A Széll Kálmán Terv 2.0 valójában egy 600 milliárd forintos megszorítást jelent, ami egy átlagos négyfős család esetében 240 ezer forint plusz kiadást eredményezhet majd évente – jelentette ki Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján.

Ezért a Széll Kálmán Terv 2.0 nevű megszorító csomag ellen a Jobbik tiltakozó megmozdulást tart: május 12-én 15 órakor az MSZP VII. kerületi székházától fognak átvonulni a Fidesz Lendvai utcai pártközpontjáig. Mindazoknak a részvételére számítanak, akik nem értenek egyet a megszorításokkal, továbbá úgy vélik, hogy a gazdasági stabilitás megteremtésének van más módja is – mondta a képviselő.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány olyan megszorító csomagot fogadott el az elmúlt időszakban, amely még Bokros Lajoson is túltett. A Fidesznek láthatóan semmilyen más ötlete nincs, azt leszámítva, hogy sarcolja a lakosságot. A Széll Kálmán Terv 2.0 hatásaként keletkező négy forintból három forint a bevételi oldalon jön létre adók formájában – tette hozzá.

A képviselő kitért arra, hogy az OECD tagállamai között a harmadik helyen áll hazánk a munkabéreket sújtó elvonások tekintetében. Hozzátette: az árukat és szolgáltatásokat terhelő adók pedig Magyarországon a legmagasabbak, ennek ellenére a kormány újabb megszorításokat sóz az emberek nyakába.

A Széll Kálmán Terv 2.0 valójában egy 600 milliárd forintos megszorítást jelent, ami egy átlagos négyfős család esetében 240 ezer forint pluszkiadást eredményezhet majd évente – mondta a honatya.  Példaként a pénzügyi tranzakciós illetéket emelte ki, amelyből 130 és 228 milliárd forint közötti bevételt vár a kormány. Ez egy átlagos család esetében számításuk szerint akár 92 ezer forint többletköltséget is jelenthet évente. A távközlési adó bevezetése, az útdíjemelés, illetve a gyógyszerkassza megrövidítése véleménye szerint további tízezreket vesz majd ki a magyar családok zsebéből.  

A kormánynak kudarcba fulladtak a munkahelyteremtés érdekében tett eddigi lépései – szögezte le Volner. Információi szerint mindösszesen csak 1900 fővel dolgoznak többen, mint két évvel ezelőtt, a kormányváltás idején.

A politikus pártja névében felszólította a kormányt, hogy a gazdaságélénkítésre, az ipar- és mezőgazdasági termelés beindítására és az idegenforgalom fellendítésére koncentrálja az erőforrásokat.

J.F.

barikad.hu