Bruce Willis most aztán tényleg lezárja a fél várost

Az ennedik Die Hard-film forgatása miatt már bő egy hete le-lezárták Budapest belvárosának bizonyos részeit, de csak most jön a java.

Elcsépelt vicc: tudjátok, miért forgatok Budapesten? Itt a legdrágább az élet

Elcsépelt vicc: tudjátok, miért forgatok Budapesten? Itt a legdrágább az élet

Budapest belvárosában április 23. óta forgatják az A Good Day to Die Hard (igen szabad fordításban Magyarországon a legdrágább az élet) című Bruce Willis-mozit, a legnagyobb mértékű forgalomkorlátozásra ma, május 3-án kerül sor.

Este 8 órától május 4-én, pénteken reggel 6 óráig teljes lezárásra kerül:

  • a Bajcsy-Zsilinszky út Arany János utca és Andrássy út közötti szakasza
  • a Révay utca
  • a Lázár utca
  • az Ó utca Ó utca 9. és Bajcsy-Zsilinszky utca közötti szakasza
  • a Bajcsy-Zsilinszky köz
  • a Révay köz
  • a Káldy Gyula utca Andrássy út és Révay utca közötti szakasza
  • a Dobó utca

A forgatási területre csak az ott lakó gyalogos és kerékpáros forgalom mehet be a helyszínt biztosító kísérettel − olvasható a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) oldalán. Az érintett területeken május 2-án 6 órától megállási tilalom van érvényben, május 3-án 16 órától pedig a Bajcsy-Zsilinszky úton a szélső sávot érintő forgalomkorlátozások is előfordulhatnak.

A Bajcsy-Zsilinszky út forgalma észak felől a Podmaniczky utca – Nagymező utca – Kálmán Imre utca csomópontban, dél felől az Andrássy út – József Attila utca csomópontban elterelésre kerül, a csomópontokban a jelzőlámpák sárga villogó módban üzemelnek majd folyamatos rendőri irányítás mellett. A Nagymező utca Mozsár utca és Andrássy út közötti szakaszán a behajtási korlátozást ideiglenesen feloldják, a Szent István tér megközelítése változatlan marad, de a kihajtás ideiglenesen a Hercegprímás utcán keresztül történik.

A 109-es autóbuszok terelőútvonalon közlekednek, Óbuda, Bogdáni út felé a Károly körút – Andrássy út – Oktogon – Teréz körút útvonalon, így nem érintik az Arany János utca és a Podmaniczky utca megállókat, Kőbánya-alsó vasútállomás felé a Podmaniczky utca – Nagymező utca – Andrássy út – Károly körút útvonalat használják, szintén kihagyva az Arany János utca és Podmaniczky utca megállókat. Az erre közlekedő éjszakai járatok (914, 914A, 950, 950A) ugyancsak ezen az útvonalon tesznek kerülőt.

A lezárások a térképvázlaton láthatók

A lezárások a térképvázlaton láthatók

Ami a továbbiakat illeti: május 5-én és 6-án (szombaton és vasárnap) a Szépművészeti Múzeumban forgatnak, azonban a technikai eszközök tárolása érdekében lezárják az Állatkerti körút Gundel Károly út és Hősök tere közötti szakaszának a múzeumhoz közelebbi oldalát. A forgalomkorlátozás a közösségi közlekedés járatait nem érinti. Május 6-tól május 14-ig (vasárnaptól hétfőig) ismét az V. kerületben, a Szabadság téren, a volt MTV székház előtt dolgozik a stáb, emiatt újra lezárásra kerül:

  • a Szabadság tér Vécsey utca és Széchenyi utca közötti szakasza
  • a Zoltán utca Szabadság tér és Nádor utca közötti szakasza

A Vécsey utca átmenő forgalmú szakaszán a jelenlegi egyirányú forgalmi rend ideiglenesen megfordul, a mélygarázs forgalma azonban továbbra is zavartalan marad.

Május 8-án (kedden) 6 órától 20 óráig a XIV. kerület, 56-osok tere Damjanich utca és Dembinszky utca közötti szakaszán lesz forgatás, a megállási tilalom egy nappal korábban lép hatályba. A Dózsa György út forgalmában legfeljebb 5 perces korlátozások lehetségesek.

A 75-ös és 79-es trolibuszok a Váci út és a Jászai Mari tér irányába terelő útvonalon, a Hermina úton keresztül közlekednek. A 74-es trolibuszok forgalmát a forgatás ideje alatt néhány percre leállíthatják, ezt az időt a járművek a lezáráshoz legközelebbi megállóhelyen töltik el.

Az élet nem csak a filmeseknek, Budapest lakóinak is drága, pláne így, a számos korlátozással fűszerezve.