2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Végre, rögtön 500 Ft!

Szerdától újabb rekordáron a benzin

2012. március 19., hétfő 13:16 (10 órája)

Ahogyan arra számítani lehetett, e héten sem marad el az üzemanyagárak drágulása.

 

Tovább drágulnak az üzemanyagok, szerdától 5 forinttal drágább a benzin, 4-gyel a gázolaj

Tovább drágulnak az üzemanyagok, szerdától 5 forinttal drágább a benzin, 4-gyel a gázolaj

A hír cseppet sem meglepő - hiszen már az előző hét végén számítottunk rá - mégis fájdalmas, pláne, hogy az áremelés a vártnál jelentősebb mértékű. E héten - szerdán 0 órától ugyanis literenként 5 forinttal emeli a benzin, 4-gyel a gázolaj árát a MOL.

Míg előző héten a forint árfolyamának romlása volt a ludas, most leginkább a világpiaci jegyzési árak emelkedése okozza a drágulást, mely a múlt heti 7-7 forintosnál szerényebb mértékű ugyan, de egy 40 literes tankolásnál a benzin esetében például érezhető, 200 forintos többletkiadást eredményez. Utóbbit és a mintegy 1 százalékos drágulást látva talán sokan legyintenek, azonban ne feledjük, ez mindössze a heti drágulás, s ez is egy újabb kicsiny lépés a minden eddiginél jelentősebb, s idén, jó eséllyel már a nyáron elérkező lélektani határ, az 500 forintos benzinár felé.

E hét szerdától ismét minden eddiginél drágábban, literenként 441 forintért lesz tankolható a benzin, 444-ért a gázolaj, ami ugyan még nem az eddigi legmagasabb (január végén, február elején tapasztalt 450 forint körüli) érték, ám ahhoz közeli. Az áremelkedés most az előző hét elején tapasztalt szinthez képest a benzin esetén 12, a gázolajnál 11 forint, ha pedig az év első napját tekintjük bázisnak, a 95-ös literenként 27, a gázolaj 11 forinttal drágult. És ha ez nem lenne elég fájdalom: az egy évvel ezelőtti, 376 forintos benzinhez és 377 forintos gázolajhoz mérten a drágulás 65, illetve 67 forintos.

A magas árak mellett fokozottan ajánlott az olcsóbb kutak választása, akár 30 forintos literenkénti eltérés is lehetséges az egyes töltőállomások között, ezért érdemes az útba eső legolcsóbbnál tankolni.

A hírt szerkesztette: Katona Mátyás

Már nem csak a benzin drágulhat

Már nem csak a benzin drágulhat

Március 15-ére drágulnak az üzemanyagok

2012. március 11., vasárnap 6:56 (3 napja)

Ismét megindultak felfelé az üzemanyagárak, míg e héten csak a benziné nőtt, a következőn már minden jel szerint a gázolajé is fog, s a benzin sem marad ki a drágulásból.

Üzemanyag-drágulást hoz március 15-e, vélhetően már 14-étől emelt áron tankolhatunk benzint és gázolajat is

Üzemanyag-drágulást hoz március 15-e, vélhetően már 14-étől emelt áron tankolhatunk benzint és gázolajat is

A forint gyengült, az üzemanyagárak azonban erősödtek az elmúlt héten - röviden így foglalhatók össze az okok, melyek következtében minden valószínűség szerint jövő héten a hazai kutak tarifái is emelkedni fognak. Míg e héten csak a benzin ára nőtt, s a gázolajé ráadásul csökkent, jövő hétre mindkét üzemanyagfajta drágulása várható. Most ugyanis az árnövekedés elsődleges meghatározója az e héten 2,7 százalékkal gyengült forint/dollár váltószám. Ezt rögtön kompenzálnia kell a MOL-nak, továbbá nem csak a hazai fizetőeszköz gyengülése, a benzin 1,4, illetve a gázolaj 0,2 százalékos nemzetközi áremelkedése is látszódni fog jövő hét közepétől az árakban.

A benzin esetében forintosítva 4,1, a gázolajnál pedig 2,9 százalékos áremelkedéssel vásárol a MOL, melyből az autósok a bruttó, adókkal növelt ár 1-1,5 százalékos emelkedését érezhetik majd, ugyanis a gázolaj esetében 4-5, a benzinnél pedig 6-7 forintos árnövekedés várható.

Megéri-e addig teletankolni az autót? Nyilván, de komoly illúzióink azért ne legyenek. Egy átlagos autó tankját teletöltve mintegy fél liternyi üzemanyag takarítható meg az árkülönbségen. Aki valóban spórolni akar, az inkább vezetéstechnikájára és arra ügyeljen, hogy a legolcsóbb, amúgy is útvonalán lévő kútnál tankoljon. A megfelelő kútválasztáson ugyanis rendszerint többet nyerhet, mint a heti árkülönbségeken. Ha pedig csupán az olcsóbb tankolásért autózik valaki, az rendszerint ráfizet.

A hírt szerkesztette: Katona Mátyás