2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Tartsuk Monsantot távul kertünkből ezzel az 5 egyszerű lépéssel

foto: Lisa Hubbard

foto: Lisa Hubbard

A piacokon tavasszal megjelentek az eladó magok.

A kertészkedés szerelmesei közt dívó pozitív tendencia az elmúlt években az egyre növekvő organikus és / vagy örökség magvak iránti érdeklődés. Sajnos, ezek a magok egyre ritkábbak, szinte mindenhol felváltják őket a megkérdőjelezhető eredetű magvak.

Amit a legtöbb kertész nem vesz észre az az, hogy a nagykereskedelmi “GMO behemót titán” Monsanto hihetetlen gyorsasággal kebelezi be a vetőmagpiacot.. gyorsabban, mint ahogy a kertészek észlelnék. 2005-ben Monsanto egycsapásra megragadta az USA-vetőmag piac mintegy 40%-át a Seminis cég megszerzésévelA Seminis magyarországi tevékenységet is folytat.

Ez azt jelenti, hogy a kertész tudatlanul is a géntechnológiával módosított növényeket termesztheti, ha a felhasznált vetőmag a Seminis cég terméke.  Ezen kívül Monsanto már látszólag tulajdonosa sok neves magfajtának és magnak.

Egy konyhakert ültetése sokkal több, mint csak válogatás a minősített bio vetőmagok és palánták közt. Monsanto nagyon ügyesen pozícionálta magát abban már szinte mindenhol, hogy a házi kertekből is profitáljon. Ez azt jelenti, hogy oda kell figyelnünk arra, nehogy néhány vásárlásunk támogathassa a rossz fiúkat…

Igen, így van.

Igaz, eddig úgy tűnik, hogy a Seminis cég még nem kiemelkedően prominens a magyar piacon ….eddig MÉG! Azonban ahogy ez a vállalat működik, számítani lehet rá, hogy észrevehetetlenül be fogja lopakodni magát a piacra. A tendenciákat követve ez nem paranoia, ezért az események elé menve szeretnénk előre figyelmeztetni és tájékoztatni minden olvasónkat.

Organikus vagy örökségmagvak megvásárlása Monsantot kikerülve

Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a tájékoztatás a jelenlegi 2013-as vegetációs időszakra vonatkozzon.  Ezeket a lépéseket ajánlom azoknak, akik szeretnék biztosítani a fenntarthatóságot saját kertjükben.

1) Kerülje el az azon vetőmag cégektől való vásárlást, amelyek kapcsolatban állnak Monsantoval. Itt egy lista az ilyen vetőmag cégekről (nem teljes):
http://www.seminis.com/global/hu/products/Pages/Hungary.aspx
http://www.monsanto.com/whoweare/Pages/hungary.aspx
2) Kérdezze meg a kiskereskedőt, hogy árul-e Seminis magokat. Érdekes lehet tudni azt is tudni, hogy a Seminis cég megkereste-e már őket.

3) Vegye fel a kapcsolatot magyar mag gyárakkal és tudassa velük, hogy akkor már nem fog tőlük termékeket vásárolni, ha azok lehetővé teszik maguknak a Monsantoval történő együttműködést. Ez azt sugallná nekik, hogy egy “nem Seminis” vagy “nem Monsanto” címkét ragasztva a mag csomagra javíthatják értékesítéseiket, főleg amint a GM Monsanto hírek széles körben elterjednek.

4) Vásároljon bio / családi örökség magokat a helyi termelőktől és amint sikerül bio, nem hibrid zöldéget vásárolnia, tegye el a magokat a következő évre.

5) Tájékoztasson minden kertészkedőt arról, hogy vizsgálja meg magvai eredetét, azonosítsa be a gyártót. Nem lesz jó senkinek, ha organikus kertje a szomszéd GMO pollenjével porzódik be.

Több háttér információ a “Monsanto-mag” világ dominanciájáról

Monsanto vállalati küldetése egyértelműen az, hogy pénzt keressen mindenkin. Ez attól független, hogy a szupermarketek “drakula” ételeit fogyasztjuk, vagy utálatos, szabadalmaztatott génmódosított növényeket, vagy amit mindig ajánlunk, gondosan és okosan átválogatott magokból vetünk saját konyhakertet. De a legrosszabb oldala az egésznek most következik. Több száz megbízható forrásból származó cikk állítja azt, hogy Monsanto sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk. Például, egy indiai tudós: Vandana Shiva jelentette a brit “U.K. Independent” újságnak, hogy több mint 200.000 gazda lett öngyilkos Indiában az elmúlt évtizedben, Monsanto génmódosított vetőmagjai miatt.

Annak ellenére, hogy a GM magokat betiltották Magyarországon, ez nem jelenti azt, hogy Monsanto több milliárd dolláros működési bevételével nem találja majd meg a módját annak, hogy detektálhatatlan GM magvakat dobjon piacra. Olyanokat, amelyeket felismerni sem lehet. Ezért mindig meg kell kérdőjeleznünk a magok eredetét és folyamatosan tájékozódnunk kell a Monsanto-Seminis “hadműveleteket” illetőleg.

Ha kertész, magkereskedő, vagy mezőgazdaságban dolgozik és van információja a témával kapcsolatban, kérjük írja meg azt a hozzászólások részben.  Kérjük arra is, hogy ossza meg a hírt kertészeti fórumokon- ily módon intve óvatosságra a magbeszerzőket, nehogy tudtunkon kívül támogassák Monsanto mag dominenciára törekvő vállalkozását.

Reméljük ebben az évben sikeres lesz a GMO magokat a világ vetőmagpiacáról száműző és vetőmag fenntarthatósági mozgalom!

http://naturahirek.hu/tartsuk-monsantot-tavul-kertunkbol-ezzel-az-5-egyszeru-lepessel/

A fagyott földi pokol

A science fiction történetek gyakran olyan messzire, akár évmilliós távlatokba is elöre vetítik az emberiség jövöjét. De még ezeknél a gyakran borúlátó, disztópikus regényeknél és filmeknél is kiábrándítóbb a ténylegesen létezö valóság… Hölgyek, Urak, köszöntünk mindenkit Norilszkban!

Nem, az ott NEM egyszerű köd…

Az életet Norilszk városában körülbelül úgy kell elképzelni, mintha az Alien 3 életfogytosokat alkalmazó bányavállalatát a Birodalom visszavág Hoth bolygójára telepítené egy Darth Sidious és Sztálin génjeiből alkotott diktátor. Szibériában található, a Krasznojarszki járás egy városa. A második legnagyobb lélekszámú település az Északi Sarkkörön túl. Az itteni tatárok mecsete a világ legészakibb muszlim imaháza.

Már az 1920-as évek vége felé elkezdték benépesíteni, de 1935-ben kapott egy nagyobb löketet a GULAG munkatáborok révén, melyek köréje épültek. Norilszk maga a Föld egyik leghatalmasabb nikkel-lelőhelye fölé épült – így evidens, hogy a fő iparág a bányászat és a kohászat. A város népessége 2010-ben 175365 fő volt, a lakók száma nagyjából 25-30 éve ekörül mozog.

Itt nem 20 cm éjszaka leesett hó akadályozza a forgalmat, hanem időnként 2-3 emeletnyi

Itt a Norilsz, hol a Norilszk? Nem romantikus ködbe burkolózás, hanem súlyosan mérgező szmog rejti el a szem elől a várost

A munka- és életkörülmények olyan szinten vannak, hogy már-már sírva könyörög a földi pokol címért, csak hát az foglalt (Pittsburghot nevezik így). A naplók szerint 16806 elítélt halt meg az itteni táborokban, a halál oka java részt fagyás és éhínség volt. (Ezen a számon kicsit módosít az a tény, hogy 1979-ig dolgoztak a bányákban tulajdonképpeni kényszermunkások, akiknek számáról és nevéről nincs is elérhető feljegyzés.) A Norilszk-Talnah bánya egyébként azóta is rendkívül veszélyes: 2005-ben például minden 1000 munkásra 2.4 baleset jutott! A város egyébként 2001 óta minden külföldi elől elzártnak minősül (kivéve a fehéroroszországiakat).

A nikkel mellett jelentős réz, kobalt, platina, palládium és szénbányászat is zajlik. A kitermelt, feldolgozott fémek elszállítása a végtelenül hosszúnak éppen nem nevezhető, nem egészen 100 napnyi nyár alatt történik, ugyanis még májusban is előfordulnak a Dudinkai tengerikikötőben 20 méter magas (!) jégtömbök, amelyek leheletnyit nehezítik a hajózást.

20 percet késett a villamosod, mert leesett 5 centi hó az éjjel? Te szegény.

Pedig van mit elszállítani. 250 millió éve keletkezett ez a nyersanyagkészlet, amikor egy meglehetősen nagy vulkánkitörés folyamán több, mint egymillió köbkilométernyi láva áradt az akkori felszínre. És milyen ütemű a nyersanyagtermelés? Nos, egy 2008-as adat szerint nikkelből 299000 metrikus tonnányit termeltek ki, rézből 419000 tonnát…

És hogy mitől is olyan Norilszk, mint a Hoth bolygó és egy durva disztópia véletlen találkozása a boncasztalon? Nos, nézzünk pár adatot!

Norilszk várost és környékén egy évben 250-270 napon át hó borítja. Ebből átlagosan 110-130 nap hóviharral. (Képzelhető a munkába járás-hólapátolás tengelyen kialakuló problémagóc, ami mondjuk 270 napon át végig kitart, mire egyszer végre 0 fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála…) December-januárban a sarki éjszaka nevezetű jelenség is súlyosbítja ezt – azaz, ekkor kb. 6 héten át nem kel fel a nap!

… amikor pedig felkel, az legfeljebb így néz ki.

És hogy mennyire van meleg? Nézzük meg az itt mért LEGMAGASABB hőmérsékletek átlagát hónaponként (az értékek Celsius fokban értendők)!
Január: -23,6
Február: -23,9
Március: -18,4
Április: -10,0
Május: -1,7
Június: 10,4
Július: 18,2
Augusztus: 15,0
Szeptember: 6,9
Október: -6,7
November: -16,9
December: -21,6

Ezek, ismét hangsúlyozom, a legmagasabb hőmérsékletértékek átlagai – mértek már júniusban is -10 fok körüli értéket, télen pedig nem ritka a -50 fokos antikánikula…

Télen Norilszk egy csöppet nyomasztóbb, mint nyáron, ha ez lehetséges

És hogy miért érdemes Norilszkról, mint negatív jövőképről, disztópiáról beszélni? Nos – van nekünk például egy Nagyezsda (=remény) nevezetű nikkel-kohónk, amely körül 48 km-es sugarú körben nincs egyetlen élő fa sem. A kohászat révén döbbenetes mennyiségű nehézfém és szennyező anyag kerül a levegőbe, optimista becslések szerint a Föld levegőjébe kerülő összes kén-dioxid mennyiségnek több, mint 1%-a egyedül Norilszkban szabadul el! A környéken így igen gyakoriak a savas esők, amik minden 5 milliméternél nagyobb növényt visszaküldenek a talajba, de legalábbis megölik, ha egyből nem is bomlik el.


A Blacksmith Institute (az életveszélyes környezetszennyezés ellen küzdő nonprofit szervezet) 2007-es listájában Norilszk kiemelt helyet kapott. Méréseik szerint a város és a vidék levegőjében rendkívül magas a stroncium-90 és a cézium-137 radioizotópok mennyisége, de komoly nikkel, kobalt, réz, ólom és szeléntartalma is van, nem beszélve a nitrogén-oxidról, a széndioxidról, kén-dioxidról, fenolokról és hidrogén-szulfidokról. Ezekből egyetlen egy túlzott jelenléte már súlyos egészség- és környezetkárosodást okoz – Norilszk pedig mindet túladagolja lakói és környéke számára. A Blacksmith Institute számításai alapján évente négy millió tonnányi kadmium, ólom, nikkel, arzén, szelén és cink kerül a Föld légkörébe.

A környék nehézfémekkel való szennyezettsége olyan mértékűvé nőtt, hogy gazdaságilag megéri a puszta talajt kitermelni…

Átlagos kedd reggeli munkába indulós problémák

Norilszk kiválóan szemlélteti kicsiben, mi történik a jövőben egész bolygónkkal, ha nem kezdünk valamit a féktelenül növekvő termelési kényszerrel és a károsanyag-kibocsátással. A Norilszk javát üzemeltető cég, a Norilsk Nickel ugyan felelősséget vállalt a régió döbbenetes roncsolásáért, de bevallotta, hogy a szennyezés mértékét még az általa kitűzött mértékben sem tudja csökkenteni, ugyanis még nincs lefejlesztve a technikai háttér hozzá! Így az élet minden formájára veszélyes károsanyag-kibocsátás tovább folyik, a környezetvédelmiintézkedések még nem működnek teljes gőzzel, csak minimális vagy semmiféle mérséklés zajlik, olyan kibocsátott veszélyes anyagmennyiségekkel, amik egy kisebb országnak is a “becsületére” válnának, nem hogy egyetlen városnak…

Mindeközben 170000 ember éli mindennapi életét, szinte folytonos “ködben”, hét hónapon át hóval fedve, heteken át tartó hóviharok által tépázott panelházakban, és mennek üzemeltetni az elavult, veszélyes kohókat, és több, mint 1200 méter mélyről felhozni azokat a fémeket, amelyekből a Föld legnagyobb ismert készlete fölött ül Norilszk, ez az ember alkotta földi pokol.

… és hogy mi történik, ha elfogynának a nyersanyagok, mielőtt még sikerülne egész bolygónkat egy nagy Norilszkká alakítanunk? Erről szól Andreas Eschbach nagy hozzáértéssel, alapos kutatás után megírt regénye, az Összeomlás, melyben a fosszilis energiahordozók kimerülésének következményeivel kényszerül szembenézni az emberiség.

Mindkét forgatókönyv ugyanolyan ijesztő.

http://galaktika.hu/fagyott-foldi-pokol-a-megvalosult-disztopia-norilszk-kepekkel/

Mai evangélium 2013.május 30. csütörtök

Abban az időben: Tanítványaival Jézus Jerikóba érkezett. Amikor tanítványainak és a nagy tömegnek a kíséretében elhagyta Jerikót, egy vak koldus, Timeus fia, Bartimeus ott ült az útszélen. Hallva, hogy a názáreti Jézus közeledik, elkezdett kiáltozni: „Jézus, Dávid fia, könyörülj rajtam!” Többen szóltak neki, hogy hallgasson, de ő annál hangosabban kiáltotta: „Dávid fia, könyörülj rajtam!
Jézus megállt, és így szólt: „Hívjátok ide!” Odaszóltak a vaknak: „Bátorság! Gyere, téged hív!” Az eldobta köntösét, felugrott és odament Jézushoz. Jézus megkérdezte: „Mit akarsz, mit tegyek veled?” A vak ezt Felelte: „Mester, hogy lássak.” Jézus erre így szólt hozzá: „Menj, a hited megmentett téged.” Az pedig nyomban visszanyerte látását, és követte őt az úton.


[Mk 10,46-52]


Elmélkedés

Bartimeus, a Jerikóban élő vak koldus nagy lármát csinál, hogy felhívja magára Jézus figyelmét. Az emberek el akarják hallgattatni: Maradj csendben! Ne kiabálj! Ne kelts feltűnést! Ha eddig csendben voltál, most se kiáltozz!
Már csak ez hiányzott a vaknak. Elérkezett élete nagy lehetősége és most maradjon csendben? Itt közeledik Jézus, akiről az a hír járja, hogy meg tudja gyógyítani a betegeket, és most hallgasson? Az emberek azt várják Bartimeustól, hogy engedje Jézust továbbmenni. Ő viszont éppen ezt nem akarja. Ő meg akar gyógyulni. Meg szeretné állítani Jézust, hogy meggyógyuljon a szeme és lásson. Ha most engedi, hogy Jézus továbbmenjen, akkor örökre vak marad. Kiáltozása eredménnyel jár, Jézus megáll, magához hívja és visszaadja a szeme világát.
A csodás gyógyítás alkalmával Jézus érdekes kijelentést tesz: „Menj, a hited megmentett téged” (Mk 10,52). A hit, mint a gyógyulás feltétele számos csodánál megjelenik. A vakok meggyógyítása különösen is kiemelkedik a gyógyulások sorából, hiszen a vakságból a látásra jutás a hitetlenségből a hitre jutást jelképezi. A hitetlenség lelki vakságot jelent, a hit pedig egy új látásmódot, amit Isten ad.
Észreveszem-e életem nagy lehetőségét, amikor Isten közeledik hozzám? Meglátom-e Jézus személyében Megváltómat, aki megszabadít a bűntől, a lelki vakságtól? Felismerem-e a hit ajándékozóját? Akarok-e látni és hinni?
© Horváth István Sándor


Imádság

Uram, Jézus Krisztus! Olykor nem érzem közelséged, nem hallom hangod, nem látlak téged, nem ismerem fel szándékaidat és nincs erőm engedelmeskedni. Naponta küzdök hibáimmal és gyengeségeimmel, bűneim a mélybe taszítanak. A lelki mélység és sötétség rettenetes állapotából emelj fel engem! Erősítsd hitemet, hogy bátran megvalljalak téged, és irántad érzett szeretetem mindig hozzád vezessen és kössön!

Parlagfű, újratöltve

"Ha a világon mindenki megtudná azt, amit az indiánok közöltek a franciákkal, jelesül, hogy a parlagfű, mintegy csodaszer minden betegségnél visszafordítja és normalizálja a szervezetben zajló rendellenességeket, azaz a betegségeket, akkor senki nem venne gyógyszert..." 

A már sajnos régebben "előrement" +Lajos Atya, a lazarista missziós pap, a magyar újkori természetgyógyászat úttörője megerősítette a magyar természetgyógyászokat abban, hogy a természet törvényei Isten törvényei és azok változatlanok, örök törvények. 

Azt mondta, hogy pl. a közlekedési törvényeket át lehet hágni büntetlenül, ha nincs rendőr a közelben, és akkor megúszta a felelősségre vonást, de ha valaki a természet törvényeit hágja át, akkor az saját magát bünteti meg!!! A természet úgy működött évmilliókkal ezelőtt, ahogy ma működik és úgy fog működni évmilliók múlva is. Bölcsen mondta, hogy semmi új nincs a Nap alatt, mert amit ma felfedeznek, az már régóta létezik, csak az ember most ért el oda, hogy megismerjen olyan dolgokat, tényeket, amelyet eddig eszközök, vagy tudás híján nem ismert fel, vagy már rég elfelejtette azt az elemi tudást a természetes dolgokról, erdő, mező növényeiről és állatairól, melyet a tudományoskodás töröltetett az emberi emlékezetekből. 

A parlagfű latin neve: Ambrosia artemisifolia, a hármaslevelű parlagfűé pedig: Ambrosia trifida. Azt mondják rájuk, hogy gaz, pedig ez nem igaz. Gaz, csak az emberek között van, mert van rendes ember, meg gazember. Növények között nincsen gaz, csak haszonnövény és gyomnövény. A parlagfű nem gyomnövény, mint ahogy az ürömfélék családjába tartozó többi növény sem az. Lajos Atya védelmébe vette a parlagfüvet, melyet csak allergén növényként emlegetnek az utóbbi időben és elmondta róla, hogy már a régi gyógynövény könyvek is leírják több gyógyító tulajdonságát, de meg is lehet enni, mert nagyon sok vitamint tartalmaznak a levelei és a virága, meg a pollenje is, kivétel nélkül. 

A múlt századelőn az előkelő szalonokban az ambrózia illat volt az úri, és az előkelő illat. Ez pedig a parlagfű, az ambrosia artemisifolia illata volt. 

Amikor a spanyolok és a portugálok felfedezték és kisajátították az Új Világot, azaz az Amerikai földrészt, akkor keresztényi szellemben kiirtották az őslakosokat (inkák, aztékok, toltékok, stb). Amikor az angolok is vérszemet kaptak, hogy nekik is kell az új világból, ők sem kímélték az őslakos indiánokat, és kíméletlenül öldösték azokat, szintén a keresztényi szellemiségre hivatkozva. A franciák is erős nemzetté váltak és látták, hogy lemaradnak az Új Világ elosztásánál, ezért ők is részt követeltek Amerikából, de nekik már csak néhány Közép Amerikai rész és Kanada jutott, de Kanadát megosztották egymás között az angolokkal. Az angolokkal ellentétben a franciák nem öldösték ok nélkül az őslakosokat, ezért azok hálából egy csomó titkukat megosztották velük. Ilyen titok volt a parlagfű titka is. A parlagfű egy ősi, nagyon intelligens növény, sok tekintetben az embernél is intelligensebb. A parlagfűnek az a természetben a feladata, hogy megóvja a földet a kiszáradástól!! A hol parlagon van egy földdarab, ott elszaporodik, hogy megóvja, az adott föld területét. Ahogy megóvta, azután átadja a helyét más növényeknek, amelyek az így megóvott talajon már képesek voltak megmaradni és szaporodni. Olyan ez, mintha valaki nyerne a lottón 1 milliárdot és neki csak 100 millió kellene, és a maradék 900 milliót elosztaná a rászorulók között. Valamennyi parlagfű képes erre az önzetlen cselekedetre, s vajon hány ember lenne képes erre? Ezért írtja a balga ember és irtatja sok balga hatóság kül- és belhonban egyaránt? Ők ugyanis nem lennének képesek ilyen nemes cselekedetekre! 

A búzára, a búzából készült ételekre a lakosság 90 %-a, a szarvasmarha tejére és az ilyen tejjel készült tejtermékekre a lakosság 80 %-a allergiás és mégsem irtják ki sem a teheneket, sem a búzát a földeken. Ezt az érzékenységet nem allergiának hívják, hanem glutén- és laktóz érzékenységnek! Ugye mekkora csúsztatás! Nagyon sokan allergiásak a pollenekre (ürömfű, repce, paréj, libatop, stb), s nemcsak a parlagfű pollenjeire, s mégis a parlagfű van kikiáltva fő ellenségnek! Legalább annyi ember allergiás az állati szőrökre, különösen a kutya- és macskaszőrökre és ezen állatok ürülékeire, mint a parlagfű pollenjeire, s mégsem irtatják ki hatóságilag sem a kutyákat, sem a macskákat, pedig más tekintetben, csak Budapesten az utcai megszáradt kutyagumik szállóporától évente 3-4 kisgyermek meg is vakul! 

10 évvel ezelőtt két kisbusznyi allergiás gyermek lett kirándultatva Dobogókőre. A gyermekek allergiás betegek voltak, s Dobogókőn a parlagfűben játszottak, pedig akkor volt a virágzása, és senki sem prüszkölt, senki sem váladékozott tőle! Sokan szedtek csokorba parlagfüvet, hogy otthon büszkélkedjenek vele, hogy már nem allergiásak a parlagfűre. Ahogy a buszok beértek a Flórián tér közelébe, szegény gyermekek elkezdtek prüszkölni, köhögni. Vajon miért? Azért mert az autók kipufogó gázai lemarták a pollenek védőburkát, amely védőburok alatt a polleneknek a bogáncsra hasonlító kis karmai vannak. Ezek a kis karmocskák irritálták a légutak nyálkahártyáit. Addig, amíg ép volt a védőburok, addig nem allergizáltak!!! Akkor most ki a hibás a parlagfű, amelynek a pollenje védőburokkal van ellátva, hogy ne sértse meg a légutak nyálkahártyáit, vagy a kipufogó gázok, amelyek lebontják (lemarják) a védőburkot? Nem az autókat kellene inkább irtani, vagy a városokból kitiltani? Vajon m iért erőltetik még a kőolajszármazékokból nyert hajtóanyagokkal üzemelő motorok gyártását, üzemeltetését, amikor van, vannak sokkal környezetkímélőbb, környezettisztább üzemanyagok, hajtóanyagok is? 

A válasz: a gyógyszeriparnak óriási üzlet az orvostudomány által gyógyíthatatlannak kikiáltott allergiás betegségek gyógyszeres kezelése!!!!!!!!! Ma már a lakosság 30 %-a allergiás, vagy asztmás, s ők biztos gyógyszerfogyasztók! Mellesleg a légutak nyálkahártyáit a tej- és tejtermékek teszik védtelenné a magas kazein tartalmukkal (300-szor több a kazein a tehéntejben, mint az emberi tejben, s a kazeint az asztalosipar ragasztásra használja!!)! A tejet nem fogyasztók nem allergiásak a pollenekre, s így a parlagfű pollenjeire sem!! 

A múlt évezred utolsó éveiben Fejér megyében egy több hektáros területet hagytak parlagon, szándékosan kutatásként, hogy mi lesz ezzel a földdarabbal a természet törvényei szerint. Első évben teljes területét beterítette a parlagfű (hogy honnan tudta meg, hogy ott van egy üres földdarab?). A második évben már a parlagfű több, mint 50 %-ban visszaszorult és átadta a helyét más növénykultúráknak (megjelent a lóhere, a gyermekláncfű, az útilapu (bojtorján), a lósóska, fehér üröm, máriatövis, paréj, libatop, stb). A következő évben már 20 % alá esett vissza a parlagfű aránya az adott területen, pedig senki sem irtotta!!. Öt év elteltével pedig mindössze az eredeti terület 1-2 %-án volt csak parlagfű!! Nem kell tehát irtani, visszafogja az önmagát is a szaporodásban, ha nincs megműveletlen terület, mert neki az a teremtéstől rendelt feladata, hogy megóvja a 
termőföldet a kiszáradástól, s teszi a "dolgát"! 

Az a tény, hogy az orvostudomány gyógyítani nem tud, csak kezelni, régóta ismert. "Medicus curat, natura sanat." Csak a beteg tudja saját magát meggyógyítani. Az orvos csak kezel (kúrál), a (saját) természet gyógyít. Hippokratész és Galénusz óta semmi sem változott. De a gyógyszeripartól sem várhatjuk el egészségünket. Az is egy iparág -méghozzá jövedelmezőbb, mint a hadiipar-, amely a gyógyszerek eladásából él. Ha a gyógyszerek meggyógyítanának, nem csak szimptómákat szüntetnének meg vagy enyhítenének, rövidesen minden beteg egészséges lenne, és senki nem venne többé gyógyszert. Mindenki előtt világos, hogy egészséges nép egyidejűleg "halott gyógyszeripart" jelentene. Ehhez nézzünk meg néhány idézetet. "Az orvostudomány (beleértve a gyógyszeripart) közvetlenül a szívinfarktus és a rák után az emberiség legveszélyesebb kórokozója lett. Egy átlag német ma kb. ötször annyi gyógyszert fogyaszt, mint közvetlenül a második világháború előtt. Vajon ettől legalább ötször olyan e gészséges is? 

Természetesen nem. Ellenkezőleg: a német lakosság átlaga ma sokkal gyakrabban beteg, mint azelőtt... Hirtelen így lett egy olyan iparágból, amely azért keletkezett, hogy betegségeket gyógyítson, új betegségek kiindulópontja." (Kurt Blüchel: Weisse Magier, Fischer Verlag, 1976)

Az emberi szervezet tökéletes. Még az önmaga iránt tanúsított barbár magatartás ellenére is az esetek többségében legalább 30-40 évig betegeskedés nélkül él. Az ember korábban nem érzett fájdalmakat, de egyszer csak számos betegség támadja meg. Azonnal a kórházhoz fordul segítségért, az orvos pedig, amikor felteszi neki a kérdést, honnan erednek ezek a kórok, azt feleli neki: "Mit akar Ön, hiszen ezek a korral járó betegségek." 

Szemüveget rendelnek a betegnek, eltávolítják salakanyagokkal, kövekkel, baktériumokkal telített szerveit, kioperálják daganatait, stb. Az okok pedig, melyek ehhez az állapothoz vezettek, senkit nem érdekelnek, beleértve magát a beteget is. 

Az emberek kifejlesztették a vegyi alapú gyógyszereket. A szervezetet azonban nem lehet becsapni. A szervezetnek csakis természetes eredetű gyógyszerekre van szüksége. Mi pedig tulajdonképpen egy tömegpusztító élelmiszer- és gyógyszeripari korszak feltételei között élünk.

Azt hiszem, az emberek többsége józan ésszel gondolkodva egyetért azzal, hogy nem az a járható út, hogy kiirtunk mindent körülöttünk, ami virágzik, pollent termel mindent ami él~o. Az sem megoldás, hogy az allergiások szervezetét teletömjük kemikáliákkal, gyógyszerekkel, mert így olyan mellékhatások alakulhatnak ki, amelyek súlyosabb betegségeket idézhetnek el~o, mint maga az alapbetegség. 

Abból kell kiindulni, hogy miért van ma annyi beteg, így pollenallergia is. 60-80 évvel ezelőtt kevesebb ember volt és több pollent termelő növény, tehát egy emberre fajlagosan több pollen jutott, mint napjainkban, és mégsem volt ennyi allergiás, asztmás beteg. A virágporok nem veszedelmesek, hanem hasznosak (az egyik legértékesebb táplálékunk). Van, aki a lisztre érzékeny, és mégsem mondjuk, hogy veszedelmes a liszt. Korábban tisztább volt a környezetünk és az emberek is egészségesebben táplálkoztak, többet mozogtak, türelmesebbek voltak egymáshoz, nem zúdult rájuk annyi stressz, annyi elektroszmog, mint napjainkban. 

A táplálkozás is nagyon sokat jelent az immunrendszer erősítése szempontjából. A mai átlagember sietve, kapkodva eszik, akár otthon van, akár úgynevezett gyorsétkezdékben. Nem rágja meg jól az ételt, emellett egyoldalúan táplálkozik, az élelmiszeripar által gyártott különféle tartósítószereket, ízfokozókat, állományjavítókat, mesterséges színezékeket, "természet azonos" aromákat, emulgeáló-szereket, stb. tartalmazó, agyon sütött-főzött, hőkezelt ételeket fogyasztja. Az ipari élelmiszerekben levő különböző vegyszerek annyira feldúsulnak az ilyen táplálékokat fogyasztó emberekben, hogy a szervezetük immunrendszerét teljesen leköti az ezen anyagok elleni küzdelem, s ha ilyenkor virágzik egy parlagfű, egy fűzfa, egy ürömféle, akkor annak az egyébként hasznos pollenjei már teljesen megzavarják a szervezetet (autoimmun reakciók). De nemcsak az ipari élelmiszer-előállítás során mérgeződik az étel, hanem a megtermelés során is, mivel többnyire ez is iparilag történik. Például az állatok, hogy minél előbb vágásérettek legyenek, különböző kémiai anabolitikus szereket kapnak, hogy minél előbb meg legyen - mozgás nélkül - az izomtömegük. Az ember az ilyen szereket a hússal együtt elfogyasztja, ezek a szerek egy idő után feldúsulnak, akkumulálódnak a szervezetben, ami aztán mérgezi a szervezetet, gyengíti az immunrendszert. Régen az állatok izomzata a mozgástól (legelő, rét) alakult ki, nem tartalmazott ilyen szereket. Az állatok tápláléka sem tartalmazott annyi káros anyagot, mint napjainkban. 

Az iparszerűen tartott állatok, hogy ne kapjanak el egymástól különböző állatbetegségeket (száj- és körömfájás, tüdővész, takonykór, streptococcus, fakultatíve patogén baktériumok stb.), állandóan, -tápba keverten- különböző gyógyszereket, antibiotikumokat kapnak, melyeknek maradványai szintén belekerülnek a húst fogyasztó ember szervezetébe. Ma már antibiotikumért nem a patikába kell menni, hozzájutunk a hús- és a tejboltok termékeiből is. 

Az állatok táplálékának egy részét a közutak, szennyez ipari üzemek közvetlen közelében termelik meg. Az árokparti széna ma már még alomnak sem alkalmas, nemhogy tápláléknak. Benne van a kipufogógázok szennyeződése, az úton elrobogó járművek gumipora, fékbetét pora, kuplungbetét pora, stb. 

Az elektromos vezetékekkel körülvett nagyüzemi csirkék és pulykák mindegyike leukémiás! Beteg állatokat etetnek a húsevőkkel! Ez is bioterrorizmus! 

A közutaktól számítottan 50-80 méteren belül termelt növények annyi koncentrált mérget tartalmaznak, hogy ha el is keverednek a többi, távolabb termelt növénnyel, akkor is mérgezik az állatok szervezetét, így a húsát, tejét, tojását is. 

Az ember közvetlenül is fogyaszt ilyen módon termelt élelmiszereket, amelyek szintén az immunrendszert gyengítik. A megoldás az lenne, hogy ha minden út mellett kb. 50 méter széles, minden gyár, légszennyező üzem mellett kb. 100 méter széles erdősávot telepítenének, ami felfogná a gépjárművek, gyárak által kibocsátott mérgeket és tisztítaná a levegőt. Be kellene indítani egy olyan mozgalmat, hogy "Erdősávot az utak, a gyárak mellé!", a mindenféle betegséget (rákot is) gyógyító parlagfű irtása helyett. 

A közönséges diesel motorok kipufogógázának koromszemcséit kiszűri az orrunk csillószőrzete. A legújabb "korszerű" HDI, TDI diesel motorok üzemanyagát olyan finomszemcsékké porlasztják szét, hogy azt már nem szűri ki a csillószőrzetünk, hanem belekerül a tüdőnkbe, ott lerakódik, megbetegíti azt. A különböző mesterséges illatanyagok (dezodorok, öblítők, WC szagtalanítók, légfrissítők, stb.) is feldúsulhatnak, de e nélkül is kiválthatnak allergiás reakciókat. Hasonló hatást vált ki a molyirtó naftalin is. 

A természetes életmód, a természetes ételek, a "kóser" dolgok adják meg a lehetőséget a túlélésre. Ha megszegünk egy törvényt úgy, hogy nem tudjuk, hogy amit tettünk az törvénysértő, megbüntetnek, ugyanis van egy szabály, miszerint a törvények nem ismerete nem mentesít a felelősségre vonás alól. A természet törvényeinek nem ismerése sem mentesít a felelősségre vonás alól. A felelősségre vonás betegség formájában jelentkezik! A "kóser" étel vércsoport szerint fogyasztva védi az emberek egészségét és szaporodóképességét! 

Nemcsak a hús- és húskészítmények, valamint a tej- és tejtermékek fogyasztását kell kerülnie az allergiás, asztmás betegnek, hanem az egyéb gyorsan bomló fehérjefélék -gomba, tojás, stb.- fogyasztását is. Ez még a biohúsra is vonatkozik. A gombák esetében is hamar keletkeznek olyan fehérje méreganyagok (toxinok), amelyek akár halálosak is lehetnek. S hogy a hús ne büdösödjön, szebb színe legyen, iparilag salétrommal és egyéb olyan szerekkel kezelik, amelyek szintén mérgezést okoznak. Az utóbbi idők döghús-botrányairól, pestises, madár-influenzás, prionos húsairól már nem is szólok, mert ezek önmagukért beszélnek! 

Mi természetgyógyászok holisztikus szemlélettel gyógyítunk, a test, a lélek, a szellem vizsgálatával és figyelembevételével, tehát nemcsak tüneti síkon kezelünk. Lelki dolgaink, lelki jelenségeink kivetülnek a fizikai-testi síkra is. A test a lélek temploma és a lélek megbetegítheti és meg is gyógyíthatja a testet. 

Minél inkább szeretettel közelítünk élő és élettelen környezetünk felé, ez a szeretet visszasugárzódik, visszatükröződik felénk, meggyógyulunk. Ha mosolygunk valakire, legtöbbször mosolyt is kapunk vissza! A mosoly nem kerül pénzbe! A homo sapiens nem arra teremtetett, hogy ölje egymást. Ha mi öljük a természetet, az is öl bennünket. Nem igaz, hogy nem előzhet~o meg a rák, az allergia, az asztma és nem gyógyítható meg teljesen a beteg. Nem a természetet kell kiirtani, hanem nekünk kell visszaidomulnunk a természethez. Az evolúciós folyamatban az ember szervezete évezredek alatt alakult ki és mindig harmóniában volt a természettel. Az utóbbi 50 évben annyira eltávolodtunk a természettől, hogy ilyen gyorsan nem tud az emberi szervezet reagálni a változásokra, s diszharmónia alakul ki, megbetegszik. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, az embernek megvan a tudása, megvannak az eszközei, csak nem használja egyiket sem, vagy nem úgy használja, ahogy kellene. A természet körforgásá ban minden növénynek, állatnak megvan a szerepe. Ha ezt a körforgást megbolygatjuk, ennek előre be nem látható következményei lehetnek, felbomlik az ökológiai, biológiai egyensúly. Nem a parlagfüvet, nem a libatopot, nem a fűzfát, nem a lisztet adó búzát, stb. kell kiirtani, hanem helyes életmóddal, helyes táplálkozással kell erősíteni az immunrendszerünket, kerülni kell a káros geopatogén zónákat (vízér, Hartmann-háló), és akkor az sem árt meg, ha virágporfelhőben járunk. 

Hazánkban sajnos úgy akarnak védekezni az allergia ellen is az illetékesek és mindenféle egyletek, hogy a parlagfű irtására szólítanak fel. A parlagfüvet csak vegyszerekkel tudnák véglegesen kiirtani, ha egyáltalán véghez lehetne ezt vinni. A parlagfű is a természet része és kipusztításával felborulna a természet rendje. A vegyszeres irtás több kárt okozna az embereknek és a természetnek, mint a parlagfű az embereknek. A parlagfű után aztán jönnének a többi allergének, az ürömfélék, a libatop, a nyírfák és még sorolhatnám a növényeket s végül nem volna körülöttünk természet, mert a kultúrnövényeket is irtani kellene, mert aki allergiás, az előbb-utóbb a kukorica, a búza, stb. pollenjeire is érzékennyé válna, s így lassan 
kipusztulna az emberiség is. 

Engem nem tudnak megbüntetni a parlagfű nem irtása miatt, ugyanis én úgy irtom a parlagfüvet, hogy megeszem! 

Lajos Atya óta tudom, tudjuk, hogy a parlagfű az emberek számára is ehető, s azóta rendszeresen fogyasztom, az év minden napján. Ilyenkor, amikor még zsenge, összevágom apróra egy kis petrezselyem-, vagy zeller-zölddel, - önmagában sem rossz!- és rászórom a szendvicseimre, a kiszedett ételeimre ( leves, kása, tészta, főzelék, barnarizs). Ebben a zsenge korban nagyon sokat leszedek és leszárítom, majd szárítva tárolom, s így egész évben tudom az ételeimbe, ételeimre tenni a szárított, megőrölt porát. Sokan nem hitték el, hogy jómagam eszem a parlagfüvet, ezért rámküldték a különböző tv-s társaságokat is, akik felvették, ahogy a parlagfüvet fogyasztom. 

Veterán dobóatléta vagyok és sokszor vannak olyan monstre versenyek, ahol több órán keresztül kell dobálni különböző súlyú nehézkalapácsokat. Ilyenkor is szoktam a teljesítményem fokozása céljából a verseny színhelye körül talált parlagfűből fogyasztani, önmagában és nyersen. El is neveztek a sporttársaim fűevőnek. Aztán megdöbbentette őket, hogy a parlagfű-evésem után kb. 20 percen belül egyre javultak az eredményeim. Néhány követőm is akad majdnem mindig és náluk is hasonló teljesítmény javulásokat lehetett tapasztalni. 

Pár évvel ezelőtt el akartak adni nekem egy gyufás-skatulyáni zöld port több tízezer (!) forintért. Kérdeztem, hogy mi van a dobozban és miért olyan drága? Erre azt felelték, hogy a szervezet őssejt termelését fokozza a zöld por és ezáltal minden betegséget helyrehoz a szervezetben. Nem vettem meg a port pedig tudtam, hogy egy keletet-, nyugatot is megjárt, neves magyar orvostól származik, hanem megízleltem s megszagoltam. Kellemes volt a meglepetésem, ugyanis a zöld por, a parlagfű pora volt, amelyet jómagam már régóta napi szinten fogyasztok! Lajos Atya nekem is beszélt arról, hogy a parlagfű minden betegség okozta kártételt helyrehoz a szervezetben, de nyilván azt Ő sem tudta, hogy ezt a szervezet őssejt-termelésének fokozásával éri el. Szerintem sem baj, ha nem ismerjük az elméletet, hanem csak az adott növény hasznosságáról győződünk meg a fogyasztása során. Az is igaz, hogy akiket eddig meg tudtam győzni arról, hogy a parlagfű rendszeres fogyasztása milyen hasznos, bármilyen betegségük is volt, meggyógyultak belőle, még a rákból is, vagy a parlagfű allergiából is. 

A fentiek ismeretében merül fel a kérdés, hogy akkor miért irtatják velünk a parlagfüvet? Ráadásul még büntetés kiszabását is kilátásba helyezik, ha nem irtjuk azt! Nekem erre is meg van a válaszom! Gondolhattam volna!
A Földünk túlnépesedése már napjainkban is veszélyezteti a Föld valamennyi élőlényét és lakóját is! Ez ellen a Világkormánynak (én csak háttérhatalomnak nevezem) tennie kell valamit. Nos a világunk ezen urai fő részvényesei a gyógyszeriparnak is. Ha a világon mindenki megtudná azt, amit az indiánok közöltek a franciákkal, jelesül, hogy a parlagfű, mintegy csodaszer minden betegségnél visszafordítja és normalizálja a szervezetben zajló rendellenességeket, azaz a betegségeket, akkor senki nem venne gyógyszert, és akkor nem lenne óriási bevétele a világ urainak, s még így a Föld is túlnépesedhetne. 

Ezért a világ urai, a fizetett bértollnokaikkal és bértudósaik által úgy rendelkeztek, hogy elsőszámú közellenségnek kiáltották ki a parlagfüvet, ezt az embernél is intelligensebb, több Föld-történeti katasztrófát is átélt csodálatos ősi növényt, hogy a tudatlan és megtévesztett embereknek még véletlenül se jusson eszébe, hogy a kötelező irtás mögött egy más célja van ezen uraknak. 

Ez a cél pedig a lakosság gyérítése, a Földünk megóvása a túlnépesedéstől. A gyógyszerek mellékhatásai következtében ugyanis, csak Magyarországon minden órában meghal egy ember, de sokkal többen halnak bele abba, amit a patológusok már régóta tudnak, hogy minden második felboncolt embert tévesen diagnosztizáltak és tévesen gyógyszereztek, mivel nem az volt a halál oka, amivel kezelték a betegségüket! 

KIJELENTHETJÜK: GYÓGYÍTHATÓ A RÁK! 

Megelőzésre, az immunrendszer erősítésére törekedjetek!!! 
Első legyen a méregtelenítés, béltisztítás, és a savtalanítás!!! 
Néhány tipp: jól felszívódó cink, kalcium, szelén, fagyöngy, vérehulló fecskefű+körömvirág, gyermekláncfű, tengeri algák, citrom, ginko biloba, máriatövis mag, a fent említett macskakarom, vörös szőlő magja, töményen, vagy a parlagfű tartós fogyasztása stb. 

Minden féle-fajta és színű zöldség, gyümölcs fogyasztása korlátlan mennyiségben! 
A hús, és a stressz savasít! A zöldségek, gyümölcsök, a nevetés, lúgosít! 

A lelki okokat is figyelembe kell venni, mint pl.: szeretet, önszeretet fontossága, kimászni az érzelmi traumából, akarni megoldani a problémát, és erősen hinni a gyógyulásban!!! 

Egyéb terápiák minden betegség ellen: 
- Pozitív gondolkodás, derű, vidámság. 
- Légzésterápia 
- Reflexzóna masszázs, 
- mozgás... 
...és még sok más! Lehet választani a gyógymódok között! 
Tehát van megoldás, csak jó helyen kell keresni!!! 

És ez minden betegségre vonatkozik! 

A szintetikus gyógyszerek az immunrendszer halálos ellenségei!!! 
Amit a kemóval csinálnak, az pusztítás!!! Pont legyengíti az immunrendszert!!!! 

Egyéb irodalom is segítségre lehet, csak keresni kell! Leginkább természetgyógyász területen keressétek! Pl.: Váradi Tibor: 
Népbetegségek I.; Mária Treben: Gyógyteák, stb 

Ennyit megtehetünk értük. Szerző: Dr Weixl- Várhegyi László

Mai evangélium 2013. május 29. szerda

Abban az időben: Jézus és a tanítványok úton voltak Jeruzsálem felé. Jézus elöl ment, a tanítványok pedig aggódva követték őt.
Jézus ismét magához hívta a tizenkettőt, és arról kezdett nekik beszélni, hogy mi vár reá. „Íme, felmegyünk Jeruzsálembe, és az Emberfiát átadják a főpapoknak és írástudóknak. Halálra ítélik, kiszolgáltatják a pogányoknak, és azok kicsúfolják, leköpdösik, megostorozzák és megölik. De harmadnapra feltámad.”
Akkor Zebedeus fiai, Jakab és János, odamentek Jézushoz, és ezt mondták neki: „Mester, szeretnénk, ha megtennéd nekünk, amit kérünk!” Ő megkérdezte: „Mit kívántok, mit tegyek nektek?” Ezt felelték: „Add meg nekünk, hogy egyikünk a jobbodon, másikunk a bal oldaladon üljön a te dicsőségedben.”
Jézus így válaszolt: „Nem tudjátok, mit kértek! Tudtok-e inni a kehelyből, amelyből én iszom, vagy meg tudtok-e keresztelkedni a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem?” Azt felelték: „Meg tudjuk tenni!”
Jézus így folytatta: „A kehelyből, amelyből én iszom, ti is inni fogtok, s a keresztséggel, amellyel megkeresztelkedem, ti is megkeresztelkedtek. De hogy a jobb és a bal oldalamon ki üljön, azt nem én döntöm el. Az a hely azokat illeti, akiknek készült.”
Amikor a többi tíz ezt meghallotta, megnehezteltek Jakabra és Jánosra. Ezért Jézus odahívta őket magához, és így szólt hozzájuk: „Tudjátok, hogy akiket a világ urainak tartanak, azok zsarnokoskodnak a népeken, és vezető embereik éreztetik velük hatalmukat. De köztetek ez ne így legyen! Ha valaki közületek ki akar tűnni, és ha valaki közületek első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája! Hisz az Emberfia nem azért jött, hogy szolgáljanak neki, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.”


[Mk 10,32-45]


Elmélkedés

Mindennapjaink során sokszor megfigyelhetjük az emberek tolakodását, helyezkedését. Mindenki első szeretne lenni, mintha csak attól félne, hogy valami fontosról lemarad. Az iskolában a tanulók között gyorsan kialakul a versengés szelleme, de a munkahelyeken is megtapasztalható ez a gondolkodásmód. Korunk, amely általában nagyra értékeli az emberi teljesítményt, kedvez a versengés szelleme kialakulásának. Mert ki akarna az utolsó lenni? Ki szeretne mindig csak a többiek mögé beállni?
Jézus viszont egészen más lelkületre tanítja követőit. Ezt kéri a mai evangéliumban: „Ha valaki első akar lenni, legyen az utolsó, és mindenkinek a szolgája!” (Mk 10,44). Kijelentésének előzménye, hogy még legközvetlenebb tanítványai, az apostolok körében is jelen van a versengés. Azon vitatkoznak, hogy ki a nagyobb közülük, ki érdemli meg jobban az első helyet. Amikor Jézus észreveszi versengésüket, azonnal a szolgálatról kezd nekik beszélni. Világossá teszi számukra, hogy nem törekedhetnek uralkodásra, hanem hozzá hasonlóan szolgálniuk kell. A szolgálatban a mi Urunk önmagát állítja az apostol elé és elénk is. Ő „nem azért jött a világba, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért” (Mk 10,45). Tanuljuk meg Jézustól a szolgálat lelkületét! Ne féljünk életünket mások szolgálatába állítani! Legyen önzetlen a szolgálatunk!
© Horváth István Sándor


Imádság

Eljöttem hozzád, Jézus, hogy érintésedet fogadjam, mielőtt megkezdem a napot. Pihentesd meg tekinteted tekintetemben, segíts, hogy munkámat barátságod biztonságának tudatában végezhessem. Töltsd be gondolataimat, hogy kitartsak a lárma sivatagában is, engedd, hogy áldott sugaraid beragyogják elmém rejtett zugait, és adj nekem erőt azokért, akiknek szükségük van rám. Boldog Kalkuttai Teréz

http://www.evangelium365.hu/

A kilencezer pergamen titka

A kijevi „hun ima” mellett a kilencezer rovásírásos pergamen titka szintén gyakran olvasható bizonyos internetes oldalakon. Vajon ebből igaz valami?


Titokzatos kincs

Az e-mailben keringő szöveg szerint az 1960-as évek elején Kijevben, a Magyar-dombon régészeti feltárást folytattak és kilencezer darab rovásírással teleírt pergamenpapírt(!) tökéletes állapotban találtak. A hír tovább úgy folytatódik, hogy „a feltárást vezető Armatov akadémikus az egészet elküldte futárral a Magyar Tudományos Akadémiának úgy gondolván, hogy mi vagyunk a megfejtésében illetékesek. Őt száműzték Szibériába. A kilencezer darab pergament pedig szőrén, szálán eltűnt! Mai napig semmit nem tudni róla.”

Nyomozás a kincsek után

Menjünk végig a fenti adatokon. Első olvasatra feltűnhet a szöveg közönséges stílusa, mely arra utal, hogy nem egy olyan szövegezte meg, aki tisztában van a korabeli állapotokkal, még a pergamen jelentésével sem. Az ugyanis nem papír, hanem kikészített állatbőr, melyet az ókori Pergamon városban használtak először, majd használata széles körben elterjedt.

Vajon lehet valamit tudni erről az ásatásról? Természetesen a kijevi leletekről sok publikáció készült, ezek egy része az interneten is megtalálható. Az egyik alapos összefoglalót Mihailo Szagajda kézítette, aki összegezte a nagy 20. századi kijevi ásatásoknak az eredményét. Tőle megtudhatjuk, hogy 1956-ban nagy feltáró ásatáokat végeztek a városban, de azt nem „Armatov”, hanem Galina Korzuhina végzezte, ráadásul nem a Magyar-hegyen, hanem a Régi Kijev-hegyen, ahonnan 9. századból származó építészeti emlékek és ősi bálványkövek kerültek elő. 1971-ben a Dnyeper-folyó nyugati partján, Podilban, a régi kijevi kereskedővárosban is szintén folyt feltárás, onnan főleg 11. századi épületmaradványok kerültek elő. A cikkben szereplő Magyar-hegyen nem végeztek feltárást, csupán annyi történt, hogy az Aszkold sírjának nevezett emlékmű és közelben álló Szent Miklós templom mellé temetett hősök csontjait 1957-ben eltávolították, a sírok egy részét áthelyezték egy közeli parkba.

A kazárok kutatója

A cikkben említett régész neve helyesen Mihail Artamonov, aki híres népvándorláskori régész volt, neki köszönhető a sok szkíta, szarmata, hun és kazár leletek feltárása és értelmezése. Ő nem ásott Kijevben, viszont feltárta Sarkelt, a Don-folyó mentén épült kazár erődöt. Munkásságát annyira tisztelték a Szovjetunióban, hogy 1952-1964 között a leningrádi (ma: Szentpétervár) Ermitázs Múzeum igazgatója volt, ami talán az egyik legmagasabb rang egy orosz régész számára. Éppen a hatvanas évek elején, 1962-ben lett készen nagy monográfiájával, a kazárok történelmével. Munkássága elismeréséül megkapta az akkori legmagasabb állami kitüntetést, a Lenin-rendet. Szó sincs arról, hogy az elismert tudóst Szibériába deportálták volna.

 

OB

alfahir.hu

Mai evangélium 2013. május 28. – Kedd

A gazdag ifjúval folytatott beszélgetés után Péter apostol megszólalt,  és
ezt mondta Jézusnak:  „Nézd, mi mindent  elhagytunk, és követtünk  téged.”
Jézus így  válaszolt: „Bizony  mondom nektek,  mindenki, aki  értem és  az
evangéliumért elhagyja  otthonát,  testvéreit, anyját,  apját,  gyermekeit
vagy földjét,  százannyit kap;  most, ezen  a világon  otthont,  testvért,
anyát, apát, gyermeket és földet – bár üldözések közepette –, az eljövendő
világban  pedig  örök  életet.  Sokan  lesznek  az  elsőkből  utolsók,  az
utolsókból pedig elsők.”
Mk 10,28-31

Elmélkedés:

Amit  a  gazdag  ifjú  (tegnapi  evangélium)  nem  tudott  megtenni,  mert
hiányzott volna számára  a gazdagság  által nyújtott  evilági kényelem  és
előny,  az  apostolok  megteszik.  Ők  mindenről  lemondanak,  hogy  Jézus
tanítványai lehessenek. Ma róluk olvasunk. Apostoltársai nevében Péter ezt
mondja Jézusnak:  „Mi mindent  elhagytunk és  követtünk téged,  mi lesz  a
jutalmunk?” (Mk 10,28).
A lemondás azt jelenti, hogy  egy nagyobb jó reményében lemondanak  arról,
ami korábban  fontos, értékes  volt számukra.  A lemondás  minden  esetben
feltételezi a bizalmat, hogy Isten az elhagyott személyek, dolgok  helyett
új örömöt, új boldogságot biztosít. A lemondás szabadon vállalt  szolgálat
az üdvösség érdekében. És itt van a válasz a jutalom kérdésére. Jézus  nem
evilági  gazdagságot,  anyagi   biztonságot  ígér,   hanem  örök   életet.
Munkánkért,  fáradozásainkért  megfelelő  fizetést  várunk,  vagy   önként
végzett  szolgálatunkért  legalább   szóbeli  elismerést.  Van-e   nagyobb
jutalom, elismerés az örök életnél,  amit egyedül Isten adhat meg  nekünk?
Szeretetet és boldogságot várunk az emberektől, akik közel állnak hozzánk.
Vajon van-e  nagyobb boldogság,  mint  amit maga  Jézus ad,  és  létezik-e
nagyobb szeretet Krisztus szereteténél?
Kész vagyok-e lemondani mindenről és elhagyni mindent Krisztus követéséért
és az általa adott  örök üdvösségért? Kész vagyok-e  életemet Isten és  az
emberek szolgálatára  szentelni?  Ha  mindent  odaadok  Istennek,  mindent
megkaphatok tőle. Mindent, ami boldogságomhoz kell és magát az üdvösséget.
© Horváth István SándorImádság:

Add  Uram,  hogy  minden  dolog  felé  rendezett  szeretettel   forduljak,
elszakítva tekintetemet a földről és az ég felé fordítva; úgy használjam e
világ javait, mintha  nem használnám.  Add, hogy  értelmem bizonyos  belső
érzékével meg tudjam különböztetni azokat a dolgokat, amelyekre  szükségem
van, azoktól, amelyek  csak élvezetemre szolgálnak,  hogy így az  átmeneti
dolgokkal csak ideiglenesen foglalkozzam,  és csak a szükséges  mértékben,
de ugyanakkor örök  vággyal öleljem  át az  örök valóságokat.  Clairvaux-i
Szent Bernát


A  mai   evangélium   és   elmélkedés   szövege   itt   hallgatható   meg:
http://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20130528.mp3


________________________________

Aktuális:
Kedves barátaim! Figyelmetekbe ajánlom az alábbi programot. István atya
Ez az a nap!  2013. Időpont: 2013. június  1. szombat. Helyszín:  Budapest
Sportaréna. Program, információ, jelentkezés a www.ezazanap.hu oldalon.
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Mai evangélium 2013. május 27. – Hétfő

Abban az  időben:  Amikor Jézus  útnak  indult, odasietett  hozzá  valaki,
térdre borult  előtte,  és úgy  kérdezte:  „Jó Mester!  Mit  tegyek,  hogy
elnyerjem az örök életet?” Jézus megkérdezte: „Miért mondasz engem  jónak?
Senki sem  jó, csak  az Isten.  Ismered  a parancsokat:  Ne ölj!  Ne  törj
házasságot! Ne lopj! Ne  tanúskodj hamisan! Ne  csalj! Tiszteld apádat  és
anyádat!” Ekkor az így válaszolt:  „Mester, ezeket mind megtartottam  kora
ifjúságomtól fogva.”
Jézus ránézett  és  megkedvelte. Ezt  mondta  neki: „Valami  hiányzik  még
belőled. Menj,  add el,  amid van,  oszd  szét a  szegények közt,  és  így
kincsed lesz az  égben. Aztán gyere  és kövess engem!”  Ennek hallatára  ő
elszomorodott, és leverten távozott, mert nagy vagyona volt.
Jézus ekkor körülnézett, és így szólt tanítványaihoz: ,;Milyen nehezen jut
be a gazdag az Isten országába!” A tanítványok megdöbbentek szavain. Jézus
azonban megismételte: „Fiaim, milyen nehéz bejutni a gazdagoknak az  Isten
országába! Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni
az  Isten  országába.”  Azok  még  jobban  csodálkoztak,  és  kérdezgették
egymást: „Hát  akkor ki  üdvözülhet?” Jézus  rájuk nézett,  és  folytatta:
„Embernek  lehetetlen   ez,  de   Istennek  nem.   Mert  Istennek   minden
lehetséges.”
Mk 10,17-27

Elmélkedés:

A gazdag ifjú  történetét olvasva az  jut eszünkbe, hogy  ez a  találkozás
másként is végződhetett volna.  Minden szépen indul,  jó szándék vezeti  a
fiút, de a pénz, a vagyon miatt elromlik minden. Jézus ugyanis azt kéri az
ifjútól, hogy adja  el mindenét,  és vagyonát ossza  szét a  szegényeknek.
Mivel nagy vagyona  volt és jobban  ragaszkodott hozzá, mintsem  lemondjon
róla  Jézus  követésének  kedvéért,  inkább  távozott.  Márk   evangélista
megemlíti az ifjú szomorúságát, amikor szembesül Jézus kérésével. Ha ilyen
ára van Krisztus követésének, akkor  ő inkább nem vállalja. Hiába  ismerte
és  tartotta  meg  a  vallási  törvényeket,  amelyek  az  örök  élet  felé
segítették volna, a  gazdagság elvette szabadságát,  elvette tőle az  örök
üdvösség felé törekvés vágyát.
Mennyi földi dolog köti le figyelmünket és fékezi erőinket! Mennyi evilági
értékben  bízunk,  mintsem  Istenre   bíznánk  magunkat!  A  gazdag   ifjú
történetéből  megértjük,  hogy  a   törvények  ismerete,  hitünk   szóbeli
megvallása nem elegendő az üdvösséghez.  A gazdagság nem önmagában  rossz,
de be kell  látnunk, hogy  akadály lehet  az üdvösség  felé törekvő  ember
számára. Olyan akadály, amely visszafordítja őt. Természetesen az sem  jó,
ha valaki teljes nyomorúságban, nélkülözésben él.
A keresztény  lelkület  az,  ha mindent  Isten  adományaként  fogadunk  és
megtanuljuk  a  földi  javak  helyes  használatát.  Ekkor  tiszta  szívvel
imádkozhatjuk, ami  a Példabeszédek  könyvében áll:  „Se szegénységet,  se
gazdagságot ne adj nekem, Uram! Adj annyi eledelt, amennyi szükséges, hogy
jóllakva meg ne  tagadjalak. El  se szegényedjek,  hogy ne  lopjak, és  ne
gyalázzam Istenem nevét!” (Péld 30,8-9).
© Horváth István SándorImádság:

Urunk, Jézus Krisztus! A hitben való megerősödés és megújulás  kegyelméért
fordulunk hozzád. Elismerjük, hogy erős  hitre van szükségünk ahhoz,  hogy
bátran teljesítsük azt a  küldetést, amit te  adsz nekünk. Rólad,  életünk
értelméről, középpontjáról  és végső  céljáról akarunk  tanúságot tenni  a
világban, hiszen az  embereknek szüksége van  szereteted megismerésére  és
megtapasztalására.


A  mai   evangélium   és   elmélkedés   szövege   itt   hallgatható   meg:
http://evangelium.katolikus.hu/audio/NE20130527.mp3


________________________________

Aktuális:
Kedves e-vangélium olvasók!
Örömmel írom  a  Napi  e-vangélium olvasóinak,  hogy  pünkösdtől  elérhető
androidos vagy iOS okostelefonokra az evangelium365 alkalmazás. Keressétek
a Google Play és  az App Store  boltokban evangelium365 néven.  Töltsétek,
használjátok, ingyenes!

1. Újdonság,  hogy immár  itt  is meghallgatható  a napi  e-vangélium.  Az
ébresztő  funkció  segítségével  az   örömhírre  lehet  ébredni.  A   napi
üzeneteket el  lehet menteni  a kedvencek  közé és  meg is  lehet  osztani
másokkal a  tartalmat.  Észrevételeket,  fejlesztési  javaslatokat,  építő
jellegű ötleteket a zalalovo@gmail.com címre küldhettek. Én olvasom a fiók
leveleit.

2. Az új mobilalkalmazás  népszerűsítéséhez készült plakát innen  tölthető
le: http://zalalovo.plebania.hu/letoltesek/dokumentumok .  Plébániák  és
templom számára küldök plakátot. Aki egyéb helyeken (pl. könyvtár, iskola)
szeretné kitenni, nyomtatott változat kérhető a zalalovo@gmail.com címen a
név, a postacím és a darabszám megadásával.

3.  Az  idei  Tömegkommunikációs  Világnapra  még  XVI.  Benedek   küldött
üzenetet. Néhány mondatot idézek  belőle, amelyek pontosan azt  igazolják,
amit 9 éve teszek:  a világhálón is hirdetni  kell az evangéliumot.  Egyes
gondolatok  mintha  éppen   a  mi   kezdeményezésünkről  szólnának.   Nagy
megerősítés ez kis csapatunknak.
"A közösségi  hálók  fejlődése  elkötelezettséget  igényel.  ...  A  hívők
vágynak  arra,  hogy  megosszák  Jézus  üzenetét  és  az  emberi  méltóság
értékeit, amelyeket  az  ő tanítása  előmozdít.  ...A hívők  egyre  inkább
érzékelik, hogy ha az Örömhírt  nem terjesztjük a virtuális  környezetben,
akkor sokak életéből  hiányozhat, akik számára  ez az egzisztenciális  tér
fontos. A virtuális  környezet nem egy  párhuzamos vagy tisztán  virtuális
világ, hanem sok ember mindennapi életének része, főleg a fiatalabbakénak.
... Az új nyelvezet használatának készsége nem annyira azért fontos,  hogy
lépést tartsunk  a  korral,  hanem  pontosan  azért,  hogy  az  evangélium
végtelen gazdagsága  olyan  kifejezési formákat  találhasson,  amelyek  el
tudnak jutni mindenkinek az értelméhez és  a szívéhez. ... Végső soron  az
evangélium  megosztása  azért  tud  gyümölcsöt  hozni,  mert  Isten  Igéje
megérinti a szíveket saját erejéből, mielőtt még mi bármi erőfeszítést  is
tettünk volna. Az  Isten művének hatékonyságába  vetett bizalomnak  mindig
felül  kell  múlnia   minden  az  emberi   eszközök  használatába   vetett
biztonságérzetünket. ... A  hálók megkönnyítik a  lelkiségi és  liturgikus
anyagok  megosztását,  elősegítve,  hogy  az  emberekben  megerősödjön   a
testvéri közelség érzése  imádságuk során azokhoz,  akik ugyanazt a  hitet
vallják, mint  ők.  ...  Léteznek közösségi  hálók,  amelyek  a  virtuális
környezetben lehetőséget kínálnak  a ma emberének  az imádságra, az  Isten
Igéjének elmélkedésére vagy megosztására. De ezek a hálók megnyithatják  a
kapukat a hit  más dimenzióira is.  Sokan ugyanis éppen  egy kezdetben  on
line  kapcsolatfelvételnek  köszönhetően  kezdik  felfedezni  a  közvetlen
találkozás, a közösségi tapasztalat  vagy akár a zarándoklat  fontosságát,
amelyek mindig fontos elemek a hit útján."
A         teljes          üzenet          itt          érhető          el:
http://zalalovo.plebania.hu/letoltesek/dokumentumok

E-vangelizációs programjaink az alábbi módokon továbbra is támogathatók. A
csapat  nevében   köszönöm  az   adományokat!  Köszönetemet   fejezem   ki
mindazoknak, akik eddigi munkáink megvalósítását adományaikkal segítették!
Istennek legyen hála mindenért!
Szeretettel: István atya (Horváth István Sándor) 2013. május 24.

Evangelizáció támogatása
Online    adomány    internetes    fizetésre    alkalmas     bankkártyával
http://zalalovo.plebania.hu/tamogatas Az  Adománynál  válasszuk  célként:
E-vangélium
Utalás
Számlatulajdonos neve: Zalalövői Plébánia
Számlaszám: 10402355-00026472-00000003
Megjegyzés: E-vangélium
Utalás külföldről: IBAN (nemzetközi számlaszám): HU25 1040 2355 0002  6472
0000 0003 BIC (SWIFT) kód: OKHBHUHB
Sárga postai csekk kérhető a zalalovo@gmail.com címen e-mailben. Írja  meg
nevét és  postacímét irányítószámmal,  valamint röviden  jelezze, hogy  ez
e-vangélium támogatásához kér csekket.
Postai (rózsaszín)  utalványon  a  következő  címre:  Zalalövői  Plébánia,
H-8999 Zalalövő, Szabadság tér 6. Megjegyzés: E-vangélium
_______________________________________________
Evangelium minden nap
http://www.evangelium365.hu/

Mustármese

NE a gyógyszeripar kasszáját gyarapítsd! Ismerd meg és használd a növényekbe kódolt ŐSI tudást!

Mustármese

A legtermészetesebb mozdulattal mártogatjuk bele a virslit, kanalazzuk salátaöntetünkbe vagy húspácunkba a krémes és aranysárga mustárt. De mióta ismerjük és hogyan készítjük, hány változatban kóstolhatjuk ezt az ezerarcú ételízesítőt?

A mustárt hatásos afrodiziákumként tartották számon évszázadokon keresztül. Ahogy a római író, Plinius is megírta volt: „Néhány kanál mustár, és a hűvös és lusta nőből eszmei feleség lesz.” Középkori kuruzslók Dániában valóságos vagyont harácsoltak össze mustárból, mentából és gyömbérből kotyvasztott keverékeikkel, melyet buzgó férjek ajándékoztak nejüknek.

A mustár gyógyászatilag is nagyon hasznos. Remek antibakteriális és étvágyjavító hatással rendelkezik. Vérkeringés serkentő tulajdonsága van, illó olaját bedörzsöléskor reumás fájdalmak kezelésére is használják. Jó megfázásra, javítja a látást, szabályozza a vérnyomást.


Indiában, sőt Észak-Európában is sokáig úgy gondolták, egy marék szétszórt mustármag távol tartja a háztól a gonosz szellemeket. A Bibliában is az egyik legtöbbet említett növény. Palesztinából Egyiptomba került, ahol a piramisokban is találtak mustármagot. Már az ókori kelet birodalmaiban is mustáros szósszal ették főleg a szárnyas húsokat és természetesen a kolbászt.

Mikor a rómaiak elfoglalták Galliát, magukkal vitték a mustár szeretetét is. Később Nagy Károly is jónak látta, hogy ezt a fűszert termesszék, különösen a kolostorokhoz tartozó kertekben Párizs külterületén.

Lassan a németeknél is kezdett népszerűvé válni. Az a legenda járta, hogy ha a nő mustármagot szór az esküvői ruhájába, otthon ő fogja viselni a nadrágot a házasság alatt… A 12. századtól megtaláljuk Angliában, elterjed Spanyolországban és Portugáliában is. Termesztették embernek, állatnak, sőt olajat is sajtoltak a magokból.


A vikingek találkozása a mustárral elég drasztikusra sikeredett: mikor partra szálltak a Skócia közelében fekvő Orkney-szigeteken, az earl elfogatta őket. Ahelyett, hogy tömlöcbe vetette volna a birtokháborítókat, mustároshordókat hozatott, minden vikingnek egyet, és egész fejüket megmártóztatta benne.

A nagy sárgalázjárványok idején a Mississippi mentén a mustárt aranyárban mérték. A készletek ugyanis a végletekig leccsökkentek, mert az a nézet terjedt el, megvéd a halálos kórtól.

Fekete, fehér, barna, sárga

„Nincs máshol mustár, csak Dijonban van.” - írta büszkén egy 14. századi kanonok. Tény, hogy a burgundi hercegek asztalán is nagy népszerűségre szert tett mustár elválaszthatatlan Dijon városától. Nemcsak íze, hanem emésztést segítő és fertőtlenítő hatása miatt is kedvelt volt. Még a francia király udvarába is rendszeresen küldtek mustáros hordókat. XIV. Lajos sehová sem ment mustárosedénye nélkül, sőt talán az sem ejt foltot hírnevén, ha eláruljuk, öltözködésében is kedvelte a mustárszínt. 

A dijoni mustár előállítása egyre kifinomultabbá vált, 1390-től szabályozták is: bárki, akinél silány minőségű értékesítésre szánt mustárt találtak, kemény büntetésre számíthatott. A mustárkészítés mesterséggé vált, és a készítők kreativitása nyomán sokféle változat született.


A németek az ételek alapján válogatják meg, mennyire tüzes mustárt használnak. Jellemzőnek tűnhet az édeskés, ecetes jól ismert mustár. Ugyanis a kolbászokhoz, különösen a fehérhez többnyire ezt fogyasztják, főleg Bajorországban. Ám némelyik grillezett „wurst” -hoz az enyhén, hideg húsokhoz és szendvicsekhez pedig az extra csípős mustár illik.

A tapasztalt szemű ínyenc ránézésre meg tudja állapítani, milyen mustárt lát az asztalon: a nagyon csípős változat világos, hasonlít a dijonihoz. Az enyhén csípős színe a sárgától a barnáig terjedhet, az édes pedig megkülönböztethető sötét színéről, mivel barna cukrot használnak hozzá.

Angliában találkozhatunk rendkívül élénksárga mustárral is, ahogy a japánoknak is megvan a saját jellegzetes fajtájuk. Mindkettőre jellemző, hogy gyakran por alakban kapható, elkészítés előtt kell vízzel elkeverni, majd kis pihentetés után használható.

Mustár-szótár

dijoni mustár: talán a legismertebb mustárfajta. Sima, világossárga, jellegzetes ízű. A fűszereken kívül fehérbor és must vagy savanyú must (éretlen szőlő leve) felhasználásával készítik.

bordeaux-i mustár vagy Beaujolais-mustár: kimondottan sötét, vöröses színű. Finomra őrölt barna és fekete magvakból készül ecettel, vörösborral. Ízesítik gyógynövényekkel is.

Meaux mustár: közepesen csípős, zúzott és őrölt fekete és barna magvakból készül ecettel, fűszerekkel ízesítve. A hagyományos változat előállítói féltve őrzik receptjüket, eredetileg szerzetesek gyártották.

Grey Poupon: máig az egyik leghíresebb dijoni mustár; krémes, borsos. Nevét két úriemberről kapta: Grey adta a receptet, Monsieur Poupon pedig a vállalkozás tőkéjét

szareptai mustár: himalájai eredetű, Indiában őshonos mustárfajta. Magja sötétbarna, Ázsiában főleg ezt termesztik. Oroszország sztyeppéin is ez nő, kiszorítva ezzel a korábban elterjedt fekete mustárt.

Champsac mustár: illatos, mert édesköménnyel ízesített; sötét, krémes mustár

Champagne mustár: világos, pezsgővel kevert mustár

provence-i mustár: paradicsommal, fokhagymával, hagymával, rozmaringgal és kakukkfűvel ízesített mustár; bárányhoz és sült húsokhoz illik

katalán mustár: pikáns, paradicsommal, zöld és fekete olajbogyóval, szardellával, zöld borssal és különféle hagymákkal ízesített változat

Oc mustár: szintén regionális változat mogyoróhagymával, szardellával, petrezselyemmel, szerecsendióval készül

Olvass még a mustárról itt:

http://gastronomica.blog.hu/2010/06/04/angol_dijoni_nemet_avagy_magyar_mustar