2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Felszabadulás

Azok az emberek bántanak folyamatosan másokat, akik boldogtalanok.
A legreménytelenebb boldogtalanok… akik már beletörődtek helyzetükbe és más nem maradt nekik, mint megkeseríteni a többiek napjait.
Jusson ez eszedbe, amikor újra és újra próbálnak sebet ejteni rajtad: akivel szemben állsz, a hangos és indulatos szavak mögött, egy elveszett ember. Aki belül küszködik. 
Hazamegy, és azt érzi, utál mindenkit, és ez az érzés szüntelenül feszegeti mellkasát, ki akar robbanni! 
Akik gyűlölik az embereket és a Világot, azokat már nagyon sokszor összetörték… csak hogy ezt a fájdalmat nem tudták kezelni, képtelenek voltak elengedni vagy továbblépni belőle. Nem tudtak megbocsátani és szépen lassan pontosan olyanokká váltak, mint akik ilyenné tették őket...
Így hát dühöngnek... életük végéig, és sokszor észre sem veszik, hogy az, akit a legjobban gyűlölnek, nem más, mint saját maguk. Éppen azért, mert képtelenek voltak megoldást találni erre a megsemmisítő érzésre... 
Jobb az ilyen emberek sértései mellett elsétálni, tudva, hogy minden észérv felesleges, és tudva azt is, hogy nélkülünk is épp elég felkelniük és minden nap megküzdeniük saját magukkal...
A megbocsátás, az egyik legnehezebb és legfontosabb lecke, mert e nélkül minden, amit a boldogságunkért tettünk, hiába való volt. Hiszen sérülni mindig fogunk, ezt nem kerülhetjük el biztosan soha. Az viszont, csakis rajtunk múlik, hogy benne ragadunk, cipeljük magunkkal vagy felszabadítjuk a lelkünket a keserűség terhe alól, elengedjük, és hagyjuk messzire szállni, mint egy léggömböt…
Manna OWell

Mi történt? Hibáztunk. (MÁRMINT TI.)

Egy személyes megjegyzés, ami mégis közügy. E sorok írója a minap egy főúton haladván, a kereszteződésben elhúzott egy Volkswagen mikrobusz előtt, amelynek volánja mögött Orbán Viktort ismerte föl. Az ötgyermekes miniszterelnök évek óta ilyen kisbusszal jár, mert abban a családja is elfér. Nem pedig sofőrös limuzinnal, pedig megengedhetné magának. Róla mindenki tudja, hogy nem kedveli a fényűzést, szereti az egyszerű dolgokat.

Az a baj, hogy ezt csak róla tudják az emberek. Egyes fideszes újgazdagok hivalkodása azonban széles körben kiverte a biztosítékot. Nevek említése nem szükséges, ezt kívülről fújja az egész ország, és ebben meg az a baj, hogy teljesen mindegy, mennyi alapja van e közvélekedésnek, ez belerögzült az emberekbe.

Veszprémben otthon maradtak az aktivisták, a nyugdíjas talpasok és a többiek, s ebben bizony szerepet játszhatott az általános felháborodás. Mert ez még messze nem Amerika, ez még nem a lehetőségek hazája. Itt az emberek szégyenletesen alacsony bérért dolgoznak, az átlagnyugdíjak nem érik el a társadalmi létminimumot, ezért nagyon sok család engedte el külföldre a fiataljait, hogy végre normálisan keressenek. Itt haldokolnak a könyvesboltok, mert még ma sem jut pénz könyvre, és tömegek tolonganak egy-egy nagyobb árleszállítási akció meghirdetésekor. Itt a belvárosban virítanak a kínai boltok és a turkálók. Itt a rezsicsökkentés népszerű. A hatmilliós Hublot karóra azonban nem fér össze vele. Vagy ez, vagy az.

Valami elromlott. Vasárnap este nyolckor az M1 televízió híradója, amikor a kereskedelmi csatornákon már a veszprémi választás eredményét 80 százalékos feldolgozottságnál ismertették, nem mondott semmit. Semmit. Csak mellébeszélt. Mi volt ez? Gyávaság? Szolgalelkűség? Mindegy. Tünet. Annak tünete, hogy valami elromlott a szerkezetben. Az ország eredményei elképesztőek, a fél világ bennünket csodál, de legalábbis irigyel, és utánozni szeretne. Magyarország hajója, ahogy mondani szokás, biztosan halad az idő sodrának közepén, de közben itthon mégis megkeseredett az emberek szájíze.

Ellenzéki uszítás, kisstílű lázadások, kicsinyes árulások egyfelől, kivagyi hivalkodás, kapkodás másfelől – ez bizonytalanítja el az embereket. Ezt akartuk? Erre szavaztunk? Ezért talpaltunk? – kérdezik maguktól, és a fejüket csóválják. A szív, a szeretet és összefogás ereje még kitart, de meggyengült.

Kellett a veszprémi pofon. Kellett, mert a jobboldal legnagyobb kincse az erkölcs. Annak tudata, hogy mi, ha nem is vagyunk jobbak, sem tisztábbak, mint amazok, hiszen mindnyájan a Kádár-kor barakkjaiból szabadultunk, szándékainkban, vágyainkban, álmainkban igenis jobbak és tisztábbak vagyunk. Egy szebb, jobb és tisztább világot akarunk. Eddig ezért küzdöttünk. Mert azt akarjuk, hogy az a szép Magyarország már az utánunk következő nemzedéké legyen. De nem azt, hogy ehelyett gyorsan teletömje a zsebét, mert ez szégyenletes.

A kulcsszó az emberi lépték: egy család, egy lakás, egy autó, egy fizetés, egy erkölcs, egy nagy közös emelkedés. Igen, hibáztunk. Baj van. Jól jött a veszprémi pofon. Most meg lehet állni, helyre lehet hozni a hibákat, mert összességében nagyszerű dolgokat cselekszünk. A polgár szónak kell ezért pontosabb értelmet adnunk: nem azt jelenti, hogy fenemód jómódú ember, hanem azt, hogy olyan ember, aki erkölcsösen, a többiek elismerésének közepette lett jómódú. Vagy nem. De mindenképpen: szerény.

Bencsik András

Lapszám:

Fekete kedd: megbillent egy kisebb magyar bankcsoport is

A Buda-Cash Brókerházban már felügyeleti biztosok működnek. Ezek után az egy érdekcsoportba tartozó DRB bankcsoport felett is átvették az irányítást. Ennek értelmében a DRB és ÉRB bankok ügyfelei ideiglenesen mindössze egy millió forinthoz tudnak maximum hozzájutni.

 

Reggel bombaként robbant a hír a pénzügyi világban, hogy a Buda-Cash Brókerházat megszállták a rendőrök, és felügyeleti biztosokat rendeltek ki. Az MNB mától a DRB bankcsoporthoz is felügyeleti biztosokat rendelt ki. Így a BRB BUDA Regionális Banknál, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Banknál, a Dél-Dunántúli Takarék Banknál és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banknál is megjelentek a felügyeleti biztosok, és átvették az irányítást az igazgatóságtól.

„A jegybank ezzel párhuzamosan ügyfelenként egy millió forintban korlátozta a hitelintézetek által az ideiglenes intézkedés időtartalma alatt kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összegét. Ezen összeghatáron belül – ha igénylik – nemcsak a lakossági, de az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez.

Az MNB jelenleg átfogó vizsgálatot folytat a hitelintézeteknél. Az állami tulajdonú Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által delegált felügyeleti biztosok kirendelése, illetve az egyéb korlátozó intézkedések a vizsgálatot lezáró határozatok meghozataláig, de legfeljebb egy évre, a betétek és más források visszafizetésének korlátozása maximum 90 napig marad érvényben.”

http://www.bankmonitor.hu/content/3881.htm

A JEGYBANK AZONNALI HATÁLLYAL FELFÜGGESZTETTE A BUDA-CASH BRÓKERHÁZ MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYÉT ÉS FELÜGYELETI BIZTOSOKAT RENDELT KI

Budapest, 2015. február 24. A tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt az MNB ma közzétett végzésében azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyét, továbbá felügyeleti biztosokat rendelt ki az intézményhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a Zrt. tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkra tekintettel a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a mai naptól felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz.

 

Az MNB végzésében közzétett ideiglenes intézkedését az intézmény működése kapcsán az érdekeltek – elsősorban a befektetők – halaszthatatlan védelme indokolta.

 

A felügyeleti biztosok ma átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről.

 

A jegybank ezzel párhuzamosan rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt – a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.

 

Tekintve, hogy az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB a tegnapi napon az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett.

 

A jegybank felügyeleti eljárásának eredményéről és esetleges további intézkedéseiről a nyilvánosságot folyamatosan tájékoztatni fogja.

 

Magyar Nemzeti Bank

Jégtörő Mátyás

Jégtörő Mátyás

A február végi jeles napok közül talán a legismertebb 24-e, Mátyás, a jégtörő, aki vagy meghozza, vagy megtöri a jeget. "Ha nincs, jeget csinál, Elrontja, bontja, ha talál, A jeget olvasztja Mátyás, Töri, és rajta likat ás..." - többek között így emlékeztettek a réges-régi magyar kalendáriumok télutó havának ma is nagyon népszerű időjóslatára. Van egy szólásunk is, miszerint: Mátyás, Gergely két rossz ember - ami arra utal, hogy legtöbbször hideg, szeles idő szokott lenni ezen a két napon. A népi megfigyelés szerint a Mátyás-napi hideg jó termést, a szél kevés tojást jósol. A halászok, ha ezen a napon bárminemű halat fogtak, azt Mátyás csukájának nevezték, és ez egész évre szerencsét jelentett, bő zsákmányban reménykedhettek. Egyes vidékeken a Mátyás-napi libatojást megjelölték, vagy nem is költették ki, mert úgy tartották, hogy az e tojásból kikelt liba szerencsétlenséget hoz, de lehet, hogy hibás vagy nyomorék lesz. Jégtörő Mátyás napjához - az ismert és említett hiedelmek mellett - több babonaság is kapcsolódott. Ha nem esett a hó, vagy eső ezen a napon, akkor a Szeged környéki öregasszonyok harmatot szedtek. A harmatos lepedőt a tehénre terítették, hogy jól tejeljen, és mindig tele legyen a sajtár, vagy ahogy a Dunántúlon sokfelé mondták, a zséter.

http://www.szoboszlokepeskonyve.hu/honapok/2.php#jegtoro_matyas

Napfogyatkozás március 20-án!

Az animáció azt mutatja, mi a napfogyatkozás mintegy néz ki, mint Budapesten

A teljes szakasza ennek a napfogyatkozás nem látható Budapesten, de azt tapasztaljuk, ott egy részleges napfogyatkozást .

Tovább az 2015 március 20. - Teljes Napfogyatkozás

 

Idő: péntek, március 20. 09:43 CET
Sun Direction: 140,28 ° (SE) Sun Altitude: 35.49 °

Helyi idő az Eclipse-án Budapesten péntek, 2015. március 20.

Kattintson a Nap / Hold szimbólum a "Úgy néz ki" oszlopban, hogy mi a napfogyatkozás néz ki, mint különböző szakaszaiban az esemény.

EseményIdő BudapestenIrányMagasságÚgy néz ki,Hozzászólások
Részleges napfogyatkozás kezdődik Már 20. 09:40 139 °Délkeleti 34,6 ° Eclipse A Földről A Hold érinti a Sun szélén.
Maximum Eclipse Már 20. 10:49 160 °Dél-délkeleti 40,5 ° Eclipse A Földről Hold a legközelebb van a központja a Sun.
Részleges Eclipse végén Már 20. 12:00 184 °Déli 42,3 ° Eclipse A Földről A Hold elhagyja a Nap szélén.

Times helyi for Budapest ( CET - Közép-európai idő szerint).

Egyéb fogyatkozás látható Budapesten

Időpontok (Kattintson linkre utat info)FogyatkozásType maxLáthatóság BudapestenÚgy néz ki BudapestenPath of the eclipse
2015. márc 20. Nap- Teljes Részleges Eclipse A Földről
2015 sze 28. Hold- Teljes Teljes Eclipse A Földről

Puska a hasznos növénytársításhoz

Puska a hasznos növénytársításhoz

A hogyan és a miértek

A megfelelő növénytársítás fogalma korántsem a manapság divatba jövő bio kertészkedéssel egy időben épült be a köztudatba, hanem már az ókor óta foglalkoztatja az embert. Egymás védelmi rendszerét kiegészítő növények csoportba ültetésével olyan növényközösségeket hozhatunk létre, amelyek segítik, védik, támogatják egymást a kártevőkkel szembeni harcban. A kórokozók távol tartása mellett odacsalogatják a hasznosnak mondott, beporzó rovarokat is. Egyes fajok pedig segítenek a talaj egyensúlyát fenntartani ásványi anyagok visszapótlásával, ezáltal társaik növekedését serkentik.

Fontos tudnunk, hogy ez a hatás akkor érvényesül a legnagyobb hatékonysággal, ha a társítandó növények már a kezdetektől fogva együtt fejlődnek, érdemes tehát együtt is ültetnünk őket. Természetesen ez még nem garancia arra, hogy egyáltalán nem lesz kártevő konyhakertünkben. Teljes védettséget egyik módszer sem garantál, viszont arra jó, hogy egyes kártevők mértéktelen túlszaporodását megakadályozzuk vele.

permakultúra egyértelmű előnye pont ez, a biodiverzitás egyensúlyi állapotba hozza a környezetet.

Néhány hasznos példa a növénytársításra

-  bármely hagymaféle + sárgarépa : a hagymafélék elűzik a répát károsító legyeket, a répa távol tartja a molyokat és a hagymalegyet.

- fokhagyma a levéltetvek elleni küzdelemben hasznos, remekül érzi magát mellette a rózsa.

- snidlinget akár féltett virágágyásunk szélére is ültethetünk, az illata sokféle kártevőt riaszt.

- hagymafélék + uborka : az uborkalisztharmat terjedését gátolja.

- sárgarépa, káposztafélék + zsálya : utóbbi erős illata a hagymafélék hatásához hasonlóan riasztja a répa és káposztafélék kártevőit.

- sarkantyúka +  káposztafélék : a káposztát rágcsáló hernyókat nagyon izgatja a sarkantyúka, így a káposztát megkímélik.

- zeller + káposztafélék : zellerrozsda, illetve a káposztalepke ellen javallt társítás.

- saláta + retek : a saláta illatát ki nem állhatja a földibolha, a retek egyik fő ellensége.

- paradicsom + káposzta : a káposztalepkék ellen hatékony.

- paradicsom + körömvirág : a körömvirág illata távol tartja a levéltetveket.

- burgonya + zöldbab : a krumplibogár elriasztására szolgáló társítás.

- kapor jelenléte a kertben olyan ragadozórovarokat vonz oda, melyek sikerrel megszabadítanak a mindenhol problémát jelentő levéltetvektől.

- gilisztaűző varádics szagát nem szeretik a hangyák, így messziről el fogják kerülni kertünket.

- a hüvelyesek minden típusa segíti a talaj nitrogén tartalmát javítani, mert gyökérgümőjükben képesek azt hosszú időre raktározni.

- cickafark hasznos társítás kalcium, foszfor, és szilícium szegény talajban,és hasznos beporzó rovarokat is vonz.

- paszternák, zsálya, zsázsa, fokhagyma, majoránna vagy kakukkfű : a meztelen csigákat riasztják. (állítólag, nálam nem vált be)

Ellenjavallt szomszédság

borsó - hagyma, borsó - ír burgonya, burgonya - tök, burgonya -hagyma, bab - hagyma,  paradicsom - sárgarépa, fehérrépa - mustár, paradicsom - vörös káposzta, paradicsom - édeskömény, paradicsom - kapor, paradicsom - kukorica, paprika - karalábé, paprika - padlizsán, petrezselyem - fejes saláta, uborka - aromás fűszernövények

 

 

Állati segítőink

A növények megfelelő társítása mellett igen örüljünk, ha kertünkben felbukkannak az énekes madarak, sünök, denevérek, vakondok, mert ezek hasznos segítőinkké válnak a kártevők elleni küzdelemben. Meztelencsigák ellen (szerintem) vagy indiai futókacsával védekezhetünk sikeresen, vagy sehogy, és szépen elfogadjuk, hogy ellepik kertecskénk a hontalan nyálkás szörnyek. A békák, gyíkok, kígyók szintén egy sor kártevőtől szabadítanak meg, de ugyanígy a katicabogár, a fülbemászók, és a fürkész darazsak is sok élősködőtől kímélik meg veteményesünket az idény során.

"Jubiliumi" akció!

Szanticska (szentecske), a fülemülék völgye.

Megéri: http://www.szanticska.hu/index.html

Arnold titka

Arnold Schwarzenegger szinte minden héten felbukkan a médiában, hogy a legújabb filmje promókörútja mellett politikusokkal pózoljon, díjat vegyen át, gyúróbajnokokat avasson, a zöld energiáról és a környezetvédelem fontosságáról tartson előadást, vagy épp a saját magáról elnevezett Schwarzenegger intézetet népszerűsítse. Vasárnap a budapesti Sportarénában rendezett Siker-napon állt színpadra, hogy elmesélje, hogyan lett a osztrák testépítőbajnokból Hollywood királya és Kalifornia kormányzója, és mikor találkozott először magyarokkal.

Nagyjából hatezer Schwarzenegger-rajongó hallgatta meg a testépítő-filmsztár-kormányzó életvezetési tanácsait a Papp László Sportarénában, és a meglehetősen borsos jegyárak ellenérelegalább százan külön is fizettek azért, hogy közös fotót készíthessenek a kedvenc akciófilmes ikonjukkal. A Siker-nap fénypontja ugyanis tényleg maga Schwarzenegger volt, még úgy is, hogy az előadása csak egy anekdotákkal megszakított közhelygyűjtemény volt a sikerről, a célokról, az akaraterőről, meg persze a szabályok fontosságáról.

Budapestre is benéz Arnold, a dúsgazdag haknikirály

Schwarzeneggernek minden mozifilm, sportgála és étteremavató egy látványos Arnold-reklám, amivel újabb milliókat tehet az eddigi milliói mellé. Így lett az osztrák parasztgyerek a showbiznisz királya.Tovább

De mégis teljesen más az, hogy ha a Terminator-filmek sztárja ad életvezetési tanácsokat, és nem csak a magyar celebvilág próbál előállni egyébként ehhez hasonló sikerreceptjeivel.

A felfokozott várakozásra jellemző volt, hogy az is elterjedt, Schwarzenegger egy terepjáróval hajt majd be a színpadra, miután a backstage-be már az előadás előtt behajtott a színészt a rendezvény végén elszállító autó.

Ehhez képest aztán végül nem kapott egy rocksztárhoz hasonló felvezetést, némi füsteffekt mellett, no meg Andy Vajna felkonferálására érkezett meg nagy ujjongás közepette a színpadra.

Ahol rögtön bele is fogott a lényegbe:

A siker titka Arnold-módra, 6 pontba szedve
 1. Legyen meg célod, a többi jön magától!
 2. Mindig nagyban gondolkozz!
 3. Ne hallgass a kétkedőkre!
 4. Felejtsd el a B tervet!
 5. Dolgozd rojtosra a segged, mert különben a többi szabály sem fog működni!
 6. Adj is valamit a közösbe, ha már elvettél belőle!

Mindezt persze kedélyes sztorizgatással mondta el nagyjából egy óra alatt, a saját hihetetlen életútján keresztül mutatta be, milyen fontos a nagy célok kitűzése és azok megalkuvásmentes elérése. Ezeket a saját magának felállított szabályokat már akkor bizonyítottnak látta, amikor 20 éves korára ő lett a legfiatalabb Mr. Universe, eztán pedig ezek mentén lépdelt előre a show-bizniszben, és tűzte ki maga elé a kormányzói tisztség megszerzését is.

Reg Park mellett ők voltak Schwarzenegger legnagyobb példaképei

Az előadáson elhangzott nevek listája:

 • Ronald Reagan: nagyon motiválta, amikor látta, hogy színészből is lehet politikus
 • George H. W. Bush, akihez múlt héten is beugrott ebédre, és akinek 1989–93 közötti elnöksége alatt a fitnesztanácsadója volt. Többek között az ő hatására döntötte el, hogy kormányzó akar lenni.
 • A már sokszor emlegetett apósa, Sargent Shriver, a Békehadtest megalapítója, és első vezetője.
 • A médiacézár Ted Turnertől is sokat tanult: „Feküdj le korán, kelj fel korán, dolgozz keményen, és mindenhol hirdesd magad. Zsebre dugott kézzel nem lehet megmászni a sikerlistát."
 • Mihail Gorbacsov,
 • Nelson Mandela,
 • Winston Churchill,
 • Muhammad Ali,
 • és Teréz anya is ott van a személyes listáján.

Amerikai álom

Schwarzenegger már gyerekkorában elhatározta: nem akar átlagos osztrák kispolgár, gazdálkodó vagy bolti eladó lenni a második világháború utáni, megszállt Ausztriában, éhes gyerekekkel otthon, inkább minél gyorsabban lelép.

Láttam egy dokumentumfilmet Amerikáról, és azonnal lenyűgöztek a felhőkarcolók, a hidak meg a hatalmas autók.

A cél tehát megvolt, már csak tervet kellett hozzá készíteni.

Kapóra jöttek a Grazban látott testépítőmagazinok, a borítójukon Reg Parkkal, aki pont akkoriban lett Mr. Universe-ként a hollywoodi Herkules-mozifilmek sztárja. Schwarzenegger mindent tudni akart Reg Park edzésmódjáról, hogy napi 4-5 óra gyúrással még Herkulesnél is nagyobb izomhegy legyen. Még az sem érdekelte, hogy az anyja nehezményezte: bögyös csajok helyett miért pucér férfiak képeit rakja ki a falra? Hiszen a válasz egyszerű volt: azért, hogy legyen motivációja, és minden nap a szeme előtt lebegjen, mennyit kell gyúrnia.

Ha valamit meg akarsz tenni, akkor tegyél érte, és menj el a végsőkig!

– hozott egy német mondást példaként. Ezt magára úgy vetítette le, hogy nem egy nagy, hanem minden idők legnagyobb testépítője akart lenni, nemcsak szerepelni akart filmekben, hanem főszerepben, a legjobban fizetett filmsztár akart lenni, a politikával pedig nem azért kacérkodott, hogy rongyos polgármester legyen belőle, hanem mindjárt a legfontosabb állam, Kalifornia vezetését tűzte ki maga elé (elnök nem lehet, mert nem amerikai földön született).

Kitöröltem a szótáramból azt, hogy lehetetlen!

Ez persze még Schwarzeneggernek sem volt olyan egyszerű, mert korábban Ausztriában azt szokta meg, hogy mindenki megelégszik az átlagos élettel. A rokonai és a szülőfaluja környéki sportoló barátai is mindig mondogatták neki:

Ne menj ki Amerikába! Legyél inkább itthon focista! Ha kimész Amerikába, örökre szegény maradsz, és le fognak lőni az utcán!

Többszörös Mr. Universe-ként és Mr. Olimpiaként végül átkelt az óceánon, de amikor a filmiparba akart fejest ugrani, még a testépítő haverjai is kiröhögték:

Lehetetlen, felejtsd el! Túl nagy testű vagy ehhez. Dustin Hoffman vagy Al Pacino férfi szexszimbólumok, te meg úgy nézel ki mellettük, mint valami szörny, és még akcentusod is van, nem te leszel az új John Wayne. Mi is a neved egyáltalán? Sniccer? Miért nem nyitsz inkább egy konditermet?

Aztán beestek az első hollywoodi szerepajánlatok, de az alkata miatt csak birkózót és náci tisztet játszhatott volna.

Nem is fogadta el egyiket sem, inkább még keményebben készült a castingokra.

Celebszpotting az Arnold-esten

A 11 órás kapunyitástól Arnold 19:30-as beszédéig persze ki kellett valamivel tölteni az időt, így az érdeklődők rengeteg hazai híresség életvezetési tanácsait és sikerreceptjét is meghallgathatták – nagyjából 10-15 percben. Például a Schobert Norbi–Rubint Réka-párosét, Kemény Dénesét, Farkas Bertalanét és Vészi Gábor mlm-guruét.

20150222 174325
Fotó: Szűcs Gyula
Őket láttuk a színpad mellett is:
 • Andy Vajna konferálta fel Arnold Schwarzenegger előadását, hiszen régi barátok: együtt forgatták a Vörös zsarut, a Terminátor 2-t és a Total Recallt,
 • Vajnát természetesen a fiatal asszonyka, Palácsik Tímea is elkísérte,
 • Talmácsi Gábor kitartóan várakozott az újságírókkal és a fanatikus rajongókkal a színpad mellett, hogy lefotózhassa Arnoldot,
 • és Kiss Gergely olimpiai bajnok vízipólóst is láttuk a backstage-ben.

Tudtam, hogy ha a napi 5 óra edzést kibírtam és testépítőbajnok lettem, akkor a színészkedés is menni fog. Angolórákat is vettem, hogy eltűnjön az akcentusom. Bár lehet, hogy vissza kellene kérnem a pénzt attól a tanártól.

Szörnyű lett az első mozifilmem!

A Herkules New Yorkban botrányosan rossz lett ugyan, de legalább megnyíltak Schwarzenegger előtt az addig zárt hollywoodi ajtók. Bekerült a San Francisco utcáin egyik epizódjába, leforgathatta az Acélizmot és a Maradj éhen!-t, ami annyira tetszett a Conan producereinek, hogy neki adták a kimmériai barbár szerepét.

Aztán megcsináltuk James Cameronnal a Terminátort, és az „I'll be back” a filmtörténelem legismertebb szlogenje lett.

Itt tanulta meg a hátrányát előnnyé tenni: mivel tényleg olyan gépiesen beszélt angolul, mint egy robot, tökéletes volt Terminátornak.

Arnold * Magyarország

Azoknak persze, akik már olvasták az Emlékmás – Életem hihetetlen, de igaz története című önéletrajzi könyvét, nem sok újat mondott Schwarzenegger az élettörténetével. Viszont úgy volt vele, hogy ha már eljött hozzánk, akkor

természetesen a magyarokhoz fűződő viszonyáról is mesél.

Imádom Budapestet, történelmi város. Nem tudom, hogy jó ötlet volt-e, hogy elszakították Magyarországot Ausztriától, nem lenne rossz egyesíteni

– mélázott el, mielőtt magyar barátairól kezdett beszélni. Nem a színpadra érkezésekor már méltatott Andy Vajnával, hanem '56-tal kezdődik a történet: az apja egy ausztriai menekülttábort vezetett, és Schwarzenegger is ott szerezte első magyar barátait, amikor gyerekként ő is volt ételt osztani az Amerikába szökő magyaroknak.

Magyarországon sem most járt először, itt forgattak néhány jelenetet a Conan, a barbárból. Az egyik jelenetben kősziklákon kúszott véresen, vérzett a térde és a könyöke, de a végterméket látva rájött, hogy a fájdalom csak átmeneti, a jelenet viszont örök. Aztán az 1988-as Vörös Zsarut már teljes egészében Budapesten forgatták le Andy Vajnával. A szép emlékei örömére pedig egy kissé elcsépelt kijelentést is tett a a beszéde végén. Na, kitalálja mit mondott? Hát persze, hogy ezt:

Még visszajövök!

Forrás: http://index.hu/kultur/cinematrix/2015/02/23/arnold_schwarzenegger_budapesten_siker-nap/