2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Popper Péter

Imádom a kampányt, de sírni volna kedvem!

A hét képe, a hét égése, a hét sikerszerzője, a hét eltűnése, a hét száma, a hét mondata és a hét magyarázata.

Semjén Zsolt megtekint - Fotó: Varga György, MTI

A hét képe
Dokumentált magyar valóság. Bár több lehetséges értelmezése is akadna a képnek, azért nem kell bele többet látni annál, ami: Semjén Zsolt megtekinti, ahogy egy munkás gödröt ás. Kampányidőszakban fontos, hogy az emberek érezzék a politikusok törődését, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes ezúttal balatonfenyves- imremajor ivóvízhálózata átadásán vett részt.

A hét égése
Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke szerint az Amerikai Egyesült Államok elnöke nem tudja, hogy melyik Magyarország harmadik legnagyobb városa. Nos, így legalább van valami közös Barack Obamában és Kósa Lajosban, ezt ugyanis egyikük sem tudja. Kósa szerint Miskolc. Valójában Szeged. Kósa viszont, Debrecen leköszönő polgármestereként még tett valami hasznosat: javasolta, hogy a debreceni kolbász legyen hungarikum.

A hét száma 300 millió forint
– még ennyit kell költeni a Várkert Bazárra. Igen, arra a Várkert Bazárra, ami elvileg már annyira kész van, hogy kétszer is átadták, de még mindig nem sikerült befejezni. Bár ez is csak nézőpont kérdése: Lázár János szerint például „nem lett ismét átadva vagy felavatva, csupán újra megnyitotta kapuit”.

A hét sikerszerzője
A Magyar Nemzeti Bank új, közgazdasági és monetáris politikai szakmai könyvsorozatot indít magyar és angol nyelven, melynek első kötetét Matolcsy György jegyzi. A jegybankelnök tankönyvének alcíme „Konszolidáció és stabilizáció Magyarországon 2010–2014”, és nem sci-fi, hanem tudományos ismeretterjesztő mű lesz, amelyből a jövő közgazdászai okulhatnak.

A hét eltűnése
Nem álltak meg Marxnál: a Corvinus Egyetem aulájából eltüntették Nagy Imre egykori miniszterelnök és Teleki Pál kormányfő emléktábláját is. Az intézmény tájékoztatása szerint az aula eklektikus jellegét akarták megszüntetni, s ha már eltűnt Marx, majd Nagy Imre, Telekinek is mennie kellett. Várhatóan egy egyetemtörténeti kiállításon újra láthatjuk mindhármójukat.

A hét mondata
A demokrácia „a többség diktatúrája a kisebbség fölött” – mondta minap Rubovszky György. Az igazságügyi bizottság elnöke az alkotmánybírák kinevezését ütötte el ezzel a jól hangzó mondattal, nekünk viszont ezek szerint újabb definíciót kell bemagolnunk. Pedig már épp sikerült megtanulnunk, mi a különbség liberális és illiberális között.

A hét magyarázata
„Azért nem lehet nap- és szélerőművekre alapozni, mert áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél” – mondta

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Paksról szóló parlamenti vitanapon. Erre valószínűleg még Széles Gábor nagyvállalkozó se tudna mit mondani, aki energiacellát ígért az országnak. Szerencsére az ENSZ által szervezett klíma-csúcskonferencián nem L. Simon, hanem Áder János vett részt.

 

A BANKTITKOKNAK ITT A VÉGE?

Ez a történet még nem kerek. (Fényadó)

Elszámolás a devizahitel-törvény alapján – A bankoknak szerdáig kellett benyújtaniuk képletüket az MNB-nek. Természetesen abban már nem vagyunk biztosak, hogy ezek után a nyilvánosság számára is végleg lelepleződnek majd a bankok fondorlatos trükkjei.

Bár az árfolyamrés semmissége és az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelensége miatt az ügyfeleknek visszajáró összegeket a jegybank képlete alapján kell majd kiszámítaniuk a bankoknak, a hatályos, első devizahiteles törvény alapján azonban szerdáig be kell nyújtaniuk az MNB-nek saját képletüket is.

 

Az MNB-nél elmondták: a nyáron elfogadott első devizahiteles törvény alapján az árfolyamrés semmis, az ügyfeleknek visszajár az ilyen címen elvont pénz, és ennek kiszámítási módját a bankoknak szeptember 24-ig be kell nyújtaniuk az MNB-nek.

Az MNB korábban közzétett egy iránymutatást a számításhoz, a parlament azonban éppen szerdán tárgyalta a második devizahiteles törvényt, amely az árfolyamrésen kívül az egyoldalú szerződésmódosítás miatt visszajáró összegekre is vonatkozik, ezeket együttesen, egyetlen képlet alapján számoltatja ki.

Az elszámolási módszertan részletszabályainak megállapítását a jogszabály a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kompetenciájába utalja, az MNB pedig korábban azt közölte, hogy a rendelet november elsején léphet életbe.

Az MNB megjegyzi, hogy a pénzintézetek a jegybank július végi módszertani iránymutatásának beküldésével teljesíthetik törvényi kötelezettségüket.

A végleges elszámolást azonban a november elején megjelenő MNB rendelet tartalmazza majd, ezzel kapcsolatban folyamatosan egyeztet az MNB a Magyar Bankszövetséggel és annak tagjaival – jegyezték meg.

Az Országgyűlés szeptember 24-én fogadta el az elszámoltatási törvényt, amelynek egyes passzusai megváltoztatják az első devizahiteles törvény egyes rendelkezéseit, vagy hatályon kívül helyezik; ezek október 15-én lépnek hatályba. Ezért az MNB hangsúlyozza, hogy kizárólag az árfolyamrés semmissége miatti átszámítási módszertant kell beküldeniük szeptember 24-ig a pénzügyi intézményeknek, de az átszámítást október 24-ig nem kell elvégezniük.

A júliusi jegybanki iránymutatás szerint a kizárólag az árfolyamrés semmisségének következményére vonatkozó átszámítási iránymutatás szerint úgy kell számolniuk a bankoknak, mintha 2004. május 1-jétől fogva érvényben lett volna az MNB hivatalos árfolyamának alkalmazási kötelezettsége a törvény hatálya alá eső szerződésekre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a számítás szerint a túlfizetést minden időpontban tőke(elő)törlesztéseként, illetve a fennálló adósság folyamatos csökkentéseként kell értelmezni.

 

Ez alapján újra kell számolni visszamenőlegesen minden érintett szerződést. Meg kell határozni az ügyfél kezdeti, devizában kifejezett adósságát és az ebből adódó első havi devizában kifejezett törlesztőrészletét. Ezek után ki kell számolni a megvalósult első havi törlesztés során forintban felmerülő túlfizetés mértékét devizában kifejezve, majd az ezzel csökkentett még fennálló devizaadóssággal kell tovább számolni.

Az MNB azt is közölte korábban, hogy az iránymutatásban szereplő képletnek a novemberi rendeletben értelemszerűen változnia kell – hiszen az árfolyamrésen kívül az egyoldalú szerződésmódosításokat is tartalmaznia kell -, az elvek azonban nem változnak. – Jogifórum

A mémek sose maradnak abba?

The Neverending Story...

Orosz rubelt vennénk! Kinek van eladó orosz rubelje?

Oroszország megkezdte a végső gazdasági csapás kimérését a latorállamokra.

tározó

Azok az országok, amelyek amerikai sugallmazásra gazdasági agressziót követtk el Oroszország ellen – most megfizetnek a latormódszerért. Rubelban lesznek kénytelenek fizetni beteges hajlamaik miatt.
A “Gazprom Nyefty” a földgázt és a kőolajat ezen túl csak rubelért hajlandó eladni az Oroszországgal szemben gazdasági szankciókat kiforralt és bevezetett vásárlóinak. Ezzel párhuzamosan az ázsiai vásárlók kinai yüanban is fizethetnek a leszállított orosz földgázért és kőolajért.
Alekszandr Djukov a “Gazprom Nyefty” vezetője tegnap este a “Rosszija 24″ televiziós csatornában elmondta, hogy már szinte valamennyi ügyfelükkel megkötötték a kiegészitő megállapodásokat, amelyek egyébként bizonyos vonatkozásokban lehetővé teszik az euro – alapú elszámolást is, de csak átmeneti időtartamra.
Ezen túlmenően saját tőzsdét hoznak létre, az árak képzésére – rubelban és yüanban. Ez egyúttal segitené is a vásárolni szándékozókat, hogy orosz rubelhoz jussanak.
A Bal-Rad véleménye szerint nyilvánvaló, hogy ez a lépés akár már rövidebb távon is alapvető változásokat eredményezhet a világgazdaságban.
Ha pedig ehhez még azt is hozzáadjuk, hogy Oroszország a jövőben nem kíván a latorállamoktól – elsősorban is a főlator USA – tól államkötvényeket vásárolni, nyugodtan kijelenthetjük:MEGKEZDŐDÖTT A VISSZAVÁGÁS KORSZAKA!
A Nyugatnak orosz rubelra lesz égetően nagy szüksége! Hamarosan!

Arcelemzés: Szavak nélkül is Beszél az Arcunk

A tudományos kutatások alátámasztották, a külső testi jegyek és bizonyos lélektani folyamatok között valóban van összefüggés, az arcvonásokban és az arcjátékban (mimika) láthatóak a lelki történések. Már Arisztotelész is foglalkozott vele, Kínában az arc tanulmányozása nagy tiszteletben álló tudománynak számít.

Ennek ellenére, ha lehet, ne ítéljünk első látásra, mert ennél összetettebb a képlet. Az arc elemeinek analizálásánál fel kell hívni a figyelmet arra, hogy csupán ezek alapján nem szabad megítélni egy embert, kell hozzá ismernünk az illető céljait, motivációit, álmait, érzelmeit, s nem utolsósorban a mögötte lévő, megélt életét.

Fonyód reload

Sose érjen véget a kampány

Egy szupermém!

Skót kormányfő: az angolok félrevezették, becsapták a nemmel szavazókat

A függetlenedés ellen szavazó skótok becsapásával vádolta meg vasárnap a brit miniszterelnököt a skót kormányfő, a függetlenség pártiak vezetője.
Alex Salmond szerint David Cameron és más londoni politikusok hamisan ígértek az eddiginél szélesebb függetlenséget Skóciának a népszavazási hadjárat utolsó napjaiban arra az esetre, ha az elszakadást ellenzők győznek. Bár Cameron azt mondta, hogy elkötelezett a skót autonómia kiszélesítése iránt, ahhoz viszont alkotmánymódosításra van szükség Nagy-Britannia többi részére vonatkozóan is. Csakhogy az ellenzékben lévő brit munkáspárt nem támogatja Cameron indítványát, ami hosszadalmas politikai csatározást vetít előre és igencsak a távoli jövőbe tolhatja ki a Skóciának tett ígéretek megvalósulását.
"Félrevezették, gyakorlatilag becsapták azokat az embereket, akik nemmel szavaztak. Ők azok, akik igazán dühösek" - mondta Salmond.
A skót kormányfő a számára kudarcot jelentő eredmény kihirdetése után rögvest - már pénteken - bejelentette távozási szándékát az általa vezetett és kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) éléről, közölve, hogy nem akarja újra jelöltetni magát a párt november 13-15-én esedékes éves kongresszusán.
Ez azt is jelenti, hogy más lesz a skót kormányfő, mivel az mindig a kormányzó párt vezére.
(MTI)