2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

4 ÉLETMENTŐ, ÉTEL ALAPÚ GYÓGYSZER

Néhány legerősebb gyógyszer a bolygón élelmiszerekként és fűszerekként álcázódik. A természetben előforduló hatóanyagokat nem fogják több milliárd dolláros humán klinikai vizsgálatokban tesztelni, bár időtlen idők óta használják egyaránt betegségek megelőzésére és kezelésére. Annyira értékesek voltak ezek a növények a régi időkben, hogy aranyat adtak értük, egész civilizációk emelkedtek vagy tűntek el a velük való viszonytól függően.

Tény, hogy sokan használják ezeket a gyógynövényeket nap mint nap és nincsenek tudatában annak, hogy miért nem betegednek meg olyan gyakran, mint azok, akik nem foglalják bele őket étrendjükbe. Nézzünk néhány példát ….

tops

1. Fokhagyma

a sokféle gyógyszerre rezisztens baktériumok elleni hatékony megoldásnak ígérkezik hiszen széles spektrumú fertőzés-harcos. Egy gyors példa a fokhagyma hihetetlen terápiás tulajdonságaira: megöli a multirezisztens tuberkulózist (MDR -TB), amit a média “fehér pestis”-nek nevez. Tavaly az egyik tudományos folyóirat leközölt egy cikket amely azt mutatja, hogy a fokhagyma képes gátolni számos több gyógyszernek ellenálló tuberkulózis törzset. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy: “A fokhagyma használata az MDR-TB esetében nagy jelentőséggel bír a közegészségügyben”. A fokhagyma antiinfektív tulajdonságai nem érnek véget az MDR-TB-vel való harccal. Amint azt már kimutatták, gátolja a következő kórokozók szaporodását is:

  • Amőba Entamoeba histolytica (parazita)
  • Kolera
  • Clostridium
  • Citomegalovírus
  • Bőrgombásodások (egyfajta helyi gombás fertőzés ellen)
  • Haemophilus influenzae
  • Helicobacter Pylori
  • 1-es típusú Herpes simplex vírus
  • 2. típusú Herpes simplex vírus
  • Klebsiella
  • A meticillin-rezisztens Staphylococcus A. (MRSA)
  • Parainfluenzavírus
  • Peridontális fertőzés
  • Pneumococcus fertőzések
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Streptococcus Mutans
  • Streptococcus Fertőzések: A-csoport
  • Streptococcus Fertőzések: B-csoport
  • Streptococcus pyogenes
  • Szájpenész (orális gombás fertőzés ellen)

Ez a csodálatos lista is megerősíti, mennyire fontos az, hogy betegség esetén legyen fokhagyma a közelben!

 

2. Méz

- a méhek különböző gyógytermékek széles skáláját produkálják, például a propoliszt, méhpempőt, méhviaszt, stb. de ez az édes, ragadós méz a leginkább jól ismert, és a legbőségesebben fogyasztott termékük az összes közül! Valljuk be, nemhiába, hisz nagyon finom! De tudta, hogy ez az édes élvezet egyike a természet legerősebb gyógyító szereinek? Itt egy lista a méz tudományosan is hatékonynak bizonyított alkalmazásairól:

  • Aszpirin-indukált gyomor-bél toxicitás (a méz bevonja a gyomor falát és megakadályozza az aszpirin által indukált gyomorvérzés kialakulását)
  • Bakteriális fertőzések
  • Égések
  • Gombás fertőzés (annak ellenére, hogy a méz cukrot tartalmaz,gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik.)
  • Kötőhártya-gyulladás (a közelmúltban készült tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz életképes alternatívája lehet a szájvíznek, a fogakon lévő plakkok leoldásakor)
  • Bőrgyulladás
  • Diabéteszes fekély
  • Herpesszel kapcsolatos fekélyek
  • MRSA (különösen a manuka méz esetében )

Mondanom sem kell, szintetikus édesítőszerek, vagy glukóz-fruktóz szirupos üdítők helyett nagyszerű megelőző egészségvédő lépésként is számon lehet tartani.

3. Alma

- “Minden nap egy alma az orvost távol tartja”,-mondja a mondás. A távol tartott orvos pedig legfőképp az onkológus lenne. Például, az egyik jól bevált egészségügyi előnye az alma fogyasztásának az, hogy a vastag- és végbélrák kockázati esélyeit csökkenti. Minél több almát fogyaszt, annál kevésbé valószínű, hogy valaha is ebben a potenciálisan halálos betegségben fog szenvedni.

  • Öregedés csökkentése
  • Allergiák
  • Allopecia (hajhullás)
  • Hasmenés
  • Inzulin rezisztencia
  • Májtumor
  • Sugárzás által kiváltott betegség
  • Staphylococcol fertőzés

4. Kurkuma
-
a világ talán legfontosabb gyógynövénye. Az ősi indiai gyógyító hagyomány “Kanchani”-nak, szó szerint “Aranyló Istennőnek” nevezi. A növény gyógyító tulajdonságait mélyen értékelik és évszázadok óta tisztelik. A kurkuma tudományosan dokumentáltan több mint 500 betegség megelőzésében és gyógyításában játszik fontos szerepet.

Itt a top 10 betegség ami ellen a zárójelben jelzett tanulmányok száma alapján a kurkuma hatásos remediának bizonyult:

  • Oxidatív stressz (160)
  • Gyulladás (51)
  • DNS károsodás (48)
  • Lipid peroxidáció (34)
  • Colorectalis rák (24)
  • Mellrák (60)
  • Vastagbélrák (52)
  • Kémiailag indukált májkárosodás (34)
  • Alzheimer-kór (34)
  • Tumorok (23)

+1 A napfény

– felhasználható, metabolizálható energia a test számára – és igen, nagyon is valós értelemben lehet a napfényt a bőrünk útján, a beépített melanin alapú “napelemek” segítségével felvett éltető erőnek is tekinteni. Megfelelő napfény expozíció eredményeként a testben megindul a D-vitamin termelődése. Ez egy olyan hormon-szerű anyag, amely szabályozza a több mint 2000 gén működését az emberi testben – és ennek következtében megakadályozza a több száz D-vitamin-hiányhoz kapcsolódó egészségügyi problémát. Azonban hozzáteszem, a napfény expozíció maga is egyedülálló egészségügyi előnyöket rejt és nem redukálható egyszerűen csak a D-vitamin termelésre. Az egyik legérdekesebb eredmény 100 ország adatait hasonlítja össze és állítja, hogy “erős inverz korrelációt figyelhetünk meg az UVB sugárzás és 15 fajta rák esetében. ” Íme a napfénynek való kitettség további előnyei:

  • Alzheimer-kór
  • Depresszió
  • Dopamin-hiány
  • Bőrgyulladás
  • Influenza
  • Sclerosis Multiplex
  • Pikkelysöm

Források: naturahirek.com

[Ii] Pak J. Pharm. 2011 Jan, 24 (1) :81-5. PMID: 21190924

[Iii] Contemp Clin Dent. 2010 Oct; 1 (4) :214-7. PMID: 22114423

Nagy változás jön a magyar boltokban szombattól (december 13.-a)

Új címkékkel és tájékoztató táblákkal találkozhatunk a boltokban. December 13-án hatályba lép ugyanis az az uniós rendelet, amely egységesen szabályozza az élelmiszereken található jelzéseket, feliratokat. A cél, hogy ne lehessen megvezetni a vásárlókat.


Szombattól már hivatalosan is kötelezővé válik az élelmiszerek újfajta címkézése. Az elmúlt hetekben már lehetett látni a készülődés jeleit, sok terméken például már megtalálhatóak voltak a kiemelt allergén információk. Az új rendelet célja az, hogy ne lehessen félrevezetni a fogyasztókat. Nagyon fontos eleme így az olvashatóság.

 

Pontosan meg van határozva a csomagoláson alkalmazható legkisebb betűméret (1,2 mm), az éles kontraszt a háttér és a betű színe között, illetve a betűk közötti és a sortávolság is.

A termékek tápértékét is jelölni kell majd, de ez csak 2016 decemberétől lesz kötelező.

Emellett pedig a termékben található összes allergén anyagot is fel kell tüntetni a címkéken.

Ez egyszerű az előrecsomagolt termékeknél. Bonyolultabb a helyzet azonban abban az esetben, ha felvágottat szeleteltetünk a hentespultnál. Mivel az előre nem csomagolt élelmiszereknél is érvényes lesz a szabályozás, akkor kapjuk majd meg szóban a szükséges információt, amikor a szemünk előtt csomagolják az élelmiszert. Vagy épp kihelyezett tájékoztató füzetekből, táblagépekről, esetleg a mérleg információi alapján tájékozódhatunk.

KATTINTS! Orbán: azért kell fizetni, hogy kevesebbet fizessünk

Régóta készülnek a boltok

A SPAR a Földművelésügyi Minisztériummal, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal folyamatosan egyeztetve több, mint egy éve készül az átállásra. Felülvizsgálták sajátmárkás csomagolt termékeiket, és ahol szükséges volt, gondoskodtak a már megfelelő információtartalmú csomagolás legyártásáról. Ugyanígy az Auchannak is  csak a sajátmárkás termékeken kellett csomagolást váltani. Az előre nem csomagolt termékeknél pedig, azaz a lédig, kimért termékek esetében minden adatot be kellett folyamatosan kérniük írásos formában, hogy a vásárlók rendelkezésére tudják majd azokat bocsátani.

A csomagolatlan élelmiszerek allergén jelölése egy teljesen új rendszer felállítását kívánta meg. Egy adatbázist hoztunk létre, melybe gyártó partnereink a receptúráik alapján feltöltik a megfelelő információkat, azokat folyamatosan karbantartják, szükség esetén módosítják. Ebből az adatbázisból kapják az áruházaink akár napi szinten az információt, melyek a csomagolatlan élelmiszerek mellet az árjelző címkén fognak megjelenni, hogy a vásárlóink már a vásárlási döntés pillanatában tájékozódni tudjanak.

- mondta el a Pénzcentrumnak Fehér István, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A SPAR-nál a polcokon található árjelző cédulákról is lehet tájékozódni, ezen számok formájában láthatók az allergének, a hivatalos jelölés szerint:

  • 1.Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek
  • 2.Rákfélék és a belőlük készült termékek
  • 3.Tojás és a belőle készült termékek
  • 4.Hal és a belőle készült termékek
  • 5.Földimogyoró és a belőle készült termékek
  • 6.Szójabab és a belőle készült termékek
  • 7.Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt)
  • 8.Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió
  • 9.Zeller és a belőle készült termékek
  • 10.Mustár és a belőle készült termékek
  • 11.Szezámmag és a belőle készült termékek
  • 12.Kén-dioxid és bizonyos szulfitok
  • 13.Csillagfürt és a belőle készült termékek
  • 14.Puhatestűek és a belőlük készült termékek

Fotó: Erdei Ancsa

Azaz például egy szalagos fánk árcéduláján szerepelnie kell az 1,3,7 jelzésnek. De ez a paraszt kenyér például tartalmaz glutént, szóját(!) és tejet.


Fotó: Erdei Ancsa

Magán a terméken más színnel, vagy vastagított betűkkel kell kiemelni az allergéneket, például így:

KATTINTS! Így spórolj karácsonykor: 500 forintból vacsorát

Az, hogy meddig találkozhatunk a boltokban régi címkéjű termékekkel, sok tényezőtől függ. Mekkora a forgalom, mekkora a felhalmozott készlet abból az adott termékből, illetve:

Függ a termék lejárati idejétől, mert 2014. december 12-ig fel lehetett használni a régi jelölésű csomagolóanyagot, viszont december 13-tól már csak új jelölésűt lehet használni. Friss termékek esetében ez kb. 30 nap lesz, de tartós élelmiszerek esetén ez több év is lehet.

- tájékoztatta a Pénzcentrumot Gál Judit, az Auchan Magyarország kommunikációs igazgatója. A rendelet hatálybalépésétől számítva minimum három év áll a vállalkozások rendelkezése, így addig még előfordulhatnak régi címkék.

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/nagy_valtozas_jon_a_magyar_boltokban_holnaptol.1042987.html

 

Top 10 őszi étel a magyar konyhában

2014. november 4., kedd 09:29 , forrás: MNO, szerző: PÁ
Top 10 őszi étel a magyar konyhában
wikipedia

Magyarországon is akadnak szép számmal olyan élelmiszerek, amelyeknek fogyasztása révén ősszel is többet tehetünk egészségünkért.

Hajlamosak vagyunk azt mondani – és elhinni is –, hogy a magyar konyha egészségtelen. Van benne némi igazság, de csak részben. A magyar ételek ugyanis pont annyira egészségtelenek, mint a világ bármelyik más nemzetének ételei. Ez ugyanis attól függ, hogy az adott éghajlaton, az adott mezőgazdasági lehetőségek mellett milyen nyersanyagok állnak a szakácsok rendelkezésére, és azokat hogyan használják.

Magyarországon is akadnak szép számmal olyan élelmiszerek, amelyeknek fogyasztása révén többet tehetünk egészségünkért. Ilyenkor ősszel is össze lehet válogatni 10 ételt, melyekre érdemes több figyelmet fordítani. Gyakran sétálunk el mellettük a piacon, meg sem fordul a fejünkben, hogy egy másik, hasonló termék helyett ezt kellene választanunk, és akkor nemcsak üres kalóriákat, hanem rendkívül értékes tápanyagokat is juttatnánk szervezetünkbe.

Íme a magyar konyha őszi Top 10-es listája. Végtelenül egyszerű, nem drága, hétköznapi. Ezért nem vesszük észre. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakértői segítettek a felfedezésben. Az élelmiszerek részletes leírását a linkekre kattintva tudják elolvasni.

Köles – a legértékesebb gabonafélénk

A hagyományos kásákon túl a köles gyakorlatilag az előételtől a desszertig bezárólag étlapra kerülhet. A hurka töltésénél kiválthatja a rizst vagy a zsemlét, lehet rétes tölteléke, más lisztekkel kombinálva süthető belőle pékáru, de akár bébiétel összetevői között is szerepel, valamint lehet csíráztatni.

Szőlő – meglepően gazdag

szőlő egészségre gyakorolt kedvező hatásai közül kiemelkedő a gyulladás- és az LDL-koleszterin szintjét csökkentő, illetve a HDL-koleszterin szintjét növelő hatás. A szőlő és az étkezések alkalmával mértékkel fogyasztott vörösbor biológiailag aktív anyagokban gazdag, így gátolja a vérrögök kialakulását, s fokozza az értágító hatású nitrogén-oxid termelését. Naponta 1-2 dl vörösbor számottevően csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Jótékonyan hat továbbá az immunrendszerre, segíti az emésztést és a bélműködést, így ajánlható székrekedés megelőzésére, kezelésére. Jótékony hatású a szőlőből készült lekvár, gyümölcslé vagy szőlőmagolaj is.

Szilva – magas rosttartalom

Élettani hatását tekintve a szilva – a benne levő antioxidánsoknak köszönhetően – fokozza az immunrendszer ellenálló képességét, ezenkívül a szív- és érrendszert védő hatása is van. Az utóbbihoz a nagy káliumtartalma is hozzájárul. Béta-karotin-tartalma fontos a zavartalan növekedéshez, a csontfejlődéshez, a látás és a hámszövetek épségének fenntartásához. B1-, B2-, B6-vitamin-, biotin- és pantoténsav-tartalma révén számos anyagcsere-folyamat (szénhidrát-, aminosav- és lipidanyagcsere) megfelelő működését is segíti.

Körte – ásványok és vitaminok egész sora

körte 100 grammjának energiatartalma  52 kcal, s 0,4 g fehérje, 0,3 g zsír, 12 g szénhidrát és 6,2 g élelmi rost van benne. Vitaminok közül C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9-, A- és E-vitamint, míg az ásványi anyagok közül foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, cinket, kobaltot, krómot, mangánt, nikkelt, rezet, szelént és vasat tartalmaz. Közismert a rostban gazdag táplálkozás előnye, márpedig a körte kitűnő rostforrás. A felnőttek számára ajánlott napi minimum 25 gramm rostfelvétel nagy hányada (44 százalék) fedezhető egyetlen, közepes méretű körte (178 g) elfogyasztásával.

Csicsóka – inulinban gazdag

csicsóka legfontosabb jellemzője, hogy minden más, hasonló növénynél több, 14-16 százalék inulint tartalmaz. A csicsókasűrítmény szénhidráttartalma 75-80 százalékos. Az inulin poliszaharid (összetett cukor), amely édes íze ellenére eltér a cukortól, mivel sem a szájban, sem a tápcsatorna más szakaszán nem termelődik olyan enzim, amely bontani tudná. A glükózra bomló burgonyával szemben előnye, hogy inulintartalma csaknem teljes egészében fruktózzá alakul, amelynek napi 30-80 grammját a szervezet inzulin nélkül is képes hasznosítani. Innen ered az a tévhit, hogy a cukorbetegek a csicsókát mennyiségi korlátozás nélkül és az étrend szénhidráttartalmába történő beszámítás nélkül fogyaszthatják.

Lenmag – ómega zsírsavak forrása

lenmag az agyműködést serkentő és koleszterinszintet csökkentő hatása miatt elsősorban ér- és szívbetegeknek ajánlott. Linolénsav-tartalmának szerepe van az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében. A lenmag duzzadóképességét bélrenyheség és székrekedés esetén az emésztés szabályozására használják. Nyákkészítmények formájában gyomor- és bélproblémák, ízületi és egyéb gyulladások kezelésére is alkalmas.

Sütőtök – őszi vitaminbomba

Gyógyhatást ómega-3 zsírsavtartalma miatt főleg a tökmagnak tulajdonítanak, de a sütőtök húsának fogyasztása is kedvező hatású. A nagy káliumtartalom a sav-bázis egyensúly fenntartásában játszik szerepet, de vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatása is ismert. Az antioxidánsok és a karotinoidok megkötik a szabadgyököket, szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, a keringési betegségek és a daganatok megelőzésében.

Lencse – fontos fehérjeforrás

Nagy élelmirost-tartalma és kis glikémiás indexe (30) révén a lencsehelyet kap a székrekedést kezelő és megelőző, a koleszterin- és vércukorszintet csökkentő, valamint a daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségeket megelőző étrendben. Nagy kálium-, foszfor- és purintartalma (127 mg/100 g) miatt beszűkült veseműködés, veseelégtelenség, illetve köszvény esetén azonban csak ritkán, kis mennyiségben, előfőzve, a főzőlevet elöntve ajánlott a fogyasztása. Értékes aminosav-tartalma gabonafélékkel kiegészítve a vegetáriánus étrend egyik alapvető fehérjeforrásává teszi.

Gesztenye – sokféle felhasználás

szelídgesztenye 100 grammja 167 kcalt, 4,8 g fehérjét, 1,5 g zsírt, 32,6 g szénhidrátot (főleg keményítőt) és 2,8 g rostot tartalmaz. A vitaminok és az ásványi anyagok közül említésre méltó a B1- (200 mg), B2- (250 mg), B6- (0,32 mg), C- (30 mg) és E-vitamin- (7,5 mg), valamint a kálium- (553 mg), magnézium- (48 mg), vas- (1,2 mg), réz- (0,2 mg) és foszfortartalma (90 mg). Bizonyos ételekben akár a gabona és a burgonya is helyettesíthető vele.

Citrusfélék – mindenekelőtt C-vitamin

citrusfélék ugyan nem Magyarországon teremnek, de az őszi étrendből kihagyhatatlanok. Kiváló C-vitamin-források, az ember számára nélkülözhetetlen aszkorbinsav pedig kitűnő antioxidáns. A citrusfélék flavonoidjai általános gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatásúak. Régóta ismeretes, hogy a flavonoidok és a rutin (P-vitamin) csökkenti a vérfalak törékenységét, erősíti a hajszálereket.

http://mno.hu/eletmod_egeszseg/top-10-oszi-etel-a-magyar-konyhaban-1256521

Japán ételt sem kérek

ÉTEK5LET

Ezen a honlapon 10x annyi látogatóm van, mint a fészbúkon, amit nem is engedek túlburjánzani. Utóbbin nagyon sikeres volt a TÖKI POMPOS HÁZILAG. Íme:

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 közepes krumpli
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2 dl víz
  • 1 dl tej
  • 3 dl tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • 15 dkg bacon
  • 15 dkg kolbász
  • 15 dkg reszelt sajt
  • cukor
  • só, bors, olaj

Elkészítés menete:

Elsőként pucold meg a krumplit, és tedd fel főni. Amíg fő, az élesztőt keverd el egy kis langyos cukros tejjel, és várd meg, amíg felfut. Ha már puha a krumpli és kezelhető hőmérsékletű, törd össze, majd egy alkalmas tálban gyúrd össze a liszttel, egy deci tejföllel, a már felfutott élesztővel, sózd meg, és ha túl sűrű a tészta, adj hozzá vizet. Akkor lesz jó, ha már könnyen nyújtható. Ha elérted ezt az állapotot, akkor tedd félre, hogy a tésztának legyen ideje megkelni.

Amíg ezt várod, felkockázhatod a szalonnát, a kolbászt és a hagymát. Egy nagyobb tepsit kenj ki olajjal, és ha már megkelt a tészta, szépen simítsd el benne, süsd három percig előmelegített sütőben, majd kend meg a maradék tejföllel, és szórj rá ízlésed szerint a feltétekből, ezután mehet vissza, ahol 10-15 perc alatt készre sül.

Köles egyik legjobb lúgosító gabona

Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.

koles1A köles legősibb termesztett gabonaféle. A pázsitfűfélék családjába tartozik, melegigényes, szárazságtűrő, szinte bármilyen talajon megterem. Bojtos gyökérzete mélyre hatoló, szára jellegzetes szalmaszár, levelei még éréskor is zöld színűek. Virágzata sűrű, elágazó, bugájában apró fehér, sárga, narancssárga színű vagy barna, kb. 2 mm átmérőjű szemek fejlődnek.

Szénhidrát-tartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára egy igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát (a bél tápanyag továbbító mozgása), így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak (pl. székrekedés, diverticulozis, bélrendszeri daganatos betegségek) megelőzésében.

A köles fehérje tartalma 10-15%. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül érdemes megemlítenünk a káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradság ellen nyújthat védelmet.

Igen sok kovasavat tartalmaz (későbbiekben még kifejtjük), továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.

A szépítő gabona

A szépítő gabona: fényessé teszi a hajat, erősíti a körmöket, véd a fogszuvasodástól, biztosítja a szép arcbőrt, s késlelteti az öregedést. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről. További kovasavat tartalmazó alapanyagok a zab, az árpa, a burgonya és a mezei zsurló.

Testsúlycsökkentő-, és karbantartó programoknál szintén nagy jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési sebességét. Cukorbetegség esetén a rostok szerepe abban nyilvánul meg, hogy a szénhidrátok felszívódását is mérsékelik, így az étkezést követő jelentős mértékű vércukorszint emelkedés nem alakul ki. A magas koleszterinszint étrendi kezelésében a rostanyagok a koleszterin-felszívódás mértékének csökkentésében játszanak szerepet.

A test legtöbb pontját pozitívan befolyásoló kovasav
Kovasav tartalma adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya - a szervezet legősibb szövetei) szilárdságát is.

Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.

A köles táplálkozási hiányállapotok esetén is javulást hozat. Csonttörések esetében naponta kellene fogyasztani. Tapasztalatok szerint a gyulladásos állapotok köles étrend mellett általában gyorsabban gyógyulnak. A mai étrend nagyon kevés kovasav tartalommal rendelkeznek, így a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.

Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav a megfelelő B-vitamin tartalma miatt jó hatással rendelkezik az idegrendszerre.

Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.

A táplálkozás-tudományi szakemberek az egészséges táplálkozás alapelveit 12 pontban foglalták össze. Többek közt azt javasolják, hogy naponta 40-50g élelmi rostot fogyasszunk el, emiatt célszerű a kölest beépíteni mindennapi étrendünkbe.
A legtöbb embernek a kölesről csak a kása jut eszébe, pedig a köles igen változatosan elkészíthető, sokoldalúan beépíthető az étrendbe.

Miért jó a lúgosítani a szervezetünket?

Az általános, úgynevezett "korszerű" táplálkozás többségében savasító kémhatású, élelmiszernek nevezett bolti áruféleségeket tartalmaz. Ezekkel szemben a köles lúgosító hatású élelem. A termék értékei miatt kiemelkedő helyet foglal el a reformtáplálkozás palettáján.

Nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, túlzásba vitt fogyókúra, vagy tartós stressz következtében szervezetünk sav-bázis egyensúlya felborulhat. Az elsavasodás testünket arra kényszeríti, hogy a szükséges ásványi anyagokat - kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot - az egyes szövetekből, illetve a csontokból vonja ki. Ennek következménye lehet a népbetegségnek számító csontritkulás. Tekintettel arra, hogy a köles semleges vagy lúgosító hatású gabona, rendszeres fogyasztása elősegítheti az egyensúly helyreállítását.
A köles egyszerre képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből és az ásványi anyag veszteséget kiegyenlíteni.

Rendszeres fogyasztása a következő élettani hatásokkal járhat:

  • visszaállítja a sav-bázis egyensúlyt, mely gyakran stressz hatására, túlzásba vitt fogyókúra miatt, rendszeres dohányzás következtében bomlik fel.
  • candida betegek diétájában fontos szerepet tölt be a köles, mely megakadályozza, hogy a tápcsatornába megtelepedett gombák elszaporodjanak
  • megvéd a fogszuvasodástól, erősíti a látást, késlelteti az öregedést
  • rendszeres fogyasztásával elkerülhetőek a daganatos betegségek
  • szabályozza a vércukorszintet
  • helyreállítja az emésztést
  • gyulladáscsökkentő
  • immunerősítő
  • csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • ez a Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája

A kölesben meg-található minden mire szervezetünknek szüksége van:  szénhidrátok, fehérjék, zsírok, ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, foszfor; vitaminok: B. Vashiány gyógyítására is ajánlott: napi 100 g köles fogyasztása a napi vasszükséglet közel 50%-át fedezi. Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját. Könnyen emészthető, alacsony a keményítő tartalma, s emésztésekor nincs gázképződés. Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.

Mit kezdjünk a kölessel a konyhában?

A közhiedelmekkel ellentétben nemcsak a madáreleségek alapja. Kásaként fogyasztható, háromszoros mennyiségű tejben vagy vízben kell főzni. Reggelire dióval, mandulával, mazsolával, cukros-mézes tejjel elkészítve ajánlott, sós változatát zöldséges, vegamixes vízben megfőzve köretként fogyasztjuk.

A köles kiválóan alkalmas gyümölcspudingok és gyümölcsös desszertek, illetve lepény- és palacsinta készítésére, sőt kenyér is süthető belőle. A kölesből készült ételekhez jól illik a vanília, a rozmaring, a tárkony, a kömény és a fahéj is. Mielőtt azonban bármilyen módon felhasználnánk a konyhában, finom szűrőben, folyóvíz alatt mossuk át!

Főzési ideje változó lehet fajtánként. Én úgy készítem, hogy forró sós vízbe teszem mosás után, és kb. 1 percnyi főzés után leveszem a tűzről, és hagyom a vízben puhulni, utána szűröm le. Érdemes közben megnézni mennyire puhult meg. Jól záródó műanyag edényben 2-3 napig tárolható hűtőszekrényben. /Én inkább üveg, vagy porcelán edényt használnék. (>Zoli)

Minden nőnek minden nap kellene legalább egy evőkanál kész kölest ennie, hogy megóvja arcbőrének szépségét, és ráncai ne keletkezzenek, illetve kisimuljanak. Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni!

A köles csíráztatása:

Áztatási idő: 8 óra.
Naponta 2-szer öblítsük át hideg vízzel.
Csíráztatási idő: 2-3 nap
Csírahossz aratáskor: 0.5 cm
Hántolatlan kölest csíráztassunk

Az egészséges táplálkozás központi elemei a gabonák, mivel magas a rost-, vitamin-, fehérje- és ásványianyag tartalmuk, valamint szénhidrátösszetételük kedvező. Könnyen emészthetőek, laktatóak, változatosan lehet őket elkészíteni, nem puffasztanak, zsírtartalmuk alacsony.

A lehető legegészségesebb választás, ha gabonákat fogyasztunk fő táplálékként. Mivel aminosavtartalmuk sok esetben nem komplett, ezért ajánlott kiegészítenünk őket hüvelyesekkel és zöldségekkel, így tökéletes táplálékot biztosíthatunk szervezetünk számára.

Receptek, ötletek:

Köles túrókrém:

3 evőkanál kifőtt kölest elkeverünk 25 dkg áttört túróval, apróra vágott lilahagymával, piros paprikával őrölt köménnyel ízesítjük. Kiváló reggelikhez, pirítósra, kenyérre kenve.

Kölesleves:

1 kis fej vöröshagymát apróra vágunk, üvegesre párolunk hidegen sajtolt olajon, majd egy szál gyökeret és egy kisebb zellert apró kockára vágva jól átpirítunk a hagymás zsiradékon, és felengedjük vízzel. Mielőtt megpuhulna vegamixxel és borssal fűszerezhetjük, egy marék kölest szórunk bele, majd puhulás előtt egy maréknyi durvára reszelt sütőtököt szórunk bele, és elzárjuk alatta a tüzet, a fedő alatt a tök meg fog puhulni.

Ízletes édeskés leves, telis-tele minden értékes ásványi anyaggal, és vitaminnal. 15 perc alatt kész.

Köles köretekhez:

Megszokott rizs és tészta köreteink helyett használjuk bátran a kölest, mindenféle párolt zöldséghez illik.
Rakott ételeinket is inkább kölessel ajánlom elkészíteni magas élettani értéke miatt.
Desszertként pillanatok alatt fogyasztható, ha van főtt kölesünk 1-2 kanál mézzel, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, dióval, mandulával elkeverve mesés ízvilágot varázsolhatunk a család asztalára.
Kicsit puhábbra főzve a szokottnál egy kivajazott tepsibe terítjük a kölest, majd betakarjuk vastag szeletekre vágott almával, vagy körtével, esetleg aszalt gyümölcsökkel, s megsütjük.
Sülés után durvára vágott diót szórunk rá, és mézzel csurgatjuk. Szeletelhető lesz mint egy sütemény.

Hogyan használd

A legegyszerűbb, ha vízben vagy tejben megfőzöd. Sok víz kell hozzá, mivel nagyon meg tud duzzadni. 15-20 perc alatt fő meg. Általában édesen, mézzel ízesítve fogyasztják.

Külsőleg arcpakolás formájában vetheted be. Darált kölest áztass meg egy kis tejben, majd nyomkodd ki belőle a nedvességet, és megtisztított, gőzölt arcra vidd fel, majd 20 perc után langyos vízzel mosd le

Tippek-tanácsok
Jól csíráztatható, csíráját salátákhoz, köretekhez, levesekhez adhatjuk. A boltban válasszuk a hántolt biokölest, egyszerre ne vásároljunk sokat, mert könnyen avasodik. Jól záródó edényben, hűvös, száraz helyen tároljuk.

Héjából párna készül, mely ősi tapasztalatok szerint nyugtató hatású. Használata allergiásoknak is ajánlott, mivel az élősködők nem tudnak benne megtelepedni.

Érdekesség
Kínában régen az öt szent gabona (rizs, köles, mohar, búza, szója) közé tartozott, Európában pedig már maga Püthagorasz, az ókori görög filozófus is dicsérte jótékony hatásai miatt.

Sok népszokás is kapcsolódik a köleshez: néhány helyen a menyasszony cipőjébe az esküvő napján kölest szórnak, mert úgy tartják, ettől lesz szorgalmas háziasszony, máshol pedig kölessel hintik meg a jegyespárt, hogy a gabonához hasonlóan szaporodjanak, sokasodjanak.

Forrás: http://magyarmegmaradasert.hu/kiletunk/a-mag-nepe/hagyomany-es-kultura/item/3001-k%C3%B6les-egyik-legjobb-l%C3%BAgos%C3%ADt%C3%B3-gabona