2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Ült már csodatévő padon? Gyugyon találtunk egyet

2014. április 28. 17:13 , Legutóbb frissítve: 2014. április 28. 18:39 Márton László

Csodatévő pad Gyugyun

Elméláznak, megnyugszanak, verset írnak, de akadt, aki elvesztette az időérzékét, ha letelepedett a gyugyi II. János Pál pápa dombon található Örökkévalóság parkjának egyik padjára. A napokban a földsugárzás mérők vizsgálták a területet.

– A templom környékén egy korábbi vizsgálat már kimutatta, hogy a területen pozitív hatású sugárzás található, de miután többen felkeresték, hogy az Örökkévalóság parkjának egyik padján üldögélve különös érzések, gondolatok támadnak bennük, gondolta beméretteti azt a területet is – mondta Jelenka György a település polgármestere. Elárulta, m.ielőtt  bioenergetikusokhoz fordult, maga is leült a padra, melynek az lett az eredménye, hogy sűrű programja ellenére órákat töltött ott. Miután ráeszmélt határidős feladatára, felpattant, beült az autójába, szemüvegét hátrahagyva indult a dolgára az ország legidősebb polgármestere. A szemüveget csak később, dolga végeztével kezdte keresni, pedig lassan húsz éve annak, hogy nélküle még az udvarból sem tolatott ki.

– Nem meglepőek azok a dolgok, melyekről polgármester  beszámolt – mondták lapunknak Bencze Ágnes és Marosi József természetgyógyászok. 
– Itt egy Szent György-vonalat találtam, amely csak több kilométerenként fordul elő, nincs jelen minden lakásban, telken, mint egy Hartmann vagy egy Curie sugárzás – jegyezte meg Bencze Ágnes, aki 23 éve foglalkozik ilyen jellegű méréssekkel. – Ez a hely nagyon alkalmas feltöltődésre, ezért például egy jó kirándulóhely lehet, ahol pár órát eltölt az ember. Ugyanakkor nem szerencsés, ha valakinek mondjuk a fekhelye, ágya van egy ilyen vonalon.Magyarázata is van a helynek, tette hozzá Bencze Ágnes.

Pár méterre tőle egy Árpád-kori templom áll. A régi templomokat általában erős pozitív energiát sugárzó területekre építették. Arra kérdésre, hogy akkor a gyugyi templomdombon és az Örökkévalóság parkjában mért energia megegyezik-e a gyógyulni vágyók által szinte zarándokhellyé vált Tápiószentmártoni Attila domb energiájával – egyértelmű nem volt a szakember válasza.

Fonyód újra jegyzőt keres, de épül a Balaton Áruház

2014. április 27. 08:05 Fónai Imre
Fonyód | Fonyód ismét jegyzőt keres: próbaidejének lejárta után egymást követően a második hivatalvezetőtől köszönt el Hidvégi József polgármester, aki ezúttal Szalontai Andrástól vált meg.

Ahogyan megírtuk, korábban Mátyás István a 2013-as év eleje és augusztusa között töltötte be a fonyódi jegyzői tisztséget; amikor a próbaideje leteltével Hidvégi József nem marasztalta, így indokolt lapunknak a városvezető: „Egyszerűen én egy rutinosabb, a jegyzői feladatok terén tapasztaltabb hivatalvezetőt képzelek el, aki nemcsak a Fonyód városa által támasztott követelményeknek tud megfelelni, hanem a járással kapcsolatos ügyekben is naprakész.”

Most Szalontai András távozását követően azt közölte a városháza: „Mivel Fonyód járási székhely település, ezért a feladatok sokrétűek és összetettek. Jelentős számú projektet bonyolít a hivatal. Mindezek okán egy kellő mértékű szakmai tapasztalattal rendelkező és jó szervező vezetőre van szükségünk.


Fonyódon a jegyző távozásával egy időben ismét felröppent a szóbeszéd, ami már Mátyás Istvánékor is felvetődött, sőt, az azzal csaknem egy időben lezajlott alpolgármester-cserekor is: a távozások összefüggésben állhatnak a polgármester érdekeltségébe tartozó Balaton Áruház felújításához kapcsolódó hitelhez szükséges önkormányzati kezességvállalással. A korábbi alpolgármester leköszönésekor Hidvégi József azt mondta: „Valaki valamit félreértett. A hitelfelvétel a kft-nk saját dolga, ahhoz nincsen köze a városnak és sikerült is 98 millió forintról kölcsönszerződést kötnünk, úgyhogy ha találunk kivitelezőt, folytatódhat az átépítés.”

Most a városháza válaszában az áll: „Ami a szóbeszédet illeti, a tény: a Balaton Áruház hiteléhez nem adott kezességvállalást az önkormányzat.”
De ha már Balaton Áruház: a Fonyódi Hírmondó áprilisi száma tájékoztat arról, hogy a polgármester és felesége cégének tulajdonában álló áruház átépítése végre folytatódhatott, új üzlethelyiségek mellett közösségi tér is lesz benne. A földszint és az első emelet felújításához húszmillió forintos Leader-támogatás is érkezett.

www.sonline.hu

Hozzászólások –

eddig 3 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK
időrend: növekvő | csökkenő
 • 3. tasi69 2014. április 27. 19:58

  Azért az is érdekes dolog,hogy a gimnáziumra vettek fel hitelt.Viszont az a pénz is az áruházra ment.Ehhez kellett a teljes fideSS tagság beleegyezése.Kíváncsi lennék mikor és ki fogja visszafizetni,ha netán kirúgják a bársonyszékből.

 • 2. PALKASANDOR 2014. április 27. 19:25

  Tisztelt 1. solleti!
  Szerettem volna első lenni a hozzászólásban, de hát az ezüstérem is szép eredmény. A cikk címe is azt sugallja ugye, hogy Fonyód ismételten jegyzőt (újra) keres, tehát tulajdonképpen mivel a Hidvégi Polgármester Úr a jegyzőkereső, ezek szerint az ő személye megegyezik Fonyód Várossal. ...és ez így is van jól. Ismert a Szentháromság is, de a jegyző! Kell egyáltalán jegyző Fonyódra??????!!!!! Szerintem a Szentháromság a jegyzői feladatokat is el tudja látni. Egyébként volt már ilyen, mármint hogy egy és ugyanaz a személy látta el valamelyik megyében (nem Somogyország volt az)a polgármesteri és a jegyzői feladatokat is. Lehet, hogy a képviselő-testület is maga a polgármester volt. Szerintem Fonyódon az egy főre jutó jegyzők száma már meghaladhatja a százat. Viszont a polgármesteri nyilatkozatok a jegyzői pozícióhoz kötött elvárásokról engem speciel lenyűgöztek. Feltéve, ha a Balaton parton kiengedném a nagyon nagy hatalmú szellemet a palackból, és az megkérdezné, hogy mit kívánok tőle, mert azt nyomban teljesíteni fogja, ezt kívánnám: de szeretnék fideszes polgármester lenni Csajágaröcsögén vagy Mucsaröcsögén!

 • 1. solleti 2014. április 27. 18:36

  Pisces!
  Szerintem kérvényezd meg azt a jegyzöi állást, Te meg a polgármester Hidvégi biztosan megértitek egymást és tanácsokat is adhatnál a Balaton Áruház épitésénél is!

NEM CSEKÉLY PÉNZT KAPSZ VISSZA A BANKODTÓL! ITT A LISTA, KINEK JÁR!

Csokorba szedtük, hogy a megbüntetett bankoknál milyen problémákat azonosított a felügyeleti hatóság, és mely pontokban rendelték el a pénz visszafizetését. Azénpénzem.hu szerint esetenként nem csekély összeg járhat vissza, különösen azoknak, akik nagyobb összegeket forgattak.

Az elmúlt két év díjemelései miatt megbüntetett 35 hitelintézet közül a Bank of China és a Kevermes és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfelei biztosan nem várhatnak pénzt a jegybanki intézkedés következményeként. A helyzet azonban nem egyértelmű a többieknél sem. Hiába fogalmazták meg ugyanis a határozatokban, hogy a keresetlevél benyújtásának a végrehajtásra nincs halasztó hatálya. Mint jogászoktól megtudtuk: amennyiben a hitelintézetek úgy támadják meg a bíróságon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) intézkedését, hogy a végrehajtás felfüggesztését is kérik, hiába ítélték meg a pénzvisszatérítést, csak nem jön majd az ügyfeleknek a várt summa, ami esetenként nem is lesz majd annyira csekély.

 

Bizony, igen nagy meglepetéseket is okozhattak a banki díjemelések, különösen a nagyobb összegeket forgatóknak. Az előző időszakban kedvező pénztári készpénzfelvétel ötmillió forint esetében az emelések után akár 45 ezer forintra is rúghatott, a 22 millió forintos átutalás díja pedig 98,3 ezer forintra nőtt. Ennek pedig nagy része, sőt esetenként a teljes összeg is visszajárhat.

Azt már tudjuk, hogy az MKB március 11-étől teljes egészében visszavonta a tranzakciós illeték ügyfeleire terhelését. Kalkulációnk szerint a számlájukat aktívan használóknak (dinamikus kategória) ez önmagában havonta egy ezres megtakarítást hozhat. Egyelőre csak ennyit tettek közzé, a kondíciós listákat még nem módosították, mi azonban már átvezettük a változást (a mostani díjakat itt kalkulálhatja). Az Erste a Budapesti Értéktőzsde honlapján közleményben jelentette be, hogy fizet (ők tehát nem perelnek). A bank azonban a büntetést követő napon nem díjcsökkentést, hanem éppen ellenkezőleg, két menetben, május 15-étől és június elsejétől díjemelést jelentett be. Ez azonban csak az inflációt követő drágítás (nem mindegy viszont, mire rakódik a 1,7 százalék).

Szorgos lépések és negatív rekordok


Az alábbi táblázatban csokorba szedtük, hol milyen problémát azonosított a felügyeleti hatóság. Részletesebben megnézve több érdekesség is látszik. Az OTP, a CIB, a Citibank, a Gránit és a Raiffeisen is elsősorban az ingyenes szolgáltatások fizetőssé tétele miatt kénytelen visszaadni pénzt ügyfeleinek (jogászok szerint ez a legproblematikusabb, vagyis a leginkább támadható pont). A felügyeleti hatóság álláspontja szerint – olvasható több határozatban is – a díjmentes, ingyenes, 0 forint megnevezésű szolgáltatás, akár fix összeggel, akár százalékosan, akár ezek kumulációjával történő fizetendővé tétele mind fogyasztói, mind szolgáltatói szempontból új díj bevezetésének számít.

Negatív rekorder a Partiscum. Ez a takarék – a vizsgált hitelintézetek közül egyetlenként – minden kiemelt hibát elkövetett. Érdekesség még, hogy akad, ahol csak egyetlen új díjhirdetés váltotta ki az MNB szigorát (így járt a Kéthely és Vidéke). Nem egy pénzintézet azonban nyolc alkalommal lépett. Árait persze minden alkalommal feljebb vitte. Nyolcszor módosított például a DRB és az OTP is. A legnagyobb magyar bank (persze már mérete miatt is érthetően) a kifogásolt új díjak mennyiségében vezet. Az MNB itt összesen 183-at kérdőjelezett meg. Az MKB 34 számlacsomagnál vezetett be 64 új díjat, a díjszámítás 68 esetben változott.

Érdemes még kiemelni, hogy a számosság terén mintha néhány takarék is brillírozott volna (pedig méretük meg sem közelíti a nagy kereskedelmi bankokét). A felügyeleti hatóság szerint a Savaria 55 módosítást hajtott végre, a Fontana pedig 52-őt. A Magnetissimo 43 új díjat vezetett be.


A közzétett határozatok részletezése

HitelintézetBírság (millió Ft)Az elmarasztalás oka
Oklista*Kései meghírdetésIndoklás**Új díjfajtaVáltozó díjszámításTájékoztatás hiánya***
Bank of China (Hungária) 7 X X
Boldva és Vidéke Taksz. 21 X X X
Budapest Bank 93 X X
CIB Bank 44 X
Citibank 60 X
DRB Bank 50 X X X X
Érd és Vidéke Taksz. 6 X X X
Erste Bank Hungary 98 X X
FHB Kereskedelmi Bank 95 X X
FONTANA Credit Taksz. 25 X X X X
Gránit Bank 38 X
Hévíz és Vidéke Taksz. 35 X X X X
Kéthely és Vidéke Taksz. 15 X X X X
Kevermes és V. Taksz. 2 X X
Kis- Rába menti Taksz. 19 X X X X
Magnetissimo Pénzügyi 12 X X
Mecsek Taksz. 15 X X
MKB Bank 98 X X
Mohácsi Takarék Bank 12 X X
Nyírbélteki Körzeti Taksz. 5 X
Oberbank Fióktelepe 49 X X X
OTP Bank 60 X X
Partiscum XI Taksz. 31 X X X X X
Pilisvörösvár és Vidéke Taksz. 16 X X
Rábaközi Taksz. 15 X X
Raiffeisen Bank 98 X
Rajka és Vidéke Taksz. 9 X X X
Rum és Vidéke Taksz. 26 X X X X
Savaria Taksz. 28 X X
Sopron Bank Burgenland 21 X X
Szabadszállás és Vidéke Taksz. 10 X X
Szabolcs Taksz. 15 X X
Szentlőrinc-Ormánság Taksz. 8 X X X
Szigetvári Taksz. 23 X X X
Tisza Taksz. 98 X X X
* az üzletszabályzatból, általános szerződési feltételekből hiányzik, mikor emelhet díjat        ** nem jelezték a díjmódosítás közzétételekor
*** nem közölték az ingyenes felmondás jogát        Visszatérítés a megjelölt elmarasztalásnál járSzerző: B.Varga Judit
Azénpénzem.hu

Pancho Aréna stadionavató

Véletlen összefüggések? Okok és ürügyek

"...a BRICS tagállamok / Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika / már korábban  megfogalmazták azon igényüket, hogy saját fejlesztési bankot, és saját valutát hozzanak létre, a stabilitás megteremtése érdekében."
A dollár helyett, azzal szemben...
Miért is tette ezt Kína?
Mert az USA 1970-es évektől kezdve gyakorlatilag gyarmatosította Kínát:
"Ennek a nemzetközi játéknak a lényege (legalábbis ez volt eddig), hogy Kína, az általa előállított javakért cserébe nagyrészt amerikai dollárt fogadott el. A termékek előállításához szükséges alapanyagokért pedig dollárban fizetett. A dollár-alapú kereskedelem felfutásának köszönhetően ezért az ország rendkívüli mennyiségű dollárt volt kénytelen felhalmozni. Ennek a felhalmozott dollármennyiségnek a nagy részét pedig visszajuttatja az Egyesült Államokba olyan módon, hogy cserébe amerikai adósságot (állampapírt) vásárolt, nevetségesen alacsony kamatokon. Ezért jelenleg Kína jóval több amerikai állampapírt birtokol, mint bármely más ország a világon."

Peking közölte, hogy január elsejétől nem vásárol tovább dollárt. http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2013/12/uj-vilaghelyzet-kina-januar-1-tol-nem.html
Kína támogatja Oroszországot Amerikával szemben
http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2014/03/kina-tamogatja-oroszorszagot-amerikaval.html
Ukrajna és Kína a dollár helyett áttér a nemzeti valutában való elszámolásra

Az USA válasza:
Ukrajnát "demokratizálja" és rajta keresztül egyúttal destabilizálja Oroszországot és
"barátai" "fenyegetettsége" ellen is fellép a Távol-Keleten:
Az egyik lehetséges "ok": " Japán...egyre jobban aggódik, hogy az erősödő Kína megpróbálja majd tőlük visszaszerezni az egyébként lakatlan szigetet. "

"Nem használjuk a katonai erőnket arra, hogy másokra erőltessük az akartunkat, de nem fogunk habozni alkalmazásával, hogy megvédjük szövetségeseinket." B. ObamaTehát nem a pénzkibocsátás jogáról szól a vita, a háború...hivatalosan...


„Az összeomlás első jeleit újra és újra félresöprik. „Ez csak egy átmeneti korrekció.” – mondják, míg végül mindenkit érzéketlenné tesznek az elkerülhetetlen észlelésére. Elfeledkezünk a történelem tanulságairól, és a nagy meglepetés teljesen felkészületlenül ér el minket."
Mi lehet a megoldás ebben a helyzetben, a helyzet megértése, az ürügyek és a valódi okok megértése, feltárása után?
A pénzkibocsátás jogának társadalmi kontroll alá vétele minden országban,
- a magántulajdonú, haszonelvű bankok köztulajdonba vétele,
- kamatmentes pénz használata
- egyszintű bankrendszerben.
"Ha tudnánk, valójában milyen kevés ember kezében összpontosul a jelenlegi hatalom, és milyen egyszerű ezen változtatni, minden sokkal egyszerűbb lenne."

Csányi megmondta, mi volt a legkárosabb az elmúlt 4 évben

2014. 04. 25. 13:19

Éves közgyűlést tartott az OTP. A legnagyobb hazai bank csoportszintű adózás utáni nyeresége 64 milliárd forint volt tavaly. A bank ennek a kétharmadát osztalékként odaadja a részvényeseknek. A részvényenkénti osztalék (amit csak júniustól fizet a cég) 147 forint lesz.

Az OTP-csoport valójában ennél több pénzt keresett 2013-ban, de a bankadó, a tranzakciós illeték, az ukrán leánybanki veszteségek és az emlékezetes GVH-bírság 82 milliárd forintot felzabáltak a nyereségből.

Ha nem az egész csoportot, csak a magyar OTP-t nézzük, akkor a cég adózás után (a felsorolt korrekciós tételekkel nem számolva) 115 milliárd forintot keresett tavaly.

Az eredményeket Csányi Sándor ismertette. A bankvezér azzal büszkélkedett, hogy csak négy nyereséges bank van az országban, ezek közül is kimagasló az OTP teljesítménye.

Csányi szerint az elmúlt négy év legkárosabb (gazdasági) intézkedése a rögzített árfolyamon megtörtént végtörlesztés volt. Viszont az árfolyamgát hasznos és jó, a devizahitelesek ennél kedvezőbb törlesztési lehetőségben ne nagyon reménykedjenek.

Pár érdekes szám a közgyűlés elé vitt papírokból:

 • a bank 6455 milliárd forinttal van jelen a magyar gazdaságban
 • ezzel a mérlegfőösszeggel a hazai piacon 27 százalékos az OTP részesedése
 • 2017 milliárd forint lakossági hitelük volt tavaly a bank mérlegében: ebből 1480 milliárd forint jelzálog-, 415 milliárd fogyasztási és 123 milliárd forint mikrovállalkozói hitel volt
 • a bank hazai lakossági betétállománya 2004 milliárd forint
 • a hazai lakossági ügyfeleken 293 milliárd forint bevételt realizált az OTP
 • a 90 napon túli késedelmes hitelállomány 528 milliárd forint, ez a hitelállomány 17,4 százaléka
 • a bank tulajdonosai tőkearányosan 9,4 százalék hozamot értek el tavaly, ez javulás 2012-höz képest

2300. bejegyzés: Százezrek járnak vissza a devizahiteleseknek!

2014-04-25 04:50:00
Budapest – Százezer forintokat nyerhetnek a devizahitelesek annak a közérdekű pernek a révén, amelyet elveszített a legnagyobb magyarországi bank első fokon.
Darákné Nagy Szilvia tanácsvezető 
bíró ismertette a döntést/ Fotó: MTI

A Fővárosi Törvényszék ugyanis tisztességtelennek ítélte meg az OTP Bank Nyrt. és OTP Jelzálogbank Zrt. általános szerződési feltételeiben azt a rendelkezést, amely 2005 márciusa és 2007 októbere között felhatalmazta a két pénzintézetet, hogy egyoldalúan módosíthatja hitelszerződések az ügyleti kamatait és egyéb költségeit.

– A kikötés azért érvénytelen, mert a feleknek a szerződésből eredő jogait és kötelezettségeit a jóhiszeműség és a tisztesség követelményének megsértésével egyoldalúan, indokolatlanul a fogyasztók hátrányára állapította meg – indokolta ítéletét a bíróság.

Ez pedig azt jelenti, hogy tízezernyi jelzálogalapú devizahitelesnek kell visszafizetnie a banknak az egyoldalú kamatemelésekből, árfolyamrés-növelésből, kezelésiköltség-drágításból fakadó pluszterheit, amennyiben az ítélet jogerőssé válik.

A Blikk számításai szerint ez akár több százezer forint is lehet, mivel a két és fél év alatt többször is emelte a bank az ügyleti kamatot és egyéb költségeket. Egy átlagos, 8 millió forintos, 15 évre felvett lakáshitelt vettünk alapul, amely eredendően 5 százalék körüli kamat esetén 66 ezer forint volt a havi törlesztőrészlet. Ha már két százalékot emelt a bank, 75 ezer forint fölé ugrik a törlesztő, vagyis 9 ezer forinttal nő az adós terhe havonta, amit a törvényszék most érvénytelennek ítélt. Ez éves szinten 108 ezer forint. Ha pedig ez a jogtalannak minősített emelés most is fennáll, akkor hat-hétszázezer forint jár vissza az átlagos adósnak, plusz a kamat.

A Blikk számításait a nyertes felperes, a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITE) képviselője, Lázár Dénes ügyvéd is helyénvalónak ítélte.

– Százezres nagyságrendű összeg járhat vissza az adósoknak – mondta Lázár Dénes. 
Az ítélet nem jogerős, az OTP arról tájékoztatta a Blikket, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

Lázár azonban arra számít, hogy nem változik a jogerős ítélet.

– Sokat nyomhat a latban, hogy az ítéletet hozó bíró, Darákné Nagy Szilvia, aki a legfelsőbb bírói testületnek, a Kúria elnökének, Darák Péternek a felesége – fogalmazott az ügyvéd, aki hozzátette: a PITE nem áll meg az OTP-nél, a többi bankot is elő fogják venni, ha jogerős lesz az ítélet.

– A mostani perrel kitapostuk az utat, azt gondolom ennél inkább csak könnyebb és egyszerűbb dolgunk lesz – jelentette ki a Blikknek Lázár Dénes.

Kozák Dániel

Szép új világ!

Így készíthet 100 dollárból online kémfelszerelést

Ízléstelen csintalankodásnak tűnik, figyelmeztetésnek szánják: jobban megnézve azonban leginkább aggasztó ez a túl könnyen megbarkácsolható fejlesztés.
Két aktivista, bizonyos Brian House és Kyle McDonald fogott egy hitelkártya méretű Raspberry Pi számítógépet, egy mikrofont, egy LED-et, és miután összerakta és -hangolta az alkatrészeket, az egészet belegyömöszölte egy műanyag virágcserépbe. A 100 dolláros költséggel elkészíthető holmi becsavarható egy szabványos villanyégő-foglalatba és már rögzíti is a közelében elhangzó beszélgetéseket. Elhelyezték étteremben, utcán, könyvtárban, irodában, hálószobában.
És ez még messze nem minden. A tréfás kedvű fejlesztők a felvett hanganyagot wifin keresztül feltöltik az Amazon Mechanical Turk szolgáltatására, ami képes a hangot szövegfájllá alakítani. A szöveges beszélgetések pedig szépen felkerülnek a Twitterre, hogy atwitter.com/conversnitch címen had' olvassa el bárki, aki csak akarja.


Az egész produkció megtekinthető ezen a videón, dokumentációja pedig elérhető ezen a címen.
Szerencsére a Conversnitch kivágja a neveket, így „csak” anonim beszélgetések kerülnek fel a Twiterre. Mert Brian House és Kyle McDonald aggályos produkciójával a vezeték nélküli kommunikáció veszélyeire akarja felhívni a figyelmet. A Snowden utáni szép új világ kafkai lehetőségeire.
(Híradó)

A halál nem más, mint illúzió – állítja egy tudós

Megjelent: 2013/11/15 Írta: Kategória: - 2 hozzászólás

A Wake Forrest Orvostudományi Egyetem professzora szerint a halál illúzió, amelyet az emberi tudat generál. Robert Lanza új könyvében, a kvantumfizikára és a biocentriuzmusra alapozva azt állítja: az emberek azért hisznek a halálban, mert azt tanították nekik, hogy meghalnak.

lelek-test

Azaz az emberi tudat az életet a testtel azonosítja és a test meghal. Az ógörög és buddhista alapokon nyugvó biocentrizmus szerint az idő az a belső érzék, mely a pillanatnyi állapotokat a térbeli világban összeköti, így minden, amit megtapasztalunk az elménkben alkot egészet. Továbbá a tér és az idő az elme eszközei, és így nem léteznek az élettől független külső tényezőkként.

A professzor úgy véli, nem a világegyetem teremti meg a biológiai életet, hanem fordítva, és az emberi tudat határozza meg a tárgyak méretét és formáját. Lanza egy példával is alátámasztotta mondanivalóját. E szerint az ember azért látja kéknek az eget, mert így tanulta, de az agy sejtjeinek megváltoztatásával elérhető, hogy ugyanaz a személy zöldnek vagy vörösnek lássa az eget.

Megjegyzi: a tér és az idő csupán az emberi tudat eszközei, vagyis a halál és a halhatatlanság csakis egy olyan világban létezik, aminek nincsenek térbeli, időbeli határai. A biocentrizmus végtelen számú párhuzamos világ egyidejű létezését feltételezi, így minden, ami megtörténhet, meg is történik ezekben az univerzumokban, így a halál általunk felfogott formája nem létezhet. Példája szerint az emberi élet egy évelő virághoz hasonlítható, ami a halál után kinyílik egy másik univerzumban.

Olvasd el hármas sorozatunkat a halálról:

Félelemben születtünk. A halál egy mítosz – A halál pszichológiája 1. rész

“A lélek kitekint az elméből” – A halál pszichológiája 2.rész

Egyetlen pillanatban én voltam Mindenki – A halál pszichológiája 3. rész

Gravitáció

A hangya akar a földön uralkodni...