2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

A parlagfű...

Ígéretem szerint beszámolok a parlagfű fogyasztással kapcsolatos eddigi tapasztalataimról. 1,5 hónapja kezdtem el, naponta 3 friss hajtást eszek.

1. Megszűnt a ...felfúvódott nagy hasam.
2. Fogytam 3-4 kg-ot.
3. A nap végén érzett fáradtság, melyet főleg a lábaimban éreztem, eltűnt. (Fizikai munkát végzek minden nap)
4. A vérnyomásom, mely általában 150 felett volt, lement 130 és 140 közé.

Az allergiám miatt döntöttem a fogyasztása mellett. Majd arról is beszámolok, augusztus közepétől kezdődik a parlagfű szezon. Remélem, tünetmentesen zajlik majd...

Forrás: facebook

Végre egy új és jó zene + egy régi

+ + +

Lovasi András a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmben 1999-ben.Devizahitelek: megvan a bűvös szám

A bűvös szám nem más, mint 900 milliárd. Mármint forint. Sokmillió köbméter víz lefolyik még a Dunán, míg ez egy az egyben átkerül a bankok kasszájából a devizahitelesek zsebébe, mindenesetre az MNB tegnapi iránymutatásával tiszta vizet öntött a bankok és az ügyfelek közös poharába. A pohárba, amelynek kiürítése nagyon keserű lesz a bankok számára - írja a Portfolió. Bárcsak így lenne.
Egzakt tudomány a matematika, a közgazdaságtan kevésbé, a devizahitelek újraszámolásának tudománya - mint a pénzügyek egyik legszebb aktuális területe - még kevésbé. Utóbbi megítélését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy legalább három módszertan versenyzett egymással az elmúlt hónapok elemzői (és részben jegybanki) becsléseiben:
1. Az ügyfeleknek egyszerűen az a pénz jár vissza, amit jogtalanul felszámítottak nekik a bankok. Egyszerűen (nominálisan) összeadunk tehát három tételt: a folyósításkor elszámolt árfolyamrést, a futamidő során felszámított törlesztési árfolyamréseket és az egyoldalú kamatemelések miatti törlesztőrészlet-többleteket (általában utóbbi a legnagyobb tétel). Ezzel az egyszerű számítással jön ki a legkisebb bukó a bankszektornak, a legkisebb többlet az ügyfeleknek. Az összeg 400-450 milliárd forint lehet, ahogy ez a Portfolió korábbi becsléseiben szerepelt. Ha nemcsak a bankokat, hanem a pénzügyi vállalkozásokat is figyelembe vesszük, 500-550 milliárd a megmozduló összeg.
2. Mivel a fenti összegeket mind a múltban számolták fel, majd jogszerűtlenül használták a bankok, nem egyszerűen (nominálisan) összeadjuk a fenti három tételt, hanem figyelembe vesszük, hogy ha az ügyfeleknél lett volna ez a pénz, azt vígan befektethették volna. Ebben az esetben a mindenkori kamatos kamattal (a bankok szempontjából kegyesen számolva pl. az aktuális jegybanki alapkamattal) felszorozzuk a fenti összegeket, amit a Pénzcentrum.hu egy átlagosnak mondható hitel esetében elvégzett. Nagyjából 10%-kal magasabb összeg jött ki, mint az 1. pontban, vagyis a bankoknak 450-500, a teljes pénzügyi szektor esetében 550-600 milliárd forint körüli összeg jön ki. Utóbbihoz a forinthitelesek esetleges jogtalan kamatemeléseit is hozzáadva megvan az MNB által korábban jelzett 600-900 milliárdos becslés alsó határa.
3. Az előző két pontot el is felejthetjük, hisz egy harmadik verzió a nyerő, ami mellett keddi iránymutatásával egyértelműen letette a voksát az MNB (legalábbis az árfolyamrés esetében): úgy értelmezzük a múltat, mintha az ügyfelek többlet-befizetése mindig tőke-előtörlesztés lett volna (előtörlesztési díj nélkül). Ez azért a legdurvább forgatókönyv, mert azt jelenti, hogy a bankok mindenkori múltbeli követelése is alacsonyabb volt, így a rá felszámított és beszedett kamatbevétel is. Várható, hogy nemcsak az árfolyamrés, hanem az egyoldalú kamatemelések őszi elszámolásánál is ezt az utat javasolja majd az MNB. Ezt figyelembe véve egy gyors becslés alapján nagyjából 20-30%-kal magasabb a bankok bukója, mint a 2. esetben. Vagyis a bankok bukója 550-650 milliárd, a teljes pénzügyi szektoré 650-800 milliárd forint. A forinthitesekkel együtt könnyen meglehet az MNB felső becslése is, ami 900 milliárd forint volt.
A fenti gondolatmenet egyáltalán nem pontos számításon alapul, csupán egy gyors becslés. Egyértelmű azonban, hogy az MNB eddig nem a levegőbe beszélt becslései közzétételekor, és most már az is, hogy a fenti három verzióból a számításokat ellenőrző felügyeletként a harmadik, banki szempontból legdurvább változat mellett tette le a voksát. Ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a pénzügyi szektor adózatlan vesztesége valahol 900 milliárd forint körül lesz, és akkor a forintosítás esetleges költségeiről még nem beszéltünk.
Az egyszeri devizahitelesben talán már csak három kérdés maradt:
1. Hogy kapom meg a pénzem? A válasz: a még élő szerződéssel rendelkezők valószínűleg tőketartozás-csökkentésként, a lezártak egykori adósai készpénzben. Előbbiek esetében jelentősen csökkenhet a törlesztőrészlet, utóbbiak esetében pedig a lezárást követően a bankközi kamatlábat (frank esetében CHF Libor) használják majd késedelmi kamatként.
2. Hogy számolhatom ki a nekem járó összeget? A válasz: nagyon nehezen, hiszen minden egyes múltbeli törlesztőrészletet és az utána kialakuló tőketartozást is újra kell számolni. Aki nem bízik meg bankjában, jobb lesz, ha majd egy profi segítségét kéri. Ehhez azonban meg kell várni az elszámolást pontosan szabályozó őszi törvényt.
3. Honnan tudom, hogy az én hitelemre is visszajár-e pénz? A válasz: a kedvezményesen végtörlesztett és a Nemzeti Eszközkezelő segítségével lezárt hitelek kivételével minden lakossági (!) hitelre és pénzügyi lízing szerződésre járhat vissza pénz, amelyet 2004. május 1-je után kötöttek, és vagy él még, vagy 2009. július 25-e után (a törvény hatályba lépése előtt legfeljebb 5 évvel) zártak le.
(Portfolió nyomán)
https://kuruc.info/r/2/131063/

Bayer ZsoltHAT/HET

Itt megtalálod a miniszterelnök beszédét:http://2012.blogger.hu/2014/07/30/orban-viktor-miniszterelnok-teljes-beszede-a-25-balvanyosi-szabadegyetem-es-diaktabor-rendezvenyen

Az itteni véleményt pedig tedd, ahova akarod.

Álláspont. Azt írja az Index nevű kloáka valamelyik senkiházija, hogy a jobboldaliak menekülnek Orbán szavai elől, és senki sem meri elemezni azokat.

Bayer Zsolt – 2014.07.30. 05:51

Nos, akkor íme: Az a liberális demokráciának csúfolt csődtömeg, amelyet az utolsó harminc évben összehoztatok, a végóráit éli. És ezt rajtatok, a liberális demokrácia és a szabad versenyes kapitalizmus Pangloss mesterein kívül már mindenki tudja. Már csak ti hiszitek és hirdetitek azt, hogy ez a létező világok legjobbika.

Nem az. A szabad versenyes kapitalizmus utolsó szimbóluma Detroit. A szellemvárossá lett egykori ipari centrum, az amerikai autógyártás fellegvára. Ahol ma a hajléktalanokon kívül csak a pusztulás és a romok leltek otthonra. A semmi közepe, a semmi ága - a szabadversenyes kapitalizmus vége, az Detroit.
A szabad versenyes kapitalizmus másik szimbóluma a Lampedusa szigetéhez érkező menekülők mindennapi tragédiája. Ahogy vízbe fúlnak az ígéret földjének partjainál, vagy ahogy bejutnak Európába, és részeivé, előidézőivé válnak Európa végromlásának.


A tőke a hatékonyság nevében egyre keletebbre hurcolja a munkát és a termelést, mert még mindig akadnak a földön százmilliók, akik egy tál rizsért elvégzik azt a munkát a szalag mellett, amelyért már a kelet-európai rabszolgák is „túl sokat” kérnek. Megy a munka, megy a termelés, megy a tőke keletre, keletről és délről pedig özönlik a munkaerő és a nyomor és a feldolgozhatatlan, elviselhetetlen idegenség nyugatra. Igazi haláltánc. De annak idején a haláltánc résztvevői tudták, mi a vég. A mai haláltáncban forgó nyomorultak viszont mind-mind azt hiszik, megoldást leltek az életükre.

Nincsen megoldás. Már nincs. Olyan keretek között, ahogy Pangloss mesterék elképzelik, már nincs.
Erről beszélt Orbán Viktor. Hogy így nem megy tovább. Igen. És a munkaalapú társadalom az élősködő társadalom ellentéte, nem pedig a liberális szabadságjogok felszámolása. Azt itt nem számolta fel senki, és nem is gondolt ilyesmire. Amúgy pedig ti bármikor felszámoljátok, zárójelbe teszitek a liberális szabadságjogokat. Amerika hosszú évek óta leköpi az összeset. Amikor megfigyeli, lehallgatja nemcsak a saját állampolgárait (az is égbekiáltó bűn!), hanem bárkit a világon. Az maga a liberális szabadságjogok felszámolása. Amikor tárgyalás és ítélet nélkül tart embereket fogva leírhatatlan körülmények között Guantánamón, az a liberális szabadságjogok felszámolása. Amikor megengedi, hogy kínozzák a foglyokat, az a liberális szabadságjogok felszámolása. De ezért soha nem pofáztok, nem hisztériáztok ti kretének, fizetett rettegők, ti hétpróbás gazemberek. Olyankor kussoltok, és megmagyarázzátok: hogy mert harcolni kell a terroristák ellen. Ó, hát persze! Mindig kell harcolni valaki ellen, ez a diktatúrák lényege.
A ti liberális demokráciátok és szabadversenyes kapitalizmusotok a diktatúra maga. Csak szabadságnak és demokráciának becézgetitek, és elhitetitek az általatok irányított és fizetett tudatipar segítségével, hogy a szabadság lényege nem más, mint a „melegek” házasodása.

Ennyi maradt a szabadságból. Pfuj.

Ennyi maradt, és a lerohasztott, önmaga karikatúrájává tett oktatás, ahol ma annyit ér egy diploma, mint ötven éve egy érettségi. Vagy kevesebbet. És ha valaki ezt szóvá teszi, azt mindjárt megvádoljátok elitizmussal. Nincsen már a nyugati társadalmaknak egyetlen olyan szegmense sem, ami ne lenne fertőzött, ne lenne elviselhetetlen, ne rohadna, ne lenne pusztulásra ítélve. És eközben ti a diktatúrától rettegtek, ami nincsen ugyan, de legalább muszáj a falra festeni, másként miből tartanátok fenn a nyomorult, semmirevaló és teljesen felesleges létezéseteket?

Mondom még egyszer Canettivel: „A meztelen tömeg mindent Bastille-nak lát”. Ha pedig magától mégsem venné észre, hát azért vagytok ti, hogy a megfelelő irányba tereljétek a gondolatait. Bármi áron, bármekkora hazugsággal, az mindegy. Orbán azt mondja Tusnádon, hogy az Egyesült Államok elnökét elítélték hatáskörtúllépésért, ráadásul ez már többször előfordult, és képzelje el mindenki, mi történne, ha őt ítélNÉK el ezért, akkor ő meddig maradhatNA hivatalban. Ez annyit jelent, hogy az Egyesült Államok az igazi következmények nélküli ország (az), a kirakatdemokrácia, bezzeg, ha ő lépné túl a hatáskörét, és ezért elítélnék, azonnal mennie kéne. Ebből a gazemberek médiahada legyártja a következő értelmezést: Orbán ezzel azt akarta mondani, hogy ellentétben az Egyesült Államok elnökével, őt nem lehet elítélni. Az Index nevű kloáka ezt hosszan fejtegeti, a Népszabadságnál rafináltabb és aljasabb disznók vannak, ők egyszerűen belehamisítanak Orbán szövegébe, hogy eladhatóbb legyen a koncepció. Ők az orbáni feltételes módot (elítélne) megfejelik egy hat/het deverbális verbum képzővel (elítélhetne), hogy ezzel tegyék lehetővé önmaguk számára a hazudozást. Így készül a cinikus diktátor arcképe a kretének, a fizetett rettegők és a hétpróbás gazemberek világában. 

De mindez igazából mellékes.

A lényeg, hogy a világotok a végét járja. És vagytok olyan idióták, hogy erről nincs fogalmatok. Mert még Az ember tragédiáját sem ismeritek. De mi vagyunk annyira jók, kegyesek és liberálisok, hogy lesz helyetek az új világban is. Legfeljebb majd a hazudozást kell befejeznetek. Cserébe lehettek ti is szabadok, és ha dolgoztok, kapHATtok enni. Coki.

- See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/1790/HATHET#sthash.QNXKat5U.dpuf

Ha 1980 előtt születtél, hős vagy!

A narrátor szövege valahol itt van a 2700 bejegyzés között...

Soha ne add fel! - történet

Egyszer történt egy hajótörés, amit csak egy fiatal nő élt túl. A lányt a víz egy lakatlan sziget partjára vetette. Azon imádkozott nap mint nap, hogy jöjjön és mentse meg valaki. Mindennap kémlelte a tengert, hátha meglát egy hajót, ami megmentheti, de hiába.

Végül, beletörődve sorsába, épített magának egy kis kunyhót a szigeten. Aztán egy nap, miután elment halászni, szörnyű dologra tért vissza: az egész kunyhó lángokban állt. Teljesen leégett, csak hamu maradt utána.

“Hogy tehetted ezt velem, Istenem? Jól éreztem magam ebben a kis kunyhóban, miért kellett ezt is elvenned tőlem?” – kiáltott a nő Istenhez.

Másnap kora reggel, amikor kisírt szemét kinyitotta, arra ébredt, hogy kiköt egy hajó a szigeten. Amikor felszállt a hajóra, megkérdezte a kapitányt, honnan tudták, hogy ő ott van.

“Abból a nagy füstből, amit csináltál. Abból láttuk, hogy van itt valaki a lakatlan szigeten” – felelte a kapitány.

Az ember életében vannak olyan időszakok, amikor mindent elveszettnek érez, mert annyi rossz dolog történik vele.
De az élet minden negatív történésre ad egy pozitív választ!
Csak ezt sokszor nem is vesszük észre...

Szerző : Ismeretlen

Mintha megnyalnánk egy öreg, mosdatlan bakát

Zirig Árpád|2014. 07. 10., 20:51|Utolsó módosítás:2014. 07. 23., 6:43|

Címkék:párizsi
Szeretném még az elején leszögezni: ez a cikk nem azért született, mert krónikus fikázók vagyunk. Nem szerez örömet mások bántása, sőt konspiráció sincs, nem a moldáv húslobbi fizetett ügynökei vagyunk.

Hiába szeretnénk, hogy ne így legyen, de a parizerek rosszak. Tudjuk, magyarok millióinak jelent napi rutint a megrágásuk, őket sem akarjuk fogyasztási szokásaikon keresztül megbántani. Azonban szeretnénk, ha ez egy háború első dokumentált napja lehetne: az, hogy ilyen akármiket élelmiszernek mernek nevezni, felháborító. Kevesebbért is tört már ki forradalom.

Ads By SerialTrunc
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ha van az élelmiszeriparnak mocskos, sötét oldala, ha vannak az országnak szégyenfoltjai, akkor ez az. Parizer, bűn a neved. Gyerekkoromban imádtam. Arra vágytam, hogy éjszaka betörjek a hentesboltba, leakasszak egy rudat, és csak harapjam, harapjam, míg meg nem unom. Nem húsz dekát, amennyit anyu vett, püffedtre akartam magam zabálni. Eltelt néhány év. Ma, ha párizsit kell ennem, büntetésnek érzem.

Vajon mi az oka annak, hogy a száz éve csemegének indult húsipari termék ide jutott? A vásárlók, akik mindent megvesznek, ha egy kicsit olcsóbb a másiknál? A gyártók, akiket csak a profit érdekel? A törvényalkotók a Magyar Élelmiszerkönyvvel? A témáról már írtunk egy cikket, most viszont a gyakorlatban is alaposan végigszemléztük a hipermarketekben kapható parizereket.

Ads By SerialTrunc
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A higiéniai viszonyok javulását nem dicsérni és kiemelni kell, ez egyszerűen természetes, ha élelmiszeriparról van szó. Az, hogy a városi legendák nem igazak, szintén alap: még jó, hogy nem marhaszem, sertésvégbél vagy a takarítónő van beledarálva.

A Magyar Élelmiszerkönyv szokás szerint túlságosan megengedő, mondhatni támogatja azt, hogy párizsi néven kritikán aluli termékek kerüljenek a boltokba. Mi mást lehetne arra mondani, hogy a késztermékre vonatkoztatva a hústartalomnak Élelmiszerkönyv fogalmai szerint a hús legalább 40%-nak kell lennie? Az milyen világ, amiben elfogadott, hogy a maradék hatvan darált jég, a jeget megkötő adalékanyag, ipari szalonna, fehérje, állagjavító és aroma legyen?

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Mi az a hús?
A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása:

Az emlősállatok és szárnyasok emberi fogyasztásra alkalmasnak minősített, természetes alkotórészeket képező vagy hozzájuk kötődő szövetből álló vázizomzata, ahol
• az emlősöknél (kivéve sertés, nyúl) az összes zsír nem haladja meg a 25%-ot, a fehérjetartalomnak maximum 25%-a kötőszövet,
• a sertéshúsban az összes zsírtartalom maximum 30%, a fehérjetartalomnak maximum
25%-a kötőszövet.
• a szárnyasoknál és a nyúlnál a zsírtartalom maximum 15%, a fehérjetartalomnak maximum 10%-a kötőszövet.

Ez a termék így már nem olcsó, nem segítség az anyagi gondokkal küzdő rétegek fehérjeellátásában, hanem szemfényvesztés.

Ads By SerialTrunc

Narancsbőrös párizsi

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mi az a párizsi?

A hivatalos megfogalmazás szerint a párizsi legalább 55 milliméter átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött, húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstöletlen, vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú, jól szeletelhető készítmény.

Kémiai jellemzői szerint fehérjetartalom legalább 10,0% (m/m), víztartalom legfeljebb 71,0% (m/m), zsírtartalom legfeljebb 23,0% (m/m), míg a só megengedett mennyisége 2,5% (m/m). Nem véletlen, hogy minden párizsi halálosan sós. Így könnyű kihasználni az emberi nyelvet, amelyen az ilyen domináns ízek elnyomnak maguk körül minden mást. Vagyis, ha nem jó ízű az összekutyult massza, tegyünk bele sok sót, akkor majd ráfoghatjuk, hogy párizsi.

Mi az a kék?

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az Élelmiszerkönyvben foglaltak szerint a párizsi jól szeletelhető, egy centinél nagyobb légüreg nincs, nem tartalmaz 3 milliméternél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. Színe egyenletes, világos rózsaszínű. A főtt húspép íze mellett csupán borsíz érezhető, idegen- és mellékízek nem, igaz a füstöltek esetében füstíz és -illat is megjelenhet.

Mikor extra, príma, eredeti, vagy különleges a párizsi?

A párizsi megnevezésében alkalmazható az extra, a príma, az eredeti, a különleges vagy más egyéb, a kiválóságra utaló jelző, ha annak hústartalma a késztermékre vonatkoztatva legalább 1,3-szorosa a megkülönböztetett jelző nélküli terméknek (tehát legalább 52 százalék), és a termékek előállításához csak húseredetű fehérjét használnak. Olvasni is fáj, igaz?

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Arról, hogy mire kell figyelni a párizsi vásárlásakor, korábban született cikkünk. Abból számos dolog kiderül a vegyi összetételről, a színezésre használt kárminsavról és az egyéb adalékokról. Kattintsanak ide, fussák át azt is, de előbb érezzék át vezeklésünket: megkóstoltunk önök helyett huszonkét párizsit, és kimondhatatlanul elszomorodtunk és féltünk a rosszulléttől is, pedig 22 db vékony, fél szelet párizsi elfogyasztása nem kellene hogy hányingerhez vezessen meglett mindenevő férfiakat.

A kérdés: Van egyáltalán ehető parizer, amit odatehetünk a gyerek elé?

1. Baroni Marhapárizsi, 150g, 259 Ft (1726 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Azt, hogy miből készült, nem lehet íz alapján megállapítani, pedig 56 százaléka marhahús. Csak a mesterséges színezék által adott árnyalat ad némi támpontot abban, hogy mégis mi a fenét teszünk a szánkba. Állaga gumis, nyúlik a kezünkben a szelet. Nem véletlen: guar- és xantángumit is szórtak az üstbe.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az illata hüllőtartásban érdekelt kollégáink szerint egyértelműen a teknőseledelre hasonlít, igaz, ízében nem jelenik meg. Tejes mellékíze van, de nem a friss, hideg kortyé; mintha egy fél napot a pohár aljában állna fél deci a meleg szobában. Sajnos igazi íze nem nagyon van, a fűszerek sem tudnak benne érvényesülni.

2. Sága pulykapárizsi, 90g, 219 Ft (2 433 Ft/kg)

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Ads By SerialTrunc
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A műfajra jellemző fehér borsos íz teljesen hiányzik, helyette dominánsan a só jelenik meg. Utána marad egy kevés füstösség, de nem menti meg semmi sem attól, hogy egy harapás után az összes kóstolónk kihajítsa az erre rendszeresített edénybe.

Ads By SerialTrunc
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hiába a 65 százaléknyi hús, ha az állag gumis és lecsengésként valami műanyagos mellékíz is megjelenik, olyan, mintha a csomagolásról is lenyalnánk a rátapadt zselatinos levet. A színe sötét, de tompa, persze igazából sokkal fakóbb lenne, ha nem lenne kárminsavas színezék.

3. Sága Falni Jó pulykapárizsi, 90g, 144 Ft (1 440 Ft/kg)

Ads By SerialTrunc
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Először csak mindenki szaglászta a 41 százalék hústartalmú szeleteket, és mivel mindenki a másik arcát figyelte, nem lehetett elsumákolni a kóstolást annak ellenére, hogy a szag nem volt bizalomgerjesztő.

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A gáláns egy százalék, amivel több hús jutott bele az előírt minimumnál, még nem tette finommá, sőt – volt olyan, aki egyből kiköpte, mondván, hogy ezt aljasság volt nemcsak felkínálni, hanem legyártani is.

4. Berger Extra, 150g, 252 Ft (1680 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az állaga olyan, mint a selyemsonkáé, vékonyak a csomagban talált szeletek. A fűszerezésből semmit nem érzünk, csak a sót, de az is eltűnik. Rövid lejáratú élvezetet kínálnak az osztrákok, már ha valaki vevő az ilyen élvezetekre.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ugyan hatvan százaléka hús, de ez sem menti meg. Kicsit bíztunk benne, mondván, bezzeg az osztrák húsipar, de csalódtunk: ilyen, éppen hogy ehető párizsit itthon is tudunk, ezért kár volt kiküldeni a hűtőkocsit.

5. Pick Békebeli, 100g, 299 Ft (2 990 Ft/kg)

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

„Szívvel és szakértelemmel minden nap...” – hirdeti a csomagolás. Nagy kár, hogy munkájukba szerelmes vegyészeket alkalmaznak gasztronómiai szakértők helyett, mert sajnos a 42 százalék sertés és 12 százalék marhát tartalmazó Békebeli párizsi nem sikerült igazán.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Félelmetesen sós, és műanyagdarabokkal táplált tűzrakás képe ugrik be a mesterséges füstíztől. A nyelv nem képes tetten érni a hús ízét. Ha ilyen a békebeliség, akkor jöjjön már a háború, legyen harc, állítsunk barikádokat párizsirudakból.

6. EFEF Baromfi, 150g, 199 Ft (1 990 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az illatát nagyon könnyű beazonosítani, pont ilyen a kutyám rágókája is. Sajnos az ízében sem fedeztünk fel semmit, nem tudtunk olyat mondani róla, amiben egy cseppnyi kis pozitívum akad. Káromkodás töltötte be a konyhát: annak ellenére, hogy hivatalosan ehető, ezt sajnos túlzás élelmiszernek nevezni.

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Állagában a zselatin dominál, nem jó érzés a szájban tartani. Annak ellenére, hogy a csomagolás büszkén tájékoztat arról, hogy laktózmentes, gluténmentes és mesterséges ízfokozó sincs benne, jutott bele bőven olyan dolog, ami csak a Magyar Élelmiszerkönyv szerint alkalmas emberi fogyasztásra, a józan ész nem ezt diktálja – itt a címke, böngésszék csak.

7. Szeletelt baromfipárizsi, 150g, 145 Ft (960 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mintha sodrófával kilapították volna a középkategóriás virslit. Az összetevők listája szerint 66 százalék baromfihús van benne, de igazából ez semmit nem mond el róla. A Gallicoop által gyártott, de szemérmesen csak Szeletelt baromfipárizsi néven forgalmazott terméknek teljesen más az íze, mint az összes többinek. Nem jobb, nem rosszabb, más.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kicsit a gyökérzöldségek nehéz, földes ízvilágát adja, amely fölött határozottan elhever a koriander: persze mindezt egy kémikus hozta össze, de a többi tesztelt termék után felkaptuk a fejünket. Ha éhségsztrájkkal fenyegetőzve, Hollóházi Porcelánt dobálva tombol a gyerek, hogy adjunk neki parizert, megvehetjük, bár egy kis pedagógia hosszú távon kifizetődőbb.

8. Dulano sertéspárizsi, 200g, 249 Ft (1245 Ft/kg)

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Legalább szép, mondtuk többen, hisz a szeletek nagyon szépen elrendezve voltak a csomagban. Oldalról nézve mint egy modern épület, úgy helyezkedtek el egymáson a párizsikorongok. Nem volt sem túl vastagra, sem túl vékonyra szeletelve – ha mást nem is, ezt eltalálták.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az ízében egyértelműen megjelenik a májasság, pedig belsőség hivatalosan biztosan nincs benne, a parizerben tilos. Feltehetőleg csak az aromák furcsa összjátéka ez, több most kóstolt termék esetében belefutottunk. A Dulano is elég sós, de kesernyés utóíze sem töltött el minket lelkesedéssel. 84 százalék sertéshús van benne, a legtöbb az összes közül.

9. Spar marhapárizsi, 100g, 199 Ft (1990 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Minden kislány szokott a homokozóban ezt-azt megsütni, megfőzni. A szülők játékból megkóstolják, megdicsérik a pulyát, hogy milyen finom, megsimogatják buksiját. Az, hogy tényleg beleegyenek a homokba, senkiben sem merül fel – másodjára majd mi is így cselekszünk a Spar párizsijával. Azt írják, marha, de a 42 százalék marhahúson túl 12% sertés is van benne. A szaga a bolti húspástétomokat idézi, az ízében ugyancsak megjelenik ez, de ahhoz, hogy élvezni lehessen, negyed ennyi só kellett volna bele.

10. Pápai sertéshúsos párizsi, 184 Ft (1 840 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A sós semmi. Íze nincs, nem érezni benne semmiféle húsaromát, képtelenség felfedezni bármit, ami természetközeli táplálékra utalna. 40 százaléka hús, de minek? Halálukban is dühödten sírnak az állatok, hogy ezért kellett elpusztulniuk.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az állaga elkeserítő: nyálkás és csúszós, mintha csigákat sétáltattak volna rajta. Egy tesztelőnknek a régi ifjúsági film, A hegy gyomrában nyálkahegyei ugrottak be, joggal. A szeletek felülete is visszataszító, rapancsos, hullámos és színtelen. Tudják, mi fáj a legjobban? Ráírták, hogy "Kóstolja meg! Egy falat Magyarország!" Ezek tényleg a szemünkbe röhögnek?

11. Pick borjúpárizsi, 100g, 299 Ft (2 990 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az illata jó, a párizsira műfajilag jellemző fehérbors halványan megjelenik. Igazából nincs benne semmi zavaró, ez volt az első és egyetlen, amelyből mindenki lenyelte az egész szeletet. Érezni a húst, igaz, ebben is több só van a szükségesnél.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ha nem lenne ebben is szója, sokkal boldogabbak lennénk. Ennek ellenére ez az egyetlen parizer a ma teszteltek közül, amit legalább meg lehet enni.

12. Kométa Harmónia sertéspárizsi, 150g, 249 Ft (1 660 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Zselatinos víz megsózva. Hiába nyammogtunk, senki nem kiáltott fel, hogy ő érzi, megtalálta benne a húst, pedig a csomagoláson azt írják, hatvan százalék van benne.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Feltűnően vékonyak a szeletek, igaz, felesleges is lenne vastagabb takarót képezni a reggeli szendvicsre, akkor sem ingerelné jobban nyelvünket a Kométa terméke.

13. Pick Nosztalgia, 100g, 299 Ft (2 990 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Volt, aki lelkesen mesélte, hogy csak Pick Nosztalgiát vesz otthonra, mert az finom. Mivel vakteszt volt, nem tudta, hogy a kezében éppen Pick Nosztalgia van, amiből csak egy falatot nyelt le, majd a maradékot kidobta, azzal, hogy ez nagyon sós és alig van íze.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Sajnos ez ilyen: ha nem kenyérrel és mindenféle egyéb kísérővel fogyasztjuk a párizsikat, teljesen más élményt adnak, mint otthon, reggeli közben. Ennél határozottan kilógnak a mesterséges aromák, ezt leszámítva nem bántó, szomorkodva meg lehet enni, már aki bukik az ilyen mesterséges aromákra.

14. Tesco pulykapárizsi, 100g, 98 Ft (980 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mintha kinyújtott nyelvvel zuhannánk egy sóbánya végtelen tárnájában. Csak ezt érezni, meg valami iszapos, sűrű, vegyszerest ízt – az, ami valójában egy jó párizsi jellemzője lenne, ebben nem felfedezhető.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

43 százalék a hústartalom, nem sokkal lőttek a minimum fölé. Mindannyian tudjuk, hogy ételt nem illik kiköpni, de ennél többen megtették, igaz, nem is étel ez, hanem párizsi, a rosszabbik fajtából.

15. Tesco sertéspárizsi, 100g, 105 Ft (1 050 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ennél már többen szerettek volna elmenekülni, hogy írniuk kell, vagy belepiszkálni a címlapba, de szigorúak voltunk, bezártuk a konyha ajtaját és lenyeltük a kulcsot. (Meglepően finom volt a parizerek után.)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Pállott íze van, húsosságról nem beszélhetünk 41 százalék esetében. A szeletkéket forgatva találtunk benne valami kéket is, le is fotóztuk, hátha elmászik, de nem, velünk maradt. A Tescónak vannak jó termékei, de ez nem az – rengeteg hiányossággal küzd, amit nem lehet a maroknyi sóval sem elfedni.

16. Zimbo marhapárizsi, 150g, 179 Ft, (1193 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

„A feleségem Zimbó marhát vesz, de én otthon sem igazán eszem.” – említette egy kóstolónk még a teszt előtt. Figyeltem arcát a kóstolás közben, itt sem élvezte, amit odahaza nem kedvel. Nincsen jó íze, a zsírt érezni benne, kellemetlenül tapad a szájra.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Szemre is láthatóak a zsiradék darabkái. A 35 százalék marha és 15 százalék sertés ellenére húsízről vagy kellemesen füstös fehérborsosságról most sem szólhatunk, helyette meg kell említeni a kicsit klóros, sós, ipari utóízt. Sajnos ez sem jól sikerült párizsi.

17. Spar sertéspárizsi, 100g, 199 Ft (1990 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az íze a zöldséglevesre emlékeztet, de nem a kedves-kellemes otthonira, hanem a porból, kockából főzöttekre, amit körülleng a gumitömlők tipikus szaga. Hiába keresünk benne sertést, ízében az 59 százaléknak nincs nyoma.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az állaga nem volt rossz, korrekt vastagságú szeletek voltak a csomagban, azonban harapás előtt szaglászva felfedeztünk valami kesernyés, oda nem illő illatot. Az állagjavító is vastagon ott van, de hát mit csodálkozunk? Ennyi jégkristályt és húspépet össze kell valamivel tapasztani.

18. Zimbo Original marhapárizsi, 359 Ft (2 393 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Van sima és Original Zimbo is, de a három százalék plusz húson kívül nem sok jóval kecsegtet ez sem. Az erősen színezett, megfelelően vastag szeletek erős löncshúsos íze azonban meglepetés: egymástól függetlenül, egymást nem hallva többen is erre asszociáltak.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nem volt túl nedves, de a só aránya ezen is felette van a normálisnak mondhatónak, igaz, ez szinte mindegyikre igaz, akárcsak az, hogy párizsinak néznek ki, de az ízük nem olyan. Tudják mi a legrosszabb? Sokaknak fel sem tűnik, mert soha nem találkoztak igazi, ehető változattal. Gyanítom, a gyártók sem.

19. Spar Budget sertéspárizsi, 150g, 199 Ft (1326 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Vastagon szedve emelik ki a szójafehérje szót, bár, ha látatlanban tippelésre kerülne sor, rátenném a havi fizetésem, hogy van benne, naná. A 47 százalék sertéshúst hiába borították be az aprítógépbe, mert ha az íz, amit a szánkban érzünk a hús, köszönjük szépen, soha többé nem kérünk húst.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Savanykás, tolakodóan mesterséges, amit tovább ront a szemnek és kéznek is visszataszító nyálkás felület. A szánkban mint valami lágy, sózott gumi tekereg. Nem jó ez sem, de már kezdjük megszokni.

20. Tesco Baromfipárizsi, 100g, 95 Ft (950 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

„Hé, haver, emlékszel 1992-re, arra a nyári táborra Röjtökmuzsajon? Ott ettünk ilyet reggel a kisbolt előtt!” – klasszikusan rossz íze van a Tesco baromfipárizsijának, de ugye addig poén a retró, amíg nem kell benne élni. Minden falat egy időutazás a múlt egy szegletébe, igaz, pont ez volt ez a szeglet, amit a tudatalattink minden erejét bevetve próbáltunk elfeledni.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Viccből bele lehet harapni, de aki ezt komolyan élelmiszernek kínálja, egye évekig, helyettünk is. Savanykás a szaga és az íze, nincs benne semmi olyan, amiért lelkesedne a sóbombát túlélő ízlelőbimbók maradék partizáncsapata.

21. Sertés Párizsi, 150g, 149 Ft (993 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nem sok mindent árul el a márkanév igaz? A csomagolást megfordítva kiderül, hogy a Pick gyártja. Kóstolás után már érthető, hogy miért nem hangsúlyozzák.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az íze? Sós semmi a szájban. Mindent elnyom, még a mesterséges fűszereket is. Csak az orrunkat nem tudja megvezetni, kellemetlen szagát azonnal kiszimatoljuk. Állaga gumis, elszakítani is alig bírjuk, megnyúlik a kezünk között az 50 százalék hústartalmú parizer.

22. Tesco marhahúsos párizsi, 100g, 149 Ft (1 490 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Egyszer vettem a kutyámnak kutyaszalámit. Muszáj volt megkóstolnom, hogy tudjam, milyen. Hát, nagyon hasonló volt ehhez, csak nem volt benne só, szóval igazából jobbnak tűnt a Tesco marhapárizsijánál.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Sem a színe, sem a szaga, sem az állaga nem bizalomgerjesztő, íze meg ugye nincs ennek sem. Egy kevés utóíz előbújik: „mintha megnyalnánk egy öreg, mosdatlan bakát.” Nem kellett volna tesztelőnknek kimondani ezt, mert vizuális típus vagyok.

Remélem, önök is.

http://www.origo.hu/tafelspicc/teszt/20140710-parizsi-meger-egy-miset.html

 

Popper Péter gondolata

"Az orvostudomány fő feladata, hogy az életörömöt elvegye az emberektől."

Popper Péter elmélkedése

"Ma itt friss hal kapható."

- Miért, holnap nem?

"Itt friss hal kapható."

- Miért, máshol nem?

"Friss hal kapható"

- Romlottat is árulnak?

"Hal kapható"

- Vesznek is halat?

"Hal"

- A halnak ugyanannyi az információtartalma, mint a "Ma itt friss hal kapható"-nak