Évtizedek óta nem csapott le olyan erős vihar az Ausztrália keleti partján található nagyvárosra, mint csütörtök délután. A hurrikánerejű szelekkel érkezett szupervihar teljesen váratlanul csapott le a városra, amit pillanatokat alatt teniszlabda nagyságú jégdarabok kezdtek el bombázni. A szupercellahatalmas mennyiségű vizet is zúdított Brisbane-re. A beszámolók szerint húsz perc alatt annyi csapadék érkezett, mint általában egy hónap alatt szokott.

Quuensland állam kormányfőjének közlése szerint 39 ember sérült meg a délutáni csúcs idején kitört viharban, akik közül 12-őt kellett kórházba szállítani. Szerencsére egyikük sem szenvedett életveszélyes sérüléseket, de ez a viharról készült felvételeket elnézve csak a szerencsének köszönhető.

Az ausztrál biztosítók „katasztrófának” nevezeték a vihart, amelyben nagyjából ötezer épület és négyezer autó sérült meg. Volt olyan ház, amit szó szerint kettévágott egy, a nagy erejű szelektől kidőlt fa. A kár nagysága több, mint százmillió ausztrál dollár lehet. Szemtanúk szerint a vihar elvonulása után a város háborús övezetre emlékeztetett. A helyi kormány a hadsereg segítségét kérte a romok eltakarítására.

Így néz ki egy autó belsejéből, ahogy a jégeső szétzúzza a szélvédőt.

És ilyen, amikor egy elektromos vezeték kiég a vihar miatt. A beszámolók szerint nyolcvanezer háztartás maradt áram nélkül.

 

Végül egy lassított felvétel a zuhanó jégdarabokról.