2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

"Itt van Amerika legszebb asszonya"

Az újonnan kinevezett amerikai nagykövet, Colleen Bell videoüzenetet küldött a magyaroknak.

Másfél perces bemutatkozó videoüzenetet tett közzé a YouTube-on Colleen Bell, újonnan kinevezett amerikai nagykövet, aki szerdán adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek.

Bell magyarul kezdte üzenetét, "jó napot kívánok"-kal köszönt a magyaroknak, majd elmondta, hogy főleg a regionális biztonságra, a Balkán stabilitására, az energiafüggetlenségre és a demokrácia elősegítésére kíván fókuszálni nagyköveti munkája során.

Bell a videóban megemlítette, hogy üzletasszony és televíziós producer is volt, tevékenykedett a non-profit szektorban, 4 gyereke van és nagyon hálás Obama elnöknek, hogy megbíztak benne.

Kapálózás(!) Javaslat Obamának: állítsa rá az amerikai titkosszolgálatokat a Jobbikra

 

A magyar demokrácia leépülésének a megállítására és a "vélhetőleg" Oroszország által pénzelt "szélsőséges" pártok, mint a Jobbik előretörésének a megakadályozására egy sor javaslatot fogalmaz meg Barack Obama amerikai elnöknek a Human Rights First (HRF) "emberi jogi" szervezet részletes jelentése.
A dokumentum leszögezi, hogy a Jobbik és a görög "neonáci" Arany Hajnal már nem az Európai Unió belső problémája, hanem az Egyesült Államoké is.

 

Zoom

Novák Előd, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő tavalyelőtt EU-zászló égetése közben

 

A „Mi nem vagyunk nácik, csak...” című jelentés 130 oldalának több mint fele Magyarországgal foglalkozik. (A cím, illetve a mottó Füzessy Zsolt jobbikos szóvivő egyik megszólalására utal: „Mi nem vagyunk nácik vagy rasszisták, csak a cigányokkal baj van, és erről beszélnünk kell.)
A HRF szerint a Jobbik felemelkedése (illetve Görögországban az Arany Hajnalé) nemcsak a gazdasági válság eredménye, hanem a "kormányzat mulasztása" is. A HRF emlékeztet rá, hogy egy sor, diktatórikus múlttal rendelkező országban - Olaszország, Spanyolország, Portugália - nem futott be olyan karriert a szélsőjobb, mint nálunk és a görögöknél.
Magyarországon azonban a korrupciós botrányokba keveredett baloldal uralma után 2010-ben hatalomra jutott Fidesz és Orbán Viktor alatt a jogállam gyorsan leépült. A kormánypárt gyakran a - HRF szerint - szélsőséges Jobbik követeléseinek egy részét valósította meg. A HRF Orbánt az USA „problematikus szövetségeseként" mutatja be, aki egyre erősebb kapcsolatot ápol a putyini Oroszországgal.
A jelentés szerint a "szélsőséges pártok" - ezen belül is a Jobbik és az Arany Hajnal - lényegében a putyini Oroszország előretolt ötödik hadoszlopa, a céljuk, hogy belülről bomlasszák az Európai Uniót, enyhítsék, illetve akadályozzák az Oroszországgal szembeni szankciókat, legitimálják Oroszország krími és ukrajnai "térhódítási kísérleteit", illetve megakadályozzák a NATO szövetségi rendszerének további kiterjesztését.

 

Zoom
A görög Arany Hajnal egyik felvonulása

 

Ezen a ponton megjegyzi a HRF, hogy "bizonyos feltételezések szerint" a Jobbik pénzügyi támogatást kapott Irántól és Oroszországból, ami a HRF szerint mindenképpen alapos nyomozást érdemel.
A jelentés ajánlásában szerepel, hogy az USA kongresszusának kell az amerikai titkosszolgálatoktól adatokat kérni arról, hogy pontosan milyen pénzügyi támogatásban részesül a Jobbik Oroszországból és Iránból, illetve arra sarkallják Barack Obama amerikai elnököt, hogy utasítsa az amerikai hírszerzés vezetőjét, hogy vizsgálják meg alaposan a szélsőséges pártok és Oroszország kapcsolatát, majd hozzák nyilvánosságra a hírszerzési jelentés publikálható változatát.
A HRF szerint az „ezzel foglakozó amerikai ügynökségeknek” információkat kell gyűjteni a magyar és a görög politikai és üzleti élet szereplőinek a korrupciós ügyeiről, azzal kapcsolatban, hogy ezek hogyan és miként támogatják a szélsőséges politikai erőket.
A jelentés emellett arra szólítja fel Obamát, hogy alkosson új stratégiát a "magyar demokrácia leépülésének" a visszafordítására, a jogállam, a független demokratikus intézményei, az átláthatóság erősítésére. Obamának a HRF az ENSZ szeptemberi közgyűlésén el kell ítélnie Orbán jobban teljesítő illiberális államokról szóló eszmefuttatásait, illetve leszögezni, hogy az autoritárius rendszerek milyen veszélyt jelentenek a békére és a fejlődésre.
Az amerikai elnöki kabinetnek emellett hatékonyan fel kell lépnie Magyarországon a "támadott civil szervezetek", "független médiumok" támogatására, továbbá kommunikációs stratégiát kell kidolgozni azoknak a magyaroknak az eléréséhez, akik kizárólag a kormány által befolyásolt médiumokból kénytelenek tájékozódni.
Emellett az USA-nak felül kell vizsgálnia Magyarországnak adott juttatásai rendszerét, és olyan támogatásokat kell nyújtani, amelyek elsősorban a fiatalok lehetőségeit növelik, illetve a korrupció elleni küzdelem és az orosz finanszírozás felváltásának a lehetőségeit is.
Frissítés: Gyöngyösi: Magyarország szuverenitása elleni támadás a Human Righ First jelentése
Magyarország szuverenitása elleni eddigi legagresszívabb támadás a Human Right First emberi jogi szervezetnek a sajtóban napvilágot látott, a kormány politikáját és a Jobbikot bíráló jelentése - jelentette ki a Jobbik országgyűlési frakciójának helyettes vezetője szombaton Budapesten.
Gyöngyösi Márton az Egyesült Államok nagykövetsége előtt megtartott sajtótájékoztatón úgy értékelte a jelentést: Amerikában program készült arra, hogy a titkosszolgálatok, a külföldről fizetett civil szervezetek és az úgynevezett független sajtó segítségével, miként kell megregulázni és visszaterelni a "neoliberalizmus útjára" Magyarországot.
Ebben a helyzetben felszólítják a Fideszt és a kormányt, hogy hagyja abba a "csiki-csuki játékot" és döntse el, hogy az euroatlantizmus vagy a nemzeti érzésű emberek oldalán áll - mondta a politikus.
(Nol - MTI nyomán)

https://kuruc.info/r/4/131769/

 

Kemény Kerry

John Kerry amerikai külügyminiszter elítélte vasárnap Oroszország „hihetetlen agresszióját” Ukrajna ellen. Kerry egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a krími orosz katonai fellépésnek „nagyon komoly következményei lesznek” az Egyesült Államok és más országok részéről, beleértve a szankciókat és Oroszország gazdasági elszigetelését. „A 21. században nem lehet 19. századi módon viselkedni, egy másik országba behatolni teljesen mondvacsinált ürüggyel” – mondta a CBS televíziónak nyilatkozva Kerry.

Ámérika Szíria és a világ összes országának életébe beavatkozik...

Szíria: Amerika megrendezte a saját háborúját?

Veczán Zoltán
Forrás: MNO, Index.hu, HVG
2013. szeptember 05., csütörtök 14:16
Szíriai lázadók bevallották: ők használtak vegyi fegyvereket Aleppó mellett, videofelvétel is készült a fegyverarzenáljukról. Még mindig nem tudni, ki felelős a Damaszkusz melletti tömegmészárlásért, de az amerikaiak már állig felfegyverkezve készülnek lecsapni Aszad kormányára, természetesen az emberi jogok védelmében. Sokan úgy vélik, az Egyesült Államok újra megrendezte a saját háborúját.

Gleiwitznél a németek lengyel egyenruhába bújtatott ügynökökkel eljátszottak egy lengyel támadást Németország ellen. Berlin természetesen nem tűrhette a „lengyel” agressziót, és kitört a második világháború.

Amerika történelme a Lusitania cirkáló óta különösen gazdag olyan háborúkban, amelyekbe finoman szólva sem tisztázott ürügyekkel szállt be. Szíria esetében a vegyifegyver-támadás a casus belli. Az amerikai külügyminiszter már egyértelműen jelezte, hogy akárki használta is, Aszad a hibás – mondta el Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Megnyerni a nyugati közvéleményt

A polgárháború váltakozó szerencsével zajlott, most úgy tűnik, hogy Aszad erői állnak győzelemre. A felkelők ezért Líbiához hasonlóan itt is a nyugati hatalmak szimpátiájára hajtanak, bármilyen eszközzel. „Eddig bárhol, ahol az Egyesült Államok közbelépett, a külföldi migránsok összevissza hazudtak” – mondta el korábban a szíriai konfliktus kapcsán Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

ENSZ-felhatalmazás és a közvélemény támogatása híján a nyugatiak és Amerika eddig csak sűrűn intézett felhívásokat Aszad kormányához, hogy szüntesse be az erőszakot. Egy vegyifegyver-támadás tömeges polgári áldozatokkal viszont elég megrázó lehet a nyugati demokráciák szavazói számára ahhoz, hogy újra támogassák Amerika csendőrködését a Közel-Keleten. Kérdés, hogy mennyi civil áldozatra van ehhez szükség.

A helyzet fokozódik

A vegyifegyver-téma Szíria kapcsán decemberben került elő, amikor Washington aggódott amiatt, hogy Aszad rendszere „egyre gonoszabb fegyverekhez nyúl”, esetleg majd vegyi fegyvert is használhat. Januárban a francia Le Monde már tudni vélte, hogy Aszadék Homsznál vegyi fegyvert vetettek be, márciusban pedig Aleppónál halt meg két tucatnyi ember harci gázoktól úgy, hogy a nyugati sajtó evidenciaként kezelte: a szír kormányzat tette. Obama újra és újra sietett figyelmeztetni Szíriát és Iránt: ha Aszad vegyi fegyvert vet be, Amerika megtorolja; a NATO pedig ugrásra készen várta az ENSZ jóváhagyását a támadáshoz.

Az ENSZ azonban nem szállított bizonyítékot a beavatkozáshoz, a megtorlásról szóló határozatot pedig Kína és az oroszok májusban újra megvétózták. A szír elnök ekkor azt nyilatkozta: sosem használna vegyi fegyvert a saját népe ellen, ha azonban mégis bevetette volna, annak nem tíz, vagy húsz, hanem több ezer áldozata lett volna.

Több halott kell? Megoldjuk!

Csaknem 1500 halottja volt az augusztus 21-én, Damaszkusz közelében történt harcigáztámadásnak. Az agresszor kiléte a mai napig ismeretlen, de Amerika és szövetségesei megint egyből Aszadot vették elő. Úgy tűnt, ennyi áldozatra már érzékenyen reagál a nyugati közvélemény is, és ha Obamának sikerül megnyernie a kongresszus támogatását, hétfőtől megindulhatnak az első légicsapások.

Aszadnak nem érdeke

Bassár el-Aszad nem követne el ilyen ostobaságot – kommentálta a helyzetet Nógrádi. A biztonságpolitikai szakértő kifejtette: a kormányerők mindenütt győzelemre álltak, szorították vissza a lázadókat, azok minden külföldi segítsége ellenére. A szír elnöknek egyáltalán nem állt érdekében vegyi fegyvert bevetni a sajt népe ellen, a felkelőknek – és az őket támogató nyugati és arab országoknak – annál inkább, hiszen csak így provokálhattak ki egy amerikai beavatkozást; egyébként Damaszkusz esetében már bevallották, hogy ők voltak.

Egy ideje videó is kering a világhálón, amelyen a felirat tanúsága szerint a lázadók készülődnek a vegyi fegyverek bevetésére, sőt és egy ágyút el is sütnek a film végén.

Szíriai lázadók, szaúdi vegyi fegyver, amerikai kiképzés

„A felkelőknek bőven vannak vegyi fegyvereik – jelentette ki Nógrádi –, Katartól és Szaúd-Arábiától kapják, amely államok szintén Aszad megdöntésében érdekeltek. Emellett minden nap özönlenek az »önkéntesek« a jordán–szír határon, akiket az amerikai és brit titkosszolgálat képez ki és fegyverez fel.”

Amerika háborúi

 

Vladimir Putyin Oroszország elnöke diplomáciai úton értesítette az amerikai, a francia és a török elnököket, hogy a Tartousban állomásozó orosz hadiflotta nem játékból vagy viccből kötött ki a szíriai város partjainál. „ Oroszország meg fogja védeni érdekeit Szíriában és a Közel-Keleten. Ezért az oroszok képesek lesznek a legvégsőkig harcolni és olyan dolgokat megtenni a cél érdekében, amit el sem tud képzelni a nyugat, nem szórakozásból vétóztuk meg háromszor is a Szíriával szembeni fellépést. Az új világrend Szíriában fog elkezdődni” – mondta az orosz elnök. Forrás: arabtimes.com/SVPSZ --- Emlékeztető: Amerika háborúi: „1945. Japánra két atombomba, 1945-46 Kína, 1948-49 Görögország, 1950-53 Korea, Kína, 1954 Guatemala, 1958 Indonézia, 1959-61 Kuba, 1960 Guatemala, 1964 Kongó, 1965 Peru, 1964-73 Laosz, 1961-73 Vietnám (bukta!), 1967-69 Guatemala, 1973 Chile, 1983 Grenada, 1983-84 Libanon, 1980 El Salvador, 1980 Nicaragua, 1986 Líbia, 1987 Irak-Irán, 1989 Panama, 1991 Irak, 1993 Szomália, 1998 Szudán, 1998 Afganisztán, 1999 Jugoszlávia, 2001- jelenleg is Afganisztán, 2003- Irak, befejezés nélkül, de az olaj megy kifelé, 2008 Koszovó, 2008 Georgia (Grúzia), ( 2011- Líbia, befejezés nélkül, de az olaj szintén ömlik kifelé, és most Szíria. Afganisztánban, Irakban, Líbiában és Szíriában azóta nincs élhető élet, amióta megtámadták őket. Az emberek menekülnek a háborúk elől főként Európa irányába. (közel kelet blog)

 

Bennszülött Amerikai Indián Jóslat

Bennszülött Amerikai Indián Jóslat:

Egy tengerentúli műsorból, melynek ez az első része. Floyd Red Crow Westerman Amerika sorsáról beszél, hova jutott, és hova tart.

"Floyd "Red Crow" Westerman, más néven Kanghi Duta (1936. augusztus 17. -- 2007. december 13.) sziú zenész, politikai aktivista, és színész. Miután country énekesként megalapozta karrierjét, később főszereplője lett az amerikai indiánokat bemutató amerikai mozifilmeknek, és TV filmeknek. Néha egyszerűen csak Floyd Westerman-ként említik. Politikai aktivistaként vett részt az indiánokat érintő ügyekben."

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Floyd_Red_Crow_Westerman

Hivatalos weboldala: http://www.floydredcrowwesterman.com/

Köszönet Floyd "Red Crow"-nak az üzenetért. Nagy megtiszteltetés, hogy hallhattuk.

Elképesztő interjút adott Matolcsy György a CNN-nek

A magyar válság végéről, magyar tündérmeséről beszélt a CNN amerikai hírtelevízió legfelkészültebb gazdasági riporterének, Richard Questnek a magyar gazdasági miniszter. Az extravaganciájáról és cirkuszi kikiáltó stílusáról közismert tévés közbevetései elől rendszeresen kitérő Matolcsy György szerint a kelet-közép európai régió fog utat mutatni egész Európa számára. Az interjút kísérő riport azonban kíméletlenül bemutatta az ország súlyos helyzetét, így a kontraszt nagyon erős volt a tények és az interjú között. .

A magyar gazdaság az átmenet állapotát éli, de jövőre már erős növekedést fog mutatni - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a CNN-nek nyilatkozva. A Richard Quest által készített interjú csütörtökön került fel az amerikai hírtelevízió internetes oldalára.

Matolcsy György elmondta, hogy Magyarország az államháztartási hiány leszorítása érdekében "számos nem konvencionális gazdaságpolitikai intézkedést hozott meg". Emlékeztetett, hogy elkészült a magyar konvergenciaprogram, amelyet jóváhagyott az Európai Bizottság, és hangsúlyozta, hogy Magyarország pénzügyi helyzete rendezett. "A válságnak vége" - mondta a tárcavezető. A riporter felvetésére, hogy a magyar gazdaság több mint egy százaléknyit zsugorodott az első negyedévben, ami a legrosszabb mutató az unióban, Matolcsy emlékeztetett arra, hogy viszont a tavalyi év utolsó negyede az egyik legjobb volt az EU-ban. "Ez egy átmeneti időszak a magyar gazdaság számára. A jövő évben, hadd mondjam így: erős gazdasági növekedési mutatóval fogunk rendelkezni. Ez az év egy kicsit rizikós, ebben igaza van" - mondta Matolcsy György. A kérdésre, hogy miért nincs igazuk a magyar gazdasági vezetés bírálóinak, a miniszter elismerte, hogy a kormány számos kritikát kap a nem konvencionális intézkedések miatt, de, mint mondta, "ez a jövő". Megfogalmazása szerint "rá voltunk kényszerítve arra, hogy innovatívak és kreatívak legyünk".

A CNN riportere, Richard Quest úgy vélekedett, hogy a magyar kormány "túlságosan innovatív és túlságosan kreatív", és hogy sok közgazdász szerint a magyar gazdaság rossz úton halad. Matolcsy válaszában ismételten hangsúlyozta, hogy a kormánynak "nem konvencionális, sőt, nem ortodox eszközök felhasználásával" sikerült megvalósítania egy sikeres konszolidációs programot. "De az egész európai gazdaság növekedésre, munkahelyteremtésre és kreativitásra fog törekedni. Nagy szükség van a kreativitásra az Európai Unióban" - tette hozzá.  kérdésre, hogy szerinte súlyosan tévednek-e azok, akik szerint Magyarország gazdasági katasztrófa felé halad, Matolcsy György kijelentette: "Teljes mértékben. Ez képtelenség. Ez képtelenség. A magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz." Quest felhozta, hogy a növekedés üteme lassú, a munkanélküliségi ráta magas, és hogy a deficitet csak "füst és tükrök" segítségével lehetett csökkenteni, és hogy az egykulcsos adó csökkentette az adóbevételeket.

A nemzetgazdasági miniszter erre úgy érvelt, hogy "az éremnek két oldala van", és rámutatott, hogy a magyar államadósság szintje csökken, az államháztartási hiány fenntartható, és jóval a GDP 3 százaléka alatt van. A gazdaságban, amely átmeneti szakaszban van a növekedés felé, új munkahelyek jönnek létre. A CNN riportere szerint Magyarországnak meg kell hátrálnia a központi bank kérdésében, és ezt minél hamarabb teszi meg, "annál előbb száll le mindenki önökről". Matolcsy kijelentette, hogy a magyar központi bank száz százalékig független". Quest közbevetésére, hogy "mások ebben nem értenek önnel egyet", a nemzetgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hogy az MNB "lényegében független a kormánytól, és minden olyan törvényt amely szükséges ahhoz, hogy ezt mindenki számára abszolút bizonyossá tegye, a parlament elé kerül, és június végéig el fogják fogadni". Matolcsy György arra a kérdésre, hogy miben látja a magyar gazdaság jövőbeni erejét az Európai Unión belül, kijelentette: az erőt Közép-Európa egészében látja. "Mi következünk. Mi leszünk az új központ a világgazdasági közösség számára. Az euróövezet déli övezetét a közép-európai régióval váltjuk fel." A miniszter szerint a közép-európai térség nagyon erőssé válik, mert ez lesz "a következő felemelkedő régió "Európai és Ázsia, Európa és az Egyesült Államok között, és Magyarország ennek a szívében található".

Forrás: http://privatbankar.hu/makro/elkepeszto-interjut-adott-matolcsy-gyorgy-a-cnn-nek-247888

Látogatók - Itt van Amerika!

Az oldal jobb oldalán, alul, "Látogatók" név alatt megtekintheted, hogy kik keresik fel a 2012-őt!

Honlapszerkesztői hiányosságom miatt rá kell kattintanod a felső két sorra, vagy az alatta lévő négy sorra. ...(Lehet, hibásan állt be, mert a belső statisztika többet mutat.)

Magyar idő szerint 5.50-kor itt járt Amerika. Isten Hozott!

Újra a vérpad felé lökdösnek minket

Újra a vérpad felé lökdösnek minket
2012-03-05 Magyar Hírlap

Kerekasztal. Történelmi időket, sorsfordító napokat él a magyarság. mintha trianon ismétlődne az ország elleni szakadatlan támadásokban

Vajon van-e párhuzam Trianon és a hazánkkal szembeni uniós akció között? És mitől keveredik Magyarország folyton a világ újrafelosztásának baljós viharába? Erről beszélgettünk Raffay Ernő történésszel és és Koltay Gábor filmrendezővel.


Akik beszélgettek (balról): Sinkovics Ferenc, Koltay Gábor, Raffay Ernő. Két filozófia ütközik ma Magyarországon. Az egyik a globalizmus kiszolgálása, a másik a nemzeti pozíciók visszaszerzése
(Fotó: Burger Zsolt)

Sinkovics Ferenc: Mióta és miért nem szeretik a magyarokat a világban?

Raffay Ernő: Egészen az 1890-es évek közepéig a magyar nemzetnek mint szabadságszerető népnek igen jó híre volt. Találtam egy levéltári dokumentumot, amelyet egy Párizsban tanuló román diák írt haza az 1890-es évek első felében az egyik román irredenta szervezet vezetőjének, Iasiba. Az áll benne, hogy tisztelt professzor úr, próbálunk itt a magyarok ellen küzdeni, de olyan nagy a jó hírük Kossuthtal az élen, hogy nem is tudom, miként fogunk eredményeket elérni. De aztán jött a Replika-per 1893-ban, majd a Memorandum-per 1894-95-ben, erősen feltupírozták a nemzeti kisebbségeink sérelmeit, pedig az 1868. évi 44. törvénycikkünk Európa egyetlen nemzetiségi törvénye volt. Egyszóval az első világháború kezdetéig az ellenségeink meg tudták fordítani a magyarokkal kapcsolatos nemzetközi közvélekedést.

S. F.: Kisebbség? Most pont erre használja a hazai cigányságot a liberális oldal...

R. E.: A másik fontos dolog pedig az 1879 és 1907 között kialakult nemzetközi kétpólusúság volt. Magyarországot mint Németország szövetségesét kezdték lebecsülni és utálni. Erre jött a cseh, a román és a szerb propaganda. Gyakorlatilag az 1890-es évek óta tart ez a folyamat. Nemrég publikált román történelmi munkákban olvasom a Horthy-fasizmus kifejezést, Szlovákiában pedig olyan könyv jelent meg mostanában, amely a mai magyarok horthyzmusáról értekezik.

Koltay Gábor: Az elmúlt száz-százhúsz év folyamán sohasem fordítottunk figyelmet arra, hogy a világ elé tárjuk, kik vagyunk, honnan jöttünk, hová igyekszünk. A több száz éves Habsburg-hegemónia célja ugyanaz volt, mint az 1945 utáni szovjet uralomé: elvenni a magyarok történelmét. Öntudat és önazonosság nélküli embermasszává formálni őket, amit aztán könnyű kezelni és manipulálni. Szomszédaink folyamatosan informálták a világot céljaikról, elképzeléseikről és önmagukról. Mi csendben voltunk. Ez talán alkati sajátosság is. A szocializmus több mint négy évtizede alatt is jóval gyengébb volt a magyar propaganda, mint a "baráti" országoké, amelyek például teleszórták saját történelemkönyveikkel a nyugati könyvtárakat.

S. F.: Teleki Pál azt mondta, hogy aki birtokolni akarja Közép-Európát, annak elsősorban a centrumot, a magyar medencét kell elfoglalnia...

R. E.: Ez igaz. A Kárpát-medence a maga háromszázezer négyzetkilométerével, kedvező klímájával, valamint élelmiszer- és nyersanyagtermelésével fontos terület. Nem volt véletlen a térségre gyakorolt folyamatos germán nyomás, majd pedig a szovjet beözönlés sem. Sőt már maguk a törökök is stabil bázisnak tekintették a Kárpát-medencét, innen akartak további hódító hadjáratokra indulni nyugat felé.

K. G.: A most nyolcvanöt éves Zbigniew Brzezinski befolyásos amerikai politológus, egykori nemzetbiztonsági főtanácsadó is azt írja Nagy sakktábla című könyvében, hogy aki Közép-Európát birtokolja, annak minden hatalom a kezében van. Az amerikai világbirodalomnak szüksége van erre a térségre, amelynek a kellős közepén élünk mi, magyarok. Brzezinski nem köntörfalaz. Nekünk pedig nem marad más választásunk, mint szellemi szabadságharcot folytatni.

S. F.: Miért nem támadják a cseheket, a szlovákokat vagy a románokat az EU irányából? Nekik annyira ügyes politikusaik vannak, hogy eleve kivédik ezt?

R. E.: Ami a mostani román és szlovák politikai vezetést illeti, stílusban, mentalitásban mindkettő közelebb áll az EU vezetéséhez, mint a magyar kormány, amely például olyan fogalmat vett bele az állam új alaptörvényébe, mint a kereszténység ügye, amelyet az EU dühösen elutasít.

K. G.: Ügyesebbek voltak ezek a politikusok a huszadik század elején és közepén is. A rendszerváltás előtti évtizedekben úgy éreztük, a legliberálisabb barakkban élünk, s még a szocializmus keretein belül is rendelkezünk valamiféle szabadabb játéklehetőséggel. Bár az említett országok valamivel rosszabbul éltek, az ottani vezetők nem engedték népük nemzettudatát úgy elkopni és elkoptatni, mint nálunk a miénket.

R. E.: Kezdjük ott, hogy trianoni szétrúgatásunk igen visszavetette nemzetünket. Aztán az ÁVH-val daraboltatták és tapostatták szét ezt a társadalmat. Végül pedig, amikor eljött a rendszerváltás ideje, nem valamiféle morális és konzervatív politikai kurzus követte a kommunizmust, hanem a legdurvább neoliberális kapitalizmus. Azóta nem tudunk magunkhoz térni letaglózottságunkból. Lehet, hogy ez a kormány megpróbálja feltámasztani a nemzetet, a nemzeti gondolatát, de akkor ne csak Nyugaton tegye ezt, hanem itthon is! Uralkodjék végre magyar kultúrpolitika ebben az országban, mert ami most uralkodik, az botrányos. Amit Szőcs Géza és L. Simon László csinál, egyszerűen nevetséges. Nincsenek tapasztaltabb személyiségek erre a feladatra?

K. G.: Én eleve ott látom a bajt, hogy kettészakadt a magyar társadalom. Hegyeshalomtól nyugatra egy szociáldemokrata értékrendű párt és egy kereszténydemokrata közösség nem áll olyan antagonisztikus ellentétben egymással, mint itt nálunk. Mi a legnagyobb nemzeti sorskérdésekben, a lét vagy nemlét kérdésében sem tudunk együtt gondolkodni. Ezt az országot Trianonban szakadékba taszították. De a többi között éppen az összefogás, a nemzeti egyetértés okán Európa közepesen fejlett államai közé kapaszkodtunk fel az 1930-as évekre. Ott is a felső rétegbe. És amit Ernő mondott... Az akkori vezető réteg megkereste ehhez a megfelelő embereket, például egy Klebelsberg Kunót vagy Hóman Bálintot. Azért említem őket, mert minden siker az oktatás, a nevelés, a kultúra ügyénél kezdődik. Egyébként nem akarok a mostani kultúrpolitikusaink védőügyvédje lenni, de mind a szubjektív, mind az objektív körülmények sokkal nehezebbek, mint a húszas-harmincas években. Ennek ellenére szerintem igye keznek tenni a dolgukat.

S. F.: Oktatás? Hisz Wass Albert kimaradt az alaptanterv koncep­ciójából.

K. G.: Ez vicc. Honfitársaink egy részének nem kirekeszteni kellene őt sok más irodalmi és művészeti értékkel egyetemben, hanem megérteni, mitől tudta megérinteni sok ember szívét és lelkét.

R. E.: Annyit a világ újrafelosztásáról, hogy annak idején 1917-re tervezték a nagyhatalmak az első világháborút. Az ok: Németország kezdett a hagyományos, gyarmattulajdonos hatalmak fölé nőni gazdaságilag. Eljött tehát a pozíciók újrafelosztásának és a kapitalizmus átalakításának ideje. Most is ez folyik, a pénzügyi hatalmak az EU és a NATO képében terjeszkednek s szereznek új piacokat meg forrásokat. A mostani magyar kormánynak pont az a "bűne", hogy így vagy úgy, de szembeszállt az új világrend erőszakos kialakításával.

S. F.: Tehát akkor ez az a szellem, amelyet Cohn-Bendit mint egy elmebeteg, hadonászva és rikoltozva próbál elűzni...

K. G.: Nincs másról szó, mint arról, hogy Orbán Viktor a társadalomtól kapott felhatalmazással megpróbált bizonyos pozíciókat visszaszerezni Magyarország számára. Olyanokat, amelyekről azt hitte az új világrend, hogy már véglegesen megszerezte őket. Kérdés, hogy e harcban Orbán maga mögé tudja-e állítani a nemzet túlnyomó többségét. Ehhez, sokadszorra mondom, elsősorban szellemi és kulturális reneszánszra lenne szükség. Ennek segítségével tudnánk országlakosok gyülekezetéből újra nemzetté válni.

S. F.: Igen, de lehetséges-e mindez akkor, amikor kenyérgondokkal, fizethetetlen hitelekkel küzdenek az emberek? Az EU és a hazai liberális ellenzék pedig azt harsogja, mindez a szabadságharc következménye. Hozzátéve, hogy "inkább álljatok be a sorba, akkor vége lesz az egésznek". Erre a stratégiára építik Brüsszelben is az Orbán-Bajnai cserét. Megint Petőfi szelleme lebeg fölöttünk, a Kutyák és a Farkasok dalával.

K. G.: Két filozófia ütközik egymással. Az egyik a globalizmus kiszolgálása, a másik a nemzeti pozíciók visszaszerzése, az ország függetlensége. Valószínű, hogy az Európai Unió ebben a formában nem fog sokáig fönnmaradni. És mi lesz akkor ezzel a szerencsétlen, szétesett Magyarországgal, mit fog majd tenni, amikor adódik egy újabb történelmi lehetőség sorsának megváltoztatására, de ő már nem lesz olyan összetartó nemzeti közösség, mint amilyennek lennie kellene a cselekvéshez?

R. E.: Én két dolgot szeretnék még megélni. Az egyik, hogy az elszakított részek visszatérnek, a másik, hogy felbomlik az EU. Erős tudat, erős gazdaság, erős hadsereg. Én ezt ajánlom a magyarságnak, ha komolyan akarja venni a jövőjét.

S. F.: Ami uniós letaposatásunk mértékét és arroganciáját illeti, olyan, mintha megint Versailles hóhérai lökdösnék a vérpad felé az országot...

R. E.: Már 1855-ben készültek ellenségeink az elpusztításunkra. Kramarz egykori cseh miniszterelnök szerint Magyarországból csak Budapestet és közvetlen környékét szabadott volna meghagyni, de fennállt annak a lehetősége is, hogy hazánk megszűnik létezni, mint ahogy megszűnt annak idején Lengyelország is. Ebből a látószögből kell Horthy Miklós szerepére tekinteni. Igaz, most sokkal komplikáltabb a helyzet. Valamilyen világtörténelmi eseménynek kell jönnie ahhoz, hogy végre labdába rúgjunk.

K. G.: Trianon óta van egy bonyolult és összetett magyar kérdés, amelyet magunknak kell felvetni országhatáron belül és kívül. Ugyanakkor sokan csak dadognak, és lesütik a szemüket, ha erről van szó. Kérdem: miért? Mert mások így akarják?!
Sinkovics Ferenc