2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Egy helyes elemzés az azeri-örmény-magyar konfliktusról

Jobbik elnöke Facebook oldalán fejtette ki véleményét az azeri-örmény-magyar konfliktusról.

1. A baltás lefejezést nem lehet másként értelmezni, mint egy gyáva gyilkosságot, amelyet alvó emberen követtek el. Erre a barbár tettre nem lehet magyarázat semmilyen korábbi tragédia, sem az áldozat provokatív viselkedése. Ezen, azt hiszem, nincs értelme vitázni.

2. A magyar kormány elvileg a nemzetközi jog szabályai szerint járt el, mégis súlyos hibát követett el, mert a kiadatás időben csúnyán egybeesik a hetek óta lebegtetett azeri pénzügyi segély hírével. Ebben a helyzetben senki nem hiszi már el Orbán Viktornak, hogy őt csupán átverte az azeri vezetés. A világ most úgy tekint rá, mint aki szorult helyzetében eladta saját és hazája erkölcseit. Ráadásul külügyi kompetenciáját illetően is súlyos kérdőjelek merültek fel, hiszen az azeri-örmény ellentét közismert, egy ilyen ügyben sokkal körültekintőbben kellett volna eljárnia.

3. Hibázott az azeri vezetés is, mert ezzel a lépéssel a nála amúgy is jóval erősebb örmény világlobbit csak tovább erősítette, míg saját szimpátia-indexét minden bizonnyal erősen roncsolta. Nem beszélve arról, hogy ezzel a lépéssel a világban és Magyarországon azokat is kényelmetlen helyzetbe hozta, akik egyébként támogatóan viszonyulnak az azeri politikához, különösen a hegyi-karabahi népírtás elítélése ügyében. Ide tartozik egyébként a Jobbik és személy szerint jómagam is.

4. Hibázott az örmény vezetés is, mert engedte, hogy az indulatok elszabaduljanak. Sőt arra táptalajt adott, ezen belül is a - jogi értelemben mindenképp - vétlen Magyarország elleni gyűlöletnek, ahelyett, hogy megpróbálta volna segíteni az ottani emberek tisztánlátását. Az örmények ezért ma nem az Orbán-kormány képeit, hanem szent lobogónkat égetik az utcán.

5. Gyomorforgató, ahogy ezt a szerencsétlen esetet - ahol van egy korábban provokáló áldozat, egy gyilkosságot elkövető katona és három hibás kormány - egyes hazai, főképpen balliberális pártok, szervezetek együttérzést színlelve képmutató és álszent módon belpolitikai célokra használják fel. Némi tragikomikummal azt is mondhatnám: a Jóisten mentsen meg minden örményt attól, hogy Gyurcsány értük tüntessen! Nagy hirtelen milyen sok örménybarát lett, de kérdés, hogy az azeriek elleni népirtást elítélték-e valaha is ugyanezen nagy humanisták?

6. Összességében azt tartom fontosnak, hogy ezt az esetet - és különösen magát a bűncselekményt - válasszuk el Magyarország külpolitikájától. Ebben a konkrét ügyben, ha van olyan, hogy igazság, akkor az inkább az örmény oldal felé billen. De! Meggyőződésem, hogy Magyarország egyik legfontosabb külpolitikai partnere Azerbajdzsán kell, hogy legyen. Jóban kell lenni Örményországgal is, de felismerve saját nemzeti érdekeinket nekünk az azeri vezetéssel kell különösen erős és jó kapcsolatokra törekedni. És nem egy rövidtávú pénzügyi segély céljából, mert az önmagában ócska, prostituált külpolitika lenne, hanem azért, mert az azeri is turáni nép, mint mi. Testvérnépünk, amellyel hosszú távú erős szövetségre, barátságra van szükségünk, hiszen kölcsönösen lehetünk segítségére egymásnak nagyon sok dologban.

Facebook - barikad.hu

A világ összes örménye fellázad ellenünk

2012. szeptember 2., vasárnap 09:47

Azerbajdzsán és Magyarország elleni tiltakozásra szólítja fel a világ minden részén élő örményeket az a nyílt levél, amit a külföldön élő örményeket képviselő minisztérium tett közzé vasárnap.

A levélírók szerint az örmény közösségek világszerte felemelik a hangjukat, kihasználják a kapcsolatrendszerüket és mindent megtesznek majd, hogy tömegtüntetéseket szervezzenek Magyarország diplomáciai képviseletei előtt. Politikai vezetőiktől minden országban követelni fogják, hogy vegyék rá Azerbajdzsánt, hogy semmisítse meg az elnöki kegyelmet és a gyilkost zárja újra börtönbe, illetve ítéljék el a magyar kormány intézkedését és követeljék az európai szervezetektől, hogy szankciókat vezessen be Magyarországgal szemben. Az örmények tiltakozások kifejezésére a médiát is használni fogják, és kérik a magyar állampolgárokat, hogy tüntetéseken és nyílt leveleken keresztül ők is fejezzék ki egyet nem értésüket a kormány döntésével – áll a levélben.

A levélírók kifejezik fájdalmukat és csalódottságukat, mert az EU-tag, magát fejlettnek és demokratikusnak tartó Magyarország olyan egyezséget kötött Azerbajdzsánnal, ami sérti az európai értékeket és törvényeket. Szerintük ezzel Magyarország bátorítja a bűnözőket, és utat nyit az etnikai és vallási alapon elkövetett gyilkosságoknak. A dokumentum szerint ez bizonyítja, hogy a magyar hatóságok nem érdemlik ki az EU-tagságot.

A levél szerint sértő, hogy amikor a magyar hatóságok átadták a bűnözőt Azerbajdzsánnak, nem jutott eszükbe az a sok ezer örmény, akik a magyar szabadságért harcoltak és adták az életüket a múltban. „Aki behunyja a szemét és nem veszi észre a törvénytelenséget és a szörnyű brutalitásokat, az egy napon maga is áldozattá válik” – zárul a nyílt levél.

„Nem akarunk háborúzni”

Szerzs Szargszján örmény államfő újabb éles hangú nyilatkozatban ítélte el Safarov szabadon engedését. „Nem akarunk háborúzni, de ha rákényszerítenek bennünket, küzdeni fogunk és győzünk. Nem félünk a gyilkosoktól, még akkor sem, ha államfői pártfogoltak” – írta Szargszján abban az üzenetben, amelyet abból az alkalomból adtak ki, hogy a vitatott hovatartozású terület, Karabah pontosan huszonegy éve hirdette ki egyoldalúan függetlenségét. (MTI) Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/09/02/a_vilag_osszes_ormenye_fellazad_magyarorszag_ellen/