2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Jászó Andrea Tanulságos...

Férfi: Hol rontottam el Mester?
Mester: Mindenhol fiam!

F: Az hogy lehet, úgy érted mindent rosszul csináltam?!Az nem lehet, én megtettem mindent.
M: Nem fiam, Te tettél, de épp a "mindent" nem tetted meg!
F: Hogy érted ezt?
... M:Anyát akartál, fiam, megkaptad!Mondd mit jelent szerinted az, hogy "anya"?
F: Hát, aki elvégzi a háztartást, ellátja a gyerekeket meg... ilyesmi.
M:Hát ez az látod, nem ezt jelenti!!A nőt jelenti fiam aki szerelmével táplálja a családot!! De a tüzet nem csak őrizni, de táplálni is kell! S Te nem törődtél a Fényével!
F:Na, de mi lett a szerelmével??
M:Megölted!
F: ÉÉÉN? Én öltem meg?Az nem lehet, én szerettem!!
M: Valóban? Akár egy háztartási gépet!!!S pont úgyis birtokoltad!Gondolod egy házassághoz elég ez?
F:Na, de hol hibáztam, Mester?
M:Megfeledkeztél róla fiam, hogy ott él benne a lélek!Mert a nő szerelme a lelkéből fakad!Három kör egymás körül:Lány, a belső kör, nő a középső, s anya a legkülső.Te csak az anyát szeretted, de közben megfeledkeztél a nőről!!S egyáltalán nem érdekelt a benne élő lány, a tiszta gyermek!Te voltál az ő tükre, de Te önmagaddal voltál elfoglalva, ahelyett hogy ővele foglalkoztál volna!!Neked csak az anya kellett, de nő nélkül nincsen anya, s ha elhal a gyermek, kihuny a szerelem tüze!.Magára hagytad, elfordultál tőle, s lassan halkul, elsorvadt a lángja, a Fénye!!!
F:De mit tegyek most Mester?
M:Figyelj, s tanulj tőle!!
F:ÉN tanuljak tőle?Dehát én vagyok az erő, mit tanulhatnék egy gyenge nőtől?
M:Ezt fiam.Gyengédséget!Mert ez az Ő ereje.A szíve!Messze felül van ez a Te erődtől!
F:De hogyan tehetném ezt Mester?
M:Mondtam már!Figyelj!Figyeld és csendesedj el!!Kérdezd és hallgasd!Ne Te legyél a fontos, hanem ő! Ismerd meg.Nem csak kívül, belül is!Mire vágyik mit kíván, mit szeret!!S hagyd el a kifogásaid!
F:Na, de Mester én nem fogom feladni önmagamat!!
M:Akkor bizony elvesztél fiam.Mert ő a Te Forrásod, Ő az aki téged táplál, s őnélküle Te csak félember vagy!!Persze kereshetsz másikat, de amíg meg nem érted, el nem fogadod minden nőben él a lélek, csak egy üres tükör maradsz!! Tehát Te döntöd el megtöltöd-e tükrödet a Tűz fényével, vagy csak nyers erődben fürdeted magad!Engedd meg, hogy Megmutassa magát Szeresd, óvd, és öleld,hogy biztonságban érezze magát, s akkor megnyitja majd neked fiam, a Gyönyör kapuját!!
Mert a nő a tudás, a bölcsesség forrása, s tudatása azért adatott hogy tápláljon, s erőssé tegyen Téged, ha Te befogadod.De a forrást óvni és táplálni kell, tükrözni, mert elapad!S ő felemel Téged, fiam azért hogy Te is emelhesd őt!!Így működik!Koronázd meg a nőt, hogy királya lehess!!S óvd mit a legbecsesebb ékszert, mert Ő a Te igazi kincsed!! S nélküle erőd tán lesz, de elsorvad a szíved!!
F:Köszönöm, Mester! Tehát ez a minden, a lelke, a Forrása!Így lesz!Királynővé teszem a nőmet, s a királya én leszek!

S azt hiszitek ez mese?!Pedig nem az!Ez az igaz szerelem, ahol a nő a Föld, s a férfi az ő Napja, hiszen a Földben van elültetve a MAG,benne él a tavasz, a nyár, minden virág, s az új élet belőle fakad, de mit ér a Föld s a Mag, a Nap fénye nélkül, s mit ér a Nap fénye a Föld nélkül, ahol fű, fa, virág a Nap fényét szomjazza?S mit ér a sivatag, ahol a Nap fénye elpusztít minden növényt, s helyén csak kopár sivatag marad?

B.Ú.É.K 2015! Kányádi Sándor: Ballag már

 

 

Ballag már az esztendő,
vissza-visszanézve,
nyomában az öccse jő,
vígan fütyörészve.

Beéri az öreget
s válláról a terhet
legényesen leveszi,
pedig még csak gyermek.

Lépegetnek szótlanul
s mikor éjfél eljő,
férfiasan kezet fog
Múlttal a Jövendő
.


Megindult az ostrom – A kormány lovardát épít a várban

Egy mélygarázs tetejére, 2 milliárd forintból. A magyar mén megint szép lesz!

2 milliárd forintból újra felépítik a budai vár Csikós udvarában – a mélygarázs tetején – az egykori lovarda épületét – erről döntött a kormány a mai Magyar Közlöny szerint. A Nemzeti Hauszmann Terv részeként újjáépülő lovardához szükséges összeg a jövő évi költségvetésben áll majd rendelkezésre.

1915

1915

Fotó: Fortepan.hu

A kabinet 2014. július 10-i határozatában döntött a várnegyed 10 évre tervezett rekonstrukciós programjáról, a Nemzeti Hauszmann Tervről, amelynek felelőse Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter lett. November 14-én megalakult a Hauszmann Bizottság, amelynek első ülésén Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy a teljes költségvetés a 200 milliárd forintot is elérheti, és jövőre 1,5 milliárd jut az előkészületekre. Úgy látszik, felgyorsultak az események.

1899–1900-ban az Újvilág kertben, más néven Csikós udvarban építette fel Hauszmann Alajos az új, neoreneszánsz stílusú lovardát. Szükség is volt rá, hiszen 1901–1903 között a Szent György téri udvari istálló épületét kibővítette, és a benne található lovaglótermet is istállónak és kocsiszínnek alakította át. Hogy most szükség van-e a város közepén egy lovardára, erről megoszlanak a vélemények. Az úri sportokat kedvelő Lázár János és államtitkára, az egyebek mellett sikeres agrárvállalkozó L. Simon László, mindenesetre el van ragadtatva az ötlettől.

A lerombolt Lovarda, 1945

A lerombolt lovarda, 1945

Fotó: Fortepan.hu

Az kétségtelen, hogy Hauszmann műve pazar volt, és bűn volt lebontani. Korabeli fotók tanúsága szerint a kor legkiválóbb asztalosa, Thék Endre famennyezetével fedett lovasiskola egyetlen hatalmas teremből állt. Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatójának egyik tanulmányában pedig az olvasható, hogy az épület tömege, hatalmas manzárdtetőzetével, a prágai Belvederét és Palladio vicenzai bazilikáját idézte fel. A fadongákkal fedett belső tér a középkor nagytermeit, például a padovai „il Salone”-t vagy a budai Zsigmond-palota nagytermét vette mintául.

A II. világháborúban tetőzete leégett, de helyre lehetett volna állítani. Nem ez történt: már az ötvenes években lebontották, valószínűleg azért, hogy a vár akkori rekonstrukciójához biztosítsák a felvonulási terepet.

Látkép a Tabán felől, 1949

Látkép a Tabán felől, 1949

Fotó: Fortepan.hu

A lovarda elé került ifj. Vastagh György Lófékező (másképp: Csikós) című közkedvelt zsánerszobra, amely ma a felső palotaudvaron áll.  A művet „a magyar jelleg kitüntetésére” állították. Vastagh rendkívül komolyan vette e követelményt, modellje egy hortobágyi csikós volt, hogy a mozdulat és az öltözet is hiteles legyen.

http://magyarnarancs.hu/belpol/megindult-az-ostrom-a-kormany-lovardat-epit-a-varban-93165

Magyar fejlesztés: így lesz esővízből ivóvíz

Másfél óra alatt egy liter tiszta, iható vízhez juthatunk a speciális agyagedény segítségével.

A mélyszegénységben élők ivóvízgondjain segíthet a WHO által engedélyezett szűrési módszert továbbfejlesztő magyar eszköz. Jó Virginia és Kocsis Lujza kerámiatervezők, illetve Varga Gyöngyvér üvegtervező Tiszta vizet a pohárba nevű projektjének keretében született az esővizet ivóvízzé alakító különleges vízszűrő berendezés, amelyet az Inspiráló Designelméleti Estek egyikén mutattak be a közönség előtt.

Locsoláshoz és a kert vagy udvar tisztán tartásához már sokan használunk esővizet. Arra azonban talán még nem is gondoltunk, hogy ivóvízként is hasznosíthatnánk azt.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói egy 2013-as félévi feladatból indultak ki; ennek központi témája a víz volt. Földünkön ugyanis egyre fogy a mindenki számára hozzáférhető, egészséges ivóvízkészlet, a világ legszegényebb régióinak lakói közül egyre többen kénytelenek nélkülözni az élethez elengedhetetlen szükségletű vizet.

 

A Potters for Peace nonprofit szervezet már használ ezüstkolloiddal bevont kerámiaszűrőt, hogy fenntartható, környezetkímélő megoldás álljon rendelkezésre a víz szűrésére. A magyar tervezők hazai viszonyokra ültették át a módszert, elsősorban azokra gondolva, akikhez például anyagi helyzetük miatt nem juthat el a vezetékes ivóvíz.

Mivel szociális alapon létrehozott termékről van szó, Jó Virginia, Kocsis Lujza és Varga Gyöngyvér olcsó eszközt kívánt tervezni. Ezért készül az edény fazekasagyagból. A fazekasagyag elkészítése után is viszonylag porózus marad, ezért átengedi a vizet.

 

Ha a víz ezüstkolloid oldattal kezelt agyagon keresztül távozik, akkor az képes arra, hogy kiszűrje a kórokozókat. Egy liter víz másfél óra alatt csöpög át és válik iható tisztaságúvá a klasszikus kerámiaeszközben.

Ezen az elven működik az edény:

A középső elem, az ezüst kolloid oldattal kezelt kerámia szűrő. Az ezen keresztül folyó szennyezett víz tiszta ivóvízzé válik, és az alsó edényben gyűlik össze. A csapon keresztül máris engedhetjük poharunkba!

Forrás: Tiszta vizet a pohárba projekt.

 

Három különböző terméket alkottak a Tiszta vizet a pohárba projekt tervezői. Az első a kerti vízszűrő, nagyobb űrtartalmú, mázatlan edény, úgyhogy hűvösen tartja a vizet. A második a beltéri, konyhai használatra szánt típus. Ennél az edény tisztíthatósága volt az egyik lényeges szempont, a másik, hogy ne boruljon fel könnyen, így a tervezés során külső mázat és talapzatot kapott.

A harmadik edény áram nélkül használható hűtőként funkcionál. Egyszerű elven alapszik: a párolgás hőt von el, ezért tudjuk például egy helyiség levegőjét vizes ruhák teregetésével hűteni. A hűtésre szolgáló tároló egy kisebb és egy nagyobb kerámia edényből áll, a két edény fala közti helyet pedig nedves homokkal kell megtölteni. A külső hőmérsékletnél 10-15 fokkal hűvösebb lesz a tárolóban, ám fontos, hogy időnként nedvesre cseréljük a kiszáradó homokot.

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Parádés látvány, ahogy felgyorsítva befagy a Balaton - videó

Time-lapse videót tett közzé az Időkép arról, ahogy hétfőről kedd virradóra befagy a Balaton. A Hold és a fények egészen különös látvánnyá tették a jég terjedését, amit Siófokon rögzített egy kamera.

A siófoki Club218 Apartmanszálló tetején elhelyezett, digitális fényképezőgépből átalakított webkamerával rögzítette az Időkép a balatoni jegesedést hétfő éjszaka.

Ennyi lesz a minimálbér jövőre

Már csak egy napot kell várni és a MINIMÁLBÉR 3500 FT-TAL, A MINISZTERI BIZTOSOK FIZETÉSE 30%-KAL EMELKEDIK! (A nyugdíj meg 1,8%-kal.)

 

A minimálbér 3500 forinttal, bruttó 105 ezerre, a garantált bérminimum 4000 forinttal, bruttó 122 ezer forintra nő jövőre. A versenyszférának ajánlott béremelés mértéke pedig  3-4 százalék.

A jövő évi bérmegállapodást a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írta alá a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel hétfőn.

A tárcavezető hangsúlyozta: a megállapodások alapján rövidesen konzultációt kezdenek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretei között a munka törvénykönyve eddigi tapasztalatairól, a szociális partnerek módosítási javaslatairól, a sztrájktörvény problematikus pontjairól, valamint a különösen nagymértékű fizikai, pszichikai terhelést okozó körülmények között dolgozók helyzetének javításáról.

A minimálbér és a garantált bérminimum egyaránt 3,4 százalékkal nő jövőre a 2014-es szinthez képest. Mivel a jövő évre prognosztizált infláció mértéke 1,8 százalék, a megállapodás további reálbér-növekedést jelent - tette hozzá a miniszter.

2014-ben bruttó 101 500 forint volt a minimálbér és 118 ezer forint volt a szakmunkás bérminimum. És hogy mennyivel nőttek az átlagbérek az idén?Cikkünkből megtudhatja!

A munkavállalók és a munkaadók véleménye

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a munkavállalók képviseletében kiemelte: megfelelő megállapodást kötöttek, aminek eredményeképpen 3-4 százalék közötti bérajánlás is született, azaz sikerült egy olyan orientációt adni a munkahelyi tárgyalásokra, ami a gazdasági potenciált is figyelembe véve irányszámot ad a tárgyaló partnereknek.

Az utóbbi években a gyakorlat mindig felülírta a megállapodásokat, mindig több volt az átlagos bérnövekedés, mint amit az ajánlás tartalmazott. A munkavállalók képviselője reméli, hogy 2015-ben 5 százalék körüli lesz az átlagos keresetnövekedés.

Gaskó István elmondta: tárgyalni fognak a sztrájkjog problémás kérdéseiről, valamint a munka törvénykönyvének felülvizsgálatáról is. Elrendezték a "nagy port kavart" korkedvezményes nyugdíj ügyét is, a felek tudomásul vették, hogy december 31-gyel ezt a rendszert kivezetik. Abban azonban egyetértenek a felek, hogy jogszabályi garanciát kell adni arra, hogy az erős fizikai valamint pszichikai igénybevételnek kitett munkakörökben dolgozóknak valamiféle védelmi rendszert állítsanak fel, aminek a részleteit a tárgyalóasztalnál fogják tisztázni a szociális partnerek - tette hozzá.

A Liga elnökének ismertetése szerint határidőként a tavaszi parlamenti ülésszak végét jelölték meg a felek, legkésőbb ekkorra terjeszti a parlament elé a kormány a tárgyalások során létrejött, jogszabállyal rendezendő kérdésekről szóló megállapodásokat.

Gaskó István közölte azt is, hogy az elmúlt hetekben-hónapokban szervezett tiltakozó akciókat most lezárják, de fenntartotta annak a lehetőségét, hogy ha "nem kellő irányt vesznek" a tárgyalások, akkor folytassák a törvényben megengedett eszközökkel az érdekérvényesítést - tette hozzá.

A cafetériarendszer átalakítása most kimaradt a megállapodásokból. Az munkavállalók szerették volna elérni, hogy az önkéntes kiegészítő pénztárak is kedvezményesen adózzanak 200 ezer forint felett is, a SZÉP-kártyához hasonlóan - mondta a szakszervezeti vezető. Ezt nem sikerült most elérni, ezért a jövő évi tárgyalások során ezt a kérdést is napirendre tűzik - ígérte.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a munkáltatók képviseletében üdvözölte a megállapodás létrejöttét, előremutató eseménynek nevezte, hogy a kormány, a munkavállalók és a munkaadók több kérdésben közös álláspontra tudtak jutni. Úgy véli, nem lesz könnyű a vállalkozások többségének kitermelnie a megemelt minimálbér összegét, azonban nagyon fontos, hogy ez hozzájárul a társadalmi jólét növeléséhez, a legkisebb keresettel rendelkezők életszínvonalának emeléséhez.

Az elmúlt két évben mintegy 3 százalékkal jobban emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, mint amit a gazdasági teljesítmény és az infláció indokolta volna, ami 3 év alatt körülbelül 8 százalékos reálbér-emelkedést jelentett - tette hozzá Rolek Ferenc. Forrás: http://www.profession.hu/cikk_minimalber/20141229/ennyi-lesz-a-minimalber-jovore/4957/p/879#sl

Elég reményt

Kaphatsz elég boldogságot,hogy kedvessé tegyen;

elég nehézséget,hogy erőssé tegyen;

elég fájdalmat,hogy emberivé tegyen;

elég reményt,hogy boldog lehess.

Paolo Coelho

Hajrá Magyarország! Hajrá Felcsút! Hajrá Takarítók!

“Valójában ennek a stadionnak a megépítése még ennél is többről szól. (…) Arról szól, hogy nem szabad megijedni. Ha egyszer belevágunk egy jó dologba, ha elhatározzuk, hogy valamit meg fogunk csinálni, akkor, a kifejezésért most elnézést kérek, ha cigány gyerekek potyognak is az égből, azt meg fogjuk csinálni. És meg kell csinálni, mert ha a kritikák miatt visszalépünk és visszahátrálunk, akkor hogy fog épülni az akadémiánk, hogy fog épülni a falunk, hogy fog épülni a megyénk és hogy fog épülni a hazánk? Gyáva embernek nem azért nincsen hazája, mert mindenhonnan elkergetik, ez is igaz, hanem azért, mert gyáva ember soha nem csinál semmit. Ezért bátornak kell lenni.” /Orbán Viktor/

http://444.hu/…/reg-lathatta-ennyit-orban-viktort-tapsolni…/

Házi ünnepséget tartottak a Puskás Akadémián. Annyi fontos ember volt, hogy a diákok a karzaton fértek el. A miniszterelnök keze pedig már nem bír magával.
444.HU

Hónapok, vagy évek? Nem mindegy!

Hónapjai vannak Orbánnak?

Népszava-információ|2014. dec 28. 19:00

Előfordulhat, hogy a kormányfőt saját pártja inti le a porondról hamarosan – Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételekor vélhetően még hosszabb távra tervezett FOTÓ: NÉPSZAVA

Angela Merkel februári villámlátogatása után hatalomátvétel történhet a Fideszben - állítják a Népszava kormánypárti forrásai. Az informátorok az Orbán Viktorral szembeni, párton belül egyre erősödő elégedetlenségről számoltak be, s hogy már az is felmerült, a kormányfő egyenesen akadálya a Fidesz boldogulásának. Forrásaink szerint az nem kérdés, hogy Orbán megbukott, az azonban egyelőre nem világos, ki lépne a helyére.

Orbánnak és rendszerének már csak néhány hónapja van hátra - állítják Fideszhez közel álló forrásaink. Egyre többen vannak, teszik hozzá, akik igyekeznek magukat távol tartani a kormányfőtől, illetve, amennyire lehet kimaradni azokból az intézkedésekből, amelyeket jórészt magának a miniszterelnöknek az iniciálására hoztak, vagy hoznak meg. Nincs értelme, vélik, beleégni mindabba, ami történik; a bukás ugyanis elkerülhetetlen.

Informátoraink úgy látják, Orbán visszafordíthatatlan pályára helyezte magát és önmagával együtt a Fideszt, de ami még nagyobb baj, az országot is. A kormányzati munkát kapkodás, kiismerhetetlenség jellemzi, a szakembergárdának, ha van ilyen - mert egyre inkább csak a hűség és a miniszterelnökhöz való ragaszkodás a kötelező -, fogalma sincs mi az irány, mihez kell alkalmazkodni, mi a cél. A zaklatottság, a kiszámíthatatlanság magából Orbánból fakad: egyre kevesebb emberben bízik meg, és azok, akik még élvezik bizalmát, akikre hallgat inkább csak rosszabbik énjét mutatják fel neki.

Olcsó pszichologizálásnak tűnik, de ezek a jegyek valóban a magányosság, a környezetében is ellenségeket kereső és találó vezérek szimptómái. Ezért aztán nincsenek a kormányzati döntések megvitatva, váratlan ötletek mentén dolgoznak a miniszterek és az apparátus, ám ezek az ötletek sem mutatnak semmiféle koncepciót, koherenciát. Ráadásul az is előfordul - mint azt láthattuk -, hogy Orbán véleménye is változik, méghozzá egyik napról a másikra, és ennek megfelelően rángatja kommunikációs és cselekvési szinten is a beosztottjait. Ez a magyarázata annak is, hogy többen a kiszolgálói közül nevetségessé válnak - mint például Németh Szilárd a netadó esetében, a fideszes rezsibiztos ugyanis a kormányfő aktuális álláspontját követni képtelen módon védelmezte az ötletet még akkor is, amikor Orbán már kiállt belőle - és erre a szerepre egyre kevesebben vágynak. Akadnak persze olyanok is, akiket mindez nem zavar, számukra a megfelelni vágyás a legfőbb szempont - fogalmazott egyik forrásunk.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy Orbán, aki eddig azért jó érzékkel kezelte a nyilvánosságot és azt is nagyjából tudta, hol húzódnak a jó és rossz, illetve végletesen népszerűtlen és még átvihető döntések határai, miért veszítette el ezt a képességét. Merthogy elveszítette - állítják az őt jól ismerő körökből. A választ, illetve a megoldást többen az úgynevezett "amerikai ügyben" vélik felfedezni, vagyis abban a csatában, amelyet a legtöbben megnyerhetetlennek tartanak, de nem is feltétlenül Vida Ildikó adóhatósági elnök szempontjából.

A gondok ráadásul jóval korábban kezdődtek, az orbáni rendszer szétesése - bármily furcsa - már az áprilisi választások előtt jóval megindult. Egészen pontosan attól a pillanattól, amikor Orbán felrúgta a Fidesz gazdasági-politikai irányításának rendszerét és a gazdasági döntéseket is saját hatáskörébe vonta. Feltehetően, mondják az elemzők, megelégelte azt a duális rendszert, amelyben Simicska Lajossal párban irányították a Fideszt, majd a kormányzati döntéseket, világos határvonalat húzva kettejük kompetenciái közé. Orbán általános úzussá tette azt, ami persze korábban is előfordult, de olykor azért akadtak morális megfontolások, akadályok is, hogy minden elképzelés elérhető, minden akarat törvénnyel megvalósítható. A folyamat már az első, 2010-es választási GYŐZELEM után elindult, Orbán pedig az újabb kétharmados siker - amihez persze köztudottan hozzájárultak a célhoz rendelt törvény-buherálások - nyomán végképp kontrollját veszítette. Így kerülhetett zsarolási helyzetbe a KDNP is; a párt számára elérkezett az idő, amikor karakteresebbé teheti önmagát a nyilvánosság előtt, ezért is nyúlt vissza például a három éve már elutált vasárnapi zárva tartás, akkor Orbánnal szemben simán elvesztett ügyéhez. A kereszténydemokraták, hallva az egyre többet elégedetlenkedő, zúgolódó Fideszes képviselőket, felismerték, most többet kérhetnek és kérnek is saját parlamenti szavazataikért, mint az első ciklusban.

Éppen ezért, amit ma látunk már nem egy rendszer, mint korábban volt, hanem egy napról napra élő folyamat, amely - a józanabbak szerint - semmiképp sem tartható fenn, de mert önkorrekcióra képtelen, feltétlen bukásra van ítélve. És ez már nem pusztán suttogó propaganda; egyre szélesebb körben terjed a Fidesz háza táján. Ez a magyarázata az egyre többet és többeknél fölbukkanó puccselméleteknek is; ezek is többnyire Orbánból és Orbántól indulnak ki; sem Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, sem Pintér Sándor belügyminiszter nem saját ötletként dobta a nyilvánosság elé a maga fantázia-puccsát, a megszokott forgatókönyvet követve: külföldről érkező aknamunkát vizionálva. Utóbbi ebben a formában badarság, mint ahogy azt maga Orbán is pontosan tudja.

Fotó: Europress/Getty Images/Sean Gallup

Fotó: Europress/Getty Images/Sean Gallup

Az azonban nem feltétlenül az, és ennyiben van alapja a puccstól való félelemnek, hogy éppen a Fideszen belülről, vagy a kormánypárt környékén szerveződnek csoportok, ma még nem látható, nem ismert figurák, akik nem pusztán előkészítik a hatalom átvételét, hanem - egyesek szerint - alkalmasok is arra, hogy a politikai irányvonal megváltoztatása nélkül átvegyék az ország irányítását. E folyamat egyik fontos állomása lehet Angela Merkel német kancellár villámlátogatása, akinek egyre nagyobb tehertétel a magyar miniszterelnök; sem az Európai Néppárt, sem az Európai Unió demokrácia felfogásával nem összeegyeztethető ugyanis hatalomgyakorlás, illetve a szövetségi rendszerből való folyamatos kikandikálás. Többen emlékeztettek ráadásul arra is, hogy Merkel tett már néhány ilyen látogatást európai vezetőknél, amelyek után a fogadó ország vezetője villámgyorsan távozott a hatalomból.

Nyilván a partnereknek sem mindegy, hogy megérett-e a helyzet Magyarországon egy Orbán utáni időkre, vagy a miniszterelnök még most is ki tudja vinni békemenetes híveit az utcára. Hogy pedig van-e olyan utód a magyar jobboldalon, aki uralni tudja majd a helyzetet és helyes irányba fordítani az ország szekerét? Egyelőre nem tudni. Vagyis, mondják forrásaink, az már nem kérdés, hogy Orbán megbukott-e, csak az, hogy mennyi idő kell a mögötte épülő új rendszer stabilizálásához.

http://nepszava.hu/cikk/1043646

Egyre csak csúszik le a magyar középosztály

http://444.hu/2014/12/24/feneknehez-piramis-lett-magyarorszag/

Magyarországon nem csak a gazdaság lendülete akadt el úgy általában az utóbbi közel egy évtizedben, hanem a javakhoz való hozzáférés is egyre egyenlőtlenebbé vált. Ez rengeteg embernek nyomort és kiszolgáltatottságot jelent.

Ezt a helyzetet elemzi végig 23 tanulmányban és még 6 kommentárban a TÁRKI Társadalmi Riportjának idei kötete, amely egyébként állami finanszírozás híján úgy volt, hogy megszűnik, de végül magánadományokbólmégis meg tudott jelenni. Cserébe nem kell megvenni a kötetet, a tanulmányokat ugyanis felrakták a netre, itt meg is lehet őket találni.

A kötet az utóbbi két év legfontosabb társadalmi folyamatait követő empirikus vizsgálatok összegzésére tesz kísérletet, és a kép, amit kapunk, elég lehangoló. A tanulmányokból nagyjából egybehangzóan az derül ki, hogy a 2010-ben hatalomra jutott kormány lépései csak rontottak az egyébként sem ideális helyzeten.

A legérdekesebb ezek közül talán a kormány szociálpolitikai lépéseinek – ha lehet így mondani – sarokköve, a közmunka. A kormány arra jutott, hogy a munkanélküliség nem azért magas, mert a válságban összeomlott a gazdaság, hanem azért, mert a munkanélküliek lusták, szóval ha kapják a segélyt, akkor nincs kedvük dolgozni. (A közmunkáról szóló tanulmányszerzőivel, Cseres-Gergely Zsomborral és Molnár Györggyel itt beszélgettünk részletesen a témáról.)

Ebből az alapállásból nem is következhetett más, mint hogy azokat a segélyeket, amelyeket azok kaptak, akik nem kapnak munkát, jó keményen megvágják – miközben ugye a válság hatására csak nőtt a szegénység és a nyomor:

Screen Shot 2014-12-24 at 00.20.19Ez az ábra azok együttes arányát mutatja, akiknek túl kevés jövedelmük van, nyomorognak vagy túl keveset dolgoznak. Szivós Péter: A magyar háztartások jövedelme és fogyasztása nemzetközi összehasonlításban: felzárkózás vagy leszakadás? c. tanulmányából. Társadalmi Riport 2014.
220volt.hu - Boldog karácsonyt! :-)

 

A segélyeket mindenesetre tényleg megvágták. A “munkanélküli segélyt” (amit olyan sokszor neveztek át, hogy alig lehet követni, de Magyarországon alapvetően a nagyobb összegű “álláskeresési járadékból” és az alamizsnaszerű összegű “szociális ellátásból” állt) sokkal szigorúbb feltételek mellett lehet csak megkapni, és az összege is kisebb lett.

Az eredmény: rengeteg ember kiszorult az ellátásból.

Screen Shot 2014-12-23 at 23.48.01

220volt.hu - Boldog karácsonyt! :-)

 

A kormány szociálpolitikájának válasza erre az volt, hogy emelte a közmunkában dolgozók keretszámait. Ők megkapják nagyjából azt az összeget, amit korábban munkanélküliként kaphattak volna, viszont mindezt a helyi hatalmi viszonyoknak sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben.

Screen Shot 2014-12-23 at 23.11.17Cseres-Gergely Zsombor – Molnár György: Közmunka, segélyezés, elsődleges és másodlagos munkaerőpiac c. tanulmányából. Társadalmi Riport 2014.

Ahogy duzzadtak fel a közmunkások sorai, úgy csökkent az esélyük összességében, hogy normális munkát találjanak a munkaerőpiacon:

Screen Shot 2014-12-23 at 23.13.03Cseres-Gergely Zsombor – Molnár György: Közmunka, segélyezés, elsődleges és másodlagos munkaerőpiac c. tanulmányából. Társadalmi Riport 2014.

Erre ugyanis azoknak van esélye, akik jobban képzettek, vagy olyan helyen laknak, ahol eleve alacsonyabb a munkanélküliség. A közmunka szorítása így zárul be, sokaknak lehetetlen kijutni a büntető jellegű rendszerből.

Persze nem ez az egyetlen egyenlőtlenséget növelő lépés, ott volt az adórendszer átalakítása, vagy a helyzeten valószínűleg csak rontó oktatási reformok. Az oktatásban egyébként különösen csapnivaló a helyzet a rendelkezésre álló felmérések alaján, amit ez a tanulmány összegez, és szintén gazdag empíria bizonyítja, hogy a romák mennyivel rosszabb esélyekkel indulnak el a magyar társadalomban, és hogyan szakadnak le. Az is elég érdekes, hogy az egész EU-ban nálunk emelkedett a legerőteljesebben a még mindig a szüleikkel élő fiatalok aránya:

Screen Shot 2014-12-24 at 10.56.19

Talán nem is véletlen, hogy a magyar társadalom 2001-hez képest még olyanabb, azaz még fenéknehezebb piramis lett:

Screen Shot 2014-12-23 at 23.00.15Kolosi Tamás – Pósch Krisztián: Osztályok és társadalomkép c. tanulmányából. Társadalmi Riport 2014.

Ahelyett tehát, hogy szélesedett volna a középosztály, valójában szűkült, és csak a kiszolgáltatottabb helyzetben élők száma nőtt.

Akinek sok a szöveg, de a lényeget be szeretné fogadni, a TÁRKI készített egy félórás videót, amiben a jelentésben lévő tanulmányokat foglalja össze.