2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Végre! Vasárnaptól tűzszünet Ukrajnában

Szombaton éjféltől tűzszünet lép érvénybe Ukrajnában, a nehézfegyvereket visszavonják, a foglyokat kicserélik – jelentették be az orosz-ukrán-német-francia részvétellel zajló minszki csúcstalálkozón.

A délkelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport tagjai aláírták csütörtökön Minszkben a szeptemberi megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos intézkedéscsomagot: a dokumentum rendelkezik egyebek mellett a tűzszünet betartásáról, a nehézfegyverek visszavonásáról, a foglyok teljes cseréjéről, illetve arról is, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon.

A minszki tárgyalások második napján Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be elsőként, az elfogadott megállapodás szerint február 15-e nulla órától tűzszünet lép életbe Ukrajnában.

A négy államfő abban egyezett meg, hogy az ukrán kormányzati erők a jelenlegi frontvonaltól, a délkelet-ukrajnai "felkelők" pedig a tavaly szeptember 19-én Minszkben született megállapodásban rögzített vonaltól vonják vissza a nehézfegyvereket. Egyes források szerint erre két hét áll rendelkezésre. A megegyezés értelmében Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, figyelembe véve a kelet-ukrajnai lakosság jogait – mondta.

Teljes fogolycsere lesz, a TASZSZ orosz hírügynökség szerint a felek "mindenkit mindenkire" alapon biztosítják a kelet-ukrajnai konfliktusban túszul ejtett és törvénytelenül fogva tartott foglyaikat. A fogolycsere folyamatának legkésőbb a nehézfegyverek visszavonását követő ötödik napon be kell fejeződnie.

Az ukránok megállapodtak az oroszokkal Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő rövid időn belül történő szabadon engedéséről – ezt Petro Porosenko ukrán elnök jelentette be. Szavcsenko tavaly nyáron esett az oroszbarát Donyec-medencei szakadárok fogságába, akik átadták őt az orosz hatóságoknak. Moszkva orosz újságírók halálában való közreműködéssel vádolta Szavcsenkót.

Fotó: AFP / Andrey Stasevich

Putyin azt mondta bejelentésekor, hogy éppen előtte írták alá a minszki összekötő csoport dokumentumát, amely a német kancellár, a francia, az orosz és az ukrán elnök minszki megállapodásának megvalósítására irányuló intézkedéseket rögzíti. A maratoni német-francia-orosz-ukrán csúcs eredményeként ugyanakkor csak egy nyilatkozatot adnak ki, amely szerint a felek támogatásukról biztosítják az ukrán válság rendezésére irányuló folyamatot.

Ugyancsak bejelentést tett Francois Hollande francia elnök, aki azt mondta, hogy átfogó politikai megoldást sikerült találniuk a tárgyaló feleknek.

Cikkünket frissítjük.

Csütörtök délelőtt már több mint 14 órája tárgyalt Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök. A négy vezető azért találkozott a fehérorosz fővárosban, hogy megpróbálja előmozdítani a kelet-ukrajnai válság rendezését.

Merkel és Hollande

Fotó: AFP / Kirill Kurdryavtsev

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20150212_Putyin_vasarnaptol_tuzszunet_lep_ervenybe

Béke