2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Kína ma - Frei Tamás

Képzeljük magunkat pár percig Kínába. A magas rangú katonatisztek az ottani kommunista párt szabályzata szerint az autóikon speciális rendszámtáblát használhatnak, ami feljogosítja őket a közlekedési szabályok megszegésére.

Mehetnek gyorsabban, bekanyarodhatnak ott, ahol az átlagemberek nem, és természetesen nem kell büntetést fizetniük.

Irritáló, ugye?

A szocializmus egykori hasonló arcátlanságaira emlékezve nekünk, magyaroknak, könnyű megértenünk, hogy a kínai állami vezetők szabályok felettisége és dölyfössége mennyire bosszantó lehet arrafelé. Hát még ha hozzáteszem, hogy a korrupció Kínában olyan szintre jutott, hogy a csúszópénzen szerzett vagyonokat egyre többen gátlástalanul mutogatják is, mert úgy érzik, nincs mitől tartaniuk. A katonai vezetők például Jaguarokkal, Mercedes limuzinokkal és limitált számban gyártott Cadillac különlegességekkel járnak, rajtuk a mindenre feljogosító rendszámtáblákkal.

A barátok állami megrendeléseken keresztül vagyonokhoz jutnak, a vezetők pedig hirtelen kacsalábon forgó villákba költöznek, földbirtokosok lesznek, prosperáló és jelentős összegű osztalékot fizető magáncégek részvénytulajdonosaivá válnak (szerencsésen fektettek be – így szoktak védekezni). A hivatalos fizetésük alapján megmagyarázhatatlan gazdagságban fürdenek.

Tavaly óta azonban mintha változna valami. Mármint Kínában...

A speciális rendszámtáblákat például elkezdték visszavonni, a Kínai Kommunista Párt pedig belső korrupcióellenes vizsgálóegységeket állított fel. Nem a kínai államügyészség nyomoz, hanem áttekinthetetlen és a nyilvánosságot kizáró párteljárások folynak egyre nagyobb számban. A külvilág csak találgat: vajon a lassan két éve regnáló új pártfőtitkár, Hszi Csin-ping érzi úgy, hogy az egypártrendszer tekintélye vészesen sérül az egyre gátlástalanabb korrupciótól, vagy mindez csak ürügy?

Valójában belső leszámolások zajlanak, a politikai ellenfelek félreállítása. Mert piacgazdaságban egypártrendszer nem létezik. Hivatalosan lehet persze egypárti hegemónia egy kapitalista országban, de akkor annak az egy pártnak a keretein belül alakulnak ki ellentétek, konkurencia és néha szó szerint véres harc a koncért.

Egyre jobban értjük ezt mi, magyarok is...

Mert mindig akad valaki, akinek még nem elég. A világ egyelőre csak annyit lát, hogy a kínai felső vezetés egyre több tagja lesz hirtelen öngyilkos. Például kiugranak az ablakon, pont úgy, mint a kínai állami információs hivatal helyettes vezetője nemrégiben. 2013-ban 54 gyanús halálesetet jegyeztek fel, ebből 23 biztosan öngyilkosság volt, mert letagadhatatlan körülmények között történt. Pekingben például az irodaablakokon keresztül újabban elég sok kommunista pártfunkcionárius landol a járdán.

Az öngyilkossági hullámra sokféle magyarázat létezik, de a legvalószínűbb, hogy azok végeznek magukkal, akik megsejtik, hogy nemsokára eljárás indul ellenük. A belső pártnyomozások vége ugyanis többnyire halálbüntetés és teljes vagyonelkobzás. Az öngyilkosságba menekülő állami vezetők ellen azonban nincs mit tenni, az eljárás megakad, koronatanú híján lezárják az ügyet, és legalább a család megtarthatja a sokmilliós vagyont.

Sírjunk vagy nevessünk?

Frei Tamás facebook oldala

Oroszország és Kína újradefiniálja az Új Világrendet


Május 20.-án történelmi jelentőségű találkozóra került sor a CICA keretében Sanghajban, amelyen az új barátok Vlagyimir Putyin, Hszi Csin-ping és az iszlám köztársaság elnöke Hassan Rouhani megbeszélték a szorosabb együttműködés mikéntjét azzal a céllal, hogy lecseréljék a Nyugattal kiépített kapcsolataikat...főként a dollárt.
Amit elsőként megemlítenek a találkozó eredményéről az az, hogy a VTB a legnagyobb orosz bank a Bank of China-val megegyeztek, hogy egymás között a saját valutájukkal megkerülve az amerikai dollárt szabadon kereskedhetnek, s intézhetik a kifizetéseket, a "befektetési banki, a bankközi hitelezést, kereskedelem-finanszírozási és a tőke-piac tranzakciókat".
A Magyar média írja:
Megérkezése előtt Putyin azt nyilatkozta kínai médiumoknak, hogy Kína „Oroszország megbízható barátja".
„Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy a két ország közötti együttműködés még sosem volt ilyen szinten, mint most" – idézi az orosz elnök szavait a BBC. Kína Oroszország legfőbb gazdasági partnere: mintegy 90 milliárd dollár forgalmat bonyolítottak le 2013-ban, és a tervek szerint ezt 200 milliárdra kívánják növelni az évtized végére.
A Xinhua kínai állami hírügynökség szerint több megállapodás is születik majd a csúcson Kína és Oroszország között, valamint Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan Ázsia biztonságával kapcsolatosan is tett bejelentéseket. A két ország közös - haditengerészeti - hadgyakorlata is megkezdődött.
Oroszország és Kína nemcsak a gazdaság területén evez egy hajóban, de mindkét országot komoly kritika érte az elmúlt időszakban: míg Putyint Ukrajna miatt ostorozzák, addig Kínát azért, mert olajfúrótornyot helyezett üzembe a Dél-kínai-tengernek olyan körzetében, amely Vietnamtól 240 kilométerre van, és így a délkelet-ázsiai ország saját területeként tartja számon.
Egy másik helyen A The New York Times szerint:
Putyin Kelet felé hajlása konzervatív, nacionalista ideológiával párosul, amely az egyre istentelenebb, relativistább és dekadensebb Nyugattal szemben a vallást, a családi értékeket és hazafiasságot hangsúlyozza ki.
A The New York Times szerint Putyin kétnapos kínai látogatásának középpontjába annak a megállapodásnak a megkötése kerülhet, amelynek alapján Oroszország 2019-től gázt szállíthat Kínának az új szibériai mezőiről.
A lap úgy értesült, hogy a körvonalazódó üzlet 38 milliárd köbméternyi, mintegy 14 milliárd dollár értékű gáz eladásáról szólna, ha a feleknek sikerülne megállapodniuk az ezer köbméterenkénti 380 dollár körüli árban. Megegyezés esetén Kína megépítene egy több mint 2400 kilométeres, 30 milliárd dollár értékű csővezetéket.
Szakértők szerint Moszkva ma már kész a megállapodásra, már csak azért is, hogy jelezze Washingtonnak és Nyugat-Európának: máshol is talál fontos barátokat és felvevőpiacokat az orosz gáz számára. Az orosz-kínai alku csökkentené a nyugati szankciók jelentőségét, s megerősítené Putyin pozícióit
A lap szerint Oroszország Kínával tavaly közel 90 milliárd, az EU-val 2012-ben mintegy 370 milliárd, az Egyesült Államokkal pedig ugyanabban az évben csak 26 milliárd dolláros értékű kétoldalú kereskedelmet bonyolított le. Oroszország exportbevételeinek 67 százaléka a kőolaj- és földgázkivitelből származik.
Az oroszország hangja pedig ezt írta: Oroszország és Kína szembe fog szállni más országok belügyeibe való beavatkozás ügyével, megvétózza az egyoldalú szankcionálást, más államok alkotmányos rendszere megváltoztatására irányuló tevékenység finanszírozását vagy ösztönzését – áll Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping sanghaji tárgyalásának eredményeképpen elfogadott közös nyilatkozatban.

Medvegyev egy interjúban elmondta: "Lassan, de biztosan haladunk egy új hidegháború felé, amire nincs szükség senkinek." A szankciókra "különösképpen nem reagálunk, nem toroljuk meg, habár megvannak az eszközeink, hogy keményen sértsük a szankciókat kezdeményező országokat" -utalva Obama "politikai tapintatlanságára".

Medvegyev elnök nem blöffből mondta e szavak. Nézzük az Idők Jelei oldalán egy cikk részt:


Az Obama kormány megkezdte az orosz politikusok és üzleti érdekek elleni szankciók bevezetését, bár ezek az ellenmondásos politikai manőverek az ellentétek enyhítése helyett inkább olajat öntöttek a tűzre.
Marin Katusa, a Casey Research vezető forrásstratégája szerint Oroszország kulcsfontosságú forrásai különleges stratégiai helyzetet biztosítanak számára az Egyesült Államokkal szemben, amennyiben úgy döntenek, hogy ők maguk is szankciókat vezetnek be. Az ország bőséges olaj és gázforrásai olyan előnyt jelentenek, amit nem egy alkalommal kihasználtak már a múltban, például európai partnerekkel folytatott tárgyalások során, burkoltan vagy nyíltan azzal fenyegetve, hogy elzárják a csapokat, ha nem teljesítik követeléseiket. Van azonban egy olyan forrás, amiről kevesen tudják, hogy Oroszország birtokolja a dominanciát a világon. Ez pedig az urániumbányászat.
Katusa elmagyarázza, hogy amennyiben Oroszország az uránium kivitel korlátozása mellett döntene, az Egyesült Államok jelenlegi életformája igen gyorsan megváltozna.
Marin Katusa elmagyarázza, milyen mértékben függ az Egyesült Államok nemcsak az olajexporttól, de a külföldről behozott urániumtól és egyéb forrásoktól és, hogy milyen következményei lehetnek egy igazi kenyértörésnek a két ország között. http://idokjelei.hu/2014/05/a-forrasstratega-uj-orosz-veszelyre-figyelmeztet-ez-lenne-az-amerikai-tortenelem-legnagyobb-aramszunete/
Még az ukrajnai válság előtt Oroszország elkezdte az amerikai dollárt háttérbe szorítani; ez tény. "A Gazprom szimbolikusan jüanban fog kereskedni Kínával"; "40 központi bank döntött úgy, hogy a dollár helyett az új tartalék valutában a jüanban számol" és hasonló cikkekkel találkoztam.
Az Oroszország hangja (no nem a magyar) megjelentett egy cikket, amelyben az áll, hogy az orosz pénzügyminiszter kész zöld utat adni egy tervnek, amely radikálisan megnöveli a rubel szerepét a kereskedelemben és csökkentené a petrodollár dominanciáját a tranzakciók során. Az oroszországi bankszektor már felkészült a tervet alkalmazására.
Április 24.-én az orosz kormány egy speciális találkozót szervezett azzal a céllal, hogy megtalálják annak módját, hogyan szorítsák ki az amerikai dollárt az orosz export műveletekből.
Az energiaszektor főbb vezetői, bankok és kormányszervek számos lehetőséget vetettek fel arra, hogy hogyan kellene válaszolni az Oroszország elleni amerikai szankciókra.
Ha a Nyugatnak az volt a céljuk a szankciókkal, hogy válaszlépést csikarjanak ki az oroszoktól, akkor jó úton járnak.
A „de-dollárizálás” találkozón az orosz miniszterelnök helyettes Igor Shuvalov kijelentette, hogy Moszkva nagyon komolyan elhatározott abban, hogy megállítsa a dollár használatát.
A pénzügyminiszter helyettes Alexey Moiseev a TV-ben később elmondta (lenti videó), hogy a rubel szerepköre dominanciája nőni fog, amely lebonyolítását egyetlenegy bank, szervezet, szakértő sem tartja problémának.
Ez lenne a „valuta váltás különleges rendelete”, ami azt jelenti -mondja a miniszter-, hogy a kormánynak megvan a legális hatalma, hogy a rubel elsődleges használatára késztesse az orosz vállalatokat.
A témáról sok szó esett, de lényeget már látjuk, hogy ez a dollár elleni háromoldalú egyezség nagy koppintás a Nyugat orrán és, hogy melyik valutát használják erre az mindegy, csak ne az amerikai dollárt.
Kína, Oroszország és Irán…a három nagy kebelezendő ellenség most már egyre jobban összefonódik, hónapról hónapra és a Nyugattól egyre távolodik.

Ukrajna: Kína hathatósan támogatja Oroszországot – Amerikával szemben

Kína hathatósan támogatja Oroszországot- Amerikával szemben

Kína igényt tart az Amerikának nyújtott hitelei azonnali visszafizetésére – aranyban, – ha az USA nem fejezi be a nyomásgyakorlást Oroszországra…

Az amerikai kormányzat utalt rá, hogy befagyasztja az Amerikában található orosz pénzeszközöket, számlákat, – ha Oroszország nem teljesíti kérésüket, s nem fejezi be a katonai műveleteket a Krím félszigeten, – s egyáltalán, – ha nem engedelmeskedik a Nyugat elvárásainak a botrányos ukrán kérdésben.

*Ám ezt természetesen az oroszok nem fogják megtenni, s nem hagyják cserben saját honfitársaikat, kik többségben vannak a Krím-félszigeten, – s nem vonulnak ki a valójában orosz Krímből, melyet Szovjet Ukrajna 54-ben csak ajándékba kapott tőlük. (Pontosabban Hruscsovtól). – Ám, mikor a Szovjetunió felbomlott, a félszigetnek vissza kellett volna kerülnie Oroszországhoz, – de az akkori ukrán vezetés, (kik már akkor is a nyugati geopolitikai érdekeknek megfelelően cselekedtek), ehhez nem járult hozzá. – 92-ben pedig, az akkori orosz elnök Jelcin, szintén ezen érdekek mentén alakította politikáját, s nem forszírozta a Krím jogos orosz tulajdonba való visszakerülését. – a szerk.*

Tehát, akárhogy szeretnék is az amerikaiak pénzügyi eszközökkel zsarolni Oroszországot és Putyint, – könnyen a visszájára sülhet el a dolog, – mert mint kiderült; voltaképpen Amerikának nincsen saját pénze. – És nagy valószínűséggel, – egyszerűen csak el akarta lopni az oroszok Amerikában különféle számlákon tartott pénzeszközeit, – azzal az indokkal, hogy segíteni akar Ukrajnának.

Ez Federal Reserve birtokában lévő arany - voltaképp mind a kínaiaké

Ez Federal Reserve birtokában lévő arany – voltaképp mind a kínaiaké

A Kínai sárkánynak pedig nagyon nem tetszik, ahogyan az egyik legfőbb szövetségesével, Oroszországgal bánik az Amerikai Egyesült Államok kormányzata, – s ezért, ha befagyasztják az Amerikában található orosz pénzeszközöket, számlákat, – ebben az esetben a Kínai Népköztársaság felkéri az amerikaiakat, hogy egy összegben fizessék vissza részére azokat a hiteleket, amelyeket eddig a kínaiak folyósítottak számukra! – Mégpedig aranyban, – ahogyan a kínaiaktól is kapták eredetileg.

A dolog pikantériája csak az, hogy a amerikaiaknak nincs annyi aranyuk sem, amennyi az adósságukat a kínaiak felé fedezné. A hivatalos aranytartalékuk, a tartozás töredékét sem éri el.

Ugyanakkor a Nyugat törvénytelen és aljas módszerein egyre inkább felbőszülő Kína kész arra is, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózzon minden olyan döntést, mely Oroszország ellen irányul.

Előzőleg Kína Törökországra is komoly nyomást gyakorolt abban a kérdésben, hogy Törökország ne engedje át a Boszporuszi-szoroson, az Égei-tenger felől a Fekete-tengerre igyekvő NATO hadihajókat.

Megjegyzendő, hogy ez nem az első alkalom volt, melyben Kína és Oroszország szorosan együttműködött a világpolitikai és a stratégiai kérdésekben; A szíriai konfliktusban Oroszország és Kína együttesen blokkolta, vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, mely felhatalmazta volna a “Nemzetközi haderőt” (valójában túlnyomórészt az USA haditengerészetét és légierejét, – a szerk.), – hogy közvetlenül is beavatkozhassanak Szíriában.

És, ha az amerikai kormányzat komoly pénzügyi segítséget kíván nyújtani a puccsal uralomra jutott, önmagát kinevezett “ukrán kormánynak”, – mely összeg min. 1 milliárd dollárról indul, – nos ebbe a kínaiaknak is lesz némi beleszólásuk, mert könnyen elképzelhető, hogy az is a kínaiaké, – s így a törvénytelen ukrán hatalom segélyezését is a kínaiaktól kapott pénzből valósítanák meg.

*Kínának amúgy is komoly gondjai vannak az ukrán gazdasági élet főszereplőivel, akik természetesen Janukovics szűk körén kívül, a helyükön maradtak. Ezek nemrég csúnyán átverték a kínaiakat nem egy kérdésben, például az élelmiszeriparban is. – A szíriai lázadóknak szállították többek közt, a kínaiak által már kifizetett gabonát, – Kína helyett – a szerk.*

Ezért most Kína, 3 milliárd dollár kártérítést követel Ukrajnától. – Nem csoda tehát, hogy semmiféle formában nem kíván hozzájárulni a velejéig korrupt ukrán gazdasági szereplők további felszínen tartásához.

Ugyanakkor az Orosz Külügyminisztérium is hivatalos elvi nyilatkozatot adott ki: “Kína támogatja Oroszországot.”

Orosz KÜM

“Szergej Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszter telefonbeszélgetésük során kiemelték, hogy álláspontjuk közel van az ukrajnai helyzetet illetően. Ezt hétfőn az orosz Külügyminisztérium közölte.

A két külügyminiszter eszmecserét folytatott az ukrajnai helyzetről. Oroszország és Kína álláspontja széleskörűen egybeesik az országban és a körötte kialakult helyzetet illetően” – olvasható a főhatóság honlapján.

Rámutatnak: a két miniszter megállapodott, hogy folytatják a szoros kontaktust az adott kérdésben.”

Szabad Riport / Garboczy János

Felhasznált források: Politikus.ruOroszország Hangja, - pzcu.gov.ua

NORMÁLIS keleti testvéreink

Kína és Japán búcsút int a dollárnak

Kína és Japán a kétoldalú kereskedelemben júniusban áttér a nemzeti valutában (jüanban és jenben) történő elszámolásra - közölték hétvégi japán lapok.

Ázsia két legerősebb gazdaságának a vezetője decemberben állapodott meg arról, hogy a kétoldalú elszámolásban kiiktatják a dollárt, és ezzel mérséklik az amerikai deviza árfolyammozgásából adódó kockázatokat, illetve csökken a tranzakciós díj.

A japán gazdaság egyre jobban kötődik Kínához, 2009-es adatok szerint Kína már akkor Japán legnagyobb kereskedelmi partnere volt. 2010-ben a kétoldalú kereskedelem értéke 22,3 százalékkal haladta meg az előző évit, elérve a 26,5 ezer milliárd jent (339,3 milliárd dollár).

Kína és Japán a devizatartalékok esetében is a világ két vezető állama, viszont Kína 2010-ben már megelőzte Japánt a világ második legerősebb gazdaságaként az Egyesült Államok után.

 

MTI - barikad.hu

Még a disznófület is hamisítják Kínában - a tojás után nem meglepő

Újabb élelmiszerhamisítási botrány van kilátásban Kínában, miután a közkedvelt párolt sertésfülről derült ki, hogy hamisítják - jelentette a China Daily című napilap szerdán.
A Csiangszi tartományi Kancsou város piacán értékesített csemege állítólag megtévesztésig hasonlít az eredetire, csak éppen - a hatóságok eddigi megállapításai szerint - olyan vegyi anyagok felhasználásával készült, amelyek vérnyomás- és szívproblémákat okozhatnak.
Zoom
A tartományi élelmiszerbiztonsági iroda a fülimitációkban zselatint és - a szappangyártásnál használatos - nátrium-oleátot mutatott ki azután, hogy egy férfi még március végén panaszt tett a helyi közbiztonsági hivatalban azzal, hogy a disznófülek, melyeket el akart fogyasztani, hányingert keltő bűzt árasztottak. A termék elsődleges vizsgálatának eredménye alapján a gyanúsított árust két napon belül elfogták, a nála talált mintákat laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá. Az árus nevét nem hozták nyilvánosságra, és egyelőre azt sem közölték, hogy ki, vagy kik a gyártók.
A China Dailyben megszólaltatott szakember szerint a műfüleket nátrium-oleáttal tették ízletessé, de a szer nagyobb mennyiségben magas vérnyomást és szívzavart okozhat. Az ipari zselatin ennél még komolyabb veszélyt jelenthet az egészségre - nyilatkozta Fan Cse-hung.
A szakember felhívta az érintettek figyelmét a körültekintőbb vásárlásra, megjegyezve, hogy a valódi sertésfülek erezettek, rajtuk apróbb szőrszálak is felfedezhetők. A hamisak esetében ezek az "azonosító jelek" hiányoznak.
A kínai online média hamar felkapta az esetet és a képet, amelyen ellenőrök vizsgálnak egy doboznyi hamis disznófület, pillanatok alatt ezrek küldték tovább, vagy használták fel a maguk blogjában.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó:


További részletek: http://kuruc.info/r/6/96161/#ixzz1v65VD6FN