Hamarosan jön a 200 forintos krumpli és a 300 forintos alma. A Pénzcentrum pénzügyi hírportál összegyűjtött néhány tippet, hogyan lehet felkészülni az élelmiszer-árrobbanásra.

Az utóbbi hetek elemzései egybehangzóan komoly élelmiszerár-emelkedéssel számolnak a Magyarországon és Európa-szerte. A fő probléma a rendkívül súlyos aszálykár, amely miatt az idei gabonatermés katasztrofális lett. A gyenge búzatermés miatt drágulni fog a kenyér és a pékáruk, a kukorica felvásárlási árának növekedése miatt pedig minden húskészítmény többe fog kerülni a boltokban.

Az elemzők átlagosan 20-25 százalékos áremelkedéssel számolnak.

Drágulhatnak a zöldségek, gyümölcsök is, egyes becslések szerint év végére 200 forint lehet a burgonya kilója, az alma bolti ára pedig meghaladhatja a 300 forint/kilogrammot. Többet fogunk fizetni a tejért, valamint a sertés-és baromfihúsért is.

A lakosság nincs felkészülve

Ditróy Gergely, a Portfolio.hu elemzője szerint a magyar családokat felkészületlenül éri majd az áremelkedés, hiszen már most is a jövedelmük közel teljes egészét felélik, így a drágulás után vagy kevesebbet, vagy gyengébb minőségű termékkeet fognak vásárolni.

„Az 50 forintos tojásra, a 200 forintos burgonyára, vagy a tej árának 20-25 százalékos emelkedésére sokan nincsenek felkészülve, az pedig valószínűsíthető, hogy lesznek családok, amelyek a szintén hasonló arányban dráguló hús, illetve húskészítmények fogyasztásának csökkenésével, vagy olcsóbb helyettesítő termékek vásárlásával próbálják egyenesbe hozni családi költségvetésüket” - véli az elemző.

A megoldás: tartalékolni és tartósítani

Az áremelkedéssel leginkább tudatos tervezéssel és okos fogyasztói magatartással lehet felvenni a harcot, ugyanakkor teljes szemlélet-és életmódváltásra van szükség – állítják a szakértők. Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa szerint hosszútávon egyértelműen kifizetődő átállni egy ilyen életmódra.

Amivel minden háztartás felkészülhet az élelmiszerdrágulásra, az alapvetően a tartalékolás, nem csak pénzben, hanem az élelmiszerek tekintetében is. Érdemes a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből bespájzolni, erre leginkább az olyan tárolási és tartósítási módok alkalmasak, amelyek egyszeri befektetést igényelnek. Ilyen lehet a befőzés, a szárítás vagy a sós tartósítás.

A fagyasztás ezzel szemben a legkevésbé költséghatékony tartósítási mód, mivel rengeteg energiát emészt fel, ráadásul az így eltett étel kevesebb ideig felhasználható és a minősége is romlik.

A szezonális gyümölcsökből érdemes a legkedvezőbb árak idején, hazai termelőktől bevásárolni, majd azokat befőtt vagy lekvár formájában eltenni.

Felfutóban a vásárlóközösségek

Gulyás Emese szerint hosszú távú költségcsökkentést eredményezhet, ha rokonainkkal, barátainkkal vásárlóközösségeket alakítunk ki. Egy darabban megvéve például egy egész sertéshez jóval olcsóbb áron juthatunk hozzá, de akár egy zöldségtermelővel is megállapodhatunk arról, hogy szállít nekünk élelmiszert.

Már Magyarországon is működnek olyan élelmiszer-közösségek (hónapokra előre tervezhető költségvetéssel), amelyek segítségével közvetlenül a termelőtől vásárolhatjuk meg a zöldséget, gyümölcsöt, így a bolthoz, piachoz képest sokkal jobb az ár/érték arány, a szezonnak megfelelő, jó minőségű élelmiszereket kapunk, ráadásul a helyi termelőket is támogatjuk.

Tárolás és takarékosság

Az alapvető tartós élelmiszerekből, alapanyagokból érdemes nagyobb mennyiséget tartalékolnunk, ilyen a liszt, a cukor, a só, az olaj, a zsiradék, illetve a hüvelyesek (bab, borsó). Oda kell figyelni a tárolásra is, hogy ne kerüljön kártevő az élelmiszerbe, és mindig azokat használjuk fel elsőként, amelyeknek a hamarabb lejár a szavatosságuk.

Gulyás Emese szerint nem feltétlenül a hipermarketek akcióvadászata a legcélravezetőbb takarékossági mód, sokkal inkább az élelmiszer-fogyasztási szokások felülvizsgálatára, a pazarlás és a kidobott élelmiszer mennyiségének csökkentésére lenne szükség. „Azt kell megvásárolni, amire feltétlenül szükségünk van, és azokat fel is kell használni” – fogalmazott a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

penzcentrum.hu – barikad.hu