2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Bankcsapda: Eldurvul a devizahitel probléma

Elég voltA devizahitel probléma, várhatóan csak most fog eldurvulni és radikalizálódni Magyarországon, az Egyesület elnöksége szerint. A mai napon a Portfólió Hitelezés 2014 konferencián fellépő életművészek szerint, az uzsora áldozatai számára elfogadható megoldás lehet, egy végtelenített árfolyamgát, vagy akár az ócsai elfekvő tábor.

Az árfolyamgát intézménye, jól passzol a korlátlan kockázatvállalású pénzügyi uzsorás termékhez, mivel a teljes tartozás nyilvántartása mellett, az áldozatot egy életre megfogták a szándékosan hibás termékkel. A Magyar Állam és a Magyar Nemzeti Bank, egy jól meghatározható társadalmi és ügyfélcsoportot a jogaitól és emberi méltóságától, nemzetérdekből megfosztott. A tervezett végső megoldás és a jogfosztottság miatt, Falus Zsolt Ferenc elnök szerint a devizahiteleseknek, csak az utca marad. 

Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet

Törtek, zúztak, romboltak, gázosítottak….

Az úgynevezett “Magyar Rendőrség mindig készenlétben lévő tagjai ezúttal is jól (le)vizsgáztak. Fütyülnek ők az emberségre, inkább betörnek és a valódi tolvajok, uzsorások érdekeit védve cselekednek. Addig, amíg Magyarországon egy rendőr fejet hajt a legembertelenebb parancs előtt, nem várhatja senki, hogy a kisemmizettek mellé álljon. A kormánypropaganda ellenére óriási a munkanélküliség, a kiszolgáltatottság. Maguk a rendőrök is félnek, hiszen nekik is el kell tartaniuk családjaikat. Egyelőre az erősebb (vagyis a bankok és végrehajtók) mellé állnak ( itt most a “kisrendőrökről” van szó). A rendőri vezetők többsége – a hatalom birtoklóitól függetlenül – gátlástalanul kiszolgálja a vezető politikai uralmat.

Íme a videó:

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ezer csók mélyén - A Thousand Kisses Deep

Ezer csók mélyén (ének)

A pónik vágtatnak, a lányok fiatalok,
Az erők legyőzésre várnak
Egy ideig nyersz, aztán vége van
A kis győzelemsorodnak.
És beidéztek, hogy szembenézz
legyőzhetetlen vereségeddel,
Éled az életed, mintha igazi volna,
Ezer csók mélyén.

Eladom a lelkem, szétcsapom magam
Visszatértem a Boogie utcába
Elveszted az irányítást, aztán belecsúszol
A mesterműbe
És talán mérföldeket kellett levezetnem
És igéreteket betartanom
Eldobsz mindent, hogy életben maradj
Ezer csók mélyén

És néha, mikor lassú az éjszaka
A nyomorultak és a szelidek
Összeszedjük szíveink és elmegyünk
Ezer csók mélyére

Korlátok a szexben, ellennyomást fejtettünk
A tenger korlátaira
Láttam, hogy már nem maradt óceán
Hozzám hasonló utcaseprőknek
Elértem a fedélzetet elöl
Megsebesítettem a megmaradt flottánkat
Majd beletörődöm, hogy elsüllyedek
Ezer csók mélyére

Eladom a lelkem, szétcsapom magam
Visszatértem a Boogie utcába
Gondolom nem fogják visszaváltani az ajándékokat
Amiket meg kellett volna tartanod.
És elcsendesítem ábrándjaim rólad
Az aktád készen van
Kivéve amit elfelejtettünk megtenni
Ezer csók mélyén

És néha, mikor lassú az éjszaka
A nyomorultak és a szelidek
Összeszedjük szíveink és elmegyünk
Ezer csók mélyére

A pónik vágtatnak, a lányok fiatalok,
Az erők legyőzésre várnak

A Thousand Kisses Deep (song)

The ponies run, the girls are young,
The odds are there to beat.
You win a while, and then it’s done –
Your little winning streak.
And summoned now to deal
With your invincible defeat,
You live your life as if it’s real,
A Thousand Kisses Deep.

I’m turning tricks, I’m getting fixed,
I’m back on Boogie Street.
You lose your grip, and then you slip
Into the Masterpiece.
And maybe I had miles to drive,
And promises to keep:
You ditch it all to stay alive,
A Thousand Kisses Deep.

And sometimes when the night is slow,
The wretched and the meek,
We gather up our hearts and go,
A Thousand Kisses Deep.

Confined to sex, we pressed against
The limits of the sea:
I saw there were no oceans left
For scavengers like me.
I made it to the forward deck.
I blessed our remnant fleet –
And then consented to be wrecked,
A Thousand Kisses Deep.

I’m turning tricks, I’m getting fixed,
I’m back on Boogie Street.
I guess they won’t exchange the gifts
That you were meant to keep.
And quiet is the thought of you,
The file on you complete,
Except what we forgot to do,
A Thousand Kisses Deep.

And sometimes when the night is slow,
The wretched and the meek,
We gather up our hearts and go,
A Thousand Kisses Deep.

The ponies run, the girls are young,
The odds are there to beat .

Az állami iskola kudarca: az autista gyerek

2014. május 20., kedd, 14:55 • Utolsó frissítés: 2014. május 20., kedd, 15:59
Szerző: Fencsik Tamás - Molnár Barbara

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20140520_az_allami_iskola_kudarca_az_autista_gyere?FullComment=true#comments


Címkék: ;;

Miközben az Egyesült Államokban és számos európai országban még az enyhén szellemi fogyatékos gyerekek is integrált oktatás keretében tanulnak, addig nálunk a fogyaték nélküli autisták sem férnek bele a hagyományos oktatásba. Bár tankötelesek és jogosultak lennének az államilag finanszírozott oktatásra, jelentős részük csak fizetős magániskolába járhat. Egy család példáján néztük meg, mit jelent, ha több gyereket is érint a diagnózis.

Dórinak (42 éves) négy gyereke van: Dani (19) Asperger-szindrómás, Bedi (17) – feltehetően a születéskori oxigénhiány miatt – különböző középsúlyos diszlexiás és diszgráfiás, illetve beszédészlelési nehézségekkel küzd, Zalán (8) autista, Leventénél (4) pedig egy éve állapítottak meg pervazív fejlődési zavart (PDD). (A PDD a szociális és kommunikációs készségek fejlődésének késését jelenti, a pervazív zavarok közé tartozik többek közt az autizmus és az Asperger-szindróma is. A konkrét „betegséget” általában ötéves kor körül lehet diagnosztizálni – M.B.) A két nagyobb gyermek egyébként szépen teljesít: Dani éppen egyetemre jár, Bedi pedig művészeti iskolába. A két kisebbik testvér esete viszont nem ilyen egyszerű. (Dóri blogja itt olvasható.)

Ingyen? Ugyan!

Az autista gyermekek nevelési, iskolázási útja meglehetősen szövevényes. A vonatkozó jogszabályok (köznevelési törvény, 32/2012 Emmi-rendelet) alapján az autizmus-specifikus ellátás jogi keretei adottak, a mindennapokban sokszor mégis képtelenség érvényesíteni ezeket. „Tapasztalatok szerint a jó képességű gyerekek, illetve a magas gondozási szükségletű gyerekek vannak a legnehezebb helyzetben. Előbbiek néha egyáltalán nem kapnak segítséget – mondja Őszi Tamásné gyógypedagógus, az EGYMI (Autizmus Alapítvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye) vezetője, aki szerint nagyon sok függ a szülői érdekérvényesítés erejétől és a helyi lehetőségektől is.

Előfordul, hogy adott környéken nincs képzett szakember, de ha van, akkor is csak alacsony óraszámban dolgozik, illetve az is megesik, hogy az iskola nem adaptálja az autisták nevelésére alkalmas módszertant. A jogszabályba foglalt speciális ellátás kizárólag a diagnózis tisztázása után jár, ám a diagnosztizálás gyakran elhúzódik. Az ellátás ettől a ponttól kezdve lehetne állami (tehát a családi büdzsé szempontjából ingyenes), ám a gyerekek gyakran kényszerülnek fizetős iskolába, ahol a szakmai minőség változó.

Dóriék éppen ilyen helyzetben vannak Zalánnal, aki ún. magasan funkcionáló autista, értelmileg teljesen ép, szociális téren viszont jelentős lemaradásai vannak. Dóri szerint mosolygós, kifejezetten „bújós” gyerek. Imádja a buszokat, a térképeket, a táblázatokat, de problémái vannak a kommunikációval és a társas kapcsolatokkal, vagy olyan egyszerű dolgokkal, mint az öltözködés. "Zalán nem érti a metaforákat, az emberek grimaszait, ő mindent szó szerint értelmez. Ez időnként mulatságos, de sokszor végtelenül nehézzé teszi a kommunikációt.”

Gyermek a boncodföldei autistaotthonban (A kép csak illusztráció)

Fotó: MTI / Varga György

Zalán hivatalosan speciális nevelést igénylő, azaz SNI gyerek, és a klasszikus, integrált oktatásban nem vehet részt. Ő az autizmussal sokszor együtt járó hiperérzékenysége miatt nem integrálható. Szellemi képességei alapján egyébként járhatna a sarki általánosba is, de az SNI miatt nem fogadhatják – igaz, egy harmincfős osztályban, gyógypedagógusi segítség nélkül ő és a tanítója sem boldogulnának. A fiúnak ugyanekkor nem megfelelő a kisegítő iskola sem, ahová az enyhén értelmi fogyatékos gyerekek járnak. Az ingyenes kör ezen a ponton zárul, azaz marad a magániskola, ami havi 40 ezer forintba kerül Dóriéknak.

Megnőtt az autisták száma

Nemzetközi mérések szerint éveken át egy adat forgott a világban: az, hogy a teljes populációt tekintve az autizmus előfordulás esélye 1 százalékos, tehát minden századik ember autista. Amerikában viszont nemrégiben kihozták, hogy minden 68-adik ember él ezzel a fejlődési rendellenességgel. „Semmi okunk azt feltételezni, hogy ez az adat ne lenne nálunk is igaz – mondja Sajó Eszter. – A világnak több pontján is készülnek mérések, és általában nagyon hasonló számok jönnek ki, az emelkedés pedig annak köszönhető, hogy szélesedett az autizmus spektruma." Ez a „szélesedés” viszont egy másik számot tekintve „kedvező”: évtizedekkel ezelőtt például úgy tűnt, hogy az autisták nagyjából 70 százalékánál értelmi sérülés is van, de mára ez megfordult, és talán ha 30 százalékuk esetében beszélhetünk valamilyen fokú értelmi elmaradásról.

Az integráció a gyerek jövője – és a társadalomé is

Amerikában számos kutató foglalkozik az autisták integrált oktatásával. A UCLA professzora, Connie Kasari szerint például a kortársak felkészítése ugyanolyan fontos (ha nem fontosabb), mint az autista gyermek fejlesztése. A professzor április 4-én járt Magyarországon, az autista gyermekek fejlesztésére specializálódott Nemzetközi Cseperedő Alapítvány által szervezett konferencián tartott előadásában hangsúlyozta: az utóbbi évek kutatási tapasztalatai egyértelműen rámutatnak az integrált oktatás fontosságára.

Az USA-ban egyébként az itthoninál hatékonyabban működik a rendszer, és a diagnosztizálással sem késlekednek. „A két országban nagyjából megegyeznek a diagnosztikus eszközök – mondja Sajó Eszter, klinikai szakpszichológus, a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány egyik alapítója. – Az autizmus egyébként hároméves kor környékén diagnosztizálható, számos esetben mégis későn érkezik a jó diagnózis. Pedig ez elengedhetetlen a megfelelő integrációhoz.”

Az első lépcső tehát a diagnózis, a második pedig az integráció, amihez nélkülözhetetlen az egykorú gyerekek felkészítése. Hazánkban viszont mégis csak a nevelők és a tanárok kapnak instrukciókat, a diákok alig. „Óvodai integráció esetén általában utazó gyógypedagógus ad tanácsot és fejlesztést – magyarázza Ősziné. – Számos esetben viszont ez nem specifikus, inkább valamilyen kiegészítő terápiáról van szó. Sok óvónő idegenkedik a speciális eszközrendszertől és a módszertantól, az utazó gyógypedagógus tanácsát sem mindig fogadják meg. Persze ismerünk jól működő, szakszerűen integráló óvodát is.”

Az óvodás korú autisták legtöbbször részt vesznek az integrációban, de egy részük így is gyógypedagógiai óvodában kap ellátást, köztük pedig kevés az autizmus-specifikus. Dóri legkisebb fia még bölcsődés, de óvodás korú – az óvodába íratás egyik fő akadálya volt, hogy még nem szobatiszta. Mivel mostanra PDD-vel diagnosztizálták, egyértelmű, hogy speciális fejlesztésre szorul, de ezt nem vállalja bármelyik óvoda.

Dóriék most nagyjából havi 30 ezer forintot költenek Levente intézményen kívüli fejlesztésére. Finanszírozási okokból sajnos csak minimális óraszámban foglalkozik vele szakember a bölcsődében. „A Flóra Alapítványhoz jár, és hihetetlen változásokat érnek el nála – magyarázza Dóri. – Kétéves koráig például egyáltalán nem, és utána is csak minimálisan beszélt, de itt a harmadik foglalkozás után már elkezdett beszélni, és úgy tűnik, hogy a szobatisztaság is megoldódik. Szeptembertől így már olyan óvodában kezdhet, ahol vállalják az autista gyerekek fejlesztését is.”

Nem lesz jobb, sőt!

Az oktatás-nevelési utak az iskolai évek során még színesebbé válnak. Az autista gyerekek mellett az intellektuális képességzavarral küzdő tanulók is bekerülhetnek kifejezetten autizmusra specializált csoportokba, melyeknek aztán középiskolai szinten többnyire nincsen folytatásuk. Az autisták pedig vegyes, speciális gyógypedagógiai osztályokba is járhatnak, ahol sokszor úgy bánnak velük, mintha értelmi fogyatékosok lennének – pedig az egyik legsúlyosabb tévhit az autizmussal kapcsolatban, hogy az autistát értelmi fogyatékosnak nézik. Igaz ugyan, hogy az autisták egy része a diagnózisuk szerint valamilyen értelmi fogyatékossággal is rendelkezik, de vannak magasan funkcionáló autisták, illetve a diagnózis is tévedhet.

„Gyakran előfordul, hogy autistáknak sokkal rosszabb IQ-t mérnek formális tesztekkel, mint amilyenek a valódi értelmi képességeik – mondja Sajó. – Ennek több oka is van, az egyik a nem megfelelő motiváció: teszthelyzetben a legtöbb ember igyekszik a legtöbbet kihozni magából, csak hogy lássák a többiek, mennyit tud. Gyerekek esetében lehet motiváció, hogy például büszke legyen rájuk az anyjuk, vagy, mert a tesztet irányító néni ezt várja tőlük, azaz a teljesítményt nagy mértékben szociális okok motiválják. Autistáknál viszont ez sokszor nem működik, mert a gyermek tojik rá, hogy mit akar a néni, és nem érti, hogy miért lenne jó az anyjának, ha ő egymásra rakná az építőkockákat. Persze az is benne van a pakliban, hogy az autista gyermek nem bír egy-másfél órán keresztül a fenekén ülni és feladatokra koncentrálni, hanem elszaladgál, eldobálja az eszközöket, vagy csak az asztalra fekszik.

Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options

Ábel a Kolping Iskola Csillag csoportjának egyik foglalkozásán (A kép csak illusztráció)

Fotó: Fülöp Máté

Ha a szakember ilyenkor az autizmusnak tudja be a dolgot, és nem azt feltételezi, hogy a gyerek nem elég okos, akkor a teszt sztenderdjeit nem veszélyeztetve lehet úgy módosítani a teszthelyzeten, hogy az illető megmutathassa, mit tud valójában. Pihenőket lehet beiktatni, dicséret helyett minden ötödik megoldott feladat után kaphat a gyerek egy gumicukrot. Ezt a módszert követve számos esetben kiderül, hogy nagyon is jó értelmi képességei vannak a tesztelt gyereknek – mesélte Sajó Eszter, a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány alapítója.

Csak a két véglet

Iskolai integráció esetén egyébként lehetőség van arra, hogy a szülők fizetnek asszisztenst vagy szakembert, de gyakori a teljesen spontán, azaz a "rideg" integráció is. Az integrációban ellátott gyerekek számáról nincsen pontos hazai statisztika, de az biztos, hogy kevés az úgynevezett "jó gyakorlat", mivel az ellátásnak alkalmazkodnia kéne az autizmus spektrumához.

Jelenleg két gyakorlat van: szegregáció vagy teljes integráció. Utóbbival sajnos gond lehet, hogy teljesen szakszerűtlen, mivel nem feltétlenül kap autizmus-specifikus fejlesztést a diák. „Ahány autista, annyiféle ideális megoldás létezik – magyarázza Őszi Tamásné, és hozzáteszi, hogy elviekben minden iskola felvehet autista gyereket. – A legtöbb esetben ez jól is működhetne, ha az iskola azon túl, hogy toleráns és befogadó, még némi erőfeszítéssel úgy alakítaná az oktatási környezetet, hogy a tanuló segítséget kapjon. Sokszor előfordul, hogy egy 'mezei' általános iskola felveszi az autista diákot, viszont csak ritkán történik meg, hogy a pedagógus szakmai segítséget, tanácsot kér, vagy asszisztens segíti a gyereket. Egy ilyen 'mezei' iskola egyébként nem köteles felvenni egy SNI-s gyereket (a plusz fejlesztés miatt egyébként háromszoros fejpénzt kapna érte az intézmény – a szerk.), csak olyan iskolának kötelező, akinek az alapító okiratában leírták, hogy autista gyereket integrál.”

Az egyik legaggasztóbb jelenség, hogy a jó képességű iskolások sokszor nem kapnak segítséget, így a szociális képességfejlesztés teljesen hiányozhat a nevelésükből. Itt jön képbe Kasari elmélete is, hogy fel kell készíteni a kortársakat. A UCLA kutatásai szerint a kortársi felkészítés nélkül az autisták kiszolgáltatottak az iskolában, körükben jóval gyakoribb az iskolai zaklatás vagy éppen a bántalmazás, mint a tipikusan fejlődő gyermekeknél.

Az autistát nevelő szülők is csak annyit akarnak, mint más szülők, tehát a lehető legjobban felkészíteni a gyermeküket az önálló életre. Bármilyen fogyatékosságról, hátrányról, betegségről, szindrómáról van szó, a társadalomnak is az a legjobb és a legköltséghatékonyabb, ha az illető a lehetőségeihez képest a lehető legönállóbb életet élheti. Az integráció azonban az óvodában kezdődik – ha elmarad vagy csúszik, akkor a rendellenességgel küzdő gyermek élete napról napra nehezebbé válik.

11 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2014. május 29., 19:37Zoltan Dömötör

Pontos diagnózis,az autisták és az oktatási rendszer helyzetéről.Halkan kérdezem meg,senkinek nem jutott eszébe az elmúlt huszonöt évben százötven kilométert utazni,és megnézni,hogy Ausztriában a gyerek,az gyerek.Ha autista,ha kerekesszékes,ha cukorbeteg,ha török,ha bosnyák,ha magyar,akkor is gyerek.Egy iskolába,egy osztályba jár.Ez a dolog nem felülről fog megoldódni.Fejekben dől el.Tolerancia,empátia oltás nincs.Kerényi és Conchita van...

Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options
2014. május 23., 22:37acaso

Érintett gyermeket nevelő szülőként az a tapasztalatom, hogy a rendszer minden súlyos hibája mellett nagyon sok múlik a szülők hozzáállásán is.

Való igaz, hogy sok iskola vonakodik befogadni a gyerekeket, vagy ha igen, nincs felkészülve arra, hogyan lehetne segíteni nekik. Az is igaz, hogy nem megoldott a folyamatos terápiás ellátás, szinte csak magánúton, nem kevés pénzért lehet a gyereket fejleszteni. Ez hatalmas áldozat a család részéről, de hosszú távon megéri. 

MÉGIS
Van olyan szülő, aki nem hajlandó, még ha meg is van a diagnózis, beszerezni a Szakértői Bizottságtól az SNI-papírt.
Vagy tiltja, hogy az iskolában akár csak ki is mondják a gyerekről, mi is van vele.
Otthon a feszültségek elkerülése végett engednek neki, nincsenek korlátok (pl. szabad számítógéphasználat, mert legalább addig is "nyugton van"). 
Havonta-kéhavonta konzultálnak szakemberrel, ha egyáltalán; és ezzel a terápiát letudni vélik.
Ugyanakkor elvárják, hogy az iskola alkalmazkodjon. Természetesnek vélik, hogy az iskola alkalmazza a lehetőségein belül a terápiás eszközöket, miközben otthon nem élnek ugyanezekkel (napirend, kiszámíthatóság).

Abban a terápiás központban, ahova hatodik éve járunk heti rendszerességgel, azt tapasztaltam, hogy leginkább azok a magasan funkcionáló autisták kerülnek kiskamasz-kamaszkorban bajba, akiknek nem volt része folyamatos, minimum heti rendszerességű fejlesztésben támogató otthoni környezet mellett. 
Ebben a korban a kortárs csoport egyre fontosabb és egyre inkább észreveszi az érintett gyermek, hogy kilóg a többiek közül. Nem csoda, ha depresszióval reagál arra, hogy a többiek nem fogadják el (ez talán nem teljesen független a megelőző magatartási problémáktól sem).
Egy új környezetben, tiszta lappal indulva, van esélye a gyermeknek újra kezdeni, és ebben a korban már belsőleg is motiváltabb. 

Ezzel együtt teljesen egyetértek abban, hogy a mai iskolarendszer merev és a meglévő lehetőségeit sem használja ki megfelelően. Saját iskolánkban az új igazgató harmadik éve nem indít kis létszámú fejlesztő osztályt ("rossz híre van az iskolának miatta"), és a központ által állandóra biztosított pedagógiai asszisztenst gyakorlatilag személyi titkárnőként alkalmazza.

2014. május 21., 20:22ZSU-72

Az elkészült cikket jónak tartjuk, az elkeserítő helyzetet nagyon plasztikusan mutatja be.
Nekünk magasan funkcionáló Aspi-s gyerekünk van (150-es IQ), akinek mostanság kellett, még a tanév vége előtt elhagynia a jó nevűnek tartott, budapesti belvárosi katolikus iskolát, mivel a magatartási problémákkal teli, de összességében sikeres alsó tagozat után, a felsőben bekövetkezett osztályösszevonás, új osztályfőnök és új igazgató, valamint a "kedves" osztálytársak oly mértékben betették Neki a kaput, hogy pszichológusi tanácsra, középsúlyos depresszióval azonnal ki kellett menteni Őt onnan, amikor egyébként már nem volt Vele magatartási probléma.
Egy harmadik kerületi alapítványi iskola fogadta be (havi 40 ezer), ahol a gyerekek és a tanárok szeretik Őt, és elfogadják.
Egyébként kitűnő tanuló, hál' Istennek, az elmúlt 4 évben háromszor volt országos tanulmányi versenyen döntős. (1., 3. és 6. helyezés). Valószínűleg az eredeti iskolában is boldogult volna, ha nem lettek volna a nehezítő tényezők. A gyermek a továbbiakban nem fért bele az új irányvonalú iskola új imázsába.
Mi is a saját bőrünkön érezzük, hogy magunknak kell kitaposnunk az utat. Sok erőt kívánunk mindenkinek ehhez a nagy munkához!

2014. május 21., 20:21ZSU-72

Az elkészült cikket jónak tartjuk, az elkeserítő helyzetet nagyon plasztikusan mutatja be.
Nekünk magasan funkcionáló Aspi-s gyerekünk van (150-es IQ), akinek mostanság kellett, még a tanév vége előtt elhagynia a jó nevűnek tartott, budapesti belvárosi katolikus iskolát, mivel a magatartási problémákkal teli, de összességében sikeres alsó tagozat után, a felsőben bekövetkezett osztályösszevonás, új osztályfőnök és új igazgató, valamint a "kedves" osztálytársak oly mértékben betették Neki a kaput, hogy pszichológusi tanácsra, középsúlyos depresszióval azonnal ki kellett menteni Őt onnan, amikor egyébként már nem volt Vele magatartási probléma.
Egy harmadik kerületi alapítványi iskola fogadta be (havi 40 ezer), ahol a gyerekek és a tanárok szeretik Őt, és elfogadják.
Egyébként kitűnő tanuló, hál' Istennek, az elmúlt 4 évben háromszor volt országos tanulmányi versenyen döntős. (1., 3. és 6. helyezés). Valószínűleg az eredeti iskolában is boldogult volna, ha nem lettek volna a nehezítő tényezők. A gyermek a továbbiakban nem fért bele az új irányvonalú iskola új imázsába.
Mi is a saját bőrünkön érezzük, hogy magunknak kell kitaposnunk az utat. Sok erőt kívánunk mindenkinek ehhez a nagy munkához!

Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options
2014. május 21., 13:47Nagyné Sinkó Agnes

Egy kis pontosítás a cikkhez: az SNI-s gyerekek nem speciális, hanem Sajátos Nevelési Igényűek. Ebbe a kategóriába nem csak az autista gyerekek tartoznak, de lehetnek diszlexiások, diszgráfiások, diszkalkuliások, stb. Éppen ezért az a kijelentés, hogy egy gyermek az SNI miatt nem járhat a sarki iskolába, hibás - nem az SNI miatt nem járhat oda, hanem az autizmusát kezelni/fejleszteni nem tudó intézmény miatt :(. Sajnos a cikk ettől eltekintve jogos, a helyzet minden olyan család számára rendkívül nehéz, akik valamilyen hátránnyal, vagy betegséggel küzdő gyermeket nevelnek!

timke84

Nagyon örülök, hogy foglalkoznak ezzel a témával, de egy dologban helyesbítenék, már nem jár a háromszoros normatíva sajnos a gyerkőc után. 
A legnagyobb fiam (3 fiam van) magasan funkcionáló autista, most vették fel egy integráló iskolába, bár közölték is, hogy hiába integráló intézmény lövésük sincs, mit is takar az asperger és az autizmusról csak az Esőember jut eszükbe. Valamint, ha a gyerekkel gond lesz akkor vigyem fizetős iskolába.

De nincs más választásunk, havi 30-35ezer Ft-ba kerül a fiamnak a fejlesztés, mivel a neki szükséges fejlesztés itt csak magán úton érhető el. Sem a nevelési tanácsadóban, sem az óvodában nem volt olyan fejlesztő/gyógypedagógus, aki kicsit is értene egy ASD-s gyerekhez. Az ovis fejlesztő segít a gyerekeknek, ha nem tudnak 10-ig számolni, az én fiam egyedül megtanult 100-ig fejben osztani-szorozni, erre nincs szüksége - jah kérem, akkor nem tudunk segíteni. Ennyi. Emellett viszont nem tudom elhordani a messzebb lévő Montessori vagy Waldorf suliba és nem is akarom, mert nem értek egyet a nevelési módszereikkel, de ez már más téma. Állami általános iskolában indulunk, de, hogy meddig tűrik meg a fiamat és mennyire segítik, hát nincsenek már illúzióim.

2014. május 21., 07:38Turbucz Edit

Az én fiamat kis létszámú speciális osztályba vették fel,ahol azt ígérték,hogy a két év alatt ugyanazt a tananyagot fogja elsajátítani,mint a normál osztályba járók.Ez magasan nem így volt.Kiderült,csak azért kellettünk,mert az iskola több pénzt kapott két évig.Utána már nem,így mehettünk a kisegítőbe,amit nem bírt a gyermek.Naponta rugdosták,letépték a kabátját.Jött az alapítványi iskola,a gatyánk ráment,és nem jutottunk előre.Végül magántanulóként,hála egy idős pedagógus bácsinak,be tudta fejezni az általános iskolát,22 évesen.A "szakemberek" folyton azt mondták,törődjek bele,hogy a fiam fejleszthetetlen.Pedig ez nagyon nincs így!Hatalmas sikereket értünk el,igaz így magányos harcosként sokkal nehezebb volt mindkettőnknek.Ugyanakkor anyagilag ellehetetlenültünk a hosszú évek alatt,és még van előttünk megoldandó feladat.

Ads by OnlineBrowserAdvertisingAd Options
2014. május 21., 05:10Vasas Gabi

HA SOK SZÜLŐ ÖSSZEFOG,ÉS MÁST NEM TESZÜNK,CSAK A SAJÁT KÖRNYEZETÜNKBEN, BESZÉLÜNK A MÁSSÁGRÓL,BÁR MI ÉN SEMMIKÉPP NEM TARTOM MÁSNAK AZ SNI-S FIAMAT,SŐT BÜSZKE VAGYOK RÁ 10-SZER ANNYIT TANUL UGYAN AZÉRT AZ EREDMÉNYÉRT MINT MÁS.EZ INTEGRÁCIÓ JÓ! DE NEM MŰKÖDIK JELENLEG MAGYAR ORSZÁGON,AKI SZAKMABELI AZ ÉRTI ÉS TUDJA MIRŐL BESZÉLEK,SOK ESETBEN HIDEG INTEGRÁCIÓ VAN,EZ VISZONT ROPPANT VESZÉLYES .MINÉL TÖBBEN TESSZÜK KÖZRE MÁR AZ IS SEGÍT.

2014. május 20., 18:13Temesvári Bernadett

Nagyon köszönjük az ilyen cikkeket fontos volna felhívni a figyelmét a mai fiataloknak az ilyen betegségekre mert én szinte napi szinten kerülök összetűzésbe velük mert sajnos az én fiam is autista és nagyon sokszor hallom,hogy szó szerint lehülyézik a gyereket és mikor felvilágosítom mi a baja a gyereknek akkor meg csak néznek bambán!Fogalmuk sincs miről beszélek de némelyik felfogja némelyik nem!!!Ez ma az elfogadás Magyarországon!!!

2014. május 20., 16:29Tóth-Turgonyi Dóra

Köszönjük szépen a CIKK-et :)

2014. május 20., 16:22blatniczky

Örülök, hogy a krónikus beteg gyermek és az oktatási rendszer kapcsolatának a kérdése az autista gyermekeken keresztül végre témává vált. A hivatalos pedagógia szegregálódtatási hajlama nemcsak az autistákra vonatkoztatható, hanem más krónikus beteg gyermekre is. Ilyenek például az epilepsiások, a cukorbetegek, stb.
A cukorbetegek vonatkozásában az a téves eszme kering pedagógus(és óvoda-pedagógus) körökben, hogy amennyiben a gyermek egy alacsony vércukor szintből fakadóan elveszti az eszméletét (ami rendkívül ritka!), annak felelőssége a pedagógusé. "Márpedig azt nem vállalhatja fel, hiszen nincs egészségügyi képzettsége" . Nem is kell! Hivatástudat kell hozzá, és késztetés, hogy megtanulják azt a néhány dolgot, amit egy cukorbeteg gyermek közvetlen figyelésével,tüneteivel, esetleg vércukor mérésével kapcsolatban tudni kell. Vannak ilyen empátiás pedagógusok, minden tiszteletünk az övék. A hivatalosoknak, a bürokratáknak könnyebb azonban egy friss eset felbukkanásakor hárítani, mintsem néhány dolgot megtanulni.Igény esetén lennének szakemberek, akik egy 40-50 perces tájékoztatás során felvilágosítanák az érdeklődő pedagógusokat. Ők félnek a cukorbetegtől, mert talán (még) nem tudják, hogy az állapotuk mellett mindig meglévő magas intelligencia szintjük, fegyelmezettségük nem hogy riasztó egy osztályközösségben, hanem példamutató, közösségi-, és egyéni- tudati fejlesztést indukáló. Mindennemű kirekesztésük,a másságukat indokolatlanul és megalapozatlanul tudatosító magatartás vérlázító. 

Megérne egy misét ezzel a kérdéssel is foglalkozni!

Napi nagyon fárasztó, borzasztó szóvicc

Orbán Viktor bemegy a cukrászdába

- Parancsoljon, mit adhatok?

- Mit ajánl?

- Van most ez az Európai Unió torta. Nagyon finom.

- Tíz szeletet a magyaroknak!

(innen)

1968-as, nyolcadikos történelemkönyv leírja a 2014-es Magyarországot

GYARMATI SORBAN! Döbbenetes: az 1968-as, nyolcadikos történelemkönyv leírja a 2014-es Magyarországot, mint...! (Filmmel is!)
Hozzáadva: 2014-05-28 13:21:38
Az 1968-as kiadású, általános iskola 8. osztályos történelemkönyv feltárja, hogy a nagytőkések felvásárolták a pártokat, de ezzel nem elégedtek meg, hanem más államokat bankokkal, gyárakkal stb. gyarmatosítottak, azok pártjait is felvásárolták, irányításuk alá vonták az országokat, a népet sok helyen nyomorba döntötték és adósrabszolgaságba vetették, a burzsoá, tőkés vadkapitalista osztály a munkásokat és a munkáscsaládokat - mint Magyarországon - elszegényítette és tömegesen kilakoltatta, a gyarmattá silányított államokban pedig - mint a mai Magyarországon - nyolcadannyi munkabérért végeztette el ugyanazt a munkát, amiért odahaza vagy más tőkés országokban nyolcszor annyi bért fizetett!

Lenin a kapitalizmus tulajdonképpen legzüllöttebb formáját imperializmusnak nevezte. Ezt is írja az 1968-as általános iskolás tankönyv. Az imperializmus definíciójában pedig ráismerhetünk Magyarország és a magyar kormány által a leginkább védett nagytőkés, burzsoá, vadkapitalista követelőzőkre, amilyen Izrael, az Amerikai Egyesült Államok és az ezek által támogatott földesúri, kapitalista, bankár- és oligarchaosztály. Azokra, akik - Izrael mostani miniszterelnökével és annak legbizalmasabb emberével, Arthur J. Finkelsteinnel, aki Orbán Viktornak a legfőbb tanácsadója - a magyar néptől elvették annak alkotmányát, törvényeit, felszámolták annak jogait és megbélyegzett, csőcseléknek és munkakerülő, hitvány és antiszemita söpredéknek deklarálták.

Eközben továbbra is gőzerővel folyt és folyik a polgári lakosság milliószám elszegényítése, koldusbotra juttatása, tömegek és munkáscsaládok kilakoltatása, a segélyezési rendszer teljes felszámolása, a milliárdokba kerülő, fölösleges és elállatiasító, a büntető munkatáborokhoz hasonló éhbéres munkapogromok kiszélesítése, az emberi jogok bárminemű védelme láttán a jogvédők és az újságírók betiltása, eladósítása, erőszakos, fegyveres erőkkel elhurcolása, fogdákba és a tőkés kizsákmányoló terrorista réteg lakájbíróságai általi bebörtönöztetése.

Magyarország felvásárlóinak módszereit és erkölcseit, akik hazánkat gyarmatosították, az 1968-as, általános iskolásoknak írt történelemkönyv a legrohadtabb, legsötétebb imperialista gyarmatosító és kizsákmányoló, élősködő, a nép nyomorából dőzsölő tőkés kapitalista osztályként jellemzi és festi le.
Az 1968-as, általános iskolás tankönyv ábrájából is azt láthatjuk, hogy az 50 évvel későbbi, 2014-es Magyarországunk a kapitalista társadalmak legkizsákmányoltabb állama: azaz már csupán gyarmat.
Az 1968-as tankönyvben - mint a mai Magyarországon - egy a nagytőkések által kilakoltatott munkáscsaládról készült fotó.
És 50 évvel később: Molnár F. Árpád újságírót - a nagytőkéseket mindenben gátlástalanul kiszolgáló közpénzes fegyveres erők - erőszakkal elhurcolják, miután azzal szembesültek, hogy egy kilakoltatásról tudósít. A kilakoltatott egy idős, beteg asszony, Almási Mária volt, akit a néppénzen gazdag, parazita és vérszívó kormányerők 68 ezer Ft-os köztartozásért dobtak utcára, a kapitalista oligarcha miniszterelnök dúsgazdag polgármestere parancsára! Az idős asszony azt követően az utcán élt. A legsötétebb imperialista idők ezek, immáron színes felvételekkel, gyakran élő, egyenes adásban!
A következő lejátszón is látható és hallható, 9 perces filmben Molnár F. Árpád, a HírAréna főszerkesztője:
Előadó: Molnár F. Árpád (ÉLI)
Operatőr: Kovács Adrienn Nikoletta
Executive Producer: Emma Paradigma

http://www.hirarena.com/gyarmati-sorban-dobbenetes-az-1968-as--nyolcadikos-tortenelemkonyv-leirja-a-2014-es-magyarorszagot--mint-----filmmel-is-_334?fb_action_ids=272995256216036&fb_action_types=og.comments

Jelen: ami és amiért történik Veled, Velem, Velünk!

 

" ÖNMAGADBA VETETT HITED EREJÉT TESZTELI VELE SORSOD-SORS-TESZT A LEGDURVÁBB FOKOZATON : Most van az az időszak is amikor a SORSOTOK egy irdatlan durva és kemény tesztet dob be...szó szerint szinte élet-halál kérdés-megoldás...... akár anyagi...vagy bármilyen más szituációba....
Emberként , elmével szinte lehetetlennek tűnik megoldanod esetleg.... mert képtelenség..... olyan durva és olyan erős....
Nos... van amire nincs emberi elme általi....megoldás..egyszerűen valóban lehetetlen megoldani ....mert képtelenség.....azokkal az eszközökkel amik eddig rendelkezésedre álltak hozzá...
és itt jön a TANPÁLYA A HÁZI FELADAT RÉSZE...vajon amiről eddig magadnak is papoltál meg másoknak esetleg...hogy így a misztikus világ segítői..meg a teremtő erőid...meg a "Jóistenedereje".....azt a legdurvább helyzetben..mennyire vagy képes...MAGADÉNAK TUDNI ÉS TUDNI....HOGY EZ A MEGOLDÁSOD KULCS...TUDNI.....HOGY MEGOLDÓDIK MERT NEKED JÁR HOGY..MEGOLDÓDJON...TUDNI ...HOGY MINDEN RENDBEN VAN ÉS A HÁTTÉRBEN MÁR RENDEZIK AKÁRMILYEN MÓDON IS DE....RENDEZIK , MERT NEKED ÉLNED KELL ÉS LÉTEZNED E FÖLDÖN ITT ÉS MOST MA..ÉS TENNED A DOLGOD AMIÉRT ÉRKEZTÉL ÉS NEM NYOMORÍTHATJA MEG A MINDENNAPJAIDAT EGY LÁTSZÓLAG EGYSZERŰ DE MÉGIS SZÁMODRA SZÓ SZERINT ÉLET-HALÁL KÉRDÉST HOZÓ TÖRTÉNÉS....NYOMORA....
EZ BORZALMAS NEHÉZ.....MONDHATNI CSAK HÜLYE NEM FOGLALKOZIK VELE HOGY LESZ ...HISZ MEG KELL OLDANI ...MERT KÜLÖNBEN !
SOKAKNAK VAN ILYEN SZITUÁCIÓS TESZT..AKÁR VAN AKINEK ÉVEK ÓTA TART.....VAN AKI ÚJKÉNT KAPJA...DE AMIKOR ÉRZED, HOGY VALAHOGY MINDIG MEGOLDÓDIK..ÉS TUDOD...HOGY NEM KÖNYÖRGNI KELL MEG IMÁDKOZNI RIMÁNKODNI MEG TÉRDEN CSÚSZNI ..HANEM BENNED..ODABENN..VAN EGYFAJTA HIHETETLEN ERŐ....AMI AZT ÁRAMOLTATJA, HOGY ....TUDOM, HOGY MEGOLDÓDIK MERT NEKEM MEG MÁSOKAT KELL SEGÍTENI ÉS MEGOLDANI MÉG A MEGOLDHATATLANT IS..ERŐIMMEL.. AMIKOR EZT MEGÉLED, HOGY...TUDDDDDODD .......HOGY MINDEN ALAKUL A HÁTTÉRBEN ...BÁR EMBERI ELMÉVEL NEM TUDNÁD FELFOGNI HOGYAN LESZ ÉS MIKÉNT MEGOLDVA..DE

TUDDDDDDDODDDDDDDDDD MERT ÉRZED ODABENN..
AKKOR KÉSZ IS VAGY ÉS NINCS TÖBB DOLGOD VELE...... MERT ÉPP......TEREMTÉSTÖRTÉNÉSKÉNT OLDÓDIK..

ÉS EHHEZ MÉG ...ÉN IS SEGÍTEK .....MERT ELINDITOTTAM FELÉD TEREMTÉSTÖRTÉNÉSED LEGTISZTÁBBAN MEGVALÓSULÓ SEGÍTŐ EREJÉT....S HA KELL....CSAK KÉRD MAGADBA BÁRMIKOR....TŐLEM ..ÉS TIED.... MERT JÁR NEKED....HISZ TUDOD!!
EZT MÁR SOKAN MEGÉLTÉTEK........MIKÉNT TEREMTEK SORS SEGÍTŐ FORDULATOKAT.....DE TE IS KELLESZ AHHOZ, HOGY MEGTÖRTÉNJEN...TUDNOD KELL....HOGY MINDEN ÚGY ALAKUL AHOGY NEKED LEGJOBB LESZ !!! S LÉGY ÓVATOS GONDOLATAIDDAL MERT A FÉLELMEIDDEL AGGÓDÁSAIDDAL AZ EGÉSZET AGYONCSAPHATOD , BLOKKOLHATOD ÉS A SORSOD..A SEGÍTŐID....HIÁBA DOLGOZTAK ADDIG...TE MAGAD.....SEMMISÍTHETSZ MEG MINDENT EGYETLEN KÉTELKEDŐ GONDOLATODDAL !!! EZT VÉRKOMOLYAN VEDD!! ÍGY MŰKÖDIK A TEREMTŐ ERŐD.....!!!!!!!! HA HISZED HA NEM !
szeretettel
Meleron "

No comment:Döntött az Alkotmánybíróság a kommentek sorsáról

Az Alkotmánybíróság ma nyilvánosságra hozott határozata szerint a honlapján kommentek közzétételét lehetővé tevő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de még akkor is, ha a sértett kívánságára azt azonnal el is távolította.

A határozat jelentősen megváltoztathatja, ahogy az internetet ma a nézetek ütköztetésére, a vitára használják. A Társaság a Szabadságjogokért felidézte, hogy a határozat indoklása szerint "A jogsértő közleményekért való felelősség (és adott esetben a helytállási kötelezettség) független a moderálástól: egyedül a jogsértő közlés tényén alapszik."

A feltétel nélküli felelősség pedig rendkívül kockázatossá teszi a tartalomszolgáltatók számára, hogy felhasználóiknak megnyissák a kommentelés lehetőségét – mutattak rá a közleményben.

"Akár moderálják a hozzászólásokat, akár nem, akár tesznek lépéseket a jogsértő tartalmak eltávolításáért, akár nem, felelősséggel tartoznak azokért" – fűzték hozzá, azzal együtt, hogy az is előfordulhat, a tartalomszolgáltatók inkább megszüntetik oldalaikon a kommentelés lehetőségét.  

A TASZ szerint a tartalomszolgáltatót legfeljebb akkor szabadna a jogsértő hozzászólásokért felelősséggel terhelni, ha a jogsértés észlelése (az arra való figyelemfelhívás) után sem távolítja el azokat.

Ahogy soha nem hallottad: Várj, míg felkel a nap

Garas Dezső utolsó fellépése volt...

Önbecsülés

"Ha a gyereket folyton bírálják, a lenézést tanulja. Ha a gyerek állandó gyűlöletben él, a háborút tanulja. Ha a gyereket mindig gúnyolják, a félénkséget tanulja. Ha a gyereket folyton megszégyenítik, a bűntudatot tanulja. Ha a gyereket tolerancia veszi körül, a türelmet tanulja. Ha a gyereket folyvást bíztatják, a bizalmat tanulja. Ha a gyereket biztonság veszi körül, a hitet tanulja. Ha a gyerek teljesítményét elismerik, a megbecsülést tanulja. Ha a gyerek jórészt helyesléssel találkozik, önmaga szeretetét tanulja. Ha gyereket elfogadják, és barátságos légkörben él, megtanulja szeretni a világot. A gyerekek azt élik, amit tanulnak!"

Robert Fisher

Világlátás vizsgálat