méter széles. A vízmélysége a bejáratnál 5, onnan mélyül, míg eléri a 24 métert. A teremben 300 négyzetméternyi vízfelületű tó van, a hőmérséklete 19-27 Celsius-fok. A teljesen természetes terem azért is egyedülálló, mert a világnak nincs másik olyan fővárosa, amelynek szívében egy meleg vizű földalatti tó található.

A barlangi merülés speciális búvártudást, felkészültséget és felszerelést igényel. A kihívás sok külföldit is csábít a hegy belsejébe. A tiszta víznek köszönhetően egyre több filmet láthatunk már mi is.

Nézzétek meg a különleges föld- és víz alatti világot a videókon:Tudtátok?

A Molnár János-barlang a Budai-hegységben, Budapest II. kerületében, a József-hegy alatt található, és Magyarország legnagyobb víz alatti üregrendszere. Többféle néven is emlegetik, lehet, hogy éppen ezekkel találkoztál: Lukácsfürdő forrásbarlangja, Malomtavi-barlang, Szt. János-barlang, Szt. Lukács-tavasbarlang, Malom-tó barlangja, Malomtó-forrásbarlangja.

A csodás természeti képződményt 1982 óta fokozottan védettnek minősítették. Kezdetben csak 450 méteres szakaszt ismertek, majd a feltárások eddig 7 km hosszúságú járatrendszert mértek fel, de még mindig nem ismerik a teljes barlangot. Felső, száraz bejárata a Malom-tó felett, az alsó pedig a tó vízszintje alatt található. A barlang a József-hegy lábánál található Malom-tó forrásainak vizét vezeti el. Vizét a mélyből feltörő meleg és a Budai-hegységből érkező hideg karsztvíz adja. 

A falakat gömbüstök és hévforráscsövek díszítik. Mélyebben fekete, mangános bevonat borítja. Az öt nagy rózsadombi barlang közül ez az egyetlen napjainkban is aktív hévizes barlang. A barlangban fakadó 20-23 °C-os termálvizet a Szent Lukács Gyógyfürdő hasznosítja. Nevét arról a patikusról kapta, aki száraz járatait már 1856-ban bejárta, és elemezte a víz kémiai összetételét. Vizsgálatait az Orvosi Hetilap 1858. évi 33. számának 525. oldalán tette közzé. 1942-ben Papp Ferenc, a „Budapest meleg gyógyforrásai” című könyvében ajánlotta, hogy az akkoriban Langyos-forrásbarlang néven ismert üreget annak első leírójáról, a budapesti gyógyforrások odaadó kutatójáról, Molnár Jánosról kellene elnevezni.

Budapest, 1936-ban

Világ a város alatt - Budapest

Budapest

Csőtörés Budán