Leállt az anyakönyvezés: kínos pillanatok országszerte

2014. július 2. 17:08 , Legutóbb frissítve: 2014. július 2. 17:19 Balassa Tamás
Akadozott vagy egyáltalán nem működött az országban az anyakönyvezés új elektronikus rendszere annak első éles munkanapján. Az anyakönyvvezetők szerdán egész nap kínos pillanatokat éltek át, hiszen gyászoló családoktól kellett elnézést kérniük, mert nem tudtak halotti anyakönyvi kivonatot kiállítani.

Az informatikai rendszer hibaüzeneteket írt, és azt is idegen nyelven. Az anyakönyvvezetők a házassági kivonatért érkezőktől is türelmet kértek, és a jövő heti ügyintézést vagy az elektronikus levélírást javasolták. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) fejlesztői egész nap dolgoztak a rendszerhiba elhárításán, de azt nem tudták megmondani, mikor áll helyre a rend.


Júliustól elektronikus anyakönyvek váltották föl a hagyományos papíralapú nyilvántartásokat. Négy helyett egyféle, személyhez kötött digitális anyakönyvbe vezetik az eseményeket. A születési, halotti, házassági és bejegyzett élettársi dokumentumok korszerű kezelése alapvetően könnyíti meg a felhasználók életét. Egy házassági kivonatért például nem kell majd elutazni  a frigy helyszínére, azt az országban bármelyik anyakönyvvezetőnél, sőt külföldről is le lehet majd kérni. A miniszteri rendelet szerint a százhúsz évre visszatekintő papíralapú nyilvántartásokat legkésőbb a hónap közepéig kell lezárni.

A zökkenőmentes indulás érdekében a KEKKH 920 millió forintos fejlesztést hajtott végre. Az uniós forrású projektben új és nagy biztonságú informatikai infrastruktúrát építettek ki, amit még a múlt héten is teszteltek. A rendszer már akkor is kétségeket ébresztett a tekintetben, hogy sikerül-e a repülőrajt. A lapunknak nyilatkozó jegyzők borítékolták a hibákat, melyek az első éles napon elő is jöttek. Egy belső-somogyi községi anyakönyvvezető reggel kilenc órától próbálkozott, és bármikor megpróbált belépni a programba, idegen nyelvű hibaüzenetet kapott. Ez a helyzet kora délutánig nem változott. Hibák jelentkeztek Kaposváron is, ahol az anyakönyvi hivatal szintén nemigen tudott dolgozni a hálózaton. Az ügyeket, az ügyfelek érdeklődésére a jövő hétre igyekeztek áttenni.

A szerdai nap legkellemetlenebb pillanatai a halotti anyakönyvi kivonatok miatt álltak elő. A hozzátartozók elakadtak a temetési szertartás előkészítésében, a szerettük elvesztésének hírét sem tudták közhírré tenni. Egy anyakönyvvezető már a hűtőházak véges kapacitása miatt kezdett aggódni. Kollégája az első házasságkötési ceremóniájára készülve osztotta meg kérdéseit: nem tudja még, mit fog aláíratni az ifjú párral a százötven barát és családtag, valamint a három kamera előtt. Erre ugyanis, bár a hírek szerint felkészítésben részesültek az anyakönyvvezetők, még nem kapott útmutatást.
A KEKKH kérdéseinkre ígért válaszait, amint megkapjuk őket, közöljük.

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/leallt-az-anyakonyvezes-kinos-pillanatok-orszagszerte-561054