2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

"Orbánt államférfinak képzeltem, de nem az" Magyar Narancs-interjú

MN: Az elmúlt négy órában kis túlzással többet nyilatkozott, mint az azt megelőző négy évben. Segítsen rekonstruálni, pontosan mi történt ma és miért.

Simicska Lajos: Őszinte leszek: még én is dolgozom az elmúlt órák rekonstruálásán. Képzeli, mennyire mellbe vágott a dolog. Elárultak az embereim.

MN: Kik az árulók?

SL: Az, amit a Liszkay úr és a menedzsment művelt, teljesen mellbe vágott. Olyan nincs, hogy valaki bejelenti a lemondását, majd azt egyből nyilvánosságra hozza, és viszi a komplett bandát. Ez számomra vállalhatatlan.

MN: Tisztázzuk: akkor tehát ő mondott le, vagy ön mondott fel Liszkaynak?

SL: Liszkay közölte, hogy le szeretne mondani a főszerkesztőségről. Ezt én el is fogadtam, aztán a sajtóban láttam, hogy az egész menedzsment felállt. Én meg csak néztem, hogy mi a pöcs zajlik itt. Akkor mondtam, hogy jó, rendezzük a tulajdoni viszonyokat, és az ügyvezetői és főszerkesztői kinevezéseket. Két óra alatt lerendeztem. Na most, jóbarátok nem így intézik az ügyeket. Ez kicsit feldúlt. Az embereknek lehetnek fenntartásaik, problémáik – bizonyos dolgokban egyetértenek, másban nem –, de az ügyeknek van kulturált intézési módja. Nem érdekel, miért csinálta. Áruló.

MN: Időközben a Átlátszónak adott interjújából kiderült, hogy ön lesz a HírTV első embere, és már ki is nevezte D. Horváth Gábor korábbi főszerkesztő-helyettest a Magyar Nemzet szerkesztősége élére. A cégadatok szerint ugyanakkor Liszkay tulajdonosa is a lapot kiadó Nemzet Kft.-nek. Akkor neki ebbe már nem is volt beleszólása?

SL: Valóban tulajdonosa volt, de Liszkay a mai nappal kiszállt a társaságból és eladta az üzletrészét. Az új ügyvezető igazgatót Tóth Mariannának hívják.

MN: Ezek szerint Liszkay lemondott a tulajdonrészéről?

SL: Nem lemondott róla, eladta.

MN: Kinek?

SL: Pillanat, utána kell kérdeznem a kollégáknál. (…) A Pro-Aurum Zrt.-nek.

MN: Az adattár szerint a Pro Aurum Zrt. az ön többségi tulajdonában van.

SL: Igen, de tájékozódnom kellett, hogy pontosan melyik vállalaton keresztül zajlott az üzlet. Kiadtam az utasítást, hogy vásárolják ki, és ezt az illetékesek végrehajtották.

MN: Tehát akkor lényegében arra kérte Liszkayt, hogy amennyiben lemond, adja el a Nemzet Kft.-ben lévő tulajdonrészét önnek.

SL: Igen, mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg. Nem volt ellenvetése. Kineveztem az új ügyvezetőt és a főszerkesztőt, és a dolog el volt rendezve. Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom, mostantól csak a saját embereimre támaszkodom. Ez így rendben van önnek?

MN: Mennyit fizetett Liszkaynak a részesedéséért?

SL: Mit tudom én. Na jó, várjon, megmondom, mindjárt utánakérdezek. (…) 100 millió körüli pénzt.

MN: Más tulajdonosi kérdést is rendezni kellett? Van más résztulajdonos a korábbi ügyvezetők között, aki most eladta önnek a részét?

SL: Mit tudom én azt. Megvettem amit kellett, azt kész.

MN: Mekkora részben öné a Pro Aurum?

SL: Ne kérdezzen már hülyeségeket, nem tudom pontosan fejből. Az enyém. Kiterjedt a birodalom, sok érdekeltségem van.

MN: Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője is lemondott. Az ő utódja megvan már?

SL: Megvan. Schlecht Csabának hívják.

MN: Mennyire maradt egyedül? Nyerges Zsoltot vagy Fonyó Károlyt továbbra is a szövetségnek tekinti? Vagy ők is árulók?

SL: Nem, ők nem. Csak a Liszkayt és az ő keze alatt dolgozó menedzsmentet tekintem árulónak. Azokat, akik lemondtak. Nyerges és Fonyó üzleti partnereim, nincs közük ehhez az esethez. Jóban vagyok velük.

MN: Arról is cikkeznek már, hogy feltehetőleg Orbán Viktor és a főtanácsadója, Habony Árpád állnak az akció mögött. Állítólag egy új médiabirodalom van kiépülőben, amelynek Liszkayék lehetnek a fő arcai.

SL: Ezt nem tudom megmondani. Egy háború zajlik, amiben könnyen lehet, hogy ilyen eszközökkel is számolni kell. Maximálisan ellenzem azt a médiapolitikát, amit a kormány folytat, és ennek hónapok óta hangot is adtam.

MN: Beszélik, hogy önnek nem tetszik az oroszbarát kül- és energiapolitika. Ebből mi igaz?

SL: Nem tetszik, nagyon nem tetszik. Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között.

MN: Több helyen felmerült, hogy azért orrolt meg Orbánra, mert a szűk körei kihagyták önt az MVM Földgázszállító és a Mol Energy Trade Zrt. közti orosz földgázüzletből, amivel a kedvezményezettek tízmilliárdos nagyságrendű hasznot tettek zsebre. SL: Lehet, hogy ezen marhára meg fog lepődni: a világ nem csak üzletből áll. Én alapvetően – itt meg lehet, hogy hangosan nevetni is fog – értékek és elkötelezettségek mentén végzem a dolgomat. Nekem ezek fontosabbak adott esetben, mint az üzlet. Lehet, hogy a mai világban ez furcsán hangzik, de én ilyen vagyok. Tartozom annyival a hazámnak, a családomnak és magamnak, hogy csak olyat cselekszem, amit helyesnek tartok és olyanokkal üzletelek, akiket vállalható üzletpartnernek tekintek. Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.

MN: Azért kell, hogy legyen ennek a konfliktusnak egy személyes dimenziója is: mégiscsak bő harmincöt éve egymás barátai és harcostársai. Ne mondja, hogy ebben a szembenállásban nincsenek érzelmi motívumok.

SL: Persze. Egy nagy csalódás, nem tagadom. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg.

MN: Azt nyilatkozta a hír24.hu-nek, hogy nem érzi biztonságban magát: elütheti egy autó, de akár le is lőhetik. Miért érzi fenyegetve magát?

SL: Ismerem ennek a történetnek a szereplőit, tudom mire képesek. De igazából nem félek, csak amikor az az újságíró hívott, épp útban voltam a kocsival a szerkesztőség felé; még nagyon zaklatottan éreztem magam, és akkor mondtam, hogy persze, akár le is lőhetnek. Amúgy ez tényleg benne van a pakliban, de ettől még nem félek. Ez egy kemény világ. Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban.

MN: Azért Orbán önkényuralmi törekvései nem tavaly kezdődtek, és amíg az érdekeltségei nem bánták, önt sem zavarta annyira a demokratikus jogok csorbulása. Mikor tört meg a kapcsolatuk? Mi volt a fordulópont?

SL: Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.

MN: Azóta nem is találkozott azokkal a befolyásos fideszesekkel – elsősorban Rogán Antalra és Lázár Jánosra gondolok –, akikkel korábban gyakran találkozott?

SL: Azt tudom erre mondani, hogy korábban sem voltak túl aktívak ezek a kapcsolatok. Ez nem így működik. Én politikussal, ha jól emlékszem, az elmúlt egy évben nem is beszéltem. Minek.

MN: Most akkor elmegy pihenni?

SL: Egy hétre elmegyek holnap, igen.

MN: Újságírók közt gyakori téma, hogy Simicska és Orbán annyi minden régi sztorit tud egymásról, hogy már csak ezért sem mernének nyílt karddal egymásnak menni.

SL: Mire kíváncsi? Harmincöt éve ismerem, mond ez valamit? Ismerem, sok minden tudok róla, igen. Na és?

MN: Akkor, bizonyos tekintetben politikai kockázatot hordoz a kormányfőre nézve.

SL: Na és, akkor mi van, lelőnek? (Nevet.) Bízzunk benne, hogy nem így lesz.
Forrás: https://kuruc.info/r/2/139160/

Simicska Lajos: Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó

Üdvözlöm, Nagy József vagyok a Hír24-től. Simicska Lajost keresem.

Én vagyok személyesen, parancsoljon. Mit óhajt tőlem?

Elnök úr, nem tart attól, hogy a mai lépésével szétveri a Fideszt?

Ne haragudjon, éppen milyen lépésemről beszél? Éppen most közölték velem egy órája, hogy a teljes menedzsment felmondott a médiánál, és éppen indulnék bemenni, lecserélni az egész médiát. De ön mire gondol? Mit kéne lépnem? Mit kéne tennem?

Az elmúlt egy órában kemény hangon nyilatkozott volt alkalmazottairól…

Kemény hangú nyilatkozatok? Én nagyon szoftos voltam mostanáig. Ennél sokkal durvábbakat is tudnék nyilatkozni.  Kifejezetten visszafogott voltam a nyilatkozataimban. Ezt le is hozhatja.

Így tervezem.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rögzíti vagy csak jegyzetel?

Fölveszem, természetesen.

Akkor hozza csak le, hogy kifejezetten szoftos voltam, ennél sokkal durvábbat is tudtam volna mondani.

Bayer Zsolt írja, hogy „amit most művelsz, Lajos, az gyalázatos”.

Ezt mondja? Hol mondja?

A mai Magyar Hírlapban olvasom.

Tényleg? Én nem olvastam a Magyar Hírlapot. Ezt írja?

Olvasom akkor az egész bekezdést.

Na!

„Te is tudod, én is tudom, kedves Lajos, hogy nélküled már nem lenne Fidesz. Már 94 óta nem lenne. De amit most művelsz, az gyalázatos.”

Ezt mondta?

Igen.

Na, akkor én meg annyit mondok, egy mondatot, hogy: légy oly kedves, ha fölidéznéd, hogy mennyivel tartozol nekem, ha megadnád a tartozásodat, az jó lenne.

Mennyivel tartozik önnek Bayer Zsolt?

Fejből nem tudom megmondani. Sok-sok millióval. De ha megadná, az jó lenne.

Sokan vannak ilyenek a Fideszből, akik tartoznak önnek?

Ne akarjon túl sokat. De miután ez a geci ilyet nyilatkozott rólam, a gecit is lehozhatja, nyugodtan, a geci egy állandó jelzője ennek a görénynek, tehát nyugodtan lehozhatja, miután ilyet nyilatkozott rólam, majd akkor nyilatkozzon, ha megadta a tartozását felém.

Ön szerint ki áll az ön hátbatámadása mögött?

Orbán Viktor áll a hátbatámadás mögött. Ez így elég önnek? De mennem kell, ki kell basznom embereket...

Bayer Zsoltra ön azt mondta, hogy geci. Mondjon már egy jelzőt  Orbán Viktorra is.

Az is geci.

Orbán is?

Az Orbán Viktor is geci. Az is geci. Azt is leírhatja.

Mi lesz ennek a háborúnak a vége, elnök úr?

Hát azt nem tudom. Valaki elesik.

Ki esik el?

Mit tudom én.

Ketten vannak a színen.

A háború az olyan, hogy vagy ez esik el, vagy az. A tököm tudja. Majd a végén valaki elhullik, nem?

Ön is elhullhat ebben a háborúban?

Természetesen.

Ez az elhullás mit jelenthet? Távozni kell az országból, föl kell adni az érdekeltségeit? Vagy fizikai elhullás?

Fizikai, persze, fizikai, én fizikailag gondoltam végig a dolgokat.

Mármint belehalhat ebbe a konfliktusba?

Persze. Természetesen! Simán! De odáig el is megyek!

De hogy?

Mit tudom én. Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó.

Nem mondja komolyan!

De, de, de.

Magyarországon megtörténhet egy politikai merénylet? Ezt mondja?

Persze, hogy lehet. Hogyne.

Egy Simicskát le lehet lőni?

Le, le, le. Engem is le lehet lőni. Na, ezt hozza le nyugodtan, a viszont látásra, de mennem kell, mert nincsen főszerkesztőm… Hirtelen most sok embert kell kineveznem.

Fog ma este beszélni este a tévéjében?

Dehogy! De higgye el, hogy mennem kell, vár a kocsi, egy csomó ember vár, ki kell neveznem egy csomó embert, mert holnaptól a Nemzetnek, Hír tévének és mindennek működnie kell. Tudja? És dolgom van. Ne haragudjon. És lehozhatja: mindenki geci, mindenkit nyugodtan ki lehet rúgni, merénylet, izé, nyugodtan hozza le, csókoltatom, viszhallás.

http://www.hir24.hu/belfold/2015/02/06/simicska-lajos-kinyirnak-lelonek-elut-egy-auto/

18+! Gyűlnek a mémek a jobboldali médiavezetők lelkiismereti okokból történő lemondása és Simicska Lajos nyilatkozatai kapcsán. Gyűjtés.

forrás

forrás

forrás

forrás


forrás


forrás: Kétfarkú Kutyapárt


forrás

Forrás:

Facebook

 


Forrás: Facebook

Forrás: http://www.hir24.hu/poszt-itt/2015/02/06/simicska-lajos-nyilatkozata-robbantja-netet/

Küzdeni akkor kell, ha van értelme

 

2007.06.29. 07:19
Orbán Viktor fel akarja vértezni a magyar demokráciát, hogy az meg tudja védeni magát a kalandoroktól. A demokratikus szabályokat tervszerűen kijátszók ellen bevethető arzenálba bevenné a köztársasági elnököt is. A Fidesz-elnök szerint szívós klisé, hogy a Fideszben egyszemélyi döntések születnek. Orbán változatlanul jó viszonyt ápol Simicska Lajossal, és a Fradit küldte volna maga helyett az NB I.-be.

Aránylag gyakran kéri számon politikai ellenfelein a demokrácia hiányát, miközben a Fidesz nem épp demokratizmusáról, sokkal inkább a centralizált vezetéséről ismert. Az ön kezében vannak a legfontosabb személyi kérdések, például ön dönt még a választókerületi elnökről is.

Ezek olyan szívós klisék, amelyeknek nem sok közük van a valósághoz. Például választókerületi elnököt sem tudok kinevezni.

Felmenteni azért csak tud.

Azt igen, de mást a felmentett helyére kinevezni már nem. A rendszer úgy működik, hogy a választókerületben működő szervezetek tesznek javaslatot. Ha nem értek egyet, visszaküldhetem, és egy új döntést kérhetek. Ha nem jelölnek új személyt, akkor be kell vinnem a döntést az elnökség elé, amelyet a kongresszuson választott vezetők alkotnak. A klisék, miszerint a Fideszben korlátlan egyszemélyi döntések születnének - maradjunk a jóindulatú verziónál - ismerethiányból fakadhatnak. A felelősség és a jogok összhangban állnak. Nálunk szinte mindenről meg kell állapodni. Szép munka, és ezért szeretem a Fidesz szervezetét irányítani. Olyan szervezet, sőt közösség ez, aminek építésében húsz éve veszek részt. Nem csak szép, de nehéz munka is.


Fotók: Huszti István

Hosszú idő után először majdnem volt verseny a posztokért a pártkongresszuson, aztán végül a plusz egy fő, Schmitt Pál visszalépett. Fél a belső versenytől?

Megállapodással sikerült mindent megoldani. Nyílt küzdelmet akkor érdemes vállalni, ha nem sikerül megegyezni. Küzdeni akkor kell, ha van értelme. Ha meglehet állapodni, miért kellene küzdeni? A kéz nem csak szkanderezni jó. Kézfogásra is.

Frakcióvezető-jelöltről is szavazhat a képviselőcsoport, de olyan jelöltről, akit ön ajánlott a posztra.

Így van, a frakciónak kell megszavaznia. Ha nem fogadja el a jelöltet, akkor, sajnos, újat kell javasolnom. Ezt úgy hívják, fékek és egyensúlyok rendszere. A mi munkánk a jogkörök és a hatáskörök ellensúlyára épül. Én nem tudok kinevezni frakcióvezetőt, de a frakció sem teheti meg - lásd a kisgazda harminchatok történetét -, hogy olyan vezetőt választ, aki szembefordul a párttal.

Tényleg győzött a Fidesz most, hogy az OVB másodszorra a várakozásokkal ellentétben simán zöld utat adott a népszavazási kezdeményezéseknek?

Elhárult egy fenyegető alkotmányos válság veszélye. Jó oka volt az OVB-nek, hogy végre tudomásul vegye, Magyarország olyan ország, ahol az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek. Nincs kibúvó, kiskapu, ez a magyar demokrácia egyik vastörvénye. Most már nem érdemes játszani a gondolattal, hogy mi lett volna, ha. De nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, az összes, a demokrácia iránt elkötelezett szereplő megszólalt volna, és előbb-utóbb az OVB-nek be kellett volna látnia, hogy nem emelheti magát az Alkotmánybíróság fölé. Mindenkinek jobb ez így, nekik különösen. Ez több, mint a Fidesz győzelme, ez már az új többség győzelme.

A kormányoldal szerint, ha sikeres, vagyis hatigenes lesz a népszavazás, akkor Magyarországon nem lehet majd reformokat megvalósítani.

A népszavazás azt jelenti, hogy Magyarországon senkinek sincs joga az emberek megkérdezése nélkül és az emberek ellenére reformokat bevezetni. Tehát nem azt, hogy reformokat nem lehet. Úgy nem működik a dolog, ahogy a kommunista rendszer örökségeként itt maradt szocialista reflexek diktálják. Ez a politika legyengíti Magyarországot. A reform útja egyeztetés, konzultáció, döntésekbe való bevonás. Ezek a kulcsszavak. A demokrácia arról szól, hogy nem engedjük, hogy akaratunk ellenére boldoggá tegyenek bennünket. Egykori angoltanárom is mindig azt mondta, ne tégy jót mással a megkérdezése nélkül, hátha más az ízlése.

Az nem a kommunista rendszer örökségének része, hogy a népszavazással megint elhitetik az állampolgárokkal, hogy az állami szolgáltatások ingyen járnak mindenkinek?

Semmi sincs ingyen. Európai összevetésben kifejezetten magas adókat fizettetnek velünk. Másképp állna ma a közvélemény, ha a kormány azt mondta volna, hogy olyan rendszert akar kiépíteni, amelyben kevesebb közszolgáltatást kapunk, viszont kevesebb adót és szociális járulékot fogunk fizetni. De a helyzet nem ez. Felemelték az adókat és a járulékokat, egyre több pénzt szednek be tőlünk, és egyre kevesebb szolgáltatást akarnak adni. Ez szimpla átverés, csak nem bolti szinten, hanem a nemzetgazdaságén.

Medgyessy Péterrel konzultál néha? Ő ugyanis szintén az ön angoltanárának nézeteit vallja. A reformokról ő is azt mondta az Indexnek, hogy az embereket nem lehet akaratuk ellenére boldogítani velük.

Lám, ő is olvas, nem csak én. A politikának létezik egy másik vastörvénye is. A kormány intézkedéseinek sikeréhez elfogadottság, legitimáció szükséges, ami két irányból érkezhet. A múlt és a jövő felől. Az első eset az, amikor azt mondhatom, hogy azt a programot hajtom végre, amit megbeszéltünk, amit megszavaztatok, amit ti támogattatok.

A másik eset, amikor bevallom, igaz, hogy nem született róla közös döntés, igaz, hogy most fájdalmat okoz, de belátható időn belül megtapasztalják az emberek, hogy mégiscsak jól járnak vele, illetve általa. Ehhez azonban nem a makrogazdasági számokban kell sikereket elérni, hanem az emberek mindennapi életében kell bebizonyosodnia, hogy a reform javított az emberek életén. Ami ma történik, arról se meg nem kérdezték az embereket, se jobbá nem teszi az életüket. Vagyis illegitim a kormány. Ezért látjuk azt, hogy a kormány egyetlen jelentősebb döntését, reformértékűnek gondolt lépését sem tudja végrehajtani. Ezért nincs egészségügyi reform, csak vizitdíj, és ezért nincs oktatási reform, csak tandíj. Reform helyett pénzbehajtás.

Vannak már kalkulációk arra, hogy a Fidesz mennyit szán a népszavazás előtti kampányra?

Nincsenek. Sőt szerintünk itt a lélektani pillanat, hogy egy új szabályt vezessünk be: a reklámokat ki kell tiltani a politikai életből. Azért van itt a lélektani pillanat, mert 2006-ban megtanulták az emberek, hogy a reklám nem a tájékoztatást szolgálja, hanem manipulációs eszköz, és valójában csőbe húzzák vele a szavazókat. Ezért javaslom, hogy a tévé-, rádió-, óriásplakátreklámokat a jövőben tiltsuk ki a politikai kampányokból. Akad erre európai példa.

Akkor nyilván megint felértékelődik a közmédiimok szerepe.

A közmédiában vitákat érdemes tartani. Felfogásom szerint kitüntetett terepei az ország sorsáról szóló vitáknak és beszélgetéseknek.

Csakhogy a többi kampányeszköz törvénnyel való korlátozására megint teljes gőzzel beindul majd a pártpolitikai helyezkedés a közszolgálati tévék, rádiók irányításában, ki tud magának több, jobb megszólalási lehetőséget kisajtolni.

Mi nem akarunk műsorokat, felületeket birtokolni, megelégszünk azzal, hogy korrekt elbánásban van részünk, ahol rólunk van szó, mi is ott lehetünk, és elmondhatjuk a véleményünket. Régi bölcsesség: nem kell ahhoz tehenet venni, hogy az ember tejet igyon.

De tehén azért kell hozzá. Van már konkrét tervezet is az elgondolásról?

Szeretnénk beadni egy törvényjavaslatot. Remélem, a parlamenti vitában egyetértés alakul ki. Mindenki torkig van azzal, hogy a politika túl sokba kerül, sokan felesleges pénzkidobásnak tekintik, időnként okkal, a reklámok pedig idegesítőek, és ráadásul legutóbb még csapdát is állítottak velük.

Nem azért akar olcsóbb pályát magának a Fidesz, mert - mint hírlett - a tavalyi kampányokban erősen, több milliárddal túlköltekezett, és még nehéz lenne előteremteni egy újabbra a pénzt?

A Fidesz jó állapotban lévő párt. Az Állami Számvevőszék elvégezte a szükséges ellenőrzéseket, és mind a kampányunkat, mind a költségvetésünket rendben találta. Mi erősek vagyunk, és képesek arra, hogy Magyarországot újra erőssé tegyük, de most nem rólunk van szó. Új alapokra helyezhetjük a kampányokat, és erre remek alkalom a népszavazás. Másik fontos kérdés: lehet-e a kormánynak közpénzből az egyik álláspont mellett korteskednie? Itt is dűlőre kéne jutni.

Vannak olyasmire is példák, hogy az állam amennyit elkölt az egyik álláspont melletti kampányra, annyit kaphatnak a másik álláspont képviselői. Ez nem volna megoldás?

Ez a skandinávok legendás korrektségének példája. Mindenesetre érdemes felvetni, ha a kormány aktív szereplője lesz a kampánynak.

Bevált a tagozati rendszer?

Vannak még tartalékok. Most a tagozatok szervezési munkáját felosztottuk az elnökségi tagok között. A női és a nyugdíjas tagozat Pelczné Gáll Ildikó szárnyai alá került. A környezetvédelmi tagozat Kövér Lászlóhoz, és az ifjúsági is nála van. Továbbra is hozzám tartozik a munkástagozat. Azt nem adom. Különösen fontosnak tartom, mert lehetetlen állapot, hogy a polgári politika olyan nehezen jut el a régi nagy iparvárosokban élőkhöz, akik a sokat szenvedő és a legtöbb gonddal küzdő emberek világához tartoznak. Van mondandónk az ott élő embereknek arról, hogy az egykori ipari fellegvárak mára lerobbant rozsdaövezeteiből hogyan lehet újra vonzó városokat és vonzó világot teremteni. Biztató jel Tatabánya, és sikereink Sztálinvárosban.

Lassan egyéves a parlamenti kivonulás. Meddig tartható ez fenn, akár egy egész cikluson át?

Addig fogjuk fenntartani, amíg Magyarországon helyre nem billen a demokrácia. Demokráciában a kormány nem veszítheti el a szavahihetőségét, és nem veheti semmibe az embereket. Pontosabban következmények nélkül ez nem történhet meg. Amíg így áll a helyzet, kötelességünk jelezni a magyar választópolgárok felé, hogy nem fogadjuk el a demokrácia lényegének megsértését. A mi credónk segít tartani a lelket az emberekben. Demokrácia megalkuvás nélkül. Ez tiszta beszéd.

Tehát, amíg Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, kivonulnak?

Együtt élünk ezzel a helyzettel, de nem fogadjuk el. Az emberek ma nem tudnak ezen változtatni. Nem tudjuk demokratikus eszközökkel megváltoztatni, ami súlyos fogyatékossága a magyar politikai rendszernek.

De hát ezt legalábbis részben ön csinálta.

Ez kétségkívül így van. Mindig is az volt a célom, hogy Magyarországot erős országgá tegyük. Most be kell látnom, hogy itt az ideje értelmes vitát kezdeni arról, hogy mi állta ki az idők próbáját, s mi nem. Tény, hogy a magyar demokrácia nem tudta megvédeni magát a demokratikus szabályokat tervszerűen kijátszók ellen, nem tudta megvédeni magát a közvélemény sem a politikai hazugságokkal szemben.

Nem fogadom el, nem nyugszom bele abba, hogy kalandorokkal vagy a demokrácia kijátszására szakosodott csoportokkal szemben Magyarország ne tudja megvédeni magát. Az igazság az, hogy a legtöbb európai demokrácia épp arra épül, hogy alkotmányos garanciákkal védekezik az ellenséges támadásokkal szemben.

Milyen garanciákra gondol?

Nem akarok egy még meg sem kezdett vitát összegezni. Ám szívesen mondok vitaindító példákat. Érdemes felvetni a közvetlen és közvetett demokrácia egymáshoz való viszonyát. Az nem normális, hogy kínkeservesen kelljen kivívni, hogy az emberek élhessenek egyébként alkotmányban garantált népszavazási jogukkal. Új szabályok kellenek.

A köztársasági elnök hatáskörét is érdemes újragondolni. Vagy itt van a parlament létszámának ügye, a létszámcsökkentés inkább erősítené, nem gyengítené a népképviseletet. A mostani, túlméretezett parlament olyan dagadt emberre emlékeztet, aki szinte kifolyik az árkádokon. Olyan szétterpeszkedő, elfolyó, alaktalan valami, ami mozdulni se tud, és akcióképessége minimális. Egy népképviseletnek inkább szikárnak, energikusnak, mozgékonynak kell lennie. De javasoltuk a költségvetési tanács létrehozását és a miniszterek személyes felelősségét előíró szabályozást is.

A szakértői kormány még napirenden van? Állítólag Szili Katalint elfogadná a Fidesz is egy Gyurcsányt váltó miniszterelnöknek?

A szakértői kormány egy demokráciában mindig napirenden van. Ám nem a pártoknak, hanem az embereknek kellene eldönteniük, milyen kormánya legyen az országnak, mert 2006-ban erre nem volt módjuk. Én továbbra is az előrehozott választások híve vagyok.

Mi a helyzet Simicska Lajossal? Sokak szerint most is ő a legjobb barátja.

Vele is jó viszonyt ápolok. Legutóbb, amikor láttam, jól volt, köszöni szépen. A gyerekek nőnek, idilli családi beszámolót adhatnék itt, ha volna rá fölhatalmazásom, de nincs.

Mi a véleménye arról, hogy Simicska Lajos és Puch László között vannak nem politikai természetű üzenetváltások?

Nem tartozik rám, ezért nem is foglalkozom ilyesmivel. Ha politikai természetű kapcsolatok lennének, akkor más lenne a helyzet.

Az a hír járja, hogy Győri Tibor a Fidesz kvázi pénztárnoka.

Győri úr mellettem dolgozik. A gazdasági tanácsadó testületet vezeti. A Fidesz gazdasági vezetője Tóthné Ágnes, aki időtlen idők óta felelős a Fidesz pénzügyeiért.

Mi a véleménye Horn Gyula tervezett kitüntetéséről?

Ha egy vitát egyszer már sikeresen lezártunk, akkor nem érdemes ugyanabba a folyóba még egyszer belelépni. Ez kellemetlen Horn Gyulának, feleslegesen hozza nehéz helyzetbe a köztársasági elnököt, kínos az előterjesztőnek. Mi a jó abban, ha feleslegesen irritálja valaki a közvéleményt.

Talán figyelemelterelés lenne?

Ha az is, nem különösebben szellemes, ráadásul manapság nem is hatékony. Amikor kétmillióról hárommillióra nőtt azoknak a száma, akik nem vagy csak épphogy ki tudnak jönni a havi fizetésükből, akkor minden hír egy napig él, mert a mindennapi megélhetési gondok fölülírják ezeket.

Volt olyan eset is, amikor a Fidesz használta kampánycélokra Horn Gyulát. A 2006-os kampányban például.

Nem dolgom szakmai tanácsokat adni az ellenfélnek, de ha már rákérdeztek, elmondom: ma ez a fogás nem használható.

A volt miniszterelnökökkel szokott még találkozni?

Ritkán.

Van mobiltelefonja? Ugye, komoly vita bontakozott ki erről az SZDSZ elnökválasztási kampányában, amikor Kóka János azt állította, sms-ezett Önnek.

Nincsen. Szabad ember vagyok. A gépkocsiban van mobiltelefon, amit a pilóta kezel.

Kapott sms-t?

Ha valaki azt gondolja, hogy mobilon sms-t tud küldeni nekem, annak azt tanácsolom, felejtse el. Van egy nem mobil titkárságom, fontos ügyekben oda érdemes fordulni.

Tusnádfürdőn mindig mond legalább egy olyan mondatot, ami aztán hetekig uralja a közbeszédet. Már kész van az idei mondat?

Nincs. De úgy érzem, közlésre érdemes gondolataim már vannak.

Majdnem NB I.-es játékos lett.

Ha a Felcsút nyert volna, akkor az lett volna a helyes, ha a lehetőséget átadjuk a Fradinak. Felcsúton nem lehet NB I.-es meccset játszani, a stadion nem felel meg az előírásoknak. Én láttam már szép történeteket tönkremenni. A magasabb osztály miatt a faluból vagy a kisvárosból máshová kellett vinni a mérkőzéseket. Az a foci halála. A futball nem a csapatért van, és nem is az elnökségért, hanem a szurkolókért.

Úgy lett volna szép, ha megnyerjük a bajnokságot, de nem lépünk feljebb. Azt szeretném, ha Felcsút inkább a fiatal játékosok sikeres nevelése miatt kerülne be a magyar labdarúgás történetébe. Ez a cél még engem is képes lelkesíteni: legutóbb a Bayern Münchennél voltam terepszemlén.

Készül a politika utáni életre?

Dehogy. A politika mellett is megy ez. Elég csak Silvióra gondolni. Megirigyeltem a BEK-döntőn, hogy nyertek, és feldobálták.

Lesz saját csapata is?

Nem. Azért ott még nem tartunk, de ki tudja, hogy mit hoz a jövő, habár a fák mifelénk nem nőnek az égig.

Forrás: http://index.hu/belfold/ov070629/

Egymillióan a magyar sajtószabadságért

Ha van valaki, akivel mostanában semmi pénzért nem cserélnénk, az Tóni fiú. Az ingatlanmutyi és a megmagyarázhatatlan vagyongyarapodás mellé még ez is beütött neki: A magyar ügyészséghez és az Európai Bizottsághoz fordult az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) egy 15 milliárdos fővárosi fejlesztésnél, a Budapest Szíve nevű projektnél talált problémák miatt.
http://vs.hu/…/az-eu-csalasellenes-nyomozoi-elmeszeltek-a-b…

Saját erőből... Levélféle Pirézia királykisasszonyának

Mártonffy Dániel 2015. január 20.

Saját erőből...

Levélféle Pirézia királykisasszonyának

Leírtuk már: a 168 Óra fontosnak tartja, hogy a blogvilág figyelemre méltó civil szövegei eljussanak azokhoz az olvasókhoz is, akik nem követik az interneten megjelenő eszme- és véleménycseréket. Most viszont nem a világhálóról halásszuk le Mártonffy Dániel „levélféléjét”, hanem olvasólevél rovatunkból emeljük át. Nem csupán a hosszabb terjedelem miatt, hanem azért is, mert ez az írás – szerintünk – professzionális civil szöveg.

Kedves Rézi!

Szerencsére jó helyre születtél, amiről nem tehetsz. Arról már igen, hogy felcseperedvén természetessé vált számodra a kivételezés, s 25 éves korodra elhiszed – s ami az igazi szégyen: le is mered írni az interneten –, hogy mindezt a saját erődből érted el. Hogy saját erődből fizeted alpesi tanulmányaid évi 20 milliós költségeit. Ami szerencsés diplomás kortársaidnak 8-10 éves jövedelmét teszi ki. Ami Közgépen kikupálódott ifjú férjed azon vállalkozásának egyévi nyeresége, amely cég apu országlása alatt 8 millióból 3 milliárdos árbevételre tett szert. (Igaz, egyelőre még elmarad apu egykori gázszerelőjéhez képest, aki verítékes munkájával – s ugye nem strómanként – került egy-két év alatt az ország leggazdagabbjai közé, s aki nemrég saját erejéből felejtett el bevallani jövedelméből potom egymilliárdot...) Miképp saját erőből pózoltatok esküvőtök alkalmából azon a traktoron, amellyel szemtanúk szerint ellopták a sógornő által „nagy meglepetésre” elnyert 157 hektárnyi két állami szántó közt, mások tulajdonában lévő területről kivágott több mint száz akácfát.

Mint ahogy nagypapa is saját erejéből lett egykori párttitkárból kő(gazdag)bányatulajdonos, és konkurenciája is saját erejéből ment tönkre. Szüleid egykor saját erejükből adták el lakásukat tízszeres áron egy repatriált bácsi fiának, aki – micsoda véletlen! – nemsokára szőlőbirtokos társ és saját erőből kakasföldi nagykövet lett. Hogy anyu saját erejéből vált tokaji szőlőbirtokok és szülőföldi hatalmas latifundiumok tulajdonosává. (Nem emlékezhetsz rá, ezért nézz utána az interneten, a „nemközgyűlésen” miért is mondta apu, hogy „ne mi nyerjük a közpénzekből a legtöbbet!” – s valóban, a szerénység be is jött: csak a második legtöbbet kaptátok...) Hogy öcsi felháborodott, amikor a világsajtó is szóvá tette, hogy mit keresett a riói foci-vb döntőjének díszpáholyában a győztes ország vezetője, Angela Merkel, valamint apu példaképe, Vlagyimir Putyin előtti sorban – persze ő is saját erejéből. (Ha hamarosan idejönnek, biztos nem erről folytatnak majd tárgyalásokat...)

Hogy apu régi és új közvetlen fegyverhordozói, raszputyinjai ugye a saját erejükből gazdagodtak meg, és a régi kis sunyi áfacsalások, Kaya Ibrahim-ozó pitiánerségek után hatalomra kerülve vastagon kezdték lenyúlni az EU-s támogatásokat, közbeiktatni a gázbeszerzéseknél a pénzszűrő közvetítő cégeket, amelyek tízmilliárdokkal csapolják meg a közvagyont, s mindehhez szemérmetlenül felhasználják a NAV-ot is. A Mr. 10 és 20 százalékokként becézett helyi kiskirályokkal együtt a korábbi években legalább a háttérben élvezték az elsíbolt tíz- és százmilliókat, de az utóbbi időkben már nem szégyellik a „sajáterős” aranyórás, guccis, Louis Vuitton-os megjelenést, az új-zélandi Rolling-koncertre való kiugrást, a svájci és londoni kiruccanásokat, milliós hotelszámlákat, az egykori arisztokrácia paródiáját képviselő „nobilitásokkal” úrimuriznak, fácánoznak, és már nyíltan vállalják a „gumifalakkal” bővülő Pasa parki luxuslakásokat, a 30 millás debrói otthont 100 millásra cserélő „ügyes” üzleteket, a „család”, akár a társait feldobó bűnbánó pentito apuka segítségével vásárolt több száz milliós villát. S persze ők döntenek országunk sorsáról...

Hogy nem saját erőből, „lelkes, önkéntes társadalmi összefogásból”, hanem indirekt kényszerből, adóelkerülő közpénzből épült fel falusi házatok sarkában a hatalmas, semmire sem jó, csicsás fociaréna, hogy apu hobbija miatt tízmilliárdokat fordítanak üresen kongó stadionokra, miközben egyre nagyobb a szegénység, rohad az egészségügy, az oktatás és az egész ország. (Utánanézhetsz az interneten: ilyen szégyenteljes magánstadiont falujában egy közép-afrikai korrupt diktátor mellett csak a „Kárpátok Géniusza”, az éppen negyedszázada kivégzett őrült kondukátor, Ceau?escu mert felépíttetni.) Amely stadiont remélhetőleg hamarosan elnevezik az illiberalizmus idióta skanzenjének, s apu a kert végéből nézheti majd, miként viszik sorra a szoborparkba a felháborító irredenta és történelemhamisító emlékműveket.

Ha már nem kell rettegnie Piréziának, amikor a most még meglehetősen szerencsétlenkedő, egyesek szerint talán lefizetett vagy megzsarolt ellenzéki pártok, akár a sajnos gyorsan millásodó MostMi mozgalom, de főleg az egyre jobban nyiladozó szemű, demokráciát kívánó tömegek összefogásával véget ér ez a kétharmados rémálom. Amikor nem rendelik ki és szállítják a birkamenetek fanatikus vagy megfélemlített résztvevőit a közpénzből fizetett cöfögő buszokon. Ha e nyilvánvaló szemérmetlen korrupció ellen halkan vakkantgató párttársaknak nem ígérnek selyemzsinórt vagy akár levágott lófejet a kisebb maffiózók ágyába. Amikor apu már nem üldöztetheti a közép-kádári időkhöz hasonlóan a téged keresztelő bátor, jóságos egyházi vezetőt, aki évtizedek óta igazán sokat tesz a legszegényebbek, az otthontalanok és egyéb elesettek megmentéséért. Ha valóban lehet majd sajtószabadságról beszélni, s nem próbálják tönkretenni vagy akár öncenzúrára kényszeríteni az állami hirdetések megvonásával és a nagy céges hirdetők megfélemlítésével a rádióadókat, tévétársaságokat, újságokat. Amikor eltűnnek a közszolgálati médiából a mikrofonállvány-újságírók, a hírhamisító főszerkesztők vagy nyalogány rasszista főszerkesztő nénik, akik bátran megvédenek, s megpróbálják elhitetni, hogy te valóban a saját erődből...

Tudod, Rézi, a sötét Rákosi- és Kádár-korszakban is voltak funkcigyerekek, akik hasonló jólétben cseperedtek fel, de akik közül a gondolkodók elkezdtek lázadni a szörnyű „sajáterős” igazságtalanságok ellen. Néhányukból még ultrabalos is lett, de többen részt vettek a rendszerváltást elősegítő, igencsak kicsiny ellenzéki mozgalomban. Őket akkor disszidenseknek hívták, pedig itthon tettek a diktatúra ellen. Ma azokat hívjuk disszidenseknek – köztük vastagon a te korosztályodat –, akik apu politikája miatt kényszerülnek több százezren Angliába, Németországba és más országokba, s akik döntő többsége egyelőre nem kíván hazajönni.

Kérdezd meg az ellenzékiségről aput, ő anno, a rendszerváltás előtt még a jó, a demokratikus oldalon, a disszidensek között állt... Neked is el kéne gondolkoznod mindezen – lehetőleg a saját erődből!

Mártonffy Dániel

Forrás: http://www.168ora.hu/velemeny/sajat-erobol-133055.html

PELIKÁN ELVTÁRS ESETE A KORMÁNNYAL

A jelenlegi kormányzás egyre jobban emlékeztet A tanú című filmre a bármely pozícióban bevethető Pelikán elvtársakkal – mondta Illés Zoltán, az előző Orbán-kormány környezetügyért felelős államtitkára a Népszabadságnak.
„Szent Pál szerint, ha felebarátod vétkezik, először négyszemközt kell meginteni, és csak akkor szabad a nyilvánosság elé lépni a kritikával, ha nem hallgat a jó szóra. Az elmúlt fél évben nyilvánosan nem bíráltam a kormányt, négyszemközt viszont Kövértől Pintérig sokaknak elmondtam a kifogásaimat, eredmény nélkül. Most letelt az önként vállalt szilencium, így senki nem állíthatja, hogy azért fogalmazom meg a kifogásaimat, mert savanyú a szőlő” – mondta Illés Zoltán a Népszabadságnak adott interjújában. Az előző Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkára kifejtette, bár az akkori kormányban még csak annyi változás volt a korábbiakhoz képest, hogy a szakterület vezetőjét nem miniszternek, hanem államtitkárnak hívták, most a vízügy a Belügyminisztériumnál van, a „zöld” szakterületek pedig olyan államtitkársághoz tartoznak, ahová a hungarikumok is.
Illés megjegyezte, V. Németh Zsolt kiváló vidékfejlesztési politikus, de nincs szakmai tudása a környezet- és természetvédelemről, nem ért hozzá. „Ezzel az erővel belőlem is lehetne mondjuk egészségügyi államtitkár vagy kórházigazgató: szépen meg tudom kötni a nyakkendőmet, doktorim is van, de azért képtelenségnek tartanám, ha holnaptól műtenem kellene. A jelenlegi kormányzás egyre jobban emlékeztet A tanú című filmre a bármely pozícióban bevethető Pelikán elvtársakkal” – fogalmazott Illés Zoltán. Arról is beszélt, vannak olyanok, akik valamiféle balos elhajlásnak vagy a gazdagok hóbortjának tartják a környezet- és természetvédelmet, „de az uralkodó felfogás szerint csak egy fölösleges akadály a gazdasági tervek megvalósítása útjában”.
„Az előző kormányban még érvényesült egyfajta egyensúly az értékek és az érdekek között, mára csak a nyers érdekek maradtak”
– jelentette ki.
Illés szólt arról a „megmagyarázhatatlan előterjesztésről” is, hogy napelemekre, szélerőművekre és a hőszivattyúk fő alkatrészeire is termékdíjat kell kivetni. Ilyet szerinte csak az ír le, aki „bármi áron eleget akar tenni annak a felülről jövő elvárásnak, hogy be kell bizonyítani: a megújulók drágábbak az atomnál”. Illés L. Simon Lászlóra, a Miniszterelnökség államtitkárára utalva azt mondta, „nálunk eközben egy költő ismerteti a kormány álláspontját arról, hogy éjjel nem süt a nap, ezért a napenergia megbízhatatlan”.
Illés Zoltán 1994-től 2003 májusáig a Fidesz alelenöke volt, több ciklusban országgyűlési képviselő. 2014-ben a választásokon nem indították, és a harmadik Orbán-kormányban sem kapott pozíciót. Illés Zoltán az interjút azzal zárta:
„A második kétharmad nagy lehetőség lehetett volna a viszonyok konszolidálására, de most inkább úgy látszik, hogy bele fog fulladni a hozzáértés hiányába, a tények figyelmen kívül hagyásába és a mérhetetlen mohóságba.”
http://alfahir.hu/pelikan_elvtars_esete_a_kormannyal

Zsebkendőre, magyar!

Klikk: https://kuruc.info/r/6/137898/

Lázár "Akinek nincs semmije, az annyit is ér" János Rikárdó kapcsán hirtelen megsajnálta a szegényeket Reklám A szegények, elesettek, előítélettel sújtottak és kirekesztettek új rolexes védőszentjének végletekig megható megnyilatkozásfolyama a Makói Híradó interjújában olvasható, csodálatos alákérdezések által tarkítva. - Az ország első gyermeke Makón, az Ön választókörzetében született. A családban örömet, a közéletben indulatokat szült a születés. - Van, amikor nemcsak annak van jelentősége, hogy milyen mondatokat mondunk, hanem annak is, hogy milyen sorrendben. Ez az ügy is ilyen. Egyetlen egy gyereket – szülessen bár a Rózsadombra, vagy Makóra, palotába vagy putriba – sem lehet megbélyegezni. Ebben minden politikusnak és minden embernek egyet kell értenie. Sok dologban lehet vita köztünk, de abban nem, hogy Magyarországon minden gyereknek jár, hogy tiszta lappal induljon az életében. Minden magyar gyereknek vele született joga, hogy a sorsát a tehetsége és a szorgalma alakítsa, ne pedig előítéletek, vagy öröklött körülmények. Sajnos egy gyerek életét, jövőjét sok minden befolyásolhatja hátrányosan már a születésétől fogva: a szegénység, a szülők hibái vagy esetleg bűnei, és az emberek előítéletei is. Ezek a hatások a gyerekek ellenségei, tehát Magyarország ellenségei. A most születő, most felnövőben lévő gyerekekből lesz ugyanis a jövő Magyarországa. A tisztességes politikának ezért az a dolga, hogy küzdjön az ilyen igazságtalan hatások ellen. A szegénység, a mástól örökölt következmények és az előítéletek ellen. - Hogyan lehet ezek ellen küzdeni? - Például úgy, hogy az állam enni ad azoknak a gyerekeknek, akik otthonról éhesen mennek óvodába, iskolába, ezáltal az óvoda már 3 éves kortól biztonságot nyújthat számukra. Vagy úgy, hogy olyan oktatást biztosít nekik az iskolában, amely képes kiegyensúlyozni az otthonról hozott hátrányokat. De az is fontos, hogy nem hagyjuk szó és következmény nélkül azt, ha valaki, különösen egy politikus, újszülötteket bélyegez meg. Egy újszülött megbélyegzése ugyanis nemcsak gyáva dolog, de gazemberség is. Olyan, mint egy köztörvényes bűncselekmény. - Jól értem, bűncselekményként tekint a kirekesztő nyilatkozatokra? - Aki egy gyereket rekeszt ki, az valójában az egyetlen lehetőségétől, vagy „vagyonától” fosztja meg: az esélytől, hogy tisztességes emberré váljon. Az állam dolga pedig az, hogy a gazemberekkel szemben megvédje a gyerekeinket. Minden gyereket. Ezért én nemcsak apaként, hanem Makó országgyűlési képviselőjeként és a kormány tagjaként is a leghatározottabban elítélem azt a verbális támadássorozatot, amit gyáva és ostoba politikusok indítottak egy újszülött ellen. De azt is ki kell emelnem, hogy - bár a tettük súlya az előzőhöz nem mérhető - elítélem azokat is, akik ennek a gyalázatos ügynek a „katasztrófaturistái”. Akik ebből az újszülött-támadásból akarnak politikai hasznot húzni. - A szélsőségektől való elhatárolódást azért csak nem tartja helytelen dolognak? - Az a mód, ahogy ezek az emberek kelnek Rikárdó védelmére, olyan önző és ripacs, ami többet árt, mint használ ennek a makói újszülöttnek. A józan középút, a csöndes többség hangját pedig elnyomják ennek a két oldalnak a bunkóbbnál bunkóbb facebook-bejegyzései, meg politikai performanszai. Ez a két szélsőség a kirekesztő, gyűlöletkeltő hang és az önmagát balliberálisnak nevező politika. És igen, bűnnek tekintem ezt az álságos elhatárolódást is. Azzal ugyanis, hogy Gy. Ferenc és társai politikai cirkuszt csináltak Rikárdó ügyéből, arra kényszerítették a magyar társadalmat, hogy pártpolitikai törésvonalak szerint viszonyuljon hozzá. Pedig ebben az ügyben nem lett volna szabad árukapcsolást létrehozni, hogy „aki nem ért egyet Gy. Ferenccel, az értsen egyet N. Előddel és társaival…” Ebben ugyanis pártok feletti konszenzusnak kell lennie, amely úgy hangzik: „Minden új élet ártatlan, mint a ma született bárány. Újszülöttet nem bélyegezhet meg senki.”
Forrás: https://kuruc.info/r/6/137898/

Adja Isten 2015-re!

Így forgatja fel az életünket 2015

Nagyobb lesz a minimálbér, több adót fizethetünk, fizetősek lesznek eddig ingyenes autópályák, megsarcolják még a művirágot is, szigorít a NAV, változnak a hitelfelvétel szabályai. Összegyűjtöttünk 20 +1 változást, ami január elsején lépett életbe.

Alaposan átírják az életünket a január elsejétől hatályos új szabályok. Új adók, változó kulcsok, árak lépnek be 2015-től, olyan dolgokért is fizetnünk kell, amikért korábban nem kellett, miközben egy sor könnyítés is jön. Annyi minden változik, hogy mindent nem is sorolhatunk fel, csak néhány fontosabb, vagy érdekesebb újítást.

 1. Fizetős lesz az M0-s és a Budapestre bevezető autópályák eddig ingyenes szakaszai, illetve az egyes településeket elkerülő, eddig ingyenes autópálya-szakaszok, kivéve a Megyeri hidat és az oda vezető utakat. Új szabály, hogy az autópályára felhajtáskor meg kell lennie a matricának, tehát nem elég már a pályán, vagy később, de még aznap megvenni. Sokaknak könnyítés viszont, hogy lehet éves, egyetlen megyére érvényes matricát is venni 5000 forintért.
 2. A postai csekkeken is megjelennek a QR-kódok, amelyek segítségével otthonról is ki lehet fizetni a számlákat, így elkerülhetjük a sorban állást.
 3. Nő a minimálbér és a garantált bérminimum összege, ezzel együtt pedig nő egy sor olyan juttatás is, amelyet ezekhez viszonyítva számoltak ki. A minimálbér 105 ezer forint lesz, a garantált bérminimum 122 ezer, eközben a vállalkozási szférának ajánlott béremelés mértéke 3-4 százalék.
  A minimálbér változásaHavi minimálbér és garantált bérminimum, forintMinimálbérGarantált bérminimum1998199920002001200220032004200520062007200820092010201120122013201420150250005000075000100000125000150000
  Nagyobb méret Beágyazás
 4. Az eddigieknél sokkal szigorúbban kell szigetelnünk az uniós vagy központi forrásból épített, illetve felújított köz- és lakóépületeket.
 5. Minden olyan pár, amelynek legalább egyik tagja első házasságát köti, a házasságkötést követő hónaptól 24 hónapon keresztül, de legfeljebb a családi kedvezményre való jogosultság megnyíltáig együttesen havi 5 000 forint adócsökkenést eredményező mértékben csökkentheti az adóalapját.
 6. Az áfaváltozások közül az egyik legfontosabb, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökken a szarvasmarha-, juh- és kecskehús. Ez azonban nem a bolti árat terhelő áfát jelenti, hanem a feldolgozók, termelők által fizetett áfát, elsősorban őket segítheti ez a lépés, illetve az áfacsalók elleni küzdelmet könnyíti.
  Ennyi hiányzik az Áfa-bevételbőla GDP százalékában. Forrás: Európai Bizottság7,94,74,74,443,72,72,31,91,61,61,61,51,51,41,31,21,11,110,90,70,70,2RomániaGörögországLettországLitvániaSzlovákiaMagyarországCsehországOlaszországÉsztországFranciaországPortugáliaBulgáriaLengyelországFinnországSpanyolországBelgiumAusztriaDániaNagy-BritanniaNémetországSzlovéniaHollandiaÍrországSvédország0246810
  Nagyobb méret
 7. Életbe lép az EKAER-rendszer. A NAV revizorai, pénzügyőrei az újév első napján kezdik meg az ellenőrzéseket, azonban január 31-ig csupán szolgáltató-segítségnyújtási és figyelem-felhívási céllal. Az adóhatóság eddig az időpontig nem szab ki mulasztási bírságot.
 8. A szelektíven gyűjtött háztartási hulladékból is minél többet a háztól kell elszállítania a szolgáltatónak a hulladéktörvény elsejétől hatályos módosítása szerint.
 9. Hatályba lép a közétkeztetésről szóló rendelet is, amely szabályozza az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését, tápanyagtartalmát.
 10. Változik az elméleti KRESZ-vizsga januártól, a tananyag ugyanaz marad, csak a képi világon változtattak. Az jóval modernebb lesz, emellett több kérdés várható az eddigiekhez képest.
  krsz2
 11. A diákok után a közoktatásban tanító tanárok is jogtisztán tölthetik le az Office csomagját.
 12. 5-12 százalékkal csökkennek egyes üres adathordozók, például a pendrive, a memóriakártya, a mobiltelefon vagy a tablet árába beépített jogdíjak.
 13. Egyelőre nehéz felmérni, milyen hatása lesz annak az új szabálynak, miszerint szinte bármilyen adóval sújthatnak minket az önkormányzatok.
 14. Kisebb kört érint, de őket eléggé, hogy januártól az autóbontóknak minden egyes kibontott alkatrészt dokumentálniuk kell.
 15. Új szabályok vonatkoznak a hitelnyújtásra is. Figyelembe veszik a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót, módosulnak a hitelfedezeti arányok, a háztartás jövedelmeként pedig csak az igazolt, hivatalos nettó jövedelem vehető figyelembe, mint például munkabér, nyugdíj, családtámogatási juttatások
 16. Bővül a termékdíj-köteles termékek köre, egy sor újabb dolog után fizethetünk. Például a műanyag művirágok után, ezek díjtétele 1900 Ft/kg.
 17. A kereskedelmi törvény szerinti napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet esetén a felügyeleti díjat sávosan progresszív adókulcsok alapján kell ezentúl megállapítani, jelentősen nőnek a nagyobb árbevételű boltok terhei.
  milliárd forintÁruházláncok bruttó forgalma2013, Trade Magazin becslés704,7550521,4453,7370275,7262,9196,2193,597,8TescoCoopCBASparReálAuchanLidlPennyMarketMetroAldi0100200300400500600700800
  Nagyobb méretBeágyazás
 18. Sokakat érintő változás a jövedéki adóról szóló törvényben, hogy saját gyümölcsből, saját desztillálóberendezés segítségével a jelenlegi 200 liter helyett jövőre már csak 50 liter párlat előállítását engedélyezi a törvény. A többletet köteles a magánfőző a vámhatósággal egyeztetett módon megsemmisíteni. A bérfőzés 0 százalékos adómértéke is megszűnik, a normál adómérték 50 százalékát, tehát hektoliterenként 167 000 forint jövedéki adót kell a bérfőzött párlat tiszta szesz tartalma után megfizetni a bérfőzetőnek.
 19. Januártól az építőiparban a munkaerő kölcsönzése fordított adózás alá esik, függetlenül attól, hogy ez a kölcsönzött munkaerő fordított adózás alá eső projekten dolgozik-e vagy sem.
 20. A szerzők, előadók és kiadók jövőre átlagosan 19,5 százalékkal csökkentik a vendéglátóiparra vonatkozó tarifarendszerüket. Az új tarifarendszer a zeneszolgáltatást is folytató üzletek díjkalkulációja során a nekik otthont adó település lélekszámát veszi figyelembe, megszűnik az eddigi közigazgatási alapú besorolás, illetve a meghosszabbított nyitvatartási idő súlya is csökken.
 21. 2015. január elsejétől néhány dolog változik a Facebookon is, többek közt a felhasználási feltételek, az adatfelhasználási és a cookie-k használatára vonatkozó szabályzat is. Várhatóan nehezebb dolga lesz majd azoknak a cégeknek, akik fizetés nélkül szeretnék magukat reklámozni a közösségi oldalon.http://index.hu/gazdasag/2015/01/01/igy_valtozik_meg_az_eletunk_januartol/?utm_source=facebook&utm_medium=share&utm_campaign=index